AVANTURISTIČEN IRAN s podaljškom na jug Irana

iran

Avantura po Iranu! Odkrivanje klasičnih mest, spanje v vasicah, puščava, slano jezero, kamelji safari, mošeje, medrese, Esfahan, Pezepolis, templji, življenje med nomadi, čaji, vodne pipe, bazarji in še in še… Poslednje pa še podaljšek na jug Irana na otok med nomade, na tradicionalno tržnico in neverjetno slikovit otok Qeshm, ki je poznam po neverjetnemu geonacioalnemu parku. Dvomimo da boste razočarani nad fascinantnim Iranom. 

Iran - slana puščavaZakaj v Iran z nami? Ker ga odlično poznamo in smo ga počez večkrat prepotovali. Ker naše potovanje ni klasično in ker imate možnost pravega doživetega Irana z zaključkom na otoku Qesm, ki se ponaša s fantastičnem geo-nacionalnim parkom.  Tura ponuja več kot le klasične oglede in premikanje iz kraja v kraj. Poleg najlepših krajev, obiščemo nomade, jahamo kamele in kdor želi zaključi potovanje v krasnem južnem Iranu. Iran vsekakor prednjači po svoji gostoljubnosti, ki nam kar zleze pod kožo. V ospredje stopa tako puščavska kot tudi visokogorska narava z odmaknjenimi vasicami, kjer živijo prvobitni prebivalci ter nomadi. Nazadnje pa dežela slovi tudi po vodnih pipah, čajih, sladkarijah, granatnih jabolkih, dateljnih, pistacijah, oreščkih ter po perzijskih preprogah, svilenih rutah. Pridite! Iran je nevaren le dolgočasju, na človekovo dušo pa prav blagodejno vpliva!

Glavne znamenitosti na poti

Teheran – moderna in kaotična prestolnica Iran

Esfahan – biser Irana s prefinjeno arhitekturo mošej, palač, mostov, bazarjem;

Puščava – neskončne sipine, kamele, oaze, slano jezero, vasice, zoroastrski templji;

Yazd – fantastično puščavsko mesto, zoroaastrki stolpi tišine in igra zarkuneh;

Perzepolis – nekdanja slavna rezidenca veličastnega Perzijskega Imperija 

Širaz – mesto  ljubezni, vina, vrtnic in pesnikov; ženske z maskami in sladke falude

Gorovje Zagros – slapovi, slikovite vasi, nomadi…

Nomadi – v Iranu živi mnogo nomadov v visokogorju in mi jih tam obiščemo

Minab –  tradicionalna četrtkova tržnica v Minabu, kjer med drugim izstopajo prodajale s posebnimi obraznimi pokrivali;

Geo-nacionalni park na otoku Qeshm  – slikovit otok Qeshm, ki je poznam po neverjetnemu geonacioalnemu parku: mangrove, slane jame, “mini” Kapadokija, portugalska trdnjava, delfini, ptiči, sončni zahodi,…

PROGRAM PO DNEVIH:

Dan 1 : LET V IRAN (Teheran): Iz mednarodnega letališča preko Istanbula poletimo proti Iranu.

tehran-miladDan 2: TEHERAN: Po zgodnjem pristanku in kratkem počitku v hotelu raziščemo Teheran. Obiščemo glavne znamenitost mesta. Sprva skrenemo do barvite zaprte tržnice, kjer nam že zadišijo domače iranske začimbe, oreščki, datelji. Na drugem oddelku se lesketa zlato in ostale znane obrti Irana. Ogledamo si tudi kraljevo palačo in se čudimo bogastvu dežele v muzeju draguljev, ki ga bomo ob veliki sreči obiskali. Če nam bo ostalo še kaj časa in energije se bomo proti večeru odpravili v severni del Teherana kamor hodijo Iranci uživat ob čaju in vodni pipi. Zagotovo nas ogovorijo! H


effahan moseja1Dan 3 – 5: ESFAHAN
: Iz Teherana nas poti vodi v osrčje Irana. Tja se podamo z udobnim avtobusom, ki nas popelje do obrobja gorovja Zagros. Tam se nahaja biser Irana – Esfahan, ki mu pravijo »Esfahan je pol sveta«, saj se ponaša s prefinjeno arhitekturo mošej katere turkizne kupole so ponesle slavo mesta vse do zahoda in vzhoda. Esfahan je tudi mesto palač, mostov, čajnic in bazarjev ter z zelo znane armenske četrti… Poleg impresivne arhitekture, nas bo navduševal bazar, saj poleg znanih perzijskih preprog v ospredje silijo še keramični, bakreni in leseni izdelki, zlato, tekstil… H (Z)

