POTOVANJE – TADŽIKISTAN, KIRGIZIJA s trekingom in podaljšek v UZBEKISTAN

kolac5be1

Prelepa Osrednja Azija je nepozaben del sveta, ki ponuja pravo dozo avanturizma. Potovanje po svileni cesti je pravi odklop! Tadžikistan je naša stalnica in je vrhunska popotniška destinacija. Ostanki civilizacij, Pamir, Hindukuš, visoki prelazi, turkizna jezera, sufizem, budizem, trdnjave, toplotni vrelci, jaki, melone, marelice,… Izjemno slikovita pokrajina in še bolj gostoljubni domačini. V Uzbekistanu pa arhitekturni presežek v Samarkandu, Buhari in Hivi.

DAN 1: POLET Iz Evrope bomo poleteli proti biseru Osrednje Azije, proti Dušanbeju.

Rezultat iskanja slik za penjikent BAZAR

DAN 2: PENDŽIKENT  Po pristanku se bomo zapeljali do Pendžikenta. Ob prihodu v Pendžikent se bomo sprehodili po bazarju in si ogledali star del mesta v bližini Pedžikenta, ki je nekoč veljal za središče Sogdianske civilizacije in mu pravijo kar “Pompeji Osrednje Azije”. Od tu se bomo zapeljali do vasice, ki bo izhodišče za naš treking. Na poti do tja se bomo ustavili ob mavzoleju Rudakija, enega največjih perzijskih poetov. GH (Z)

Iskanderkul panorama

DAN 3 – 5: TREKING v FANSKEM GOROVJU Treking v Fanskem gorovju velja za

This image has an empty alt attribute; its file name is tajikistan-116.jpg

tadžiški biser! Naš 3-dnevni treking bodo krasila modro – zelena ledeniška jezera s fantastično kuliso pobeljenega pogorja. Na poti nas bo spremljal 5-

This image has an empty alt attribute; its file name is mg_8134.jpg

tisočak Čimtarga ( 5.487 m) in resnično neznano gorovje z vrezanimi dolinami in neštetimi jezeri. Narava v Fanskem gorovju nam bo kar jemala dih. Dnevne hoje bo 5 – 7 ur na dan. V šotorih bomo prespali 2-krat na trekingu. Dodatno opremo nam bodo nosili konji/osli/mule. Zadnji dan se bomo pozno popoldan zapeljali do prestolnice Tadžikistana. C (Z) in GH (Z)

CEA (107)
This image has an empty alt attribute; its file name is cea-59.jpg

DAN 6: DUŠANBE in KARAVANSARAJ V Dušanbeju je še vedno čutiti ostanek sovjetskega pridiha s širokimi avenijami, zelenimi parki, megalomanskimi palačami in novodobnimi spomeniki ter “hruščevkami”. Na tržnici bomo lahko barantali ali zgolj uživali v tem modernem mestu v centralnem parku, kjer se zvečer zbirajo domačini. Ogledali si bomo nacionalni muzej, kjer se nahaja zavidljiva zgodovinska in arheološka zbirka iz območja današnjega Tadžikistana. Mogoče je najbolj poznan 13m dolg kip Bude v ležečem položaju iz 6.st. pred našim štetjem. Popoldan se bomo zapeljali do karavansaraja, ki ga je omenjal že Aleksander Veliki. Ponovno bomo prespali pri domačinih v Dušanbeju. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is 3-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 29472556_1655258737898235_8758288410932318469_n.jpg

DAN 7: SVILENA CESTA: Pot nas bo vodila proti jugu, po prašni cesti in skozi rodovitno pokrajino ter zapuščena mesta. Na poti proti jugu Tadžikistana bomo opazovali največje akumulacijsko jezero Nurek in brezčasnost pokrajine ter v hribovja vpete vasice iz blata in slame.  Na poti do Kalaikhumba se bomo ustavili v pomembni, danes renovirani perzijski trdnjavi, ki je bila zelo pomembno središče na svileni cesti. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is 4-6.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 4-20.jpg

DAN 8 – 9: BARTANG in HERBALNI trekingPot nas bo vodila do doline Bartang, kjer živijo avtohtoni Pamirci, ki še vedno ohranjajo svoje starodavne običaje in močno zaznamovano tradicij. Prav gotovo nas bo osupnila narava Pamirja. Jezera in reke, majhne vasice in veličastnost visokogorja Pamir. O prijaznih (naših izbranih) domačinih pa ne bi izgubljali besed, saj smo vsako leto vsakič znova bili prijetno presenečeni. Le – tu si bomo privoščili t.i. herbalni treking, kjer se bomo seznanimo z lokalnimi zdravilnimi rastlinami in domačo visokogorsko hrano. Osupljiva narava in prijazni domačini nam bodo ostali dolgo v srcu. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is 5a-10.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is cea-93a.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 5c-1-1.jpg

