POTOVANJE – TADŽIKISTAN, KIRGIZIJA s trekingom in podaljšek v UZBEKISTAN

KOLAŽ1

Prelepa Osrednja Azija je nepozaben del sveta, ki ponuja pravo dozo avanturizma. Potovanje po svileni cesti je pravi odklop! Tadžikistan je naša stalnica. Ostanki civilizacij, Pamir, Hindukuš, visoki prelazi, turkizna jezera, sufizem, budizem, trdnjave, toplotni vrelci, jaki, melone, marelice,… Izjemno slikovita pokrajina in še bolj gostoljubni domačini.

Glavne znamenitosti na poti:

 – najstarejše kirgiško mesto znano po svojem fantastičnem pisanem bazarju;

Ferganska dolina – dolina treh držav, dolina civilizacij, svile, keramike in narave;

Pik Lenin – Pik Lenina (7134 m) bomo opazovali izpod najbližje točke pod njim;

Sari taš – obmejna vasica na 3100m, ki ponuja razgled na verigo Pamirja;

Pamir highway – preko Pamirja je speljana spektakularna visokogorska cesta;

Črno jezero – drugo najvišje jezero v Tadžikistanu na 3900 m zssimpatično vasico;

Aličur in Zeleno jezero – nomadsko življenje, jurte, dvogrbe kamele, jaki, jezera,…

Wakhanski koridor – domovina zanimivih in avtohtonih Wakhov, visokogorja in puščave; nadbišče 6000 petroglifov, svetišče Ismailov , trdnjav…;

Ob afganistanski meji – fascinantni pogledi, sufijske grobnice, budistične stupe,…;

Bartang – ena lepših in zelo rodovitnih dolin v Pamirju;

Dušanbe – glavno mesto Tadžikistana s sovjetskim pridihom ter živahno tržnico;

Fansko gorovje – treking v tadžiški biser s pobeljenimi vrhovi in turkizno-zelenimi jezeri;

PROGRAM POTOVANJA:

DAN 1: POLET: Naša nova avantura v Centralno Azijo se začenja. Nočitev na letalu. 

f9ec15074f38dba9432a70f6038d490e

DAN 2: PENDŽIKENT  Po pristanku se bomo zapeljali do Pendžikenta. Ob prihodu v Pendžikent se bomo sprehodili po bazarju in si ogledali star del mesta v bližini Pedžikenta, ki je nekoč veljal za središče Sogdianske civilizacije in mu pravijo kar “Pompeji Osrednje Azije”. Od tu se bomo zapeljali do vasice, ki bo izhodišče za naš treking. Na poti do tja se bomo ustavili ob mavzoleju Rudakija, enega največjih perzijskih poetov. GH (Z)

_MG_5804

Iskanderkul panorama

DAN 3 – 5: TREKING v FANSKIH GORAH Treking v Fanskem gorovju velja za tadžiški biser! Naš 3 dnevni treking bodo krasila modro – zelena ledeniška jezera s fantastično kuliso pobeljenega pogorja. Na poti nas bodo spremljal 5-tisočak Čimtarga ( 5.487 m) in resnično neznano gorovje z vrezanimi dolinami in neštetimi jezeri. Narava v Fanskem gorovju nam bo kar jemala dih. Dnevne hoje bo 5 – 7 ur na dan. V šotorih bomo prespali 2-krat na trekingu. Dodatno opremo nam bodo nosili konji/osli/mule. Zadnji dan se bomo pozno popoldan zapeljali do prestolnice Tadžikistana. C (Z) in GH (Z)

CEA (107)

DAN 6: DUŠANBE in KARAVANSARAJ: V Dušanbeju je še vedno čutiti ostanek sovjetskega pridiha s širokimi avenijami, zelenimi parki, megalomanskimi palačami in novodobnimi spomeniki ter “hruščevkami”. Na tržnici bomo lahko barantali ali zgolj uživali v tem modernem mestu v centralnem parku, kjer se zvečer zbirajo domačini. Ogledali si bomo nacionalni muzej, kjer se nahaja zavidljiva zgodovinska in arheološka zbirka iz območja današnjega Tadžikistana. Mogoče je najbolj poznan 13m dolg kip Bude v ležečem položaju iz 6.st. pred našim štetjem. Popoldan se bomo zapeljali do karavansaraja, ki ga je omenjal že Aleksander Veliki. Ponovno bomo prespali v Dušanbeju. GH (Z)

tajikistan - vasica

DAN 7: SVILENA CESTA: Pot nas bo vodila proti jugu, po prašni cesti in skozi rodovitno pokrajino ter zapuščena mesta. Na poti proti jugu Tadžikistana bomo opazovali največje akumulacijsko jezero Nurek in brezčasnost pokrajine ter v hribovja vpete vasice iz blata in slame.  Na poti do Kalaikhumba se bomo ustavili v pomembni, danes renovirani perzijski trdnjavi, ki je bila zelo pomembno središče na svileni cesti. GH (Z)

