POTOVANJE – AVANTURISTIČEN IRAN s podaljškom na jug Irana

qeshm

 

Avantura po Iranu! Odkrivanje klasičnih mest, spanje v vasicah, puščava, slano jezero, kamelji safari, mošeje, medrese, Esfahan, Perzepolis, templji, življenje med nomadi, čaji, vodne pipe, bazarji in še in še… Poslednje pa še podaljšek na jug Irana na otok med nomade, na tradicionalno tržnico in neverjetno slikovit otok Qeshm, ki je poznam po geo-nacioalnem parku. Dvomimo da boste razočarani nad fascinantnim Iranom. 

VRHUNCI potovanja:

 • Teheran – moderna prestolnica Irana, kaos, palače, muzeji, parki;
 • Esfahan – biser Irana: prefinjena arhitektura, mostovi, čajnice, preproge, armenska četrt;
 • Puščava – džip safari čez sipine, slano jezero, oaza datljevih palm, kamele, sončni zahodi;
 • Zoroastrizem – Zaratustra, svetišče zoroastrov v zapuščeni vasi, tempelj ognja, stolpi tišine;
 • Yazd – tradicionalno mesto z labirintom ulic, klima, zbiralniki vode, karavsaraji, rokoborba;
 • Perzijska zapuščina –fascinantne kraljeve grobnice in veličastnost Perzepolisa;
 • Širaz – mesto ljubezni, vrtnic, pesnikov, romarjev,… Hafizova grobnicam, bazar in vrtovi;
 • Gorovje Zagros – apnenčasta gorska veriga s prelepo naravo in čudovitimi slapovi;
 • Tradicionalna tržnica – tradicionalna tržnica ob v manjšem kraju ob perzijskem zalivu, prodajalke s posebnimi obraznimi pokrivali;
 • Perziski zaliv – Otok Qeshm: portugalska trdnjava, geo-nacionalni park, gozd mangrov, slana jama, delfini, flamengi, tradicionalni Bandari ljudje, čisto morje, sončni zahodi, ….

Dan 1 : LET V IRAN Iz mednarodnega letališča preko Istanbula poletimo proti Iranu.

tehran-miladDan 2: TEHRAN Po zgodnjem pristanku in kratkem počitku v hotelu raziščemo Teheran. Obiščemo glavne znamenitost mesta. Sprva skrenemo do barvite zaprte tržnice, kjer nam že zadišijo domače iranske začimbe, oreščki, detelji. Na drugem oddelku se lesketa zlato in ostale znane obrti Irana. Ogledamo si tudi nacionalni muzej in se čudimo bogastvu dežele v muzeju draguljev, ki ga bomo ob veliki sreči obiskali. Če nam bo ostalo še kaj časa in energije se bomo proti večeru odpravili do najvišjega stolpa v Iranu od koder bomo imeli večerni razgled nad mestom. H (Z)

253639_10151629353806874_1204265156_nDan 3 – 4 ESFAHAN Zgodaj zjutraj se zapeljemo z VIP avtobusom do Esfahana. Esfahan velja za biser Irana, saj mu pravijo »Esfahan je pol sveta«, ki se ponaša s prefinjeno arhitekturo mošej katere turkizne kupole so ponesle slavo mesta vse do zahoda in vzhoda. Esfahan je tudi mesto palač, mostov, čajnic in bazarjev ter z zelo znane armenske četrti… Poleg impresivne arhitekture, nas bo navduševal bazar, saj poleg znanih perzijskih preprog v ospredje silijo še keramični, bakreni in leseni izdelki, zlato, tekstil, H (Z)

12219620_924353997655383_3282317441798820567_nDan 5 – 6: PUŠČAVA  Zapustimo Esfahan in se zapeljemo do puščavskih vasic. V puščavi se izgubljamo v različnih puščavskih pojavih. Sprehodimo se po slanem jezeru, uživamo v oazi datljevih palm, lahko si privoščimo jahanje kamel ter uživamo ob sončnem zahodu na eni izmed sipin. Po želji si lahko privoščimo džip safari preko vasi, ki ga zelo priporočamo. Prespimo pri domačinih, ki nam bodo pripravili slastno večerjo in morda tudi nekaj zaigrali za nas, mi si bomo pa mogoče lahko privoščili sveže detelje. GH (Z)