DAN 10 – 11: WAKHAN – OB    AFGANISTANSKI MEJI Sledila bo pot do Wakhanske doline. Vozili se bomo vzdolž reke Pandž, ki deli Afganistan od Tadžikistana. Na poti nas bo spremljalo pamirsko gorovje, kjer izstopa preko 6000 m visok »gorski par«: Pik Marx in Pik Engels. Tu živijo avtohtoni prebivalci Wakhi. S pogledom na afganistansko stran pa se v nebo štrlijo pobeljeni vrhovi Hindukuša. V pokrajini Wahkan si bomo ogledali sufijske grobnice, budistične stupe, zoroastrske templje ognja, svetišča (mazar), trdnjave, preko 6000 petroglifov, karavnasaraj ter ostalih zapuščin svilene ceste. Vsekakor je to pokrajina, kjer je čas zastal. V Wahanu si bomo lahko privoščili tudi kopel v naravnih toplotnih vrelcih in vsekaor bomo uživali ob pogledu na gorvje Hindukuš. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is 8-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 8-2a.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is cea-54-1.jpg

DAN 12 – 13: MURGAB & NOMADI Zapeljali se bomo po brezpotju vzhodnega Tadžikistana. Ustavili se bomo pri 10.000 let starih stenskih poslikavah, ob karavansaraju in zapuščenih grobnicah. Na poti nas bo spremljala brezčasna pokrajina zasneženih vrhov Pamirja, jezera in redki zaselki. V kolikor bo vreme dopuščalo si bomo ogledli tudi zapuščeni obserbatorij od koder je vidna poznana pamirska gora Mutaga Ata, ki se nahja v zahodni Kitajski.  Ob prihodu v največje mesto province, v Murgab, se bomo sprehodili skozi bazar in si ogledali izredno zanimiv etnološki muzej preden se bomo podali v divjino h pravim kirgiškim nomadom, ki živijo v neposredni bližine kitajske meje. Na poti do tja pa “lunarna” pokrajina, jaki in neverjetna praznina. Tu bomo preživeli s kirgiškimi nomadi daleč stran od civilizacije. GH/J (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is 9-16-1.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 9-1a.jpg

DAN 14: PAMIR HIGHWAY Divjina, tišina in neponovljivo doživetje. Danes nas bo pot popeljala po osupljivem najvišjem delu “Pamirske visokogorske ceste”. Potovali bomo čez 4655 m visok prelaz. Na poti pa prostranstva, rdeče gore, odmaknjene vasice, jaki  in impozantno jezero Karakul, od koder je viden Lenin Pik. Prespali bomo pri domačinih, kjer bomo počaščeni z domačo kuhinjo. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is tadžikistan-2.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is mg_6530.jpg

DAN 15 – 17: Vznožje PIK LENINA in OŠZapusti bomo Karakul in se po spektakularni cesti zapeljali proti Kirgiziji. Ob meji se nahaja kralj pamirskega gorovja – Pik Lenin (7134 m). Slikovito pokrajino  bomo doživeli s trekingom ob vznožju Pik Lenina, kjer se bomo vzdignili na 3900 m visoko točko v neposredni bližini ledenika. Prespali bomo v jurti pri kirgiških nomadih. Na željo se lahko tu preizkusimo v ježi konjev.  Iz nomadskega objema se bomo po trekingu zapeljali do Oša po najslikovitejšemu delu ferganske doline. Oš je najstarejše kirgiško mesto, ki se ponaša s svojim starim bazarjem, ki še danes velja za zelo živahen in etnično pisan bazar. Zjutraj bomo iz Oša poleteli prosti Biškeku. J/GH (Z)

DAN 18: POLET 

PODALJŠEK V UZBEKISTAN

uzb (32a)

DAN 18: PROTI UZBEKISTANUOš je najstarejše kirgiško mesto, ki se ponaša s svojim starim bazarjem, ki še danes velja za zelo živahen in etnično pisan bazar. Zjutraj se bomo sprehodili po bazarju in nato se bomo zapeljali do kirgiško – uzbeške meje. Po formalnostih na meji nas bo pot vodila do Taškenta, kamor bomo prispeli z vlakom v večernih urah. H (Z)

Rezultat iskanja slik za khiva
This image has an empty alt attribute; its file name is uzb-1d.jpg

DAN 19: HIVA Zgodaj zjutraj bomo poleteli proti Urgechu. Zapeljali se bomo proti simpatičnem mestu ob turkmenistanski meji, proti Hivi. Hiva je najmlajše mesto svilene ceste, leži v bližini najdaljše reke Osrednje Azije, ob Amu Darji. Izstopa pa predvsem po arhitekturi s turkiznimi keramičnimi ploščicami. Hiva dobesedno spominja na mesto iz 1001 noči z dvojnim obzidje in je pravi muzej na prostem, ki si ga bomo natančno ogledali. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is uzbekistan-buihara-arhitektura-2.jpg

