Kirgizi, ujetniki Pamirja

Problematika Kirgizov s severovzhodnem Afganistanu je pri nas precej neznana; zato pošiljam e-stran, kjer se nahaja tudi kratek video (spodaj).
Afganski Kirgizi so namreč najmanjša etnična skupina v Afganistanu; jih je le 1200. Živijo v t.i. pamirskem vozlu na 4200 m nadmorske višine (vso leto!!!) in se v poletnem času premaknejo na tri do štiri različne pašnike oz. do tam kjer jim je dovoljeno pasti črede jakov. Včasih ni bilo tako, ko so imel na razpolago več pašnikov in so se svobodno premikali na nižje ležeče pašnike kot je to značilno za vse polnomade, saj zime v visokogorju so precej krute. S postavitvijo mej Afganistana, Kitajske, Tadžikistana in Pakistana v 20. stoletju (ki so jih določili veliki imperiji) so jim zaprli “nomadske prehode” na nižje ležeče pašnike in so ostali nekakšni ujetniki visokogorja, le s Pakistanom imajo sporazum prehajanja. Torej se ne morejo premaknit na nižje ležeče pašnike in preživijo zime v zelo krutih razmerah.

Do sem ni cest; za izgradno le-teh potrebno bi bilo +- 300 milj.$ in Afganistan vemo v kakšnem stanu je, pa samo 1200 jih je. Dostop je možen z tedensko ježo na konju ali po zadnjih podatkih, ki jih imam, po zelo slabih brezpotjih z džipom

Človek bi pomagal, a kaj ko ne ve kako. Osebno se mi zdi pomembno, da se širijo informacije o tem pozabljenem svetu ali pa naj bo le v razmislek, ko se bomo naslednjič pritoževali.

Nekateri ste seznanjeni s tem, da sem že nekaj let nazaj bila v wakhanskem koridorju (del pamirskega vozla) na pakistanski strani in to je bila tematika za mojo terensko delo (samo eno drugo etnično skupino sem si izbrala), a ko sem se pozanimala o preživetju zime in opravljanju terenskega dela v teh koncih sem se premislila. Zadnji hip mi je uspelo zamenjati naslov magistrskega dela in terensko delo. Mislim da se ni čuditi zakaj. No kolega s katerim sem bila v wakhanskem koridorju  pa je letos posnel film; kratek insert se nahaja na tej e-strani: Kirgizi iz afganistanskega Pamirja.

Naj nam pomlad da novega vetra s čimveč jasnine in veličine, Ksenija

Galerija | This entry was posted in afganistan and tagged . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s