POTOVANJA – PATAGONIJA

icy-cold-patagonia-argentina_9001andes_chile_patagonia_without_dams_clouds_forests_m75401Buenos Aires: mesto čistega zraka je zagotovo eno najbolj fascinantnih in zanimivih mest Latinske Amerike. Je mesto, ki nikoli ne spi in se lahko pohvali s številnimi lepimi dekleti in fanti, kavarnami, temperamentnim tangom, pregrešno dobri hrani in pijači, relax atmosferi,… Patagonija: dežela avanturizma in pustolovščin, dežela številnih ledenikov, neosvojenih vrhov, dežela ekstremov, estancij in belega zlata in še bi lahko naštevali, a Patagonija je le ena in edinstvena. Poleg svoje nepopisno lepe narave jo zaznamujejo tudi izredno prijazni in temperamentni ljudje, pa prijetna glasba in okusna hrana. Nekateri ji pravijo tudi Aljaska v malem, saj se v pokrajini pod Andi nahajajo najlepši nacionalni parki na svetu, katere bomo obiskali tudi mi: argentinski nacionalni park Los Glaciares z 30 km dolgim ledenikom Peritom Morenom in čudovitimi gorami Cerro Torre in Fitz Roy, pa čilenski Torres del Paine,… Ognjena zemlja: Ushuaia, mestece na koncu sveta se lahko pohvali s čudovito lokacijo in naravno lepoto, ki mesto obdaja: številni ledeniki in subpolarni gozdovi, Andi, ki se tu spustijo čisto do morja, kolonije bobrov, Magellanovih pingvinov, morskih levov in tjulnjev, z malo sreče morda tudi kakšen cesarski pingvin iz Antarktike,… Slapovi Iguazu: s svojimi 275. slapovi, ki padajo do 80 m globoko so razglašeni za najbolj spektakularne slapove na svetu in zaradi tega so zagotovo največja atrakcija Latinske Amerike.

 • Termin: 04.02. – 25.02.2016 / 22 dni                                                                                                 ALI PO DOGOVORU ZA INDIVIDUALNE POTNIKE
 • Trajanje potovanja: 22 dni
 • Skupina: 12 – 16 potnikov
 • Cena: pri 12 prijavljenih je 2740€
 • E-mail: shakti.potep@gmail.com031 – 24 91 05
 • Web: https://shaktipotep.com/

KAKO POTEKA NAŠA POT: Prileteli bomo v Buenos Aires, nato pa bo sledil krajši notranji let do mesteca El Calafate, ki se nahaja v samem osrčju patagonskih pustolovščin. Za začetek si bomo ogledali največjo znamenitost Argentine, in sicer 30 km dolg in okoli 60 metrov visok ledenik Perito Moreno. Pravijo, da je ledenik eden redkih na svetu, ki napreduje in se ne krči. Z ladjico se bomo zapeljali po jezeru vse do ledenika, poskusili bomo lahko viski s tisočletnim ledom, možnost bo pa tudi, da bomo po ledeniku naredili manjši treking.

V naselju El Calafate si bomo nakupili hrano za naš prvi treking po nacionalnem parku Los Glaciares, nato pa se bomo z avtobusom zapeljali do gorske vasice El Chalten, ki je bila zgrajena leta 1985 izključno za potrebe popotnikov in plezalcev. Iz vasice se bomo vsak dan podali na treking v to res čudovito pokrajino Andov, ki nam bo postregla s številnimi ledeniki, jezeri in fantastičnimi pogledi na za nekatere najlepša vrhove na svetu (Cerro Torre, Fitz Roy,…). Naj omenimo, da treking ni zahteven, saj bomo dvakrat prespali kar v prijetni vasici El Chalten, kjer bomo pustili tudi vso ostalo dodatno opremo. Dnevno bo hoje cca. 3 – 5 ur.

Z avtobusom bo sledil povratek v naselje El Calafate, kjer se bomo ob pokušini pravih patagonskih specialitet – asado in ob kozarcu okusnega vina nekoliko odpočili, nato pa bomo z avtobusom našo pot nadaljevali v čilenski nacionalni park Torres del Paine. Nacionalni park Torres del Paine, ki je zagotovo ena največjih atrakcij Čila, je od leta 1978 zaščiten kot biosferni rezervat iz strani UNESCA. Pravijo tudi, da park sodi med najlepše in najmanj onesnažene parke na svetu in v štirih dneh, ki bodo pred nami, bomo naredili del t. i. trekinga W. Na trekingu bomo občudovali čudovito neokrnjeno naravo, granitne vrhove masiva Torres del Paine, številne ledenike in doline, kristalno čiste reke, bogato floro in favno: kondorje, guanake, ibise, z malo sreče pa bomo videli tudi kakšno brazilsko lisico in noja. Ja, prav ste prebrali, noj oz. choique je avtohtona žival v Patagoniji. Treking v parku ni preveč zahteven, dnevno pa bo hoje z manjšimi nahrbtniki cca. 3 – 6 ur. V nacionalnem parku bomo spali v šotorih, ki jih bomo predhodno najeli; ob doplačilu bo možnost spanja tudi v planinskih kočah.

