POTOVANJE – NEPAL – TREKING DO BAZNEGA TABORA EVEREST

Nepal - 064Želja vsakega pravega popotnika je, da bi vsaj enkrat videl najvišjo goro sveta v vsej svoji lepoti in zato vas vabimo, da se z nami odpravite na nepozabni treking pod goro Everest, v samo osrčje pokrajine Solo Khumbu oz. v deželo prijaznih Šerp. Treking pod goro Everest oz. Sagarmatha, kot ji pravijo domačini, velja za enega izmed najlepših trekingov na svetu: prijazni domačini, številne budistične vasice in ledeniške reke, pogledi na čudovite zasnežene vrhove Himalaje in ledenike, če nam bo vreme naklonjeno, bomo videli štiri od šestih najvišjih vrhov na svetu, dobra hrana in pijača, morda kakšen jeti in še bi lahko naštevali, a Everest je le eden in edini. Vabimo vas, da se z nami odpravite na nepozabno pustolovščino v osrčje divjih nebes pod najvišjo goro sveta. Da pa treking ne bo pretežak, naj omenimo, da smo v ceno vključili tudi najem nosačev in prehrano.

  • Termin: 10.11. – 30.11.2014 / 21 dni 
  • Trajanje potovanja: 21 dni
  • Skupina: min. 8 – maks. 18 oseb
  • Cena: pri 10 prijavljenih je 1.490 eur + 150 eur doplačila na licu mesta + cca. 750 eur za letalsko karto
  • E-mail: shakti.potep@gmail.com041 – 24 91 05
  • Web: https://shaktipotep.com/
  • Vodnik na turi: Matej

Vrhunci potovanja:

– Glavno mesto Nepala – Katmandu, pod zaščito UNESCA;

– Iskanje največjih mislecev sveta – sadujev;

– Ogled najpomembnejšega templja na indijskem subkontinentu in nepalskega Varanasija;

– Živa boginja Kumari;

– Nekdanji kraljevini Patan in Bhaktapur;

– 13 dnevni treking pod najvišjo goro sveta;

– Nacionalni park Sagarmatha;

– Barvita pokrajina riževih polj, prijetnih vasic in prijaznih domačinov – Šerp;

– Prestolnica pokrajine Solo Khumbu – Namche Bazar;

– Spanje pri domačinih;

– Budistični samostan Tengboche in zanimiva budistična kultura;

– Pogledi na najvišje vrhove Himalaje – prebivališče snežnega leoparda in jetija;

– Sončni vzhod ali zahod na Everestom iz gore Kala Patthar (5.545 m).

Nepal - 023Prileteli bomo v Katmandu, nato pa si bomo za začetek našega potovanja z lokalnim vodnikom ogledali pomembne znamenitosti mesta ki je zaradi svoje čudovite arhitekture pod zaščito UNESCA. Sledile bodo dnevne in nočne dogodivščine po samem mestnem jedru: vožnje z nepalskimi helikopterji – rikšami, iskanje največjih mislecev tega sveta – sadujev, ki skačejo naokoli napol nagi in katerim sta meditacija in droga vse na svetu,… nepal9obiskali bomo tudi najpomembnejši Shivin tempelj na indijskem subkontinentu, nepalski Varanasi, kjer bomo lahko priča kremiranju umrlih, pa budistični tempelj Swayambhunath, pa Durbar Square – staro mestno jedro, kjer so nekoč ustoličevali kralje in kjer živi boginja Kumari (s kančkom sreče jo bomo lahko tudi videli), se od bližje spoznali še s hindujsko vero, se sprehodili po slavni Freak street, kjer so se v šestdesetih letih zadrževali hipiji… Seveda pa bo v Katmanduju na voljo tudi dovolj prostega časa za nakup poceni pohodniške opreme za naš nepozabni treking.

