POTOVANJE – V KRALJESTVU INDIJSKE HIMALAJE

07.09. – 25. 09. 2012/ 19 dni

ali po dogovoru (minimalno 2 osebi)

Indija je dežela kaosa, kontrastov in skritih poti. To čudovito potovanje nas bo popeljalo med ledeniška jezera Kašmirja, mimo številnih zelenih dolin v suho in visokogorsko pravljično pokrajino Ladaka. Na poti bomo doživeli gostoljubnost domačinov, se dodobra seznanili z islamskim, budističnim in hindujskim življenjem, potovali bomo po stari svileni cesti in prečkali enega najvišjih prelazov na svetu, se izgubljali med puščavskimi sipinami nedaleč stran od Tibeta,… Višek potovanja bo pa zagotovo treking, ki zaradi svoje raznovrstne flore in favne velja za enega med lepšimi v Himalaji. Le-tu se bomo spoznali z lokalnimi prebivalci in vernimi hindujci, ki romajo pa tej zelo znani romarski poti. Z okusom po maslenem čaju, zvenenjem gongov v ušesih, s spomini na budistične zastavice, ki plapolajo v vetru pod grebeni Himalaje, bomo pristali v kaotičnem Delhiju. Še skok do Tadž Mahala in že bomo doma, kjer se bo pravo potovanje šele začelo, in sicer ko bomo podoživeli vse vtise in ko bomo snovali nove sanje.

Vrhunci potovanja:

– Nastanitev na plavajočih hišah v Srinagarju;

– Ogled starih budističnih templjev v Ladaku, t. i. malem Tibetu;

– Petdnevni treking z neverjetno floro in favno velja za enega najlepših v Himalaji;

– Avanturistični raft na eni izmed himalajskih rek;

– Vožnja do najvišjega prelaza Kahardungla na 5.602 metrih;

– Jahanje dvogrbih kamel na sipinah le streljaj stran od Tibeta.

Prileteli bomo v Delhi, kjer bomo za začetek našega potovanja prespali, naslednji dan pa bomo poleteli proti Kašmirju, in sicer v glavno mesto Srinagar, ki je bilo nekoč znano po budističnih univerzah in se je kasneje preobrazilo v islamski biser. Nastanili se bomo v plavajočih hišah in tako uživali gostoljubje prijaznih domačinov. V dveh dneh, ki bosta pred nami, si bomo privoščili izlet s čolni po jezeru Dal, si ogledali prekrasne mogulske vrtove, domnevni Kristusov grob, pravo predelavo kašmirske volne in svilenih preprog, se povzpeli na razgledno točko nad samim mestom,… Pot bomo nadaljevali proti vzhodu države in se za začetek ustavili sredi iglastih gozdov na višini 2.740m. Prenočili bomo v naselju Sonamarg, ki bo hkrati tudi izhodiščna točka za naš pet dnevni treking v samo osrčje indijske Himalaje. Podali se bomo na t. i. Gangabal trek, ki zaradi raznolike flore in favne velja za enega med najlepšimi v Himalaji. Pot nas bo vodila skozi vasi, mimo številnih polj, čez ledeniške reke in prelaze, naša najvišja točka na trekingu bo pa 4.100m. S te višine višine se nam bodo odprli čudoviti razgledi na sveto goro Harmukh, ki velja za eno izmed pomembnih hindujskih romarskih točk v poletnih mesecih. Na poti bomo srečali tudi nomade oz. Gudžurje, ki živijo v svojih skromnih bivališčih, hkrati pa se bomo lahko seznanili z njihovim načinom življenja. Tempo hoje bo prilagojen skupini, hodili pa bomo do 8 ur dnevno. Prtljago bodo nosile tovorne živali, prenočevali bomo v šotorih (dvojčkih). Za hrano, tovor in smer trekinga bo skrbela ekipa preizkušenih domačinov.

Ob koncu trekinga se bomo zopet prelevili v sodobne nomade, se zapeljali v strme klance preko globoko vrezanih dolin vse do doline Suru, ki vodi do mesta Kargil. Kargil je bil nekoč stara karavanska postojanka na svileni poti, v naselju se pa danes ustavi prav vsak popotnik predno vstopi v »Mali Tibet«, v mesečevo pokrajino budističnih samostanov, nasmejanih obrazov, razpokanih lic, marelic in modrih rek. Prenočili bomo v kraju Lamayuru, ki ga krasi samostan iz 10. st., pred vstopom v Leh pa si bomo ogledali še samostan v Alchiju. V Lehu bomo nastanjeni v družinskem hotelu. Skupaj se bomo sprehodili po mestu in okolici ter se tako prepustili vzdušju budizma. Podali se bomo na tri dnevno avanturo: z jeepi se bomo zapeljali po eni izmed najvišje speljanih cest na svetu, preko prelaza Kardung-la (5.602 m) vse do doline Nubra, ki ga obdajajo gorske verige Himalaje. Le streljaj stran se nahaja Tibet. Ogledali si bomo številne vasi, samostane, puščavske sipine, se namočili v toplih vrelcih ali po želji zajahali znamenite baktrijske dvogrbe kamele. Sledil bo še polet do kaotičnega Delhija, kjer si bomo z rikšami ogledali glavne znamenitosti mesta. Končali pa bomo z ogledom Taj Mahala v Agri. Potovanja bo počasi konec, a šele doma bo zaživelo v nas, ko ga bomo začeli ponovno podoživljati in ko bomo pričeli snovati nove poti.

