POTOVANJE – KOSTARIKA

Nepozabna, avanturistična, preprosto čudovita je le nekaj besed, ki označujejo srednjeameriško državo Kostariko: deželo vulkanov in naravnih lepot. Costa Rica pomeni bogata obala in že Krištof Kolumb je vedel, kako poimenovati ta neoskrunjen raj na našem planetu, kjer se prepletajo različne pokrajine, mikroklime, čudovita flora in favna,… Država, ki se razteza med Atlantikom na vzhodu ter Tihim oceanom na zahodu je tudi dežela z najbolj cvetočim eko-turizmom na svetu in njen največji ponos so zagotovo številni zaščiteni naravni parki, ki obsegajo kar tretjino države. Vabljeni na avanturistično, nepozabno, adrenalina polno popotovanje po čudoviti tropski Kostariki. Pura Vida Costa Rica!

 • Termin:03.03. – 19.03.2015 / 17 dni/
   PO DOGOVORU ZA INDIVIDUALNE POTNIKE KADARKOLI
 • Trajanje potovanja: 17 dni; za individualne potnike 10 – 19 dni
 • Skupina: individualni odhodi (min. 2 – max. 16)
 • Cena: pri 12 prijavljenih je 2490€
 • E-mail: shakti.potep@gmail.com031 – 24 91 05
 • Web: https://shaktipotep.com/

Vrhunci potovanja:

– Kombinacija latinsko-ameriškega sloga v mestu San Jose;

– Nepozabno doživetje po reki Pacuare ali obisk aktivnega vulkana Poas oz. Irazu;

– Tropska idila deževnega gozda v naravnem parku Braulio Carrillo;

– Relax atmosfera v karibski vasici Cahuita;

– Nočitev v pravi haciendi: večer v šotoru sredi deževnega gozda Sarapiqui;

– Delujoč vulkan Arenal;

– Sproščanje pod tisočerimi zvezdami v naravnih toplicah;

– Oblačni gozd Monteverde: najboljši t. i. canopy tour na Kostariki;

– Nepozabna peščena plaža Dominical: pravi raj s peskom in kristalno modrim morjem;

– Nacionalni park Corcovado na skrajnem jugu Kostarike: neokrnjena narava s številnimi endemičnimi živalskimi in rastlinskimi vrstami;

– Iskanje zlata in lov na svoj zaklad;

– Pura Vida Costa Rica.

Organiziramo tudi cenejše individualne odhode od 10 – 19 dni: več na shakti.potep@gmail.com ali 031 – 24 91 05

KAKO POTEKA NAŠA POT?

Po prihodu v glavno mesto San Jose se bomo za začetek našega avanturističnega potovanja podali na nepozabno doživetje po reki Pacuare, ki teče skozi čudoviti naravni park Braulio Carrillo. Rafting po reki Pacuare sredi deževnega gozda in ob prisotnosti raznovrstne tropske idile bo zagotovo eden od vrhuncev našega potovanja, a ker je Kostarika tudi dežela vulkanov, se bomo lahko po predhodnem dogovoru namesto raftinga po reki Pacuare,zapeljali na enega od aktivnih vulkanov: Poas ali Irazu. Vulkan Poas se nahaja na višini 2.708 m, sam krater vulkana s premerom 1.5 km pa predstavlja enega izmed največjih kraterjev na svetu. Vulkan Irazu je z višino 3.432 m zagotovo najvišji aktivni vulkan na Kostariki, a nič skrbeti, na vulkana nam ne bo potrebno pešačiti, saj cesta vodi do samega vrha.

Nadaljevali bomo z relaksiranjem na Karibski strani Kostarike, in sicer v idilični vasici Cahuita, ki se lahko pohvali s čudovito peščeno plažo, obdano s tropskim rastlinjem in bogastvom podvodnih globin. Zagotovo bodo na svoj račun prišli ljubitelji vodnih športov, kot so npr. potapljanje oz. snorklanje, surfanje na valovih,… Po »napornih dnevih« na plaži, bosta sledila dva prijetna večera ob zvokih tradicionalne reggae muzike in čudovitih koktajlov.

V nadaljevanju se bomo zapeljali do manjše vasice Sarapiqui, kjer se bomo nastanili na čisto pravi haciendi, dva večera pa bomo preživeli v ličnih šotorih sredi deževnega gozda. Prepričani smo, da vam bodo sprehodi po gozdu, kjer nas bodo prevzeli edinstvenost živalskega in rastlinskega sveta, spektakularni razgledi na sotočje reke Sarapiqui in Pozo Azul, možnost nepozabnega canyoning-a, jahanje po podeželju Kostarike, jutra ob prijetnih zvokih ptičjega petja,… še dolgo ostali v lepem spominu.

Podali se bomo do naselja La Fortuna, kjer si bomo z lokalnim vodnikom ogledali aktiven vulkan Arenal, se pod tisočerimi zvezdami sproščali v topli vodi naravnih kopeli, se s konji podali do 65 m visokega slapu, plavali v sveži vodi deževnega gozda ob poslušanju glasov narave, se preprosto prepustili divji in nedotaknjeni naravi,…

Obiskali bomo tudi oblačni gozd Monteverde, kjer bomo lahko preizkusili nepozabni t. i. canopy tour. Naj vam za začetek obrazložimo kaj canopy tour oz. »hoja po oblakih« sploh je. Gre za adrenalinsko vožnjo po jeklenicah, ki so napeljane preko oblačnega gozda Monteverde v skupni dolžini približno 3 km. Program sicer fizično ni zahteven in je povsem varen, sam poligon pa je zagotovo eden izmed najboljših na Kostariki. Sestavljen je iz osmih različnih mostov v dolžini od 50 – 170 m in v višini med 12 – 60 m nad gozdom, 15 nepozabnih spustov po jeklenicah – flying fox in 18 razglednih ploščadi s pogledom na oblačni gozd Monteverde. Če vam vse zgoraj omenjeno ne bo pognalo adrenalina po žilah, bo za konec canopy tour-a sledil še t. i. Tarzan swing. Le kaj je to?