Nepal - 083Z manjšim letalom se bomo podali v vasico Lukla (2.800 m), kjer se bo naš 13-dnevni treking pod najvišjo goro sveta pričel. Da pa vse skupaj ne bo pretežko, nam bodo nahrbtnike nosili kar nosači, a ne imeti slabe vesti, saj je nošenje tovora domačinom v teh krajih edini vir zaslužka. Res pa je, da s svojo prtljago ne bomo pretiravali, hkrati pa bomo nosačem, in sicer v zahvalo ob koncu trekinga, dali še kakšen priboljšek. Po dveh nepal1dneh prijetne hoje ob ledeniški reki Dudh Koshi, čez številne mostove, barvito pokrajino riževih polj in prijetne vasice bomo prispeli v prestolnico pokrajine Šerp oz. v Namche Bazar. Vasica se nahaja na višini 3.440 m. Da se bomo nekoliko privadili na pomanjkanje kisika na tej nadmorski višini, bomo v vasici 2x prespali. Ne bo nam dolgčas, saj vasica slovi po številnih dobrih restavracijah in pekarnah, tibetanskem bazarju, pisani lokalni tržnici, ki se tu odvija vsak petek in soboto, če boste želeli, pa bomo lahko odigrali kakšno igro biljarda, ki velja za najvišje ležeči biljard na tem koncu sveta.

Nepal - 066Naša pot se bo počasi začela vzpenjati čez številne gozdove rododendrona vse do naselja Tengoboche, ki se nahaja na višini 3.870 m. Tengboche slovi kot religiozni center pokrajine Solo Khumbu in v to se boste lahko prepričali tudi sami. V vasici se namreč nahaja znameniti budistični samostan, kjer se šola 30 mladih menihov. Seveda si bomo samostan tudi sami ogledali in se tako od bliže spoznali še z budistično kulturo. V samostanu hranijo tudi pravi jetijev skalp in od sedaj naprej bomo imeli fotoaparate vedno na on, saj bo morebitna fotografija živega jetija od blizu, vredna milijone.

nepal3Naša naslednje vasica, kjer bomo prespali, se imenuje Dingboche in se nahaja na višini 4.360 m. Gre za najvišje ležečo, stalno naseljeno vasico pokrajine, ki slovi po slikovitem pogledu na za marsikoga najlepšo gora na svetu, Ama Dablam. Pot bomo nadaljevali po aridni dolini Khumbu Khola vse do vasice Duglha. Vasica se nahaja na višini 4.600 m in ker bomo ta dan hodili le 3-4 ure, bo vasica primerna za našo ponovno aklimatizacijo. Naslednji dan bomo ob ledeniški moreni ledenika Khumbu hodili od 2-4 ure, prespali bomo na višini 4.940 m, nato pa bomo prispeli do poslednje postojanke pred baznim taborom Mount Everest. Osmi dan našega trekinga bomo tako prispeli na višino 5.170 m in še isti dan se bomo lahko povzpeli na bližnji vrh Kala Patthar (5.545 m). Pravijo, da je najlepši pogled na Everest ne da bi stal na njem prav iz gore Kala Patthar. Po želji nepal6se bomo lahko sprehodili tudi do baznega tabora pod Everestom. Kdor bo imel za ta dan dovolj hoje in ne bo želel občudovati sončnega zahoda nad Everestom, se bo lahko naslednji dan na vse zgodaj zjutraj podal na občudovanje sončnega vzhoda nad najvišjo goro sveta. Omenimo naj, da je občudovanje sončnega zahoda nad Everestom večje doživetje kot občudovanje vzhoda, a odločitev bomo prepustili vam. Prepričani smo, da vas pogledi na zasnežene vrhove okoli najvišje gore sveta ne bodo pustili ravnodušne. Za marsikoga bodo pogledi na Everest, pa na Nuptse, Južno sedlo, Pumori, na več kot 10 km dolg ledenik Solo Khumbu, številne serake… zagotovo vrhunec potovanja.

IMG_4400aPočasi se bomo poslovili od čudovitih razgledov in se začeli vračati po isti poti nazaj, kjer bomo po 13. dneh trekinga odleteli nazaj v Katmandu. 40 minutni polet med zasneženimi vrhovi Himalaje je zagotovo eden izmed najlepših na svetu, a šele po vzletu boste lahko presodili kaj je bolj adrenalinsko: sam vzlet ali pristanek.

Ker so gorski poleti v Nepalu pogojeni z lepim vremenom, bomo imeli pred odhodom domov na voljo še dva prosta dneva. V Katmanduju se bomo tako lahko še zadnjič zapodili sadhoes-nepal-t8929z rikšami, se zapeljali do največje stupe v Nepalu – Bodnath stupa, kjer prebivajo številni tibetanski emigranti, si v neposredni bližini Katmanduja ogledali čudoviti nekdanji kraljevini Patan in Bhaktapur, si morda po nizkih cenah kupili kakšno treking opremo za naslednje potovanje… Sledili bo le še let nazaj domov.