Iran - puščavaDan 6 – 7 PUŠČAVA:Iz Esfahana se zapeljemo proti puščavi, kamor je nekoč vodila svilena cesta. V puščavi se izgubljamo v različnih puščavskih pojavih. Sprehodimo se po slanem jezeru, uživamo v oazi dateljevih palm, lahko si privoščimo jahanje kamel ter uživamo ob sončnem zahodu na eni izmed sipin. Prespimo pri domačinih, ki nam bodo pripravili slastno večerjo in morda tudi nekaj zaigrali za nas, mi si bomo pa mogoče lahko privoščili sveže datelje. GH (Z)

IMG_8839Dan 8: ZOROASTRSKA ZAPUŠČINA:  Iz puščavske oaze se zapeljemo proti mestu Yazd, na poti do tja se ustavimo ob karavansaraju, »ledenih« hišah, trdnjavah in vasicah, kjer se je čas ustavil. Ogledamo se tudi največje svetišče zoroastrov, ki hranijo svoj večni ogenj preko 1500 let v vasici sredi ničesar. Spokojnost in razsvetljenje religije zoroastrizma, ki se je tu ohranil v manjšem obsegu, je vsekakor navdušila nemškega filozofa Nietzscheja, ki je napisal delo »Tako je govoril Zaratustra«. GH (Z)

IRAN (91D)Dan 9:  YAZD V simpatičnem puščavskem mestu z zanimivo arhitekturo iz žganih opek se izgubljamo po prepletenih ulicah starega mestnega jedra. Natančno spoznamo puščavsko arhitekturo od vodnih kanalov, do prvih »klima naprav« ter zbiralnikov vode, ki so za preživetje v puščavi zelo pomembni. Obiščemo stolpe tišine ter zvečer uživamo ob vodni pipi, žafranovem čaju in znanih slaščicah iz Yazda. Časa bo dovolj tudi za nakupe, lastno raziskovanje ali ogled poznane iranske rokoborbe. GH (Z)

IMG_99120071951142Dan 10: PERZEPOLIS & PERZIJSKA ZAPUŠČINA: Zapustimo Yazd ter se zapeljemo proti Širazu. Zapeljemo so do znanega Perzepolisa, nekdanje kraljeve rezidence, ki je kjub propadu ohranil svojo slavo veličastnosti. Ustavimo se ob kraljevih grobnicah ter si ogledamo prvo prestolnico perzijskega imperija Pasargard, kjer najbolj iztopa grobnica ustanovitelja perzijskega (ahmenidskega) imperija Kira Velikega. GH (Z)

Iran - hafisDan 11: ŠIRAZ: Širaz, na jugu Irana, je poznan kot mesto ljubezni, vrtnic, pesnikov, romarjev,… V starem mestnem jedru nas prevzame zelo lepo ohranjena barvita tržnica, kjer ob sreči lahko srečamo ženske s posebnim obraznim pokrivalom. Mesto se ponaša tudi z romarskimi mošejami, verskimi šolami (medrese) ter grobnico velikega sufija Hafiza, ki je še posebej atraktivna ob večernih urah. Vsekakor pa ne moremo zapustiti Širaza brez da bi okusili njihov sladoled s faludami. Tu in po vsej naši poti bomo začutili neverjetno gostoljubje domačinov, zato bomo Iran s težkim srcem zapustili. Večerni transfer do letališča v Širazu od koder poletimo do Teherana. Ostali, ki so se odločili za podaljšek na jug Irana prenočijo v hotelu v Širazu. H (Z)

Dan 12: POLET DOMOV: V nočnih urah preko Teherana poletimo proti domu..

PODALJŠEK :

QashqaiDan 12: NOMADI Zapustimo Širaz in se zapeljemo se do vasice, kjer domujejo nomadi v svojih črnih šotorih. V njihovem domovanju se spočijemo in se sprehodimo po okolici, kjer nomadi preživijo zimski čas. Pisani in lepo oblečeni ljudje z Zagrosa nam bodo h sreči zaplesali in zaigrali ter nas seznanili z njihovim prvinskim načinom življenja, ki ga živijo že stoletja. Spanje v šotoru ali lokalni hiši pri domačinih. C & GH (Z)

IMG_9717Dan 13: GOROVJE ZAGROS: Dopoldan se zapeljemo nazaj proti Širazu in ob sreči se napotimo tudi proti gorovju Zagros, kamniti in apnenčasti gorski verigi, ki teče po sredini Irana, vrhovi pa presegajo 4000 m. V dolinah se pasejo ovce in koze in raste raznovrstno sadje. Po celodnevnem izletu se vrnemo v Širaz, se vkrcamo na nočni avtobus, ki nas popelje do Banar Abbasa, ki leži ob Perzijskem zalivu. Spanje na avtobusu (Z)

20c5a365cc0056181461ae275cfa9244Dan 14: TRADICIONALNA TRŽNICA: Zgodaj zjutraj pristanemo v Bandar Abbasu, pomembnemu pristaniškemu mestu ob Perzijskem zalivu, od koder se zapeljemo do pisane tradicionalne tržnice v Minabu, kjer med drugim izstopajo prodajalke s posebnimi obraznimi pokrivali, ki so v tem delu prava posebnost in svojevrstna eksotika. Po želji se bomo zapeljali do nacionalega parka ob Omanskem morju od koder bomo lahko opazovali ptiče. GH (Z)

