POTOVANJE – jesenski IRAN

Skrivnostni Iran 
 • Termin: 24.10. – 3.11.2013 (11 dni) oz. 24.10. do 9.11.2013 (17 dni)
 • Trajanje potovanja: 11 oz. 17 dni
 • Skupina: min. 10 – maks. 20 oseb
 • Cena: 1.130 EUR (11 dnevno potovanje) + let. karta (ca 620 eur, julij 2013). Doplačilo za 6 dnevni podaljšek 410 EUR.
Iran je nekaj posebnega. Dežela vzbuja številne predsodke, saj je znana po svoji konzervativni islamski politični ureditvi, v resnici pa je to dežela izjemno gostoljubnih in prijaznih ljudi. Iran se ponaša tudi z neverjetno pestro in pomembno zgodovino ter s številnimi kulturno zgodovinskimi mojstrovinami in tudi s prekrasno in raznoliko naravo… Za vstop v  Iran se je potrebno prilagoditi – z oblačenjem, obnašanjem, odreči se je treba alkoholu… a za vse to nas dežela več kot bogato poplača.
Po naših izkušnjam je Iran ena od držav sveta, ki najbolj pozitivno preseneti popotnike (saj imamo o državi popolnoma napačne predstave iz medijev). 

PROGRAM: 
Raziskovanje Irana začnemo v mestu pesnikov, Shirazu, kjer obiščemo vse glavne znamenitosti. Mimo znamenitega Perzepolisa in Pasargada se podamo do puščavskega Yazda. Spoznamo se s skrivnostmi puščavske arhitekture in z zaratustrijansko vero. Izvemo kaj je badgir, kanat, yakčal, karavansaraj in obiščemo stolp tišine ter tempelj ognja! Potem pa globoko v puščavo, kjer prespimo v majhni puščavski vasici, v tradicionalni hiši, si ogledamo si slano jezero, ustavimo ob prekrasnih panoramah in mimo Naina, središča preprog, nadaljujemo v slavni Esfahan.
Mesto nas očara kot je nekdaj očaralo popotnike, ki so se ustavljali tukaj. Reka Zayande in čarobni mostovi, mogočni trg s prelepimi mošejami, palačo in bazarjem, Petkova mošeja in armenski predel. Na poti proti Teheranu si ogledamo rdečo vasico Abyaneh in spoznamo pisana oblačila tamkajšnjih žensk. Sledi obpuščavski Kashan s prelepimi vrtovi in palačami in naprej s postankom ob mogočnem mavzoleju Homeinija  in že prispemo v prestolnico, Teheran. Mesto, ki se razteza na skoraj 1000m višinske razlike vas pričakuje s svojimi zanimivimi muzeji, palačami, slikovitim bazarjem

Čudovite čajnice

Sledi vrnitev domov (11-dnevno potovanje) oz. pri 17-dnevnem potovanju nadaljujemo na sever. Za začetek odkrivamo skrivnosti za Slovence slavnega Alamuta,potem pa proti severozahodu med Kurde in Azere! Svetišče, velikanska kupola in mavzolej, mesto nožev, majhne vasice in prelepa pokrajinaTradicionalna mesta in največje slano jezero na svetu! Drugi del potovanja je bolj avanturističen. Veliko je vožnje, hoje, namestitve so preproste…
 
Prvi del potovanja 11 dni – je turistično potovanje primerno za kogarkoli
Drugi del potovanja – dodatnih 6 dni – je avanturistično potovanje namenjeno popotnikom po duši
Cena: 1.130 EUR/pri številu 14 oseb (11 dnevno potovanje) + let. karta (ca 620 eur, julij 2013)
Vsi, ki ste že potovali z nami imate 40 EUR popusta.
Doplačilo 100 eur za manjšo skupino (10 – 13 potnikov), doplačilo za enoposteljno sobo je 70 EUR.
V primeru podaljška je cena mednarodne let. karte enaka kot pri 11 dnevnem potovanju. Doplačilo za 6 dnevni podaljšek na severu:  410 EUR/pri številu min 10 oseb (17 dnevno potovanje).
Doplačilo za podaljšek: 50 eur za manjšo skupino (7-9 potnikov), doplačilo za enoposteljno sobo je 40 EUR.

Pravi arhitekturni biser

Cena vključuje PRAKTIČNO VSE stroške:
 • 9x spanje v hotelih 3-4* v dvoposteljnih sobah, 1x v tradicionalni hiši na skupnih ležiščih oz. v večposteljnih sobah; na 17 dnevnem potovanju je dodatno 4x spanje v hotelih in 2x nočitev pri domačinih ali v preprostih penzionih na skupnih ležiščih oz. večposteljnih sobah
 • hrano – polpenzion (vse zajtrke in večerje, ki so lahko v hotelih ali lokalnih restavracijah),
 • prevoz z najetim avtobusom/vozilom celoten čas potovanja,
 • vse oglede in vstopnine po programu,
 • lokalnega vodnika,
 • profesionalnega slovenskega vodnika/co,
 • organizacijo potovanja.
Cena ne vključuje le: eventuelni prevoz na letališče, kosil in pijače, napitnin, osebnih izdatkov (spominki), Coris zavarovanja, vize.
Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive. Ob prijavi se vplača 200 EUR in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena in se potovanje vseeno lahko izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Program se uradno izvaja preko agencije Manager d.o.o., Šaleška 20, 3320 Velenje. Za naša potovanja veljajo splošni pogoji te agencij in pogoji, opredeljeni v naših programih oz. na internetni strani http://www.ravbar.org
 
