Potopisno predavnje PAKISTAN in nočni pohod na NANOS – 20. maj – RAZDRTO pri POSTOJNI

Iz Dušanovega e-maila….

Potopisno predavanje »PO STARODAVNIH POTEH SKOZI PAKISTAN«   V petek, 20.05.2011 ob 18:00 uri, v prostorih Bar Nanos na Razdrtem.

Predavanje bo pripravila Ksenija Čermelj, mag. etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, raziskovalka, turistična vodička, novinarka, pa tudi popotnica. Njena potovanja se od običajnih razlikujejo, ker je v deželah tudi živela in delala. Dežele predstavi skozi dogodivščine, zgodovino, sodobne probleme, navade, običaje.

 Zadnje desetletje sem preživela po večini v Aziji, kjer sem se soočila z različnimi kulturami, religijami in številnimi etničnimi skupinami. V Pakistanu sem preživela več kot dve leti; sprva kot popotnica in nato kot raziskovalka, ko sem opravljala terensko delo za mag. delo. Tam sem živela, se naučila lokalnega jezika, bila sprejeta v majhno skupnost starovercev – Kalašev. Prav zato so v središču predavanja predvsem ljudje preko katerih lahko razumemo kulturo, religije in probleme “drugih in drugačnih”, torej nosilcev določene družbe in kulture, ki nosijo s seboj drugačne vrednote, navade in tabuje – mnogokrat nerazumljive za našo kulturo.

Predavanje začnem v Lahoreju; kulturnemu mestu Pakistana, kjer se začne gneča, gneča in zopet gneča. Najprej si pogledamo mogočne mogulske mošeje, prevozna sredstva (fascinantne pakistanske kamione), festival sufijev, radožive cigane,… Pot nas potegne proti znanemu mestu Peshawarju ob afganistanski meji, kjer živijo bojeviti in gostoljubni Paštuni pred katerimi so klonili prav vsi veliki imperiji. Pot me potegne tudi do bližnje ležečega Kabula (glavno mesto Afganistana); le – tu se sprehodimo po ulicah, ogledamo bazar, begunski center, šolo in mnogo več. Prav od tud potujemo preko visokogorskih prelazov nazaj v severni Pakistan, kjer potujem po stari svileni poti med fascinantnimi sedemtisočaki Hindukuša, Pamirja in Karakorama; kjer se nahaja najvišje ležeče igrišče za polo na svetu, najvišji mejni prehod in kjer živijo preprosti in gostoljubni ljudje. Prav zanimivi so indoevropski Kalaši, ki v svojem panteonu bogov opominjajo, da predislamski običaji in verovanja še niso zbledeli v pozabo. Od tu se podamo proti Kitajski po znameniti karakorumski cesti oz. KKH, ki velja za osmo čudo sveta, se nahaja zelo znana dolina Hunza oz. dolina stoletnikov, ki živijo spokojno in ravnotežno življenje. Prav od tu dobimo najboljše marelice v Evropo. Na sploh pa severni Pakistan velja za kulturno in lingvistično najbolj zanimivih področij; govorijo drugačne jezike, drugače se oblačijo in imajo drugačne običaje in navade.

S seboj prinesem tradicionalna oblačila, nakit, denar, denarnice in glasbo.

Predavanje in prikaz etnološke zbirke prinesenega materiala traja pribl. 1.5 ure, sledijo vprašanja.

Vljudno vabljeni!

Nočni pohod na Nanos ob polni luni

Po predavanju sledi nočni pohod na Nanos ob 20:00 uri. Ščip bo tokrat v torek, tako da gremo na Nanos po polni luni. Šli bomo ob vsakem vremenu, zato se primerno oblecite in opremite (čevlji, palice, lučka, rokavice, kapa, ustrezna oblačila, goretex …). Ponavadi hodimo ob naravni svetlobi, ker je vidljivost dobra tudi brez dodatnih lučk. Tempo bomo prilagodili najpočasnejšim, vsak hodi na lastno odgovornost, udeleženci pa nimajo nobene obveznosti. Po vrnitvi z Nanosa v Razdrto, se bomo zbrali (kdor bo hotel) v Baru Nanos na kozarčku kuhanega vina, kjer nas vedno počakajo in postrežejo v prijetnem okolju.

Vabljeni so tako tisti, ki bodo prisluhnili samo predavanju, ali pa drugi, ki se bodo udeležili samo vzpona na Nanos, seveda pa vabim vse na oba dogodka. Prost vstop.

DušanP

Galerija | This entry was posted in predavanja and tagged . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s