66707128Dan 15 – 17 GEO-NACIONALNI PARK QESHM: Iz celine se z ladjico zapeljemo na otok Qeshm, ki je znan po svojem geonacionalnem parku (Unesco). Tu si ogledamo portugalsko trdnjavo, se izgubljamo v »Zvezdni dolini«, ki spominja na Kapadokijo, rasikujemo gozd mangrov, slane jame in hribe, opazujemo delfine in ptiče, obiščemo ribjo tržnico ter uživamo ob sončnih zahodih. Ob sreči bomo videli tudi želve, rake in druge morske vrste. Qeshm je resnično še neraziskani biser južnega Irana. Pridružite se nam pri odkrivanju južnega Irana preden bo prepozno. GH (Z)

IMG_0043Dan 18: POLET PROTI SLOVENIJI: Ni kaj Iran je res nevarna dežela, kjer razsaja virus »okužen z gostoljubnostjo Irana«. Na nas čaka samo še let iz Bandar Abbasa poletimo proti Teheranu od kodar preko Istanbula poletimo do Dunaja.

*Z = zajtrk;  *V = večerja; *H = hotel;  *GH = guesthouse ali spanje pri domačinih v večposteljnih sobah; *C = šotor

Program priporočamo vsem, ki si želijo doživetega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

Termin : 21.10. – 01.11. (12 dni) ali s podaljškom 21.10. – 07.11. (18 dni)

Skupina: min. 8 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com, 031 – 24 91 05

Cena1350 € (1050 € + avio karta) pri 12 prijavljenih. Avio karta je 300 € (december 2014). Podaljšek v južni del Irana je dodatnih 320 € (pri 12 prijavljenih).

CENA VKLJUČUJE: letalski prevoz Dunaj –Tehran – Dunaj (cena variira), organizacijo potovanja, nastanitev namestitve v preprostih hotelih z zajtrkom in spanje v večpostelnig sobah pri domačinih z zajtrkom, vse stroške s prevozi (večinoma z najetim avtobusom ali manjšimi kombiji); vozniki, slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti in lokalnega vodnika (na sajtih), notranji let na relaciji Teheran – Širaz (cena variira) ali Bandar Abbas – tehran (cena variira).

V CENO NI VKLJUČENO: dodatno zdravstveno zavarovanje, odstopnina  v primeru višje sile, vstopnine, napitnine, urejanje in posredovanje za iranski vizum, transfer do mednarodnega letališča na Dunaju in nazaj. 

Podaljšek na jug Irana se zaračunava posebej (pri 12 prijavljenih je 320 €) kot podaljšek potovanja in vključuje: namestitve zajtrkom, spanje pri nomadih z zajtrkom, vse prevoze po programu (z najetim avtobusom/kombiji, redno avtobusno linijo  in džipom), slovenskega profesionalnega vodnika in lokalnega vodnika (na sajtih). Notranji let na relaciji Bandar Abbas – Teheran.

Pomembno: Cene letalskih kart in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (Iranski rial vs. €) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Cena karte na relaciji Dunaj – Teheran – Dunaj je bila 300 € (decembru, 2014).

PRIJAVNICA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: Ob prijavi se vplača 200 € in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru manjše skupine (11 – 10 oseb) je doplačilo za organizacijo 80€ ter 120€ (9 – 8 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

SPLOŠNE INFORMACIJE

  • KAKO POTUJEMO?Po Iranu bomo potovali z najetim avtobusom, z javnimi VIP avtobusi (večje razdalje), jeepi po puščavi, taxiji in letalom (notranji let).
  • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije in pri domačinih v dvo in več-posteljnih sobah .
  • HRANA:Velko je mesa, zelenjave, mlečnih izdelkov. Iran ima zelo okusno in specifično kuhinjo. Veliko je sadja v sezoni – tako svežega kot suhega.
  • PIJAČA: Pije se čaj, sveže stisnjene sokove, osvežilne pijače. Alkohola ni!
  • ZAHTEVNOST POTI:Tura je primerna za kogarkoli, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.
  • ŠTEVILO OSEB:min 8 – max 16
  • VREME:V IRAN prihajamo v zgodnjem pomladnem času, ki je prijeten za potovanje. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5 in 25 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Poleti se lahko v centralnem delu Irana lahko preko dneva  pričakuje višje temperature zato bo temu potovanje tudi prilagojena. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
  • ZDRAVJE:Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
  • VARNOST: Iran je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti in izjemno gostoljubni. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
  • VIZUM:Slovenski državljani za obisk Irana potrebujemo vizum, ki ga uredimo mi skupaj z povabilnim pismom s strani iranske turistične agencije.

Potovanje se uradno izvaja preko agencije EPRA D.O.O.

This entry was posted in iran, potovanje. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s