PRVOMAJSKO POTOVANJE – IRAN (11 ali 17 dni) – SKORAJ POTRJENO

Iran - hafis

 • Info: www.shaktipotep.com, shakti.potep@gmail.com
 • Termin: 24.4. – 4.5. (11 dni) oz. 24.4. – 10.5.2013 (17 dni) ali po DOGOVORU KADARKOLI za individualne potnike
 • Trajanje potovanja: 11 oz. 17 dni
 • Skupina: min. 10 – maks. 19 oseb ALI pp dogovoru (min. 2 osebi)
 • Cena: 1.140 € + letalska karta  za 11 dni (vse vključeno) oz. dodatnih 470 za dodatnih 6 dni potovanja
 • Gsm: 031 – 24 91 05
 • Fotografije: IRAN

Iran je nekaj posebnega. Dežela vzbuja številne predsodke, saj danes slovi predvsem po svoji konzervativni islamski politični ureditvi in zaprtosti. A  je Iran še mnogo več kot to. Na prvem mestu je gotovo to dežela izjemno gostoljubnih in prijaznih ljudi. Iran se ponaša z neverjetno pestro in pomembno zgodovino ter s številnimi kulturnozgodovinskimi mojstrovinami in tudi s prekrasno in raznoliko naravo.

Za vstop v  Iran se je potrebno prilagoditi – z oblačenjem, obnašanjem, odreči se je treba alkoholu… a za vse to nas dežela več kot bogato poplača.

Prvi del potovanja 11 dni – je turistično potovanje primerno za kogarkoli (spanje v hotelih 3-4* z vključenim zajtrkom)

Drugi del potovanja – dodatnih 6 dni – je potovanje namenjeno popotnikom po duši

OKVIRNI PROGRAM (11 dni): 

Iran - slana puščavaRaziskovanje Irana začnemo v mestu pesnikov, Shirazu, kjer obiščemo glavne znamenitosti. Mimo znamenitega Perzepolisa in Pasargada se podamo do puščavskega Yazda. Spoznamo se s skrivnostmi puščavske arhitekture in z zaratustrijansko vero. Izvemo kaj je badgir, kanat, yakčal, karavansaraj in obiščemo stolp tišine ter tempelj ognja! Potem pa globoko v puščavo, kjer prespimo v majhni puščavski vasici, v tradicionalni hiši, si ogledamo si slano jezero, ustavimo ob lepih panoramah in mimo Naina, središča preprog, nadaljujemo v slavni Esfahan. Mesto nas očara kot je nekdaj očaralo popotnike, ki so se ustavljali tukaj. Reka Zayande in čarobni mostovi, mogočni trg s prelepimi mošejami, palačo in bazarjem, Petkova mošeja in armenski predel. Na poti proti Teheranu si ogledamo rdečo vasico Abyaneh in spoznamo pisana oblačila tamkajšnjih žensk. Sledi puščavski Kashan prelepimi vrtovi in palačami, postanek ob mogočnem mavzoleju Homeinija in že prispemo v prestolnico, Teheran. Mesto, ki se razteza na skoraj 1000m višinske razlike vas pričakuje s svojimi zanimivimi muzeji, palačami, slikovitim bazarjem … Sledi vrnitev domov (11-dnevno potovanje, ki je namenjeno komerkoli) oz. pri 17-dnevnem popotniškem potovanju nadaljujemo na sever.

PODALJŠEK NA SEVER (6 dni): 

Za začetek odkrivamo jezero Ovan in skrivnosti za Slovence slavnega Alamuta (ostanki trdnjave).

Iran - puščava

Sledi ogled Soltaniyeha, mogočnega mavzoleja mongolskega sultana Oldžajta (Unesco) in simpatičnega Zanjana, ki slovi po nožih, sandalih in srebrnih izdelkih. Eden od vrhuncev bo obisk posebne vasice Masuleh z lepo okolico ter panoramska vožnja do Ardebila. Povzpeli se boste tudi do Babakove (nesmrtne) trdnjave z posebnimi razgledi. Potovanje po izrednem Iranu se zaključi zogledom glavnih znamenitosti Tabriza.

Cena: ca 1.140 € + letalska karta pri številu 14 oseb (11 dnevno potovanje). Vsi, ki ste že potovali z nami imate 40 EUR popusta. Doplačilo 70 eur za manjšo skupino (10 – 13 potnikov), doplačilo za enoposteljno sobo je 90 EUR.

Doplačilo za podaljšek na severu: 470 EUR/pri številu 10 oseb (17 dnevno potovanje). Doplačilo za podaljšek: 100 eur za manjšo skupino (6-9 potnikov), doplačilo za enoposteljno sobo je 40 EUR.

Cena vključuje praktično vse stroške:

 • mednarodno letalsko vozovnico z letom iz Ljubljane (z vsemi taksami),
 • spanje v hotelih 3-4* v dvoposteljnih sobah, 1x v tradicionalni hiši na skupnih ležiščih oz. v večposteljnih sobah
 • hrano – polpenzion (vse zajtrke in večerje, ki so lahko v hotelih ali lokalnih restavracijah),
 • prevoz z najetim avtobusom cel čas potovanja,
 • vse oglede in vstopnine po programu,
 • izlet s čolnom po laguni Anzali,
 • lokalnega vodnika,
 • profesionalnega slovenskega vodnika/co,
 • organizacijo potovanja.

