v deželi bogov – Nepal

dragi moji,
nekatri mi pišete in sprašujete če sem doma, ker me od nikjer nič ni. tudi na računalniku ne. Še vedno sem tu v Aziji. Trenutno sem v Nepalu. V tisti zeleni in visokogorski deželi, ki se v obliki pravokotnika nahaja točno med sveto reko Ganges in Himalajo.Moje potovanje iz Indije v Nepal je bilo nepričakovano in nenačrtovano. Bila je doga pot. Utrujajoča in skrivnostno zavita v temo, kjer se je skozi prosojno svetlobo lune videlo obrise gora in lesk reke. In kar naenkrat je bil mir. Nobenega vriskanja in trobljenja. Nobenega kaosa na ulicah, ki sem ga bila tako navajena v Indiji. Nobenega pretiranega govorenja. Bila je mogočna Himalaja, ki je ponosno odkrila ob sončnih zahodih in oslepela nas vid preko dneva. In ja bila so mnogokrat opevana polja in nasmejani ljudje…toliko koliko sem se z Nepalci nasmejala se nisem že dolgo… res srčni ljudje…to je bila tista nepričakovana ljubezen na prvi pogled, taka ki kar traja in in traja. Ta ne udari s svojo mogočnostjo in divjostjo, da se človek ne more pobrati. Ta je konstantna in pomirjajoča. Po drugi strani ni to dežela le lepih hribov, polj, nasmejanih ljudi ampak je dežela bede in revščine, kjer sedem letni otroci vdihujejo lepilo vsak dan, kjer je alkoholizem na pretirani stopnji za azijske razmere, kjer mlado obupano dekle z otrokom, ki je nedavno izgubila moža nihče noče več vzeti pod streho. Še lastni starši ne, kajti njena slaba karma lahko pogubi vso družino.
Da žalostna so vsode ljudi. Tradicija pa izjenmo močna in mogočna, še posebej na vaseh. V mestih pa je le zaznati sledove modernizacije in kaotičnosti. Ulice so preplavile množice ljudi. Nekateri so prodajali, drugu kričali, treji se smejali in neumorno bezljali iz enega konca v drugi. Thamel v Kathmanduju je bil zavit v asvalt od kjer je kar puhtelo od vročine. Tu je mestni vrvež “azijski” in zahodnjaško-tržno usmerjen. Zopet sem gledala na tleh zloženo zelenjevo, nože, obeske, tekstilne prodajalne, kovinske posode in tudi rdeče meso (v Indiji se vidi zgolj perutnino; pri muslimanih in sihkih že ovčetino). Ljudje prihajajo sem po vsakdanji kruh ali pa z namenom, da bi videli živo boginjo Kumari. Namerč Nepalci kjub vse prisotnemu hinduizmu, ki se tu izjemno prepleta z budizmom in neštetimi inkarnacijami, verjamejo še v boginjo, ki je živa, in ji pravijo Devi Kumari. Izbrano deklico s štiri leti razglasijo za boginjo. Kanditatura je številčna, a izbrano dekle postane boginja, če ima “pravi” horoskop in ostale lastnosti kot so: lepe oči, kožo, zobe, ne sme biti strahopetna, … vendar ne ostane boginja do konca njenjega življenja, kajti s prvo kapljico krvi postane zopet “človek”. V času njenjega služenja kot boginja jo nosijo na bambusovih stojalih, ne sme stopiti na tla in se nekajkrat prikaže množici na oknu trga Durbur in se zopet umakne v svoj svet sanj in iluzije. Na drugi strano pa so se po ulicah razvnele demonstracije, kjer so se veselo dvigovale maostične zastavice v beli in rdeči barvi in kričali zindabad….na tej strani so se dvigovale rdeče-bele zastavice, a so jih tako po veličini kot pomenu prekašale budistične zastavice na drugi strani mesta.Budova sporocila svetu o smislu življenja se zdaj močno živijo tu pod mogočno in mehko Himalajo, ki jo je potrebno vedno znova spoštovati kot zakon narave, kjer se vse vrti, vse teče in vse vrača…
Ah, zadosti nakladanja. Ma kolikokrat si bom morala se reči da imam dovolj potovanj, prehojenih kilometrov in himaljaskega vetra v laseh…kolikokrat si bom morala reči da imam dovolj te poti ki jo moram prehoditi…mogoče se zaenkrat lahko zadovoljim le s stavkom Bude, ki pravi: No one saves us, but ourselves. No one can and no one may. We ourselves must walk the path.
Velik objem, veliko sonca in notranjega miru, sati

Galerija | This entry was posted in nepal and tagged . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s