POTOVANJE – KIRGIZIJA s trekingom in podaljšek v UZBEKISTAN

kolažKirgizija je z visokogorjem zaprta država, ki se jo drži sloves »Švica Srednje Azije«. To je visokogorska dežela, ki prav vsakemu jemlje dih s  svojo prelepo in neokrnjeno naravo in se ponaša s številnimi v nebo segajočimi vršaci Tjanšana in Pamirja. Le-tu živijo kirgiški nomadi, ki se niso odpovedali svojemu prvinskemu načinu življenja. Ob podaljšku potovanja pa še arhitekturni presežek v Samarkandu, Buhari in Hivi.

Dan 1: LET V KIRGIZIJO

kirgiz-146Dan 2: Pot do KARAKOLA Zapeljali se bomo do Karakola. Na poti do tja bodo sledili krajši postanki, kjer si bomo med drugim ogledali petroglife in minaret Burana. Po prihodu v Karakol se bomo odpočili ter se pripravili na treking, ki nas čaka v prekrasni gorski verigi Tjanšana. GH (Z)

kirgiz-trekDan 3 – 5: TREKING Treking v fascinantnem Ala-Too gorovju, eni izmed verig gorovja Tjanšan. Našo treking pot bo krasila slikovita pokrajina s turkiznim jezerom, zelenimi dolinami in pobeljenim pogorjem Tjanšana. Vsekakor nas bo prevzel gorski svet Kirgizije, kjer prednjačijo številne gore, This image has an empty alt attribute; its file name is kirgiz-73.jpgkanjoni, soteske, mamljivi razgledi. Najvišja točka našega trekinga bo 3950 m. Treking ni tehnično zahteven, a je potrebno biti kondicijsko pripravljen. Dnevne hoje bo 6 – 8 ur na dan. V šotorih bomo spali 2-krat na trekingu, zadnji dan bomo prespali v Karakolu. Dodatno opremo nam bodo nosili nosači. C (Z, V) in GH (Z) 

_mg_7569Dan 6 – 7: KARAKOL, pravljični KANJON in ISIK KUL Zjutraj si bomo najprej ogledali mesto Karakol. Ogledali si bomo leseno pravoslavno cerkev in kitajsko mošejo. Nato se pa bomo zapeljali do obale drugega najvišje ležečega jezera na svetu, do Isik kula. Ogledali si bomo nenavadne This image has an empty alt attribute; its file name is kirgizija-147a.jpgkamnite formacije t.i. “pravljičnega kanjona” in “sedmih bikov”, ki krasijo to pokrajino ter si privoščili kopanje v jezeru. Naslednji dan nas bo pot vodila do Naryna z vmesni postanki. Ustavili se bomo tudi pri sokolarju, ki nas bo seznanil s starodavno kirgiško tehniko sokolarstva. GH (Z) 

kirgiz-140Dan 8: Karavansaraj TAŠ RABAT Iz Naryna nas bo pot vodila proti kirgiško-kitajski meji, do Taš Rabata, kjer se nahaja impozanten in originalno ohranjen karanvansaraj, ki priča o trgovanju že v času Marka Pola. Tu si bomo privoščili sprehod po prekrasni naravi in si ogledali karavansaraj. Po želji si bomo lahko privoščili  ježo na konju med divjino prekrasne narave. Mogoče nam bo uspelo videti jake ali svizce. J (Z,K,V) 

tajikistan kirgizijaDan 9 – 10: SONG KUL in FESTIVAL NOMADSKIH IGER Iz Taš Rabata  nas bo pot vodila do This image has an empty alt attribute; its file name is kirgiz-94.jpgSong Kula preko številnih prelazov in kanjona. Krasna narava, spektakularni prelazi in visokogorske ceste, majhne in zaspane vasice vse dokler ne bomo prispeli do jezera Song Kul. Preko poletja se tu pasejo črede konj, jakov in ovac. Domačini pa živijo jurtah. Po želji si bomo lahko privoščili jahanje konjev ali zgolj opazovali nomadski način življenja. Na Song Kulu bomo doživeli tudi festival s konjskimi igrami in folkloro. J (Z,K,V)

This image has an empty alt attribute; its file name is kirgiz-15.jpgDan 11: Pot do BIŠKEKA Zapeljali se bomo do Biškeka. Na poti do tja bodo sledili krajši postanki. Po prihodu v bo sledil ogled Biškeka, kjer je še vedno čutiti sovjetski pridih na kar priča kip Lenina. Ogledali si bom centralni del Biškeka, se sprehodili skozi bazar ter si privoščili še zadnjo kirgiško večerjo. GH (Z)

Dan 12: POLET Nočni odhod proti letališču v Biškeku in let proti Evropi.