IMG_8869Dan 7: ZOROASTRSKA ZAPUŠČINA in SVILENA POT Iz puščavske oaze se zapeljemo proti Yazdu, na poti do tja se ustavimo v stolpih tišine, ob karavansaraju, »ledenih« hišah, trdnjavah in vasicah, kjer se je čas ustavil. Ogledamo se tudi največje svetišče zoroastrov, ki hranijo svoj večni ogenj preko 1500 let v vasici sredi ničesar. Spokojnost in razsvetljenje religije zoroastrizma, ki se je tu ohranil v manjšem obsegu, je vsekakor navdušila nemškega filozofa Nietzscheja, ki je napisal delo »Tako je govoril Zaratustra«. GH (Z)

IMG_8839Dan 8: YAZD V simpatičnem puščavskem mestu z zanimivo arhitekturo iz žganih opek se izgubljamo po prepletenih ulicah starega mestnega jedra. Natančno spoznamo puščavsko arhitekturo od vodnih kanalov, do prvih »klima naprav« ter zbiralnikov vode, ki so za preživetje v puščavi zelo pomembni. Časa bo dovolj tudi za lastno raziskovanje ali morda za ogled poznane iranske rokoborbe. GH (Z)

IMG_99120071951142Dan 9 – 10 : ŠIRAZ & PERZEPOLIS Zapustimo Yazd in se z VIP avtobusom zapeljemo do Širaza na jugu Irana, ki je poznan kot mesto ljubezni, vrtnic, pesnikov, romarjev,… V starem mestnem jedru nas prevzame zelo lepo ohranjena barvita tržnica, mošeje in grobnico velikega sufija Hafiza. Vsekakor pa ne moremo zapustiti Širaza brez da bi okusili njihov sladoled s faludami. Raziščemo tudi okolico od znanega Perzepolisa, nekdanje kraljeve rezidence, ki je kljub propadu ohranil svojo slavo veličastnosti. Ustavimo se ob kraljevih grobnicah ter si ogledamo prvo prestolnico perzijskega imperija Pasargard, kjer najbolj izstopa grobnica ustanovitelja perzijskega (ahmenidskega) imperija Kira Velikega.  Večerni transfer do letališča v Širazu od koder poletimo do Teherana. H (Z) ali / (Z) * hotel za tiste, ki nadaljujejo na jug Irana.

Dan 11: POLET proti Evropi: V nočnih urah iz mednarodnega letališča IKA poleletimo do enih izmed evropskih mednarodnih letališč.

PODALJŠEK NA JUG IRANA:

QashqaiDan 11: Gorovje ZAGROS:  Zapustimo Širaz in se zapeljemo se do vasic, kjer domujejo Qashqai. proti gorovju Zagros, tej kamniti in apnenčasti gorski verigi, ki teče po sredini Irana, vrhovi pa presegajo 4000 m. Jesen v Zagrosu je prav posebej lepa, saj bomo lahko opazovali naravo v rumenih, zelenih in rdečih odtenkih. Zvečer se vrnemo v Širaz, kjer bo sledil odhod z nočnim VIP avtobusom do Bandar Abbasa, ki leži ob Perzijskem zalivu. R (Z)

20c5a365cc0056181461ae275cfa9244Dan 12: NOMADI in TRADICIONALNA TRŽNICA: Zgodaj zjutraj pristanemo v Bandar Abbasu, pomembnemu pristaniškemu mestu ob Perzijskem zalivu, od koder se zapeljemo do pisane tradicionalne tržnice v Minabu, kjer med drugim izstopajo prodajalke s posebnimi obraznimi pokrivali, ki so v tem delu prava posebnost in svojevrstna eksotika. Zvečer sledi večerni sprehod po mestu Bandare Abbas. GH (Z)

IMG_0043Dan 13 – 15: GEO-NACIONALNI PARK QESHM: Zgodaj zjutraj pristanemo se iz Bander Abbasu od z ladjico zapeljemo na otok Qeshm, ki je znan po svojem geo-nacionalnem parku (Unesco).Tu si ogledamo portugalsko trdnjavo, se izgubljamo v »Zvezdni dolini«, ki spominja na Kapadokijo, raziskujemo gozd mangrov, slane jame in hribe, opazujemo delfine in ptiče, obiščemo ribjo tržnico ter uživamo ob sončnih zahodih. Ob sreči bomo videli tudi želve, rake in druge morske IMG_6247vrste. Qeshm je resnično še neraziskani biser južnega Irana. Pridružite se nam pri odkrivanju južnega Irana preden bo prepozno. Zadnji dan poletimo do Teherana. GH (Z)

Dan 16: POLET: V nočnih urah preko Teherana poletimo proti domu.