CEA (90C)

DAN 8 – 9: BARTANG in HERBALNI treking Pot nas bo vodila do doline Bartang, kjer živijo avtohtoni Pamirci, ki še vedno ohranjajo svoje starodavne običaje in močno zaznamovano tradicijo. Prav gotovo nas bo osupnila narava Pamirja. Jezera in reke, majhne vasice in veličastnost visokogorja Pamir. O prijaznih (naših izbranih) domačinih pa ne bi izgubljali besed, saj smo vsako leto vsakič znova bili prijetno presenečeni. Le – tu si bomo privoščili t.i. herbalni treking, kjer se bomo seznanimo z lokalnimi zdravilnimi rastlinami in domačo visokogorsko hrano. Prijazni domačini kot osupljiva narava nam bodo ostali dolgo v srcu. GH (Z) 

tajikistan (70)

DAN 10 – 12: WAKHAN – OB   AFGANISTANSKI MEJI Sledila bo pot do Wakhanske doline. Vozili se bomo vzdolž reke Pandž, ki deli Afganistan od Tadžikistana. Na poti nas bo spremljalo pamirsko gorovje, kjer izstopa preko 6000 m visok »gorski par«: Pik Marx in Pik Engels. Tu živijo avtohtoni prebivalci Wakhi. S pogledom na afganistansko stran pa se v nebo štrlijo pobeljeni vrhovi Hindukuša. V pokrajini Wahkan si bomo ogledali sufijske grobnice, budistične stupe, zoroastrske templje ognja, trdnjavo, preko 6000 petroglifov ter ostalih zapuščin svilene ceste. Vsekakor je to pokrajina, kjer je čas zastal. Mogoče si bomo lahko privoščili tudi kopel v naravnih toplotnih vrelcih. GH (Z)

CEA (47A)

This image has an empty alt attribute; its file name is cea-25a.jpg

DAN 13 – 14 : MURGAB & NOMADI: Danes si bomo zapeljali po brezpotju. Ustavili se bomo pri 10.000 let starih stenskih poslikavah, v karavansaraju in zapuščenih grobnicah. Na poti nas bo spremljala brezčasna pokrajina zasneženih vrhov Pamirja, jezera in redki zaselki. V največjem mestu province, v Murgabu, se bomo sprehodili skozi bazar in si ogledali izredno zanimiv etnološki muzej preden se bomo podali v divjino h pravim kirgiškim nomadom, ki živijo v neposredni bližine kitajske meje. Na poti do tja pa “lunarna” pokrajina, jaki in neverjetna praznina. Zadnji dan bomo preživeli s kirgiškimi nomadi daleč stran od civilizacije. GH in J (Z)

tajikistan (15)

DAN 15 : PAMIR HIGHWAY Divjina, tišina in neponovljivo doživetje. Danes nas bo pot popeljala po osupljivem najvišjem delu “Pamirske visokogorske ceste”. Potovali bomo čez 4655 m visok prelaz. Na poti pa prostranstva, rdeče gore, odmaknjene vasice, jaki  in impozantno jezero Karakul, od koder je viden Lenin Pik. Prespali bomo pri domačinih, kjer bomo počaščeni z domačo kuhinjo. GH (Z)

_MG_7170

DAN 16 – 17: Vznožje PIK LENINA Zapusti bomo Karakul in se po spektakularni cesti zapeljali proti Kirgiziji. Ob meji se nahaja kralj pamirskega gorovja – Pik Lenin (7134 m). Slikovito pokrajino  bomo doživeli s trekingom ob vznožju Pik Lenina, kjer se bomo vzdignili na 3900 m visoko točko v neposredni bližini ledenika. Prespali bomo v jurti pri kirgiških nomadih. Na željo se lahko tu preizkusimo v ježi konjev.  Iz nomadskega objema se bomo po trekingu zapeljali do Oša po najslikovitejšemu delu ferganske dolin. J/GH (Z)

uzbekistan - lubenice

DAN 18 : OŠ  Oš je najstarejše kirgiško mesto, ki se ponaša s svojim starim bazarjem, ki še danes velja za zelo živahen in etnično pisan bazar. Zjutraj bomo iz Oša poleteli prosti Biškeku. GH (Z)

DAN 19: POLET Iz Biškeka bomo poleteli do bližnjega mednarodnega letališča v Evropi.