PODALJŠEK POTOVANJA v UZBEKISTAN: 

kirgiz-28Dan 12: OŠ Iz Biškeka bomo poleteli proti Ošu. Sledilo bo izgubljanje po mestu in po živahnem, tipičnem centralno azijskem, bazarju. Zvečer pa se bomo povzpeli na razgledno točko – t.i. Salamonov hrib. GH (Z)

uzb (32a)Dan 13: PROTI UZBEKISTANU Zapeljali so bomo do kirgiško – uzbeške meje, ki se nahaja v bližini Oša. Po formalnostih na meji nas bo pot vodila do Taškenta. Vkrcali se bomo na vlak, ki nas bo popeljal skozi Fergansko dolino vse do Taškenta, kamor bomo prispeli v večernih urah. H (Z)

DAN 14: HIVA Zgodaj zjutraj bomo poleteli proti Hivi. Zbudili se bomo v puščavskem in simpatičnem mestu t.i. turkiznem mestu »svilene ceste«, ki izstopa po arhitekturi s turkiznimi keramičnimi ploščicami. Hiva dobesedno spominja na mesto iz 1001 noči. To najmanjše mesto z dvojnim obzidje je pravi muzej na prostem, ki si ga bomo natančno ogledali. H (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is uzbekistan-minaret.jpgDAN 15 – 16: BUHARA Zapustili bomo Hivo ter se zapeljali proti Buhhari. Na poti do tja bomo prečkali Amu Darjo, najdaljšo reko Osrednje Azije, ki jo je nekoč prečkal Aleksander Veliki in danes predstavlja mejo med Uzbekistanom in Turkmenistanom. V Buhari si bomo ogledali trdnjavo, mošeje, medrese, karavansaraje, bazarje,… Prosto popoldne za nakupe in uživanje v mestu. H (Z)

Chrome Legacy Window 3.2.2018 194924.bmpDAN 17 – 18: SAMARKAND Sledila bo vožnja proti Samarkandu. Na poti se bomo ustavili v keramični delavnici, kjer si bomo ogledali postopek in izdelavo tradicionalne uzbeške keramike.  Ob prihodu v Samarkand pa si bomo lahko privoščili pokušino cvetobera vin in konjaka. Sledil bo ogled najbolj poznanega uzbeškega mesta z mošejami, medresami, karavansaraji, astrološkim observatorijem, številnimi grobnicami,… GH (Z) in / (Z)

DAN 19: POLET Iz Samarkanda bomo  poleteli proti Evropi.

 • Festival nomadskih iger je možen samo v julijskem terminu

Termin potovanja/JULIJ: 15.07.– 27.07.2019 (12 dni) ali 15.07. – 03.08.2019 (19 dni)

Termin potovanja/AVGUST: 03.08. – 14.08.019 (12 dni) ali 03.08. – 21.08.2019 (19 dni)

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena Kirgizija: od 1390€

Cena s podaljškom v Uzbekistan: 2000€

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Ljubljana – Biškek/Samarkand – Ljubljana* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • Notranji let Biškek – Oš; Taškent – Urench pri podaljšku potovanja;
 • vlak na relaciji: Andijan – Taškent pri podaljšku potovanja;
 • organizacijo potovanja;
 • nastanitev v gostiščih in jurtah, nočitve v dvoposteljni ali več posteljnih sobah z zajtrkom s zasebno in skupno kopalnico ter v dvoposteljnih ali troposteljnih sobah v Uzbekistanu ter 2x v šotorih na trekingu;
 • prevozi po programu (kombiji/minibusi);
 • organizaciji vodenje in trekinga s strani lokalne agencije;
 • slovensko spremljanje – slovenski vodnik.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15-14 oseb), 100 € (13-12 oseb), 150€ (11-10 oseb), 180€ (9 – 6 oseb);
 • urejanje in posredovanje za uzbeški vizum (30€).

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 55€,
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€);
 • izposoja šotorov za treking (15€/osebo);
 • enoposteljna soba​ 25€ v Kirgiziji (možna je samo v Biškeku) ali enoposteljna soba v Uzbekistanu (80€).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine in dovolilnice za nacionalne parke – približno 50€;
 • napitnina 20€.

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:

 • termalni vrelci (okvirno 5€/osebo),
 • hrana kosilo/večerje na potovanju (okvirno 5€/15€ na dan na osebo)
 • hrana za treking (okvirno 30€/tridnevni treking).

Opombe:

 • za potovanje v Kirgizijo slovenski državljani ne potrebujemo vizum, potrebujemo pa vizum za Uzbekistan, ki ga uredimo pred odhodom.
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov; letalske karte bodo kupljene okvirno 3 mesece pred odhodom oziroma ko se oblikuje skupina.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. decembra 2018.
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani shaktipotep.com
 • info: 031 249 105 ali potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko zgornje povezave.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje.

Cena letalskih kart potovanje je 500€/osebo, december 2018.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z mini busom oz. kombiji avtobusom ter z vlakom v Uzbekistanu. Imeli bomo tudi 2 notranja leta pri podaljšku potovanja.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih (na trekingu).
 • HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.
 • ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16
 • VREME: V Centralno Azijo prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5ᵒ in 30ᵒC, v visokogorju nižje temperature preko noči. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Kirgizija In Uzbekistan sta varni dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani ne potrebujemo vizuma za Kirgizijo. Potrebujemo vizum za Uzbekistan.

Posnetek zaslona (137a)

uzb (1a)

Advertisements
Gallery | This entry was posted in kirgizistan, potovanje and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s