POTOVANJE – SLIKOVITA JUŽNA ALBANIJA


Albanija je prava potovalna poslastica za vsakega popotnika. Potovanje po slikoviti južni Albaniji je uravnotežena kombinacija dvodnevnega trekinga, relaksacije na morju ter ogledov historičnih mest. Za začetek našega potovanja si bomo ogledali živahno srednjeveško Krujo, kjer se bomo lahko preizkusili v barantanju na pisanem bazarju, nato pa nas bo pot vodila vzdolž Jadranskega in Ionskega morja do nacionalnega parka Llogara, katerega neokrnjeno naravo bomo izkusili na naši pešpoti. 
Z vrha najvišje gore južne Albanije bomo uživali ob panoramskih razgledih na prelepo gorato okolico in kristalno čisto Ionsko morje: seveda bo dovolj prostega časa tudi za kopanje. V zaledju le-tega se bohotijo antična in zgodovinsko pomembna mesta, ki slišijo na imena Butrint, Gjirokastra in Berat. Izkusili bomo neverjetno gostoljubje domačinov, si morda privoščili kozarček albanskega konjaka, nato pa bo sledil še ogled moderne prestolnice Tirane in že bomo doma, ko se bodo znanci čudili našemu pripovedovanju o tej skoraj prezrti lepotici, ki je val turizma še ni zajel.

Vrhunci potovanja: 

Uživanje v srednjeveški Kruji z živahnem in slikovitem bazarjem;

– Treking v nacionalnem parku Llogara z »dramatičnimi« razgledi na gore in morje;

– Albanska mesta: antični Butrint, kamnita Gjirokastra, zasanjan Berat in kaotična Tirana;

– Uživanje in kopanje v Ionskem morju;

– Gostoljubni in preprosti domačini;

-Albanski konjak, burek, bunkerji in mercedesi.

PROGRAM

1. DAN: TIRANA IN KRUJA Po jutranjem pristanku v Tirani bomo pot nadaljevali do Kruje, kjer si bomo za začetek ogledali nekdanjo trdnjavo, ki je danes spremenjena v muzej, posvečena pa je največjemu albanskemu heroju, Skenderbegu. Sprehodili se bomo po živahnem bazarju, se preizkusili v barantanju, seveda pa bo dovolj prostega časa za kozarček pravega albanskega konjaka in zelo okusnega bureka.Popoldan bo sledil sprehod po moderni in živahni Tirani,  kjer si bomo ogledali glavni trg, številne komunistične in italijanske stavbe, mošejo ter nekoč prepovedan del mesta. H (Z)

2. DAN GRŠKI & RIMSKI OSTANKI TER NACIONALNI PARK  Pot bomo nadaljevali proti jugu, kjer si bomo ogledali antično grško in kasneje rimsko mesto Apollonia. Panoramska pot, ki bo vodila ob morju, bunkerjih in prodajalcih sezonskega sadja, nas bo pripeljala do nacionalnega parka Llogara. GH (Z)

3. /4 DAN: PEŠ POT NACIONALNEGA PARKA Nadeli so mu tudi ime nacionalni park z najbolj dramatičnimi razgledi na morje in gore Mediterana. Od tu se bomo podali na dvodnevno pešpot preko grebena St. Thanes na goro Cika, ki je najvišja gora jugozahodne Albanije. Zaradi raznolike flore in favne ter prekrasnih panoramskih razgledov gora, velja za eno lepših v temu delu Mediterana. Pešpot nas bo vodila preko gostega gozda, rek, gorskih dolin zahodnega grebena polotoka Karabruni vse do vrha dvatisočaka Cika. Z vrha se nam bodo odprli čudoviti razgledi na pravljično sredozemsko planoto Labërio, kjer živijo in pasejo številni pastirji. Naš pogled bo segel vse do kristalno modrega Ionskega morja z grškim otokom Krf v ozadju. Tempo hoje bo prilagojen skupini, hodili pa bomo do 6 – 8 ur dnevno z manjšim pohodnim nahrbtnikom. Za kondicijsko manj pripravljene vzpon na vrh gore Cika ne bo obvezen, saj se bodo lahko povzpeli le na višino 1600m. GH (Z)

DAN 5: OB JONSKEM MORJU Po sestopu bomo pot nadaljevali vzdolž Ionskega morja, ogledali pa si bomo tudi pomemben in krasen zaliv Palermo ter nedotaknjeno trdnjavo iz 19. stoletja. Nastanjeni bomo v vasici Qeparu. Povzpeli se bomo lahko do stare vasice na bližnjem hribu ali pa se bomo preprosto prepustili šumenju valov z morja ter gostoljubju domačinov. Gh (Z)

 