Cena potovanja

Cena na osebo pri 12 prijavljenih je 2.060 eur in vkjučuje (680 eur je letalska karta + 1380 eur so stroški potovanja) 

V ceno je vključeno:

-Notranji let na relaciji Delhi – Srinagar in let Leh – Delhi z vsemi taksami;
– Nastanitve na osnovi polpenziona (dvoposteljne preproste sobe);
– Prenos prtljage s konji na trekingu, vsa oprema za kampiranje in kuhanje ter celotna prehrana na trekingu;
– Posebno dovoljenje za zavarovano območje na trekingu in vstopnina v naravi park;
– Vse prevoze po programu;
– Izlet v Agro;
– Lokalne vodnike v pomembnejših krajih, kuharja na trekingu, pomagače, spremstvo, vodenje v slovenskem jeziku in organizacijo potovanja.

V ceno ni vključeno
– Povratna letalska karta iz Slovenije oz. iz kakšnega bližnjega letališča v New Delhi. Na dan 28.05.2012 je bila cena povratne letalske karte iz Ljubljane cca. 680 eur;
– Stroški osebne narave, prehrana izven programa, dodatni izleti, vstopnine in napitnine: brez napitnin v Indije ne gre, saj so del njihove folklore;
– Indijska viza (cca. 55 eur): dobimo jo na indijski ambasadi v Ljubljani.

Neobvezna doplačila
– Doplačilo za enoposteljno sobo je 280 evrov na osebo

 Minimalno število prijavljenih je 12 oseb, maksimum pa 15 oseb. V primeru manjše skupine (8 – 11 oseb), je potrebno sorazmerno doplačilo, ki je odvisno od števila prijavljenih.

Priročne informacije

Način potovanja: popotniško usmerjen, a se bomo potrudili najti čiste sobe. Marsikdaj se ne bo dalo izogniti skromnejšemu prenočišču in dolgi vožnji. Relativno dolge vožnje po slabih cestah zahtevajo kar nekaj psihične kondicije in prilagajanje skupini, za treking pa je potrebno nekaj fizične kondicije. Svetujemo cepljenje proti hepatitisu A in sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Vizo si pridobimo v Ljubljani pred potovanjem. S seboj na potovanje je priporočljivo vzeti toplo spalko in treking opremo (seznam za to dobite ob prijavi na potovanje). Dnevne hoje na trekingu bo za 6-8 ur, potrebna je primerna telesna kondicija. Omenjena cena se lahko spremeni zaradi morebitnih sprememb cen letalskih kart. Zaradi zasedenosti letalskih povezav (tudi notranjih letov) in nastanitvenih kapacitet v Indiji svetujemo čimprejšnjo prijavo.

Prosim upoštevajte, da se program lahko spremeni, saj v Indiji ne moremo prevzeti odgovornosti v primeru spremembe programa zaradi višje sile izven naše kontrole: blokirane poti, plazovi, okvara vozil, saj je Indija zelo nepredvidljiva dežela (gosta megla, gneča, zamuda letov): posledično so možne spremembe. Cene letalskih prevoznikov se spreminjajo vsak dan, zato si pridružujemo pravico spremembe cene vezano na datum prijave in plačila.

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno vplačati akontacijo v višini 200 eur na osebo: z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. Znesek je nepovraten v primeru, da se zaradi neopravičljivih razlogov potovanja ne udeležiš. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo. Ko je potrjeno minimalno število udeležencev (8 oseb), bo potrebno vplačati znesek za nakup letalskih kart. Preostali znesek bo potrebno vplačati najkasneje en mesec pred odhodom na potovanje.

Odhod

07.09. – 25.09.2012 / 19 dni.

Zaradi zasedenosti letalskih povezav in nastanitvenih kapacitet v Indiji v omenjenem terminu svetujemo čimprejšnjo prijavo!

Potovanje je primerno za vse, ki bi se radi odrekli masivnemu turizmu, doživeli naravo in ki bi radi doživeli in začutili pravi utrip dežele. Namenjen je tistim, ki bi radi doživeli pravo kulturno in versko Indijo in se seznanili z življenjem in navadami domačinov ter doživeli umetniške in naravne presežke, za zaljubljence v naravo, ljubitelje visokogorja, fotografske navdušence.

Kontakt: KSENIJA ČERMELJ (klikni)

ali se informirate preko POPOTNIŠKE AGENCIJE – LAMA

Galerija | This entry was posted in indija, potovanje and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s