Fotogalerija (slike Uroš Ravbar, Peter Eržen in Ksenija Čermelj):

Gostoljubni Iran by Ravbar Potovanja

VODNIK NA TURI: Ksenija Čermelj, gsm 031-684 651, e-mail uros.ravbar@gmail.com
Vodnica Ksenija Iran odlično pozna in vam bo z veseljem odkrila številne skrivnosti Irana.
Podroben program po dnevih
Skrivnostni Iran, okvirni program po dnevih
11 ali 17 dni  
H – spanje v hotelih 3-4* v dvoposteljnih sobah
T – tradicionalna hiša, skupna ležišča oz. večposteljne sobe
Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja
1. dan  Ljubljana/Benetke – Shiraz. Polet preko Istanbula proti Shirazu, pozen prihod. Prevoz do hotela in nočitev. H (obroki na letalu)
2. dan   Shiraz – Perzepolis – Shiraz. Dopoldne ogled slavnega ahamenidskega Perzepolisa in grobnic v bližini.  Popoldne obiščemo Hafezovo in Sadijevo grobnicov Shirazu. Večerja in spanje v Shirazu.
3. dan  Shiraz– Pasargade – Yazd. Dopoldan raziščemo center Shiraza – obiskali bomo slavno citadelo Karim Kana (Arg), Vakil mošejo in bazar. Možnost nakupa iranske tunike/rute. Vožnja do Pasargada, kjer se poklonimo Kiru, začetniku slavne ahamenidske dinastije. Vožnja čez hribe do obrobja puščave in večerni prihod v Yazd. Večerja in spanje v tradicionalnem hotelu. H (Z, V)

Puščavski Yazd

4. dan   Yazd. Celodnevni  ogled puščavskega Yazda – sprehod po čudovitem starem delu mesta in odkrivanje prvih skrivnosti puščavske arhitekture – spoznamo badgirje in kanate. Obiščemo si Petkovo mošejo in se spoznamo z zaratustrijansko religijo – ogledamo si njihova pokopališča – stolpe tišine. Seveda ne gre brez sprehoda po bazarju. Večerja in spanje v tradicionalnem hotelu. H (Z, V)

5. dan 
  Yazd – Meybod – puščavska vasica. Nadaljujemo z odkrivanjem skrivnosti puščave. Meybod slovi po prelepi keramiki in tukaj si ogledamo yakčal – ledeno hišo, obiščemo pa tudi obnovljenikaravansaraj. Podamo se v puščavo in  obiščemo male puščavske vasice. V eni od njih bomo prespali. Nočitev in večerja v tradicionalni hiši. T (Z, V)
6. dan   puščavska vasica – Tape Mahur – Nain – Esfahan. Vožnja do slanega jezera Tape Mahur in mnogo slikovitih postankov v puščavi. Postanek v Nainu, prestolnici preprog, nato pa nadaljujemo naprej do slavnega Esfahana. Večerja in nočitev. H (Z, V)
7. dan Esfahan.  Esfahan je bil dolgo časa prestolnica Irana in velja za najlepše iransko mesto. Danes bomo spoznali zakaj. Ogledamo si vse glavne znamenitosti – Petkovo mošejo, armensko katedralo Vank in slavni trg Naqsh-e-Jahan s palačo, mošejami in bazarjem. Ustavimo se tudi pri slavnih mostovih čez reko Zayande. Večerja in nočitev. H (Z, V)
8. dan Esfahan – Abyaneh (ali  Kashan). Vožnja do rdeče vasice Abyaneh, kjer spoznamo zanimiva oblačila tamkajšnih žensk in se sprehodimo po slikoviti vasici. Večerja in nočitev v Abyaneh. H (Z, V)

Slikovita rdeča vasica Abyaneh

9. dan Abyaneh (ali Kashan) – Homeinijev mavzolej – Teheran. Vožnja do Kashana, ki slovi po prelepih vrtovih Fin, krasnih palačah in slikovitem bazarju. Dopoldne raziščemo mesto, nato pa nadaljujemo proti Teheranu. Postanek pri Homeinijevem mavzoleju in vožnja do prestolnice. Večerja in nočitev v Teheranu. H (Z, V)
10. dan  Teheran. Celodnevno raziskovanje prestolnice Irana. Ogledamo si Narodni muzej, palači Golestan in Niavaran, predel Darband, obiščemo tudi teheranski bazar. Večerja in nočitev. H (Z, V)
11. dan Teheran – Ljubljana/Benetke. Zgodnje jutranja vožnja na letališče in polet preko Istanbula do Ljubljane/Benetk. Prihod v popoldanskih urah.
Nadaljevanje programa za 17-dnevno potovanje:

