POTOVANJE: PAKISTAN s festivalom pri animističnih Kalaših

pakiPotujemo po veličastni karakoumski cesti in prečkamo visokogorski Pakistan, ki s svojimi gorami, jezeri, soteskami kaže na svojo veličino in neverjetno neokrnjenost narave. Da o gostoljubnosti domačinov sploh ne izgubljamo besed. V maju bomo imeli priložnost doživeti pomladi festival pri animističnih Kalaših še preden se bomo podali do Islambada in Rawalpindija, kjer domuje kaos, mestni vrvež in sufijska glasba. Program priporočamo le pravim avanturistom po srcu.   

PROGRAM POTOVANJA:

Dan 1: LET V PAKISTAN Iz bližnjega letališča (Dunaj/Benetke/Budimpešta) bomo poleteli proti Pakistanu.

This image has an empty alt attribute; its file name is taxila.jpgDan 2: BUDISTIČNI OSTANKI Po pristanku v Islamabadu bo sledila krajša osvežitev, nato se pa bomo podali na pot proti zahodu. Sprva si bomo ogledali Taxilo, nekdanji najpomembnejši budističen center. Po ogledu se zapeljemo naprej, do nekdanjega budističnega samostana Takhti Bahi. GH (Z).

Rezultat iskanja slik za pakistan truckDan 3: VOŽNJA PROTI SEVERU Vožnja nas bo vodila proti severu vse vse do mesta Chitral od koder se bomo zapeljali do dolin, kjer se bomo udeležili festivala pri animstičnih Kalaših. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is a3ca7515e38bd03831276b064c07abeb4e8d2e76.jpgDan 4 – 5: POMLADNI FESTIVAL PRI KALAŠIH  V severozahodnem Pakistanu živijo Kalaši, ki so poslednji staroselci in staroverci s Hindukuša in imajo močno ohranjeno tradicijo, verovanja, rituale, mite,… Na pomlad v maju praznujejo pomladni festival s plesi, petjem, obredi in vse to bomo lahko mi doživeli v teh prekrasni skupnosti. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is pakistan-207.jpgDan 6 – 8: PO SVILENI CESTI & PRELAZ SHANDUR Iz doline Kalašev se bomo preko prekrasne in visoke pokrajine vozili proti severovzhodu dežele, ki so jo nekoč prečkale karavane. Na poti do tja pa nas bo spremljala pokrajina visokogorskih jezer, zeleno – turkiznih rek in riževa ter pšenična polja z majhnimi zaselki. Med ostalim bomo prečkali tudi prelaz Shandur na 3735 m, kjer se nahaja najvišje igrišče za polo. Zapeljali se bomo do Hunze, do »Meke« ljubiteljev gora in visokogorske narave. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is pakistan-81.jpgDAN 9: DOLINA HUNZE – KARIMABAD IN DUIKER Zbudili se bomo v Karimabadu v centralnem delu Hunze. Dan bomo izkoristili za raziskovanje okolice in orlovega gnezda. Tu si ogledamo trdnjavo Baltit in povzpeli se bomo do Duikarja, ki nam bo ponujal izjemne poglede na okolico, ki nam bo kar jemljela dih. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is 22082144583_f2ef35d30e_b.jpgDAN 10 – 12: KARAKORUMSKO GOROVJE, PETROGLIFI, VISEČI MOST Preko jezera Attabad se bomo zapeljali do Passuja v zgornji Hunzi, kjer bo sledil pohod na najdaljšem visečem mostu na svetu ter do jezera Kačeli. Tu živijo avtohtoni prebivalci Wakhi, ki nas bodo pogostili pri njih doma v slikoviti dolini, ki je obdana  gorskim masivom, enih najlepših v Pakistanu.  Vsekakor bomo uživali v razgledih, naravi in cvetočih marelicah. Zadnji dan se bomo zapeljali do Gilgita, kjer si bomo ogledali ostanke budizma, ki je cvetel prav v tem delu karokorumske ceste.  GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is nanga-parbat.jpgDan 13 – 14: NANGA PARBAT & KARAKORUMSKA CESTAIz Gilgita se bomo zapeljali do našega izhodišča za treking pod Nanga Parbatom – lažji treking bomo naredil do t.i. vilinskih pašnikov (Fairy Meadows), kjer je izjemno lepo viden himalajski osemtisočak Nanga Parbat. Le tu je narava izjemno lepa in ves popoldan bomo uživali v prekrasni naravi in okoliških gorah. Naslednji dan se bomo spustili v dolino ter se zapeljali do bližnjega mesta ob karakorumski cesti. Spanje v lesenih hiškah. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is paki-potopis-57.jpgDan 15 – 16:   ISLAMABAD Prečkali bomo Karakorumsko visoko cesto vse do Islamabada  Islambada. Naslednji dan se bomo ogledali največjo mošejo Faisal, muzej Lok Virsa ter se podali do kaotičnega Rawalpindija, kjer se bomo lahko preizkušali v barantanju. H (Z)

DAN 17: POLET: Nočni odhod proti letališču in let proti Evropi. Polni doživetij, vtisov bomo zvečer že doma ko se bomo zavedali, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

*Z = zajtrk; *K = kosilo; *V = večerja *H = hotel;  *GH = guesthouse; homestay (domačini);  *C = kampiranje

Termin potovanja (MAJ): 12.05.– 28.05.2019 (17 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: od 1820€

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj –Islamabad – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 25 kg prtljage;
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev hotelih z zajtrkom, v gostiščih z zajtrkom – nočitve v več posteljnih sobah z zajtrkom s zasebno in skupno kopalnico;
 • prevozi po programu (terenska vozila, džipi, kombiji/minbusi);
 • lokalno vodenje;
 • vodenje trekinga;
 • slovensko spremljanje – vodnik z licenco GZS,
 • lokalno vodenje.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 70€ (15-13 oseb), 110 € (12-11 oseb), 140€ (10-8 oseb).
 • urejanje in posredovanje za pakistanski vizum in Loi (70€)
 • Izpolnjevanje pakistanskega vizuma (15€)

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 55€,
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€);
 • enoposteljna soba​ zaradi narave potovanje ni možna, MOŽNA JE SAMO V Islamabadu in Gilgitu (70€).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine in dovolilnice za nacionalne parke – približno 40€;
 • napitnina 40€ – 60€.

Opombe:

 • Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od gornjega opisa. Pridržujemo si pravico do prilagoditev potovanja v skladu z aktualnimi okoliščinami. Priporočamo čim prejšnjo prijavo (do 2 meseca pred odhodom).
 • za potovanje v Pakistan slovenski državljani potrebujejo vizum, ki ga jo uredimo pred odhodom,
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov; letalske karte bodo kupljene okvirno 3 mesece pred odhodom oziroma ko se oblikuje skupina; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 20. novembra 2019.
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani shaktipotep.com
 • info: 031 249 105 ali potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko zgornje povezave.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje. Cena je odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte 650€/osebo, november 2018).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. V primeru manjše skupine je doplačilo kot je zapisano.

SPLOŠNE INFORMACIJE

KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetim jeepi/kombiji na 4 WD in z mini-busom.

NASTANITEV: Spi se v lepih in urejenih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe) ter v hotelu v Islamabadu.

HRANA: Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.

ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.

ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16

VREME: V Pakistan prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5ᵒC in 25ᵒC, v visokogorju nižje temperature preko noči. Padavine niso pogoste, a nas znajo presenetiti. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com

ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.

VARNOST: Pakistan je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.

VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Pakistan.

Advertisements
Gallery | This entry was posted in indija, kirgizistan, kitajska, pakistan, potovanje and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s