Predavanje IRAN in nočni pohod na NANOS

Potopisno predavanje IRAN

V petek, 29.03.2013 ob 18:00 uri

V prostorih Bar Nanos na Razdrtem

Predavanje je pripravila Ksenija Čermelj, mag. etnologije in kulturne antropologije, raziskovalka, turistična vodička, novinarka, pa tudi popotnica. Njena potovanja se od običajnih razlikujejo, ker je v deželah tudi živela in delala. Dežele predstavi skozi dogodivščine, zgodovino, sodobne probleme, navade, običaje.nanos

Da je Iran najbolj nevarna dežela na svetu, o tem sploh ni dvoma! Da pa o tem slišite predvsem od ljudi, ki tam še NIKOLI niso bili, to pa še bolj potrjuje to dejstvo :-).  Najbolj »nevarna« dežela na svetu prednjači po svoji gostoljubnosti, ki nam kar zleze pod kožo, po svojih neverjetnih presežkih perzijske civilizacije in ohranjeni zoroastrski tradiciji. V ospredje stopa tako puščavska kot tudi visokogorska narava z odmaknjenimi vasicami, kjer živijo prvobitni prebivalci ter nomadi. Seveda se ne spodobi pozabiti na perzijske znanstvenike, umetnike in pesnike, ki so navduševali Evropo pred slabim tisočletjem. Nazadnje pa tudi po vodnih pipah, čajih, sladkarijah, granatnih jabolkih, dateljnih, pistacijah, oreščkih ter po perzijskih preprogah, svilenih rutah, … Na predavanju se bomo podali skozi osrednji del Irana (Esfahan, Širaz), preko puščave (Kašan, Jazd, Bam) do visokogorskega Elbrusa (Masuleh, Alamut ), Kaspijskega morja ter le nazadnje do prvobitnega Kordestana, kjer živijo Kurdi. Pridite! Iran je nevaren le dolgočasju, na človekovo dušo pa prav blagodejno vpliva!

Vljudno vabljeni!

Nočni pohod na Nanos ob polni luni

Po predavanju sledi nočni pohod na Nanos ob 20:00 uri. Ščip bo tokrat v sredo, dva dni pred pohodom. Šli bomo ob vsakem vremenu, zato se primerno opremite in oblecite (čevlji, palice, lučka, rokavice, kapa, ustrezna oblačila, goretex windstopper …, ker bodo verjetno razmere zimske, bo morda tudi obvezno cepin in dereze). Potrebna je dobra kondicija in izkušnje za take razmere. Ponavadi hodimo ob naravni svetlobi, ker je vidljivost dobra tudi brez dodatnih lučk. Tempo bomo prilagodili najpočasnejšim, vsak hodi na lastno odgovornost, udeleženci pa nimajo nobene obveznosti. Po vrnitvi z Nanosa v Razdrto, se bomo zbrali (kdor bo hotel) v Baru Nanos na kozarčku kuhanega vina, kjer nas vedno počakajo in postrežejo v prijetnem okolju.

Vabljeni so tako tisti, ki bodo prisluhnili samo predavanju, ali pa drugi, ki se bodo udeležili samo vzpona na Nanos, seveda pa vabim vse na oba dogodka. Prost vstop.

Galerija | This entry was posted in iran, potovanje and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s