Sledi bo povratek v živahno obmorsko mestece Puerto Natales, kjer se bomo lahko nekoliko odpočili in se prepustili gurmanskim užitkom. Ker Čile po pripravi morske hrane sodi v sam svetovni vrh, se boste o tem lahko prepričali tudi sami, namreč kakšnega lososa ali pa ribje juhe zarzuela še dolgo ne boste pozabili. 🙂

Z avtobusom se bomo nato podali čez Magellanov preliv na Ognjeno zemljo, ki velja za eno najjužnejših stalno poseljenih območij na svetu. Naša ciljna destinacija bo mestece na koncu sveta – Ushuaia, ki se nahaja na skrajnem jugu celine. Mestece vam bo zagotovo ostalo v lepem spominu po svoji čudoviti lokaciji ob morskem kanalu Beagle in naravni lepoti, ki mesto obdaja. Prvi dan se bomo podali na poldnevni treking po najbolj južnem argentinskem nacionalnem parku Tierra del Fuego, katerega krasijo številna ledeniška jezera in subpolarni gozdovi ter Andi, ki se tu spustijo čisto do morja. Naslednji dan pa se bomo s katamaranom zapeljali še po morskem kanalu Beagle, ki povezuje Pacifik in Atlantik. Na koncu sveta bomo tako lahko občudovali nenavadno pokrajino in številne divje živali v svojem naravnem okolju: Magellanove pingvine, morske leve in slone, tjulnje, če bomo imeli srečo, bomo pa morda opazili tudi kakšnega cesarskega pingvina, ki se je zgubil na poti do Antarktike.

Z letalom se bomo podali v Buenos Aires, nato pa bo za konec potovanja sledila še prava poslastica, in sicer ogled najbolj spektakularnih slapov na svetu. Slapovi Iguazu se nahajajo v subtropskem območju severovzhodne Argentine, in sicer na tromeji med Argentino, Brazilijo in Paragvajem. Gre za več kot 270 slapov, ki padajo 80 m globoko, razglašeni so pa tudi kot del naravne svetovne dediščine: po svojem slovesu naj bi celo prekašali Viktorijine in Niagarske slapove. In ker temperature čez dan v tem letnem času dosežejo tudi čez 30°C, se bomo ohladili v kakšnem bazenu, morda v reki Iguazu in tako zadnje dneve našega potovanja preživeli v pravi relax atmosferi. 🙂

Sledil bo še let v Buenos Aires, kjer bomo preživeli še dve noči v mestu, ki nikoli ne spi. V mestnih četrtih San Telmo, La Boca, Recoleta,… bomo imeli možnost zaplesati slavni tango, sprehodili se bomo tudi po slavnem nogometnem stadionu La Bombonera, kjer je nekoč treniral mladi Maradona, si ogledali pokopališče slavnih Recoleta, se sprehoditi po najširši ulici na svetu,… Počasi se bo naša pustolovščina zaključila in sledil bo le še odhod domov.

Cena potovanja po Patagoniji

 1. Za vodenje in organizacijo računamo 450 eur na osebo.

 2. Ko bo potrjeno minimalno število 12 udeležencev, bo potrebno vplačati znesek za nakup vseh letalskih kart. Na dan 20.08.2014 je bila cena vseh spodaj omenjenih letalskih kart s taksami cca. 1.340 eur: povratna letalska karta iz bližnjega letališča v Buenos Aires, trije notranji leti v Argentini: Buenos Aires – El Calafate, Ushuaia – Buenos Aires, Puerto Iguazu – Buenos Aires.

 3. Za potovanje potrebuješ še dodatnih cca. 950 eur, ki jih plačuješ sproti na potovanju. Cena je informativnega značaja in vključuje: vse nastanitve v hostlih v večposteljnih sobah, nekje je vključen tudi zajtrk, vse prevoze po programu in vse vstopnine v nacionalne parke, panoramsko vožnjo z ladjo po jezeru Argentino in ogled ledenika Perito Moreno, povratno vožnjo s katamaranom v nacionalnem parku Torres del Paine, treking v nacionalnem parku Tierra del Fuego in nočitev v najetih šotorih, izlet z ladjo po kanalu Beagle do kolonije Magellanovih pingvinov, nočni avtobusni prevoz Buenos Aires – Puerto Iguazu z večerjo, ogled slapov Iguazu, ogled znamenitosti v Buenos Airesu.

