pri shqiptarjih

Albanija.Orlova dežela oz. Shiqtaria. naredila sem čisto majhen krog. vseeno pa je bila na moje veliko presenečenje daleč od tistega kar sem pričakovala. tirano sicer na vsak koraku krasijo tuje banke in vlagatelji. Italjanski del mesta in ruski vpliv. tirana je imela tudi prepovedan del mesta, kjer se sedaj nahajajo vse mozne turistične agencije, burekdžinice in lokalčki. aja ko bi v SLO imeli tako dober burek kot tu, bi ga še jaz bolj pogosto jedla.ljudi z rutami enostavno ni. bele kape pa prodajajo le na bazarjih.


kruja mesto, malo bolj severno od Tirane v vznožju severnega albanskega dinarskega gorstva, je ohranjeno v tradicionalnem osmanskem stilu. tlakovane ulice in kjer se nahaja eden boljših muzejev Skerderbega oz. Gjorga Kastriotija. njega poznamo kot največjeg aborca, ki je nadomestil vse kipe Enverja Hodže. ostali so pa bunkerji. 700.000 jih je. no skederbega poznamo vsaj po najboljšem albanskem konjaku, ki ga prodajajo na ulicah poleg vseh spominkov, ki jih dobiš vse od Bosne pa do Turčije.
drač je obmorsko mesto (ga nimam na slikah). dolge plaže. na milijon domačih in tujih turistov. spominja na loret de mar, ko smo hodili na maturantske izlete. no vsaj the best ribo in konjak se da dobiti.
potem pa še berat. najlepše mesto. srčika moje kratke krožne poti. mesto s tisočerimi okni in gorami na drugi strani. in z nasadi oljk. sedaj so bili na prodaj kakiji in granatna jabloka. mnjam. berat je iel vcasih 80 cerkva. pravoslavnih. vecina jih je porušenih, a nekatere so se le ohranile. tu živijo toski (tosk jezik je uradni jezik albanije) za razliko od severnih ghegov.hotela sem iti še malo dol pa mi čas ni dovoljeval. a me je pot vlekla nazaj do moje lepe večne makedonije. drugič grem na sever albanije in tudi na njen jug. ko pride čas za to.
ksenija
nazadnje še izjava Ilberja mojega lokalca, ki je prživel vse možne padce in vzpone sistema pozabljenega dela Balkana: “Albanci ne pate zbog verskog fantaizma, nego pate zbog modernizma!”

Galerija | This entry was posted in albanija and tagged . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s