grad Alamut

11. dan Teheran – Alamut. Zgodnji odhod in vožnja proti severu, v hribe. Povzpnemo se na skrivnostni Alamut, trdnjavo, ki je v 11.st. pod vodstvom Hasana Sabbaha postala središče ismailcev. Številne zgodbe in legende o pravljičnih vrtovih, prelepih devicah, odvisnikih od hašiša in samomorilcih, so od nekdaj burile domišljijo popotnikom, ki so obiskali ta kraj. Na poti uživamo v prečudovitih razgledih. Večerja in nočitev v preprostem penzionu v večposteljnih sobah. T (Z, V)
12. dan  Alamut – Soltaniyeh – Zanjan. Spustimo se nazaj do Gazvina, po ogledu mesta (imamzade!) nadljujemo proti severozahodu. Obiščemo Soltaniyeh, mogočni mavzolej mongolskega sultana Oldžajta, ki se je s svojo velikansko kupolo vpisal na seznam UNESCA. Prihod v simpatični in veseli Zanjan, ki slovi po nožih, sandalih in srebrnih izdelkih!  H (Z, V)
13. dan  Zanjan – Takhte Soleiman (Takab). Dopoldne si ogledamo mesto – bazar, stara pralnica… nato pa v deželo Kurdov! Mimo nas beži slikovita pokrajina, barve se prelivajo. Majhne vasice, pa izgledajo, kot da bi se v njih ustavil čas. Obiščemo Takhte Soleiman, Sulejmanov prestol, ki je danes pod zaščito Unesca. Ustavimo se v eni od vasic in spoznamo z življenjem Kurdov. Večerja in nočitev pri domačinih ali v preprostem hotelu v Takabu. T (Z, V)
 
14. dan  Takhte Soleiman – Orumiyeh. Zapuščamo Kurde in se podajamo v svet turških Azerov. Največje slano jezero na svetu – Orumiyeh. Večerni sprehod po mestu, večerja in nočitev. H (Z, V)
15. dan  Orumiyeh – Tabriz. Dopoldne si ogledamo glavne znamenitosti mesta, popoldne pa nadaljujemo proti Tabrizu. Večerja in nočitev. H (Z, V)
16. dan  Tabriz. Dopoldne raziščemo prestolnico Vzhodnega Azerbejdžana, popoldne pa uživamo pri zadnjih nakupih na bazarju.Večerja in nočitev. H (Z, V)
17. dan  Tabriz– Ljubljana/Benetke. Zgodnje jutranja vožnja na letališče in polet preko Istanbula do Ljubljane/Benetk.
Gostoljubni domačini so eden od vrhuncev potovanjaSPLOŠNE INFORMACIJE
 • KAKO POTUJEMO? Iran bomo prepotovali z najetim avtobusom oz. sever s kombijem/minibusom.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 3-4* v dvoposteljnih sobah, 1x v tradicionalni hiši pri domačinih na skupnih ležiščih oz. v večposteljnih sobah (puščavska vasica) ter na 17 dnevnem potovanju še dodatno4x v hotelu in 2x v v preprostem penzionu ali pri domačinih (Alamut in Takhte Soleiman).
 • HRANA: Jedli bomo v hotelskih in lokalnih restavracijah. Iranska hrana ni ravno raznolika, je pa zelo okusna. Večinoma se je riž in meso, razne enolončnice in mesne omake za k rižu. Dobi se tudi juhe, solate ter sezonsko sadje. Odlične so tudi iranske slaščice. Za vegetarijance bomo poskrbeli.
 • ZAHTEVNOST POTI: Prvi del potovanja 11 dni – je turistično potovanje primerno za kogarkoli. Drugi del potovanja – dodatnih 6 dni – je avanturistično potovanje namenjeno popotnikom po duši
 • ŠTEVILO OSEB: min 10 – max 19
 • VREME:  Konec aprila je na iranski planoti že prijetno toplo, temperature se gibljejo od 15 – 25 stopinj, na jugu (Yazd in Shiraz) zna biti topleje, na severu (Teheran in Esfahan) pa bolj hladno in tukaj je tudi večja možnost krajših padavin. Ob Kaspijski obali bo bolj vroče, v hribih in na severu (Tabriz) pa zna biti tudi še precej hladno.
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Iran je zelo varna država. Kriminala je zelo malo, potrebna je kot povsod previdnost na bazarjih in tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja (ženske: ruta , ki zakrije lase, dolge hlače in dolgi rokavi,  najbolj primerna je tunika/plašč, ki sega do sredine stegen; moški – dolge hlače, zgoraj so dovoljeni kratki rokavi).Vnos alkohola v deželo je strogo prepovedan. Bolj ko se prilagodimo deželi z oblačili, prijetnejše bodo naše izkušnje z domačini.
 • SPOMINKI: Iran ima kar nekaj lepih spominkov (preproge, kilimi, potiskani prti, rute, miniaturne poslikave, nakit, lesene šatuljice, začimbe…)
 • VIZUM: Slovenci za obisk Irana potrebujemo vizo. Lahko si jo uredite sami ali vam jo za doplačilo 60 eur uredimo mi.
Galerija | This entry was posted in iran, potovanje and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s