oh ta rid (ohrid)

prečkanje meje iz albanije v makedonijo je bilo zelo zabavno. na albanski strani sem se ustavila še v mestu elbasan in spraševala za prevoz do makedonije. pa ga nisem našla zaradi nepoznavanja jezika. mater ta albanščina res ubiva. nazdnje ko sem uporabila že vse možne geste in artikulacij rok, nog, oponašanje tega in onega … so razumeli kaj hočem in se je prevoz našel do meje, kamor se je cesta počasi vzdigovala. od meje se je našel en prijazen albanec, ki me je zategnil do struge od struge naprej pa sem odšla do ohrida.
ohrid izven sezone izgleda lepši. cerkve so še bolj spominjale na stare cajte. v kafanah so posedali stari strici, ki so gledali nogomet. na hiošah so se sušile paprike. ja tiste ta dobre rdeče makedonske paprike, ki so tu še boljše. in an pokriti tržnici se je odvijalo življenje. glavna ulica pa … preveč je kičasta za moj okus. preveč je trgovinic in preveč je moderna. zato je pa jezero še vedno magično. če posebej na njenem južnem delu, kjer se nahaja Neum oz. kakor bi Makedonci rekli Naum. še bolj proti Galičici, enemu izmed nacionalnih parkov, ki je posebej lep sedaj v poznem jesenskem času, ko vsa drevesa porumenijo, pordečijo in nekatera ostanjo zelena. sem mislila da je samo slovenija tako lepa v jesenskem času, še posebej kraj ko ruje je rujast. ah ne makedonija je še lepša. mnogo mnogo lepša. želim si da bi prišla enkrat sem z avtomobilom inprevandralacelo makedonijo.
sedaj sem le v ohridu, jutri grem do skopja, ker sem dogovorjena s profesorjem. sem se mislila sicer še ustaviti še v jovanu bigorskem pa so sobice, kjer živijo menihi zgorele.tako da bom šla direkt iz ohrida so skopja. hm ja skopje mi je všeč. všeč mi je medkulturnost. in etnična pisanost. seveda stari del mesta je tisti, ki spominja na carigrad, samo malo večje bi moglo biti mesto. novi del mesta je po poresu bilo spet obnovljeno in je nerejeno na svojevrsten način. makedonci pa zabavni, dobrodušni in mehki. ja mehkoba je tista ki začara vsakega v tej mali državi naše bivše Juge. evo toliko za zdaj. pozdrav, k.

Galerija | This entry was posted in makedonija and tagged . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s