PODALJŠEK V UZBEKISTAN:

uzbekistan (2a)

DAN 18: PROTI UZBEKISTANUOš je najstarejše kirgiško mesto, ki se ponaša s svojim starim bazarjem, ki še danes velja za zelo živahen in etnično pisan bazar. Zjutraj se bomo sprehodili po bazarju in nato se bomo zapeljali do kirgiško – uzbeške meje. Po formalnostih na meji nas bo pot vodila do Taškenta, kamor bomo prispeli z vlakom v večernih urah. H (Z)

uzbekistan - detajl

DAN 19: HIVA: Zgodaj zjutraj bomo poleteli proti Hivi. Zbudili se bomo v puščavskem in simpatičnem mestu t.i. turkiznem mestu »svilene ceste«, ki izstopa po arhitekturi s turkiznimi keramičnimi ploščicami. Hiva dobesedno spominja na mesto iz 1001 noči. To najmanjše mesto z dvojnim obzidje je pravi muzej na prostem, ki si ga bomo natančno ogledali. H (Z)

SONY DSC

DAN 20 – 21: BUHARA: Zapustili bomo Hivo ter se zapeljali proti Buhhari. Na poti do tja bomo prečkali Amu Darjo, najdaljšo reko Osrednje Azije, ki jo je nekoč prečkal Aleksander Veliki in danes predstavlja mejo med Uzbekistanom in Turkmenistanom. V Buhari si bomo ogledali trdnjavo, mošeje, medrese, karavansaraje, bazarje … Prosto popoldne za nakupe in uživanje v mestu. H (Z)

uzbekistan - samarkand - detajl

DAN 22 – 23: SAMARKAND: Sledila bo vožnja proti Samarkandu  z vlakom. Ob prihodu v Samarkand bo sledil ogled najbolj poznanega uzbeškega mesta z mošejami, medresami, karavansaraji, astrološkim observatorijem, številnimi grobnicami in še in še. Zadnji dan se bomo v večernih urah zapeljali do letališča. H (Z) in / (Z)

DAN 24: POLET 

Program priporočamo vsem, ki si želijo popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta.
*Z = zajtrk; *V = večerja *H = hotel;  *GH = guesthouse; homestay (domačini); *J = jurta

Termin potovanja (JULIJ): 29.07.– 16.08.2019 (19 dni) ali  s podaljškom 29.07 – 21.08.2019 (24 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: od 2000€

Cena s podaljškom v Uzbekistan: od 2450€

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj – Dushanbe/Osh/Bishkek/Samarkand – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev v gostiščih in jurtah, nočitve v več posteljnih sobah z zajtrkom s zasebno in skupno kopalnico;
 • prevozi po programu (terenska vozila, džipi, kombiji/minbusi);
 • lokalno vodenje;
 • tovorne živali in vodenje trekinga;
 • slovensko spremljanje – vodja poti,
 • lokalno vodenje.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 70€ (15-13 oseb), 110 € (12-11 oseb), 140€ (10-8 oseb).
 • urejanje in posredovanje za tadžiški vizum in dovolilnico GBAO (85€)
 • urejanje in posredovanje za Uzbeški vizum z Loi (40€).

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 55€,
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€);
 • izposoja šotorov za treking (10€/osebo);
 • enoposteljna soba​ zaradi narave potovanje ni možna, možna je samo v Uzbekistanu (80€).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine in dovolilnice za nacionalne parke – približno 60€;
 • napitnina 40€ – 60€.

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:

 • termalni vrelci (okvirno 5€/osebo)
 • koncert tradicionalnega tadžiškega petja in plesov (15€/osebo)
 • tradicionalna večerja s plesi in petjem pri Kirgizih (15€/osebo)
 • tradicionalna plesi in petje v Uzbekistanu (15€/osebo).

Opombe:

 • za potovanje v Tadžikistan in Uzbekistan slovenski državljani potrebujejo vizum, ki ga jo uredimo pred odhodom,
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov; letalske karte bodo okvirno 3 mesece pred odhodom oziroma ko se oblikuje skupina; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 20. septembra 2018.
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani shaktipotep.com
 • info: 031 249 105 ali potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko zgornje povezave.

Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene aranžmaja z letalsko (650€ ob zgodnji prijavi/potrditvi skupine). Določen del cene aranžmaja (okvirno 40%) se plačuje sproti na potovanju v Tadžikistanu in Kirgiziji..

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje. Cena je odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte 650€/osebo, 12. december 2018).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. V primeru manjše skupine je doplačilo kot je zapisano.

SPLOŠNE INFORMACIJE

KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetim jeepi/kombiji na 4 WD.

NASTANITEV: Spi se v lepih in urejenih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih (na trekingu).

HRANA: Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.

ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.

ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16

VREME: V Centralno Azijo prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com

ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.

VARNOST: Tadžikistan, Kirgizija sta varni deželi. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.

VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Tadžikistan. Ne potrebujemo vizuma za Kirgizijo.

CEA (1B)
Potovanje se izvaja preko agencije Desetnica, del katere je blagovna znamka Šakti potovanja.
Advertisements
Gallery | This entry was posted in kirgizistan, potovanje, tadžikistan, uzbekistan and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s