Predavanje – TADŽIKISTAN v Razdrtem (14.03.) in nočni pohod na NANOS

PREDAVANJE – TADŽIKISTAN 

KOLAŽ1

KDAJ: 14. MAREC (petek) ob 18:00

KJE:  Gostilna NANOS v RAZDRTEM 

KDO: predava Ksenija Čermelj

Potovanje začnemo na kirgiško – tadžiški meji, kjer bomo potovali po drugi najvišji cesti na svetu (Pamir highway) na t.i. streho sveta, ki nas bo morda najbolj spominjala na Tibet. Pot nas bo zanesla v nomadsko in divjo notranjost Tadžikistana, kjer se je ustavil tudi Marko Polo… in nas bo vodila preko številnih prelazov, ledenikov, turkiznih jezer s fantastično kuliso visokega Pamirja in Hindukuša kjer živijo številne etnične skupine. Nato bomo prečkali rodovitno in zgodovinsko pomembno pokrajino Wakhan tik ob afganistanski meji, kjer si bomo ogledali sufijske grobnice, budistične stupe, zoroastrijske templje ognja, več tisoč let stare petroglife, karavanske postojanke, se namakali v toplotnih vrelcih ter se pogovorili z domačini, popili vodko in opazovali najboljši preko 6000 m visok »gorski par«: Pik Marx in Pik Engels. Le nazadnje bomo prišli v prestolnico Tadžikistana, moderno post sovjetsko mesto Dušanbe, kjer bomo zaključili pot. Skupaj bomo spoznali najbolj neznan biser svilene ceste, ki ponuja pravo dozo avanturizma in je pravi odklop za prave popotnike.

Nočni pohod na Nanos ob polni luni 

Po predavanju sledi nočni pohod na Nanos ob 20:00 uri. Ščip bo tokrat v nedeljo, dva dni pod pohodu. Šli bomo ob vsakem vremenu, zato se primerno opremite in oblecite (čevlji, palice, lučka, rokavice, kapa, ustrezna oblačila, goretex windstopper …,). Potrebna je dobra kondicija in izkušnje za take razmere. Ponavadi hodimo ob naravni svetlobi, ker je vidljivost dobra tudi brez dodatnih lučk. Tempo bomo prilagodili najpočasnejšim, vsak hodi na lastno odgovornost, udeleženci pa nimajo nobene obveznosti. Po vrnitvi z Nanosa v Razdrto, se bomo zbrali (kdor bo hotel) v Gostilni Nanos na kozarčku kuhanega vina, kjer nas vedno počakajo in postrežejo v prijetnem okolju.

Vabljeni so tako tisti, ki bodo prisluhnili samo predavanju, ali pa drugi, ki se bodo udeležili samo vzpona na Nanos, seveda pa vabim vse na oba dogodka.

Prost vstop.

Vljudno vabljeni!

Galerija | This entry was posted in predavanja, tadžikistan and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s