Po svileni poti skozi Osrednjo Azijo + nočni pohod na Nanos, 7.10.2011 ob 18ih, Razdrto

Potopisno predavanje

PO SVILENI POTI SKOZI OSREDNJO AZIJO

(Turkmenistan, Uzbekistan in Kirgizija)

V petek, 07.10.2011 ob 18:00 uri

V prostorih Bar Nanos na Razdrtem

Predavanje bo pripravila Ksenija Čermelj, mag. etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, raziskovalka, turistična vodička, novinarka, pa tudi popotnica. Njena potovanja se od običajnih razlikujejo, ker je v deželah tudi živela in delala. Dežele predstavi skozi dogodivščine, zgodovino, sodobne probleme, navade, običaje.

Svilena pot nas popelje v manj znane kotičke Osrednje Azije, kjer odkrivamo bisere puščavskega Turkmenistana, arhitekturno dovršenega Uzbekistana in nomadske Kirgizije. V Turkmenistanu nas preseneti marmornato moderno mesto, ki stoji kot feniks sredi puščave. Na to skoraj pozabljeno deželo lunarne pokrajine, sočnih melon in gostoljubnih ljudi še ni zajel val turizma, kar pa ne velja za Uzbekistan, ki ga krasijo arhitektirni biseri Samarkanda, Hive in Buhare, kjer kar zaživijo zgodbe popotnikov, raziskovalcev in znanstvenikov. Le nazadnje nas pot zanese v Kirgizijo, ki jo krasijo visokogorska turkizna jezera, beli vršaci gorskih verig in nešteti nasmehi nomadov s katerimi preživimo svoj čas na poletnih pašniki in v jutrah.

Nočni pohod na Nanos pred polno luno

Po predavanju sledi nočni pohod na Nanos ob 20:00 uri. Ščip bo tokrat v sredo 12.10., tako da gremo na Nanos pred polno luno, sicer bi šli 14.10., vendar bomo takrat na izletu v Bosni, zato bo pohod v petek 07.10.2011. Šli bomo ob vsakem vremenu, zato se primerno oblecite in opremite (čevlji, palice, lučka, rokavice, kapa, ustrezna oblačila, goretex …). Ponavadi hodimo ob naravni svetlobi, ker je vidljivost dobra tudi brez dodatnih lučk. Tempo bomo prilagodili najpočasnejšim, vsak hodi na lastno odgovornost, udeleženci pa nimajo nobene obveznosti. Po vrnitvi z Nanosa v Razdrto, se bomo zbrali (kdor bo hotel) v Baru Nanos na kozarčku kuhanega vina, kjer nas vedno počakajo, da se vrnemo z Nanosa.

Vabljeni so tako tisti, ki bodo prisluhnili samo predavanju, ali pa drugi, ki se bodo udeležili samo vzpona na Nanos, seveda pa vabim vse na oba dogodka. Prost vstop.

Galerija | This entry was posted in predavanja and tagged . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s