Predavanje – PAKISTAN – 18.01. – PIVKA

Vljudno vabljeni na POTOPISNO PREDAVANJE

PO STARODAVNIH POTEH SKOZI PAKISTAN

v SREDO, 18.01.2012 ob 19:00 v PIVKI – PARK VOJAŠKE ZGODOVINE, Kolodvorska 51, Pivka

Prijazno povabljeni na popotovanje skozi kaotična mesta pakistanskega juga in nato na sever skozi divjo eksotiko gorskih masivov Hindukuša in Karakoruma. Skozi strnjene in ozke doline je speljana tudi ena izmed svilenih poti. Na poti se bomo srečali s številnimi etničnimi skupinami, med katerimi so najbolj izstopojači animistični Kalaši.Kakršna je pokrajina Pakistana in Afganistana, taki so tudi njeni prebivalci. Divji, preprosti in izjemno gostoljubni.

VEČ O PREDAVANJU:

Zadnje desetletje sem preživela po večini v Aziji, kjer sem se soočila z različnimi kulturami, religijami in številnimi etničnimi skupinami. V Pakistanu sem preživela več kot dve leti; sprva kot popotnica in nato kot raziskovalka, ko sem opravljala terensko delo za mag. delo. Tam sem živela in bila sprejeta v majhno skupnost starovercev – Kalašev. Prav zato so v središču predavanja predvsem ljudje preko katerih lahko razumemo kulturo, religije in probleme “drugih in drugačnih”, torej nosilcev določene družbe in kulture, ki nosijo s seboj drugačne vrednote, navade in tabuje – mnogokrat nerazumljive za našo kulturo.

Predavanje začnem v Lahoreju; kulturnemu mestu Pakistana, kjer se začne gneča, gneča in zopet gneča. Najprej si pogledamo mogočne mogulske mošeje, prevozna sredstva (fascinantne pakistanske kamione), festival sufijev, radožive cigane,… Pot nas potegne proti znanemu mestu Peshawarju ob afganistanski meji, kjer živijo bojeviti in gostoljubni Paštuni pred katerimi so klonili prav vsi veliki imperiji. Pot me potegne tudi do bližnje ležečega Kabula (glavno mesto Afganistana); le – tu se sprehodimo po ulicah, ogledamo bazar, begunski center, šolo in mnogo več. Prav od tud potujemo preko visokogorskih prelazov nazaj v severni Pakistan, kjer potujem po stari svileni poti med fascinantnimi sedemtisočaki Hindukuša, Pamirja in Karakorama; kjer se nahaja najvišje ležeče igrišče za polo na svetu, najvišji mejni prehod in kjer živijo preprosti in gostoljubni ljudje. Prav zanimivi so indoevropski Kalaši, ki v svojem panteonu bogov opominjajo, da predislamski običaji in verovanja še niso zbledeli v pozabo. Od tu se podamo proti Kitajski po znameniti karakorumski cesti oz. KKH, ki velja za osmo čudo sveta, se nahaja zelo znana dolina Hunza oz. dolina stoletnikov, ki živijo spokojno in ravnotežno življenje. Prav od tu dobimo najboljše marelice v Evropo. Na sploh pa severni Pakistan velja za kulturno in lingvistično najbolj zanimivih področij; govorijo drugačne jezike, drugače se oblačijo in imajo drugačne običaje in navade.

S seboj prinesem tradicionalna oblačila, nakit, denar, denarnice in glasbo.

Predavanje in prikaz etnološke zbirke prinesenega materiala traja pribl. 1.5 ure, sledijo vprašanja.

Vljudno vabljeni!

Galerija | This entry was posted in afganistan, pakistan, predavanja and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s