 4. V zgoraj omenjeno ceno niso vključeni stroški osebne narave in prehrana, razen zgoraj omenjenih zajtrkov in večerje, transfer do bližnjega letališča: po predhodnem dogovoru lahko skupaj najamemo prevoz, doplačilo za dvoposteljno sobo v hostlih.

 5. * Zaradi zasedenosti letalskih povezav (tudi notranjih letov) in nastanitvenih kapacitet v Argentini in Čilu v omenjenem terminu (visoka sezona) svetujemo čimprejšnjo prijavo. Minimalno število prijavljenih je 12 oseb, maksimum pa 15 oseb.

Pomembno: ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno vplačati akontacijo v višini 250 eur na osebo: z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo. Ko bo potrjeno minimalno število 12 udeležencev, bo potrebno vplačati znesek za nakup vseh letalskih kart. Cene letalskih prevoznikov se spreminjajo vsak dan, zato si pridružujemo pravico spremembe cene vezano na datum prijave in plačila.

Priročne informacije: v mestih in na trekingu v nacionalnem parku Los Glaciares bomo spali v hostlih, in sicer v več posteljnih sobah. Na trekingu v nacionalnem parku Torres del Paine bomo spali v najetih šotorih. Potovanje je primerno za ljudi s skupinskim duhom in občutkom za ostale sopotnike. Zaradi nerednih avtobusnih povezav med naseljema Puerto Natales in Ushuaio je možnost, da bomo eno noč prespali v naselju Punta Arenas. Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Kakšnih posebnih bolezni in nevarnosti na potovanju ni. Argentina in Čile sta varni deželi, kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani: www.zdravinapot.si oz. Zavoda za zdravstveno varstvo.

Zahtevnost: na trekingu v nacionalnem parku Los Glaciares bomo v naselju El Chalten prespali dvakrat: dnevno bo hoje z lahkimi nahrbtniki za cca. 3 – 5 ur. Na trekingu v nacionalnem parku Torres del Paine bomo v najetih šotorih prespali trikrat: dnevno bo hoje z lahkimi nahrbtniki za cca. 3 – 6 ur. Oba trekinga zahtevata kar nekaj fizične kondicije, priporočamo pa tudi lastno toplo spalko. Treking po nacionalnem parku Tierra del Fuego ni zahteven, prijetne hoje bo za cca. 3 ure.

Klima: vreme v Patagoniji in na Ognjeni zemlji je izredno spremenljivo in nepredvidljivo. V mesecu februarju lahko na prvih dveh trekingih pričakujemo dnevne temperature do 15°C, zvečer se pa temperature lahko spustijo do 5°C. Kakšna snežna ploha v poletih mesecih ni nič nenavadnega, pogostokrat je tudi vetrovno. Upoštevajte prosim, da se lahko vreme v Patagoniji hitro spremeni. V Ushuai lahko pričakujemo povprečno dnevno temperaturo okoli 13°C. Na SV Argentine (slapovi Iguazu) lahko čez dan pričakujemo temperature nad 30°C, ponoči se pa le-te redkokdaj spustijo pod 20°C. V zraku je veliko vlage, saj se SV Argentine nahaja že v subtropskem pasu. V Buenos Airesu so temperature od 15 – 30°C.

Elektrika: za polnjenje bateriji bo na trekingu v nacionalnem parku Torre del Paine malo možnosti, zato vzemite s seboj raje kakšno dodatno baterijo več.

Viza: Slovenci za potovanje v Argentino in Čile ne potrebujemo vize.

Valuta: denarna enota v Argentini je argentinski peso, v Čilu pa čilenski peso. V večjih mestih je možnost plačevanja z bančnimi karticami, hkrati pa je v mestih tudi možen dvig gotovine iz bankomatov.

Prosim upoštevajte: program na trekingu se lahko spremeni. Patagonija je znana po svojem nepredvidljivem vremenu in posledično bomo na trekingu kakšen dnevni pohod zaradi slabega vremena in vidljivosti, na katere seveda nimamo vpliva, odpovedali. Če bodo posledično nastali dodatni stroški, jih krijejo udeleženci sami.

Odhod: 04.02. – 25.02.2015 / 22 dni.

Galerija | This entry was posted in potovanje and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s