Ponovno se bomo podali na plažo, a tokrat na Pacifiško stran Kostarike, ki je poznana po številnih lepih peščenih plažah. Našo pot bomo tako nadaljevali proti jugu, in sicer se bomo za začetek ustavili v naselju Dominical, ki je pravi raj z drobnim peskom in kristalno modrim morjem. Za konec našega potepanja pa bo sledil še vrhunec našega potovanja: obisk nepozabnega nacionalnega parka Corcovado na skrajnem jugu Kostarike. Tri noči bomo preživeli v šotorih sredi parka in v dneh, ki bodo pred nami, se bomo podali na trek v deževni gozd, kjer bomo imeli možnost izslediti različne vrte opic, pa tapirje, koatije, lenivce, mravljinčarje, krokodile, želve, drevesne žabice oz. t. i. tree frogs,… zagotovo pa bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji ptičev. Nacionalni park Corcovado se razprostira na več kot 40.000 ha velikem območju, National Geographic pa ga je označil kot najbolj biološko intenziven kraj na Zemlji v smislu biotske raznovrstnosti. V parku bomo lahko obiskali tudi območja, kjer iščejo in izkopavajo zlato, se poučili o postopkih samega iskanja in se pridružili lovu na svoj zaklad.

Z letalom se bomo počasi odpravili nazaj v glavno mesto San Jose, ki je nekakšna kombinacija latinsko-ameriškega sloga. Tu bomo preživeli še eno noč, nato pa se bo naša pustolovščina zaključila in sledil bo le še odhod domov.

Cena potovanja pri 12 prijavljenih – skupinski odhod leta 2014

2.390 € na osebo + 100 € doplačila na licu mesta in vključuje:

– Povratno letalsko karto iz bližnjega letališča v San Jose z vsemi taksami, notranji let Puerto Jimenez – San Jose, vse nočitve v dvoposteljnih sobah v hotelih in šotorih brez lokalne kategorizacije, vsakodnevni zajtrk, 6x večerjo, vse prevoze po programu s privatnim avtobusom, voden ogled oz. nezahtevni trek na vulkan Arenal z lokalnim vodnikom, vstopnino v naravne toplice Baldi, ježo s konji z lokalnim vodnikom v okolici naselja La Fortuna, dnevni in nočni trek v nacionalnem parku Corcovado z lokalnim vodnikom, našo organizacijo in vodenje.

 1. *Na dan 30.04.2013 je bila cena povratne letalske karte cca. 840 eur. Omenjena cena se lahko spremeni zaradi morebitnih sprememb cen letalskih kart. Zaradi zasedenosti letalskih povezav (tudi notranjih letov) in nastanitvenih kapacitet v omenjenem terminu (visoka sezona) svetujemo čimprejšnjo prijavo.

 2. *Minimalno število prijavljenih je 6 oseb, maksimum pa 15 oseb. V primeru manjše skupine (9 -11 oseb) je cena potovanja 2.740 eur na osebo, v primeru skupine (6-8 oseb) je cena potovanja 2.940 eur na osebo.

V ceno ni vključeno

– Letališka taksa cca. 25 eur na osebo;

 1. Stroški osebne narave in hrana, razen zgoraj omenjenih zajtrkov in večerje;

 2. Transfer do bližnjega letališča: po predhodnem dogovoru lahko skupaj najamemo prevoz.

Cene spodnjih aktivnosti so informativnega značaja. V primeru, da se boste za kakšno od spodaj navedenih aktivnosti odločili na licu mesta, naj omenimo, da bodo cene višje in zato priporočamo predhodno rezervacijo in plačilo.

 1. Rafting po reki Pacuare skupaj z zajtrkom in s kosilom cca. 70 eur;

 2. Ogled vulkana Irazu oz. Poas z zajtrkom in s kosilom cca. 70 eur;

– Canyoning oz. soteskanje v Sarapiqui deževnem gozdu cca. 55 eur;

 1. Canopy tour v Monteverde oblačnem gozdu cca. 55 eur;

 2. Iskanje zlata in lov na svoj zaklad cca. 40 eur.

Pomembno: ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno vplačati akontacijo v višini 200 eur na osebo: z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo. Ko bo potrjeno minimalno število 8 udeležencev, bo potrebno vplačati znesek za letalsko kart. (cca. 840 eur). Cene letalskih prevoznikov se spreminjajo vsak dan, zato si pridružujemo pravico spremembe cene vezano na datum prijave in plačila. Zaradi zasedenosti letalskih povezav in nastanitvenih kapacitet v omenjenem terminu (visoka sezona) svetujemo čimprejšnjo prijavo!

Priročne informacije: v mestih bomo spali v prijetnih hotelčkih, v deževnem gozdu Sarapiqui na haciendi v šotorih, v nacionalnem parku Corcovado pa v eko kampu prav tako v šotorih. Sobe oz. šotori so dvoposteljni. Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Kakšnih posebnih bolezni in nevarnosti na potovanju ni. Kostarika sodi med najbolj varne srednjeameriške države, kot povsod pa moramo biti pozorni na osebno lastnino – