POTOVANJE: PAKISTAN s festivalom pri animističnih Kalaših

pakiPotujemo po veličastni karakoumski cesti in prečkamo visokogorski Pakistan, ki s svojimi gorami, jezeri, soteskami kaže na svojo veličino in neverjetno neokrnjenost narave. Da o gostoljubnosti domačinov sploh ne izgubljamo besed. V maju bomo imeli priložnost doživeti pomladi festival pri animističnih Kalaših še preden se bomo podali do kulturne prestolnice Pakistana – do Lahoreja, kjer domuje kaos, mestni vrvež in sufijska glasba.  Program priporočamo le pravim avanturistom po srcu.   

PROGRAM 

Dan 1: LET V PAKISTAN Iz bližnjega letališča (Dunaj/Benetke/Budimpešta) poletimo proti Pakistanu.

a3ca7515e38bd03831276b064c07abeb4e8d2e76Dan 2 – 5: POMLADNI FESTIVAL PRI KALAŠIH Po pristanku v Islamabadu z notranjim letom poletimo do Chitrrala od koder se zapeljemo do dolin kjer se udeležimo festivala pri animstični  Kalaših. V severozahodnem Pakistanu živijo Kalaši, ki so poslednji staroselci in staroverci s Hindukuša, ki imajo močno ohranjeno tradicijo, verovanja, rituale, mite,… Na pomlad v maju praznujejo pomladni festival s plesi, petjem, obredi in vse to bomo lahko mi doživeli v teh prekrasni skupnosti. GH (Z)
PAKISTAN (207)Dan 6 – 8: PO SVILENI CESTI & PRELAZ SHANDUR
Iz Chitrala se preko prekrasne in visoke pokrajine vozimo proti severovzhodu dežele, ki so jo nekoč prečkale karavane. V Gilgitu si ogledamo ostanke budizma, ki je cvetel prav v tem delu karokorumske ceste. Na poti do tja pa nas spremlja pokrajina visokogorskih jezer, zeleno – turkiznih rek in riževa ter pšenična polja z majhnimi zaselki. Med ostlim prečkamo tudi prelaz Shandur na 3735 m, kjer se nahaja najvišje igrišče za polo.  GH (Z)

22082144583_f2ef35d30e_bDAN 9 – 10: KARAKORUMSKO GOROVJE, PETROGLIFI, VISEČI MOST Zapeljemo se do manjšega kraja Passu v zgornji Hunzi, kjer sledi pohod na nedaljšem visečem mostu na svetu ter do jezera Kačeli. Tu živijo avtohtoni prebivalci Wakhi, ki nas bodo pogostili pri njih doma v slikoviti dolini, ki je obdana  gorskim masivom, enih najlepših v Pakistanu.  Vsekakor bomo uživali v razgledih, naravi in cvetočih marelicah.  GH (Z)

PAKISTAN (8)DAN 11 – 12: DOLINA HUNZE Zapustimo Pasu  in se zapeljemo Hunze, ki je nekdanje »Meke« alpinistov in ljubiteljev gora. Nastanili se bom v Karimabadu v centralnem delu Hunze. Dan izkoristimo za raziskovanje okolice in orlovega gnezda. Tu si ogledamo trdnjavo Baltit in se po želji povzpnemo do planjave Ultar, ki ponuja izjemne poglede na okoliške gore, ki nam kar jemljejo dih. GH (Z)

 

Fairy-MeadowsDan 13 – 14: NANGA PARBAT & KARAKORUMSKA CESTA Po Hunze pristanku se zapeljemo proti Chilasu in do našega izhodišča za treking pod pod Nanga Parbatom – treking bomo naredli do Fairy meadowsa, kjer je izjemno lepo viden Nanga Parbata. Le tu je narava izjemno lepa in ves popoldan uživamo v prekrasni naravi in okoliških gorah. Naslednji dan se ponovno spustimo v dolino.  Spanje v lesenih hiškah. GH (Z)

taxilaDan 15:   ISLAMABAD in TAXILA Zapeljemo se do Islambada, kjer si ogledamo si največjo mošejo Faisal, urejeno mesto ter kaotični Rawalpindi. Če bo čas dovoljeval si ogledamo še znano Taxilo – nekdanji najpomembnejši budističen center. H (Z)

DAN 16: POLET: Nočni odhod proti letališču in let proti Evropi. Polni doživetij, vtisov bomo zvečer že doma ko se bomo zavedli, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

PODALJŠEK POTOVANJA:

1503959_10152221441301874_499238652_nDan  16 – 17: LAHORE in SUFIZEM Lahore velja za kulturno prestolnico Pakistan polno življenja in dogajanje. Sprehodimo se po starem delu mesta, se čudimo kaosu, ogledamo mogoče muzej, obidemo slaščičarnice in uživamo v pikantni hrani (za razliko od severa). Zapeljemo se do mejnega prelaza z Indijo, kjer si ogledamo noro zabavno menjavo straže. Kot piko na »i« kar seveda bo obisk sufijske grobnice, kjer bomo lahko uživali v transcendentalni sufijski glasbi in plesu. Zadnji dan se iz Lahoreja zapeljemo do Islamabada. GH (Z)

DAN 18: POLET: Nočni odhod proti letališču in let proti Evropi. Polni doživetij, vtisov bomo zvečer že doma ko se bomo zavedli, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

*Z = zajtrk; *K = kosilo; *V = večerja *H = hotel;  *GH = guesthouse; homestay (domačini);  *C = kampiranje

Program priporočamo vsem, ki si želijo popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

Termin: 10.05.  – 25.05. 2018 (16 dni) ALI S PODALJŠKOM 10.05. – 27.05.2018 (18 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 18 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: od 1725€

Cena s podaljškom: od 1945€

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo, vodenje in našo energijo,
 • ceno mednarodnega leta (cena variira od 650€ – 850€),
 • urejanje posebnega dovoljenja za obisk določenih delov Pakistana,
 • dovoljenje za nacionalne parke,
 • namestitve v preprostih sobah v guesthousih z zajtrkom ter v hotelih z zajtrkom (v mestih);
 • vse stroške  s prevozi (večinoma z jeepi ali več-sedežniki na 4WD; nekaj pa tudi z minibusom in/ali z avtomobili, ladjico)
 • vozniki,
 • notranji let Gilgit – Islamabad;
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti in lokalnega vodnika ter organizacijo vodenja potovanja s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • Zdravstveno zavarovanje (urejamo le skupinsko za 9 oseb),
 • rizik odpovedi potovanja (5,24% nakazanega denarja na agencijo);
 • vstopnine;
 • vizum (70 eur za skupinsko vizo)
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • transfer do letališča (če let izven Slovenije; okvirno 60 eur za letališče Dunaj, München, Benetke; 90 eur do Milana, Budimpešte,…);
 • napitnine;
 • stroške osebne narave;
 • doplačila za enoposteljno sobo;
 • nočitev prvi in zadnji dan potovanja

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutnih razmerjih ($ vs EUR) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.Mednarodna letalska karta je preračunana decembra 2017 (cena je bila 580€) – cene avio kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot.

Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodenje na potovanju pri najmanj 16 prijavljenih  ter letalska karta s taksami.  Za drugi del cene veljajo stroški po programu, ki se jih plačuje sproti na potovanju in so izračunani v primeru polne skupine.

Na agencijo se nakaže okvirno 1150 €, ostale nastale stroške se plačuje na poti  kot del aranžmaja programa.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 200€ in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. V primeru manjše skupine (15-12 oseb) je doplačilo za organizacijo 70 € in 130 € (11-9 oseb) in 170 (8-6 oseb). Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljiv.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetim kombiji na 4 WD in avtobusom.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe) in v kočah (na trekingu).
 • HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja. Za vegetarijance v vzhodnem delu dežele je malo možnosti.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice. To je naše najbolj avanturistično potovanje, ki ga imamo v ponudbi.
 • ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 18
 • VREME:V Centralno Azijo prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Pakistan je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum

Potovanje se uradno izvaja preko agencije EPRA D.O.O. in veljajo splošni pogoji te agencije.

Advertisements
Gallery | This entry was posted in indija, kirgizistan, kitajska, pakistan, potovanje and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s