DAN 20 – 21: SVILENA POT in BUHARA Zapustili bomo Hivo ter se zapeljali proti Buhari. Na poti do tja bomo prečkali Amu Darjo, najdaljšo reko Osrednje Azije. Reko je nekoč prečkal Aleksander Veliki, a danes predstavlja mejo med Uzbekistanom in Turkmenistanom. Buhara je poimenovana tudi kot »steber islama«. V Buhari si bomo ogledali trdnjavo, mošeje, medrese, karavansaraje, bazarje, … H (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is uzbeksitan-samarkand-arhitektura-1-2.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is uzb-19b.jpg

DAN 22 – 23: SAMARKAND Sledila bo vožnja z vlakom proti svetovljanskemu Samarkandu, ki prestavlja biser svilene poti. Ogledali si bomo najbolj poznano uzbeško mesto- Samarkand krasijo mošeje, medrese, karavansaraji,  astrološki observatorij, številne grobnice. Natančno ročno izdelana keramika, turkizne in pozlačene kupole, mošeje in mavzoleji. Zadnji dan se bomo pozno popoldan z hitrim vlakom zapeljali do Taškentu in od tam proti letališču. H (Z) in /(Z)

DAN 24: POLET 

*H = hotel;  *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

Termin potovanja (JULIJ): 29.7.– 16.8.2019 (19 dni) ali  s podaljškom 29.7 – 21.8.2019 (24 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: AKCIJA!!! od 1250€ + letalska karta

Cena s podaljškom v Uzbekistan: od 1830€ + letalska karta

*cena letalske karte je okvirno 650€/osebo

* POMEMBNO – potovanju se je možno priključiti v Dušanbeju s tem, da se izpusti treking. Odhod je v tem primeru 2.8.2019. Potovanje se s tem skrajša za 3 dni in je posledično ceneje (150€ ceneje). Ob zanimanju na potovanje Vam pošljemo obe različici potovanja.

Cena vključuje:

 • notranji let na relaciji Osh – Bishkek pri krajšem potovanju;
 • notranji let Tashkent – Urgench pri podaljšku potovanja;
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev v gostiščih in jurtah, nočitve v več posteljnih sobah z zajtrkom s zasebno in skupno kopalnico;
 • prevozi po programu (džipi, kombiji/minbusi in po potrebi ostala terenska vozila);
 • lokalno vodenje;
 • tovorne živali in vodenje trekinga;
 • slovenski vodja poti – slovenski vodnik; 
 • lokalno vodenje.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj/Ljubljana – Dushanbe/Bishkek/Samarkand – Dunaj/Ljubljana* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (13-12 oseb),  100€ (12-11 oseb), 120€ (10-8 oseb), 150€ (7 – 6 oseb).
 • urejanje in posredovanje za tadžiški vizum in dovolilnico GBAO (85€)

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 55€,
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€);
 • enoposteljna soba​ zaradi narave potovanje ni možna, možna je samo v Uzbekistanu (80€).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine in dovolilnice za nacionalne parke v Tadžikistanu – približno 20€;
 • Vstopnine v Uzbekistanu – približno 40€;
 • zaželjena napitnina za šoferje in vodnike 40€.

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:

 • hrana na poti v Tadžikistanu in na trekingu – okvirno 160€ (kosila in večerje)
 • Hrana na poti v Uzbekistanu – okvirno 80€ (kosila in večerje)
 • termalni vrelci (okvirno 5€/osebo)
 • koncert tradicionalnega tadžiškega petja in plesov (15€/osebo)
 • tradicionalna večerja s plesi in petjem pri Kirgizih (15€/osebo)
 • tradicionalna plesi in petje v Uzbekistanu (15€/osebo).

Opombe:

 • za potovanje v Tadžikistan slovenski državljani potrebujejo vizum, ki ga jo uredimo pred odhodom, za Uzbekistan vizuma ne potrebujemo; 
 • število mest je omejeno na 16;
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov; letalske karte bodo okvirno 3 mesece pred odhodom oziroma ko se oblikuje skupina; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila;
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 12. februarja 2019;
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani shaktipotep.com;
 • info: 031 249 105 ali shakti.potep@gmail.com;
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​;
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko zgornje povezave.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje. Cena je odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte 650€/osebo, 12. februar 2019). Razpisana cena velja za prijave do 1. maja, kasneje bo odvisna od cene storitev v Tadžikistanu, Kirgiziji in Uzbekistanu ter od letalskih prevoznikov.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. V primeru manjše skupine je doplačilo kot je zapisano.

SPLOŠNE INFORMACIJE

KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetim jeepi/kombiji na 4 WD v Tajikistanu ter z vlaki in kombiji/avtobusom v Uzbekistanu.

NASTANITEV: Spi se v lepo urejenih in čistih hotelih (3*), v gostiščih/penzionih brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih (na trekingu).

HRANA: Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.

ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.

ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16

VREME: V Centralno Azijo prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com

ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.

VARNOST: Tadžikistan, Kirgizija sta varni deželi. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.

VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Tadžikistan. Ne potrebujemo vizuma za Kirgizijo in Uzbekistan.

Galerija | This entry was posted in kirgizistan, potovanje, tadžikistan, uzbekistan and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s