*Z = zajtrk; *V = večerja; *H = hotel; *GH = guesthouse ali spanje pri domačinih v več posteljnih

sobah; *C = šotor. Program priporočamo vsem, ki si želijo doživetega in svobodnega načina

odkrivanja sveta.

Termin: 22. 10. – 01.11.2016 (11 dni) ali 22.10. – 06.11.2016 (18 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 18 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: 920€+ avio karta (pri 12 prijavljenih) AKCIJA!!! Velja do preklica!!!. Mednarodna avio karta je 350€, junij 2015 (letalske karte lahko varirajo od 300€ – 500€). Podaljšek na jug je 345€ (pri 12 prijavljenih). Končna cena je odvisna od števila prijavljenih.

Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodenje na potovanju pri najmanj 12 prijavljenih (350€) ter letalska karta s taksami (350€ ob zgodnji prijavi/potrditvi skupine). Za drugi del cene veljajo stroški po programu, ki se jih plačuje sproti na potovanju (540 € za krajše oz. 885€ daljše potovanje) in so izračunani v primeru polne skupine. Na agencijo se nakaže okvirno 800 €, ostale nastale stroške se plačuje na poti v Iranu kot del aranžmaja programa.

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo, vodenje in našo energijo;
 • ceno mednarodnega leta (cena variira 300€ – 500€);
 • namestitve v hotelih 2*/3* z zajtrkom in preprostih več posteljnih sobah z zajtrkom;
 • vse stroške s prevozi (najeti avtobus, metro, lokalni VIP avtobusi, taxi, …);
 • notranji let (Širaz – Teheran oz. Bandar Abbas – Teheran);
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti;
 • organizacijo potovanja s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • osnovno zdravstveno zavarovanje;
 • riziko odpovedi potovanja (5,24%);
 • vstopnine (ca. 60 – 80€);
 • vožnja po sipinah z džipi (25€) in jahanje kamel (3€)
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v program potovanja;
 • Povabilno pismo s strani iranske agencije za vizum ter urejanje vizuma 30 dni pred odhodom (80 €); v kolikor se prijavite 14 dni pred odhodom so storitve dražje za 40€;
 • nočitev prvi dan in zadnji dan potovanja;
 • povratni transfer do letališča (če bo mednarodni let izven Slovenije).

Podaljšek na jug Irana se zaračunava posebej (pri 12 prijavljenih) je 345 €/osebo in vključuje: namestitve zajtrkom, spanje pri domačinih z zajtrkom, vse prevoze po programu (z najetim avtobusom/kombiji, redno avtobusno linijo in ladjico), slovenskega profesionalnega vodnika in lokalnega vodnika (na sajtih), Notranji let Bandar Abbas – Teheran.

Pomembno: Cene letalskih kart in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (Iranski rial vs. € vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno

posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ)

Vplačila: ob prijavi se vplača 200 € in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru manjše skupine (11-10 oseb) je doplačilo za organizacijo 80€ in 120€ (9-8 oseb) ter 160€ (7-6 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO?Kavkaz bomo prepotovali z najetimi avtobusom (samo za nas)
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah in pri domačinih na skupnih ležiščih oz. v več posteljnih sobah, pri podaljšanju se spi v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah in pri domačinih na skupnih ležiščih oz. v več posteljnih sobah ter šotoru pri nomadih.
 • HRANA:Jedli bomo v hotelskih in lokalnih restavracijah. Iranska hrana je pa zelo okusna in bazira na:  juhah, rižu, mesu, testeninah, ribah, solatah, sezonskem sadju, slaščicah. Za vegetarijance se bomo potrudili, a izbire za vegetarijance je manj.
 • ZAHTEVNOST POTI:Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice.
 • ŠTEVILO OSEB:min 6 – maks 16
 • VREME:Oktobra/novembra je v Iranu prijetno toplo, temperature se gibljejo od 10 – 25 stopinj, na jugu je topleje, v gorovju Zagros  pa je bolj hladno in tukaj je tudi večja možnost krajših padavin.
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST:Iran je izjemno varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v mošejah in cerkvah.
 • VIZUM:Slovenci za obisk Irana potrebujemo vizuma, ki ga uredimo pred odhodom.

Potovanje se uradno izvaja preko AGENCJE EPRA d.o.o. in s tem veljajo splošni pogoji le te agencije.

Odloži na stran | This entry was posted in iran, potovanje and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s