Cena ne vključuje:kosil, pijače, napitnin, osebnih izdatkov (spominki), Coris zavarovanja, vize.

Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive. Ob prijavi se vplača 200 EUR in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena in se potovanje vseeno lahko izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

Predviden vodnik na turi: Ksenija Čermelj, gsm 041- 724051,

Skrivnostni Iran, okvirni program po dnevih

11 ali 17 dni
Shiraz – Yazd – puščava – Esfahan – Abyaneh – Kashan – Teheran (11 dni) in dalje še Alamut – Zanjan – Masuleh – Ardebil – Kaleybar – Tabriz
H – spanje v hotelih 3-4* v dvoposteljnih sobah
T – tradicionalna hiša, skupna ležišča oz. večposteljne sobe
Z – zajtrk
Prvi del – turistično potovanje (11 dni)
1. dan  Ljubljana/Benetke – Shiraz.
Polet preko Istanbula proti Shirazu, pozen prihod. Prevoz do hotela in nočitev. H (obroki na letalu)
2. dan  Shiraz– Perzepolis – Shiraz. 
Dopoldne ogled slavnega ahamenidskega Perzepolisa in grobnic v bližini.  Popoldne obiščemo Hafezovo in Sadijevo grobnico v Shirazu. Spanje v hotelu v Shirazu. H (Z)
3. dan  Shiraz– Pasargade – Yazd. 
Dopoldan raziščemo center Shiraza – obiskali bomo slavno citadelo Karim Kana (Arg), Vakil mošejo in bazar. Možnost nakupa iranske tunike/rute. Vožnja do Pasargada, kjer se poklonimo Kiru, začetniku slavne ahamenidske dinastije. Vožnja čez hribe do obrobja puščave in večerni prihod v Yazd. Spanje v tradicionalnem hotelu v Yazdu. H (Z)
4. dan   Yazd. 
Celodnevni  ogled puščavskega Yazda – sprehod po čudovitem starem delu mesta in odkrivanje prvih skrivnosti puščavske arhitekture – spoznamo badgirje in kanate. Obiščemo si Petkovo mošejo in se spoznamo z zaratustrijansko religijo – ogledamo si njihova pokopališča – stolpe tišine. Seveda ne gre brez sprehoda po bazarju. Spanje v tradicionalnem hotelu v Yazdu. H (Z)
5. dan   Yazd – Meybod – puščavska vasica. 
Nadaljujemo z odkrivanjem skrivnosti puščave. Meybod slovi po prelepi keramiki in tukaj si ogledamo yakčal – ledeno hišo, obiščemo pa tudi obnovljeni karavansaraj. Podamo se v puščavo in  obiščemo male puščavske vasice. V eni od njih bomo prespali. Zvečer boste ob vključeni večerji uživali ob poslušanju lokalne glasbene skupine. Nočitev v tradicionalni hiši. T (Z, V)
6. dan   puščavska vasica – Tape Mahur – Nain – Esfahan.
Vožnja do slanega jezera Tape Mahur in mnogo slikovitih postankov v puščavi. Postanek v Nainu, prestolnici preprog, nato pa nadaljujemo naprej do slavnega Esfahana. Spanje v hotelu v Esfahanu. H (Z)
7. dan Esfahan.  
Esfahan je bil dolgo časa prestolnica Irana in velja za najlepše iransko mesto. Danes bomo spoznali zakaj. Ogledamo si vse glavne znamenitosti – Petkovo mošejo, armensko katedralo Vank in slavni trg Naqsh-e-Jahan s palačo, mošejami in bazarjem. Ustavimo se tudi pri slavnih mostovih čez reko Zayande. Spanje v hotelu v Esfahanu. H (Z)
8. dan Esfahan – Abyaneh. 
Vožnja do rdeče vasice Abyaneh, kjer spoznamo zanimiva oblačila tamkajšnih žensk in se sprehodimo po izredno slikoviti vasici. Nočitev v hotelu v Abyanehu. H (Z)
9. dan Abyaneh – Homeinijev mavzolej – Teheran. 
Vožnja do Kashana, ki slovi po prelepih vrtovih Fin in lepih palačah. Dopoldan raziščemo mesto, nato pa nadaljujemo proti Teheranu. Postanek pri Homeinijevem mavzoleju in vožnja do prestolnice. Nočitev v hotelu v Teheranu. H (Z)
10. dan  Teheran. 
Celodnevno raziskovanje prestolnice Irana. Ogledamo si Narodni muzej, šahovo palačo in Golestan, predel Darband, obiščemo tudi teheranski bazar (zadnji nakupi pri skrajšanem potovanju). Nočitev v hotelu v Teheranu. H (Z)
11. dan Teheran – Ljubljana/Benetke. 
Jutranja vožnja na letališče in polet preko Istanbula do Benetk/Ljubljane. Prihod v popoldanskih urah.
Drugi del – popotniško potovanje (17 dni)
11. dan: Teheran – Alamut 
