POTOVANJE – AKTIVNA TURČIJA

Naša turška avantura nas bo popeljala v vrvež Carigrada do Anatolije in uživaškega Sredozemlja. Doživeli bomo surrealno, barvito in mehko pokrajino Kapadokije, ki jo bomo dodobra spoznali s kolesi, se spustili po reki ter prepešačili kanjone in doline, kjer so nekoč ljudje v skale izklesale številne cerkve in bivališča. Podali se bomo tudi na treking po stopinjah Sv. Pavla, ko bomo pošteno zakorakali drugemu najdaljši peš poti v Turčiji s spektakularno pokrajino in seveda na poti ne bo manjkalo ratinga, doma pripravljene hrane in izgubljanja po številnih soteskah. 

Da ne pozabimo še na mesta kot so Konya, Bejšehir, Egirdir, Antalya, Fetiye ter turkizno Sredozemsko morje, kjer bomo uživali in si privoščili prave počitniške dni na ladjici, morju in številnih pohodih, tako nočnih kot dnevnih. Se nam pridružiš tudi ti?

Kako poteka naša pot? Po pristanku v Carigradu se zapeljemo do starega dela mesta, kjer se seznanimo z vrvežem velemesta, njenimi zgodovinsko-kulturnimi spomeniki, bazarji, čajnicami. Tudi izgubljanja z metrojem, vodnih pip in nakupov n abazarju ne bo manjkalo. Celodnevna vožnja z busom nas bo pripeljala v surealno, barvito in vulkansko Kapadokijo, ki jo bomo dodobra spoznali s kolesom, se z raftom spustili po reki in se seznanili s spektakularno pokrajino Kapadokije, ki jo bomo spoznali najbolj skrite kotičke na naši “kapadokijski” pešpoti.Kapadokijo krasijo številne doline z različnimi barvami in formami, ki so v tej vulkanski pokrajini iz tufa izoblikovale preko tisočletij. Tu so našli svoje prebivališče prvotne civilizacije ter klesali cerkve, zatišičšča in mesta. Morda nam bo ugajala tudi turška kopel, jutranji “polet” z balonom ali le posedanje na čaju in nargili (vodna pipa) v eni izmem izmed tufastih stožcev. Iz Kapadokije nas bo pot vodila proti Konyi, sprva v podzemno mesto nato pa do kanjona Ihlare, ki ga bomo prehodili in občudovali v kamenje vklesane cerkve. Na poti se bomo ustavili ob karavansarajih, med katerimi vsekakor izstopa arhitekturni biser karavansaraj Sultanhan. Konya, dom očeta znanih plesočih dervišev, nas bo popeljal v svet mističnega sufizma ter številnih prefinjenih medres in mošej. Najbolj nam bo v spominu ostala mošeja ob obali Bejšehirskega jezera. Le streljaj stran pa se nahaaj enonajlepših turškij jezer – Egidrsko jezero, ki z otokom sredi jezera malce spominja na naš Bled. Tako kot Blejci se bomo tudi mi v ribiškem čolnu zapeljali po jezeru in morda tudi ulovili kako ribo ter se po želji s kolesi zapeljali okrog jezera. Tu se že razporstira redko obiskano gorovje Taurus, ki  kar kliče med svojo nedotaknjeno naravo, kanjone in reke nacionalega parka. Preko gorovja Taurus do Sredozemskega morja poteka druga najdaljša in zelo neobljudena pešpot v Turčiji (za razliko obljudene Likijske pešpoti). Ta nas bo popeljala po slikoviti visokogorski pokrajini, ki jo je prehodil tudi Sv. Pavel. Tudi mi bomo pošteno zakorakali vanjo na našem  4- dnevnem trekingu v smeri proti Antalyi. Občudovali bomo skalnate forme”gorke Kapadokije v Taurusu”, zelen gozd, kristalno čiste reke, kanjone in zaspane vasice daleč stran od civilizacije. Doživeli bomo gostoljubnost domačinov, ki ki nas bodi sredi ničesar pogostili s tistim, kar imajo na razpolago. Ob koncu naše pešpoti bomo priseli do opuščenega rimskega mesta visoko nad sotesko, skoti katere dre divja reke Koprulu. Privoščili si bomo spust po reki Koprulu in uživali bomo v naravi nacionalnega parka in po želji obiskali antični mesti, Aspendos in Perge. Prihod v turistično Antalyo bo pravi kontrast, le-tu se bomo sprehodili po starem mestnem jedru, ki kar privablja s pisanim bazarjem in številnimi kafiči. Iz Antalye poletimo proti Carigradu in od tam proti Sloveniji/bližnjem letališču.