Po predhodnem dogovoru pred potovanjem se lahko dogovorimo za obisk nacionalnega parka Chitwan ali pa za obisk neturističnega nacionalnega parka Bardia na skrajnem JZ Nepala. Več informacij dobite po e-mailu, ob zanimanju za potovanje.

Cena trekinga do baznega tabora Everest:

Cena na osebo pri 10 prijavljenih je 1.490 eur + 150 eur doplačila na licu mesta + cca. 750 eur za letalsko karto in vključuje:

– Povratno letalsko karto v Katmandu in povratni notranji let Katmandu – Lukla z vsemi taksami (odvisno od dneva prijave; na dan 21.02.2014 je bila cena medcelinskega leta s taksami 750 eur);

– Nastanitve v Katmanduju v hotelu brez lokalne kategorizacije (dvoposteljne sobe), na trekingu 13 nočitev v preprostih sobicah pri domačinih, prehrano s tremi obroki na dan brez pijače in najem nosačev ter vodnika;

– Vodenje z lokalnim vodnikom po Katmanduju, vse prevoze in vstopnine po programu – prepričani smo, da lahko le z lokalnim vodnikom doživite pravi utrip Katmanduja;

– Dovoljenje za obisk nacionalnega parka Sagarmatha;

– Posebno dovoljenje za treking – t. i. TIMS;

– Vodenje v slovenskem jeziku in organizacijo potovanja.

V ceno ni vključeno

– Nepalska viza: cca. 30 eur, dobi se jo na letališču v Katmanduju;

– Hrana, ki ni navedena v programu (Katmandu), dodatni ogledi (Patan in Bhaktapur) in napitnine;

– V primeru leta iz kakšnega bližnjega letališča si lahko po predhodnem dogovoru skupaj najamemo prevoz.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 200 EUR in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (8 oseb). V primeru manjše skupine (8-9 oseb) je potrebno doplačilo v višini 150 eur na osebo. Po dogovoru lahko potovanje organiziramo tudi za min. 6 oseb.

V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

Minimalno število prijavljenih je 8 oseb, maksimum pa 12 oseb. V primeru manjše skupine (8-9 oseb) je potrebno doplačilo v višini 150 eur na osebo. Po dogovoru lahko potovanje organiziramo tudi za min. 6 oseb.

Priročne informacije

Način potovanja je popotniško usmerjen. V Katmanduju se spi v preprostem hotelu (dvoposteljne sobe), na trekingu pa v preprostih hiškah pri domačinih. Treking zahteva kar nekaj fizične, predvsem pa psihične kondicije in prilagajanja skupini. Najvišja nadmorska višina, ki jo bomo na trekingu osvojili je 5.545 m – vrh Kala Patthar. Dnevne hoje na trekingu bo za 5-8 ur, potrebna je primerna telesna kondicija. Dnevne temperature se gibljejo okoli 15 °C, ponoči pa se v višjih nadmorskih višinah spustijo pod ledišče.

Vizo pridobimo ob prihodu v državo ob doplačilu cca. 30 eur. Za pridobitev nepalske vize in dovoljenja za obisk nacionalnega parka Sagarmatha vsak potrebuje po štiri osebne fotografije. S seboj na potovanje je priporočljivo vzeti tudi toplo spalko in treking opremo. Seznam za to dobite ob zagotovljenem odhodu na potovanje; marsikaj se da poceni kupiti v Katmanduju.

Prosim upoštevajte, da se program lahko spremeni, saj v Nepalu ne moremo prevzeti odgovornosti v primeru spremembe programa zaradi višje sile izven naše kontrole: posledično so možne spremembe. Cene letalskih prevoznikov se spreminjajo vsak dan, zato si pridružujemo pravico spremembe cene vezano na datum prijave in plačila. Zaradi zasedenosti letalskih povezav in nastanitvenih kapacitet v Nepalu svetujemo čimprejšnjo prijavo.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani: www.zdravinapot.si oz. Zavoda za zdravstveno varstvo.

Pomembno

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno vplačati akontacijo v višini 200 eur na osebo: z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo. Ko je potrjeno minimalno število udeležencev oz. 8 oseb, bo potrebno vplačati cca. 750 eur za nakup letalskih kart. Preostali znesek bo potrebno vplačati najkasneje en mesec pred odhodom na potovanje.

Galerija | This entry was posted in nepal, potovanje and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s