DAN 6: SARANDA Ne daleč stran ob prekrasni albanski rivieri se nahaja simpatična Saranda, ki je nekoč nudila zavetišče grškim legionarjem, kasneje (v komunističnih časih) pa je postala znano letovišče. Tudi mi si bomo privoščili poletni počitek in se prelevili v sodobne popotnike ter si tako privoščili plavanje, sprehode po ulicah mesta,… GH (Z)

DAN 7: ANTIČNI BUTRINT IN KAMNITA GJIROKASTRA Preko slikovite lagune, ki je raj za ljubitelje ptičev, se bomo odpravili do opevanega antičnega Butrinta, ki se ponaša z zgodovinskim ostanki izpred 2.500 let. Sledil bo drug del naše poti po notranjosti Albanije, kjer si bomo sprva ogledali kamnito mesto – Gjirokastra. Mesto še vedno velja za lepše ohranjen arhitekturni biser s trdnjavo, kamnitimi hišami in tlakovanimi ulicami. V tem sivo-belem mestu sta odrasla razvpit diktator Enver Hoxha in pisatelj Ismail Kadare. H (Z)

DAN 8/9.MESTO TISOČERIH OKEN  Po ogledu mesteca bo sledila vožnja do ohranjenega zgodovinskega mesta Berat – mesto tisočerih oken, kjer so nekoč živeli Iliri, Rimljani, Bizantinci, Osmani, dandanes pa predvsem Albanci. Lahko se bomo izgubili po prepletenih
tlakovanih ulicah mesta, lahko bomo obiskali stare pravoslavne cerkve s tradicionalnimi ikonami, nato pa bo sledila še vožnja do obmorskega Drača ter  sledil bo le še let proti Sloveniji. GH (Z)

 • Termin junij: 23.06. – 1.07. 2018 (9 dni)
 • Termin september: 15.09. – 23.09.2018 (9 dni)
 • Skupina: 6 – 16 potnikov
 • Cena: od 855 € 
 • infoshakti.potep@gmail.com031 – 24 91 05

CENA VKLJUČUJE:

 • Ceno mednarodnega poleta (cena variira);
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev v hotelih 2*/3*namestitve pri domačinih z zajtrkom in v preprostih sobah v guesthousih z zajtrkom;
 • vse stroške  s prevozi in vozniki;
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti in lokalnega vodnika;
 • organizacijo vodenja in potovanja s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • Zdravstveno zavarovanje,
 • rizik odpovedi potovanja (5,24% nakazanega denarja na agencijo);
 • vstopnine;
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • transfer do letališča (če let izven Slovenije; okvirno 60 eur za letališče Dunaj, Benetke in Zagreb; 90 eur do Milana, Budimpešte, München,…);
 • napitnine;
 • stroške osebne narave;
 • doplačila za enoposteljno sobo.

Pomembno: Cene letalskih kart in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje. Rok za prijavo po razpisni ceni je 10.aprila (junijska tura) oz. do 30.junija (septembrska tura). Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart. Mednarodna letalska karta je preračunana na 10. januarja 2018 in je bila 120€ (cene avio kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot).

PRIJAVNICA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: Ob prijavi se vplača 200 € in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru manjše skupine  je doplačilo za organizacijo 50€ (15- 14 oseb) ter 90€ (14 – 11 oseb), 120 (10 – 8 oseb) in 150 (7- 6 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO?Po Albaniji bomo potovali z najetim avtobusom/kombiji.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije in pri domačinih v dvo in več-posteljnih sobah.
 • HRANA:Velko je mesa, zelenjave, mlečnih izdelkov. Albanija ima zelo okusno in specifično kuhinjo. Veliko je sadja v sezoni – tako svežega kot suhega.
 • PIJAČA: Pije se čaj, sveže stisnjene sokove, osvežilne pijače in pivo ter vino.
 • ZAHTEVNOST POTI:Tura je primerna za kogarkoli, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.
 • TREKING: je nezahteven, a je potrebno imeti nekaj fizične aktivnosti. Treking je tudi neobvezujoč in ga lahko nadomestomo z uživanjem v dolini v idilični naravi  nacionalnega parka.
 • ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16
 • VREME:V Albanijo prihajamo v zgodnjem pomladnem/jesenskem času, ki je prijetno za potovanje. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5 in 25 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči.  Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE:Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Albanija je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti in izjemno gostoljubni. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM:Slovenski državljani za obisk Albanije ne potrebujemo vizuma.
Potovanje se uradno izvaja preko agencije EPRA d.o.o. Splošni pogoji potovalne agencije. so sestavni del programa. Cena je preračunana na dan 8. september 2017.
Galerija | This entry was posted in albanija, makedonija, potovanje and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s