PODALJŠEK POTOVANJA:

Iz Antalye sledi sproščeno odkrivanje turškega Sredozemlja – sprva do počitniškega obmorskega Olympusa, ki je pravi raj za uživače. Številne priložnosti kar kličejo v bližnje hribe, številne zabave ter nočne pohode do večnega ognja. Zadnji del popotovanja pa bomo odkrivali skrita mesta, ki so dostopna le z ladjico, med katerim izstopa Simena. Spanje na ladjici ter kopanje v turkiznem morju nam bo prav dobro delo in bo prava popestritev na naši avanturi. Iz letoviškega mesta Kaš nas bo pot popeljala do opuščenega, nekoč grškega, mesta Karakoy, od koder se bomo po nekaj urni pešpoti spustili do najbolj popularnega zaliva ob Sredozemskem morju, do Oludeniza; najlepši razgled na zaliv pa je viden prav na pešpoti. Zadnji dan na ob sredozemski obali se bomo zapeljali do simpatičnega mesta Dalyan od koder bomo poleteli proti Carigradu, kjer sledijo še zadnji nakupi in turški utrip mesta in že bomo doma, a turška dogodivščina bo ostala dolgo z nami.

Termin potovanja:

* 27.05. – 07. 06. oz. 27.05. – 11.06. 2015  (12 ali 16 dni)

* 16.09. – 27.09 oz. 16. 09. – 01.10.2015 (12 ali 16 dni)

Skupina: min. 10 – maks. 18 oseb

Cena: 1.130 € (980 € + avio karta) pri 12 prijavljenih. Avio karta 150 €, december 2014. Podaljšek za 16 dnevno potovanje je stane 250 €.

Kontakt: shakti.potep@gmail.com 031 – 24 91 05

Web: http://shaktipotep.com

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz do Turčije (cena variira), organizacijo potovanja, nastanitev namestitve v preprostih hotelih z zajtrkom in spanje v več posteljnih sobah pri domačinih z zajtrkom, vse stroške s prevozi (avtobusom ali manjšimi kombiji); javni udoben VIP avtobus, slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti, notranji let na relaciji Dalyan – Istanbul (cena variira) .

V CENO NI VKLJUČENO: dodatno zdravstveno zavarovanje, odstopnina  v primeru višje sile, vstopnine, napitnine.

Podaljšek se zaračunava posebej (pri 12 prijavljenih je 250 €) kot podaljšek potovanja in vključuje: namestitve zajtrkom, spanje na ladjici z zajtrkom, vse prevoze po programu (z najetim avtobusom/kombiji, redno avtobusno linijo), slovenskega profesionalnega vodnika.

Pomembno: Cene letalskih kart in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov.

PRIJAVNICA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: Ob prijavi se vplača 200 € in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru manjše skupine (11 – 10 oseb) je doplačilo za organizacijo 80€ ter 120€ (9 – 8 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

SPLOŠNE INFORMACIJE

  • KAKO POTUJEMO?Po Turčiji bomo potovali z najetim avtobusom, z javnimi VIP avtobusi (večje razdalje), rafti po reki ter taxiji in letalom (notranji let).
  • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije in pri domačinih v dvo in več-posteljnih sobah. Na treking se spi v šotorih.
  • HRANA:Velko je mesa, zelenjave, mlečnih izdelkov. Iran ima zelo okusno in specifično kuhinjo. Veliko je sadja v sezoni – tako svežega kot suhega.
  • PIJAČA: Pije se čaj, sveže stisnjene sokove, osvežilne pijače in pivo ter vino.
  • ZAHTEVNOST POTI:Tura je primerna za kogarkoli, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice in nekaj fizične aktivnosti (3 dnevni treking).
  • ŠTEVILO OSEB: min 8 – max 16
  • VREME:V Turčijo prihajamo v zgodnjem pomladnem/jesenskem času, ki je prijetno za potovanje. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5 in 25 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
  • ZDRAVJE:Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
  • VARNOST: Turčija je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti in izjemno gostoljubni. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
  • VIZUM:Slovenski državljani za obisk Turčije ne potrebujemo vizuma.

Potovanje se uradno izvaja preko agencije EPRA D.O.O.

Advertisements
Gallery | This entry was posted in potovanje, turčija and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s