Zgodnji odhod in vožnja  proti severu, mimo jezera Ovan, v hribe gorovja Alborz. Povzpnemo se na skrivnostni Alamut (1 ura hoje), trdnjavo, ki je v 11. stoletju pod vodstvom Hasana Sabbaha postala središče Ismailcev. Številne zgodbe in legende o pravljičnih vrtovih, prelepih devicah, odvisnikih od hašiša in samomorilcih, so od nekdaj burile domišljijo popotnikom, ki so obiskali ta kraj. Uživamo v prečudovitih razgledih. Prenočimo v preprosti lokalni hiši v bližnji vasici, večerja je vključena. T (Z, V)
12. dan: Alamut – Soltaniyeh –  Zanjan 
Po zajtrku vožnja proti Zanjanu. Sledi postanek za ogled Soltaniyeha, mogočnega mavzoleja mongolskega sultana Oldžajta, ki se je s svojo velikansko kupolo vpisal na seznam UNESCA. Prihod v simpatični in veseli Zanjan, ki slovi po nožih, sandalih in srebrnih izdelkih. Spanje v hotelu v Zanjanu. H (Z)
13. dan: Zanjan – Masuleh 
Zanimiva vožnja do posebne vasice Masuleh. Počitek v lepi vasici in prosto za samostojno odkrivanje. Spanje v vasici Masuleh v preprostih apartmajih pri domačinih. T (Z)
14. dan: Masuleh – Ardebil 
Po zajtrku sledi panoramska vožnja do Ardebila (postanki za fotografiranje). Sledi ogled zanimivega Ardebila. Spanje v hotelu. H (Z)
15. dan: Ardebil – Kaleybar 
Zjutraj se zapeljemo proti Kaleybaru. Sledi vzpon (nekaj ur) do Babakove trdnjave, ki slovi tudi kot “nesmrtna trdnjava”. Na vas čakajo posebni razgledi. Spanje v hotelu. H (Z)
16. dan: Kaleybar – Tabriz 
Vožnja do Tabriza in ogled glavnih znamenitosti mesta. Sledi zaključen večer. Spanje v hotelu. H (Z)
17. dan: Tabriz – Ljubljana/Benetke 
Zgodnje jutranja vožnja na letališče in polet preko Istanbula do Ljubljane/Benetk.
SPLOŠNE INFORMACIJE
 • KAKO POTUJEMO? Iran bomo prepotovali z najetim avtobusom oz. sever s kombijem/minibusom.
 • NASTANITEV: pri 11 dnevnem potovanju se spi: 9x spanje v hotelih 3-4* v dvoposteljnih sobah, 1x v tradicionalni hiši na skupnih ležiščih oz. v večposteljnih sobah; pri 17 dnevnem potovanju se dodatno 3x spi v hotelih 3-4* v dvoposteljnih sobah in 3x nočitev pri domačinih ali v preprostih penzionih na skupnih ležiščih oz. večposteljnih sobah.
 • HRANA: Jedli bomo v hotelskih in lokalnih restavracijah. Iranska hrana ni ravno raznolika, je pa zelo okusna. Večinoma se je riž in meso, razne enolončnice in mesne omake za k rižu. Dobi se tudi juhe, solate ter sezonsko sadje. Odlične so tudi iranske slaščice.
 • ZAHTEVNOST POTI: Prvi del potovanja (11 dni) je turistično potovanje primerno za kogarkoli. Drugi del potovanja – dodatnih 6 dni, je potovanje namenjeno popotnikom po duši.
 • ŠTEVILO OSEB: min 10 – maks 20
 • VREME: Konec aprila je na iranski planoti že prijetno toplo, temperature se gibljejo od 15 – 25 stopinj, na jugu (Yazd in Shiraz) zna biti topleje, na severu (Teheran in Esfahan) pa bolj hladno in tukaj je možnost krajših padavin.
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Iran je zelo varna država. Kriminala je zelo malo, kot povsod je potrebna previdnost na bazarjih in tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja (ženske: ruta, ki zakrije lase, dolge hlače in dolgi rokavi,  najbolj primerna je tunika/plašč, ki sega do sredine stegen; moški – dolge hlače, zgoraj so dovoljeni kratki rokavi). Vnos alkohola v deželo je strogo prepovedan. Bolj ko se prilagodimo deželi z oblačili, prijetnejše bodo naše izkušnje z domačini.
 • SPOMINKI: Iran ima kar nekaj lepih spominkov (preproge, kilimi, potiskani prti, rute, miniaturne poslikave, nakit, lesene šatuljice, začimbe…)
 • VIZUM: Slovenci za obisk Irana potrebujemo vizo. Lahko si jo uredite sami ali vam jo za doplačilo 60 eur uredimo mi. Za ureditev vize je potrebno garantno pismo iz Irana, ki nam ga bo zagotovila lokalna agencija.
Galerija | This entry was posted in iran, potovanje and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s