POTOVANJE: PAKISTAN s festivalom pri animističnih Kalaših

pakiPotujemo po veličastni karakoumski cesti in se najprej zapeljemo do jezera Karakol, kjer domujejo kirgiški nomadi in izstopa Mustag Ata (7510 m). Preko prelaza Khujerab bomo prečkali v visokogorski Pakistan, ki s svojimi gorami, jezeri, soteskami kaže na svojo veličino in neverjetno neokrnjenost narave. Da o gostoljubnosti domačinov sploh ne izgubljamo besed. V maju bomo imeli priložnost doživeti pomladi festival pri animističnih Kalaših še preden se bomo podali do kulturne prestolnice Pakistana – do Lahoreja, kjer domuje kaos, mestni vrvež in sufijska glasba.  Program priporočamo le pravim avanturistom po srcu.   

PROGRAM 

Dan 1: LET V PAKISTAN Iz bližnjega letališča (Dunaj/Benetke/Budimpešta) poletimo proti KirgizijI, do mesta Osh.

1503959_10152221441301874_499238652_nDan  2 – 4: LAHORE in SUFIZEM Lahore velja za kulturno prestolnico Pakistan polno življenja in dogajanje. Sprehodimo se po starem delu mesta, se čudimo kaosu, ogledamo mogoče muzej, obidemo slaščičarnice in uživamo v pikantni hrani (za razliko od severa). Zapeljemo se do mejnega prelaza z Indijo, kjer si ogledamo noro zabavno menjavo straže. Kot piko na »i« kar seveda bo obisk sufijske grobnice, kjer bomo lahko uživali v transcendentalni sufijski glasbi in plesu. V kolikor bo čas dovoljeval, se po želji, lahko zapeljemo na podeželje, kjer nam bodo Romi iz Pandžaba tudi kaj zapeli in zaplesali. Zadnji dan se iz Lahoreja zapeljemo do Islamabada in nadaljujemo pot proti Chitralu. GH (Z)


1528579_10152216384001874_253196639_nDan 5 – 8: POMLADNI FESTIVAL PRI KALAŠIH
 Pot nadaljujemo proti Chitralu in nadaljujemo do dolin Kalašev. V severozahodnem Pakistanu živijo Kalaši, ki so poslednji staroselci in staroverci s Hindukuša, ki imajo močno ohranjeno tradicijo, verovanja, rituale, mite,… Na pomlad v maju praznujejo pomladni festival s plesi, petjem, obredi in vse to bomo lahko mi doživeli v teh prekrasni skupnosti. GH (Z)


1380528_10152212431121874_1078142896_nDan 9 – 11: PO SVILENI CESTI & PRELAZ SHANDUR
Iz doline Kalašev se preko prekrasne in visoke pokrajine vozimo proti severuzahodu dežele, ki so jo nekoč prečkale karavane. Neverjetni razgledi na visokogorska jezera, zeleno – turkizne barve reke in riževa ter pšenična polja z majhnimi zaselki. Prečkamo rudi prelat Shandur na 3735 m, kjer se nahaja najvišje igrišče za polo. Na zahodu prispemo v Gilgit, 523503_10152216484701874_630949787_nkjer si ogledamo ostanke budizma, ki je cvetel prav v tem delu karokorumske ceste. Od tu se zapeljemo do nekdanje »Meke« alpinistov – do Karimabada v centralnem delu Hunze.a pot nas vodi do osrčja Hunze, do alpinistične meke, do Karimabada. GH (Z)

1505305_10152211609226874_1533664634_nDan 11 – 15: HUNZA IN KARAKORUMSKA CESTA  Dan izkoristimo za raziskovanje okolice Karimabada in orlovega gnezda. Tu si ogledamo trdnjavo Baltit in se po želji povzpnemo do planjave Ultar, ki ponuja izjemne poglede na okoliške gore, ki nam kar jemljejo dih. Pot nas vodi do majšega mesta Passu, ki leži v zgornji Hunzi oz. Gojalu. V  Passuju v zgornji Hunzi bo sledil pohod na najdaljšem visečem mostu na svetu,ki je pakistan-8obdan z gorskim masivom Karakoruma, enih najlepših v Pakistanu.Vsekakor bomo uživali v razgledih, naravi in mogoče molži jakov in v družbi avtohtonih prebivalcev (Wakhi), ki nas bodo pogostili pri njih doma v slikoviti dolini.  GH (Z)

taxilaDan 16 – 17:   ISLAMABAD in TAXILA Iz Gilgita poletimo do Islamabada. Ogledamo si največjo mošejo Faisal, urejeno mesto ter kaotični Rawalpindi. Če bo čas dovoljeval si ogledamo še znano Taxilo – nekdanji najpomembnejši budističen center. H (Z)

 

DAN 18: POLET: Nočni odhod proti letališču in let proti Evropi. Polni doživetij, vtisov bomo zvečer že doma ko se bomo zavedli, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

*Z = zajtrk; *K = kosilo; *V = večerja *H = hotel;  *GH = guesthouse; homestay (domačini); *J = jurta (krožni nomadski šotor); *C = kampiranje

Program priporočamo vsem, ki si želijo popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

Termin: 08.05.  – 25.05. (18 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 18 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: 1960€ pri 15 prijavljenih.

Mednarodna letalska karta je preračunana januarja 2017 (vena je bila 650 eur) – cene avio kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot (okvirne cena letalski kart se giblje med 500 – 850 eur).

Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodenje na potovanju pri najmanj 15 prijavljenih  ter letalska karta s taksami (650€ ob zgodnji prijavi/potrditvi skupine). Za drugi del cene veljajo stroški po programu, ki se jih plačuje sproti na potovanju in so izračunani v primeru polne skupine.

Na agencijo se nakaže okvirno 1150 € (organizacija, letalska karta in rezervacija transporta), ostale nastale stroške se plačuje na poti  kot del aranžmaja programa.

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo, vodenje in našo energijo,
 • ceno mednarodnega leta (cena variira od 650€ – 850€),
 • urejanje posebnega dovoljenja za obisk določenih delov Pakistana,
 • dovoljenje za nacionalne parke,
 • namestitve v preprostih sobah v guesthousih z zajtrkom ter v hotelih z zajtrkom (v mestih);
 • vse stroške  s prevozi (večinoma z jeepi ali več-sedežniki na 4WD; nekaj pa tudi z minibusom in/ali z avtomobili, ladjico)
 • vozniki,
 • notranji let Gilgit – Islamabad;
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti in lokalnega vodnika ter organizacijo vodenja potovanja s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • Zdravstveno zavarovanje (urejamo le skupinsko za 9 oseb),
 • rizik odpovedi potovanja (5,24% nakazanega denarja na agencijo);
 • vstopnine;
 • vizum (70 eur za skupinsko vizo)
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • transfer do letališča (če let izven Slovenije; okvirno 60 eur za letališče Dunaj, München, Benetke; 90 eur do Milana, Budimpešte,…);
 • napitnine;
 • stroške osebne narave;
 • doplačila za enoposteljno sobo;
 • nočitev prvi in zadnji dan potovanja

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutnih razmerjih ($ vs EUR) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. lahko odstopajo. Mi 100% zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 200€ in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. V primeru manjše skupine (14-12 oseb) je doplačilo za organizacijo 80 € in 130 € (11-9 oseb) in 170 (8-6 oseb). Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljiv.

 

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetim kombiji na 4 WD.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah (Uzbekistan), v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih (na trekingu).
 • HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja. Za vegetarijance v vzhodnem delu dežele je malo možnosti.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice. To je naše najbolj avanturistično potovanje, ki ga imamo v ponudbi.
 • ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 18
 • VREME:V Centralno Azijo prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Tadžikistan, Kirgizija in Uzbekistan so varne dežele. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Tadžikistan in Uzbekistan. Ne potrebujemo vizuma za Kirgizijo.

 

Potovanje se uradno izvaja preko agencije EPRA D.O.O. in veljajo splošni pogoji te agencije.

 

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z avtobusom in najetim kombiji.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih (na trekingu).
 • HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov, žitnic in stročnic, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli (trekingi v Hunzi so po želji in primerni za ljudi z manjšo kondicijsko pripravo), ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice. To je naše avanturistično potovanje, ki ga imamo v ponudbi.
 • ŠTEVILO OSEB: min 8 – max 16
 • VREME:V Pakistan prihajamo v pomladnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Predvsem pa je zanimiv zaradi festivala pri Kalaših, ki je edinstven. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5 in 35 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Severni Pakistan, Kirgizija in zahodni del Kitajske se varne dežele. Talibanov žal do sedaj tam nismo srečali J Smo pa srečali ogromno prijaznih in odprtih domačinov.  Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Pakistan, ki ga uredimo pred odhodom.
Advertisements
Gallery | This entry was posted in indija, kirgizistan, kitajska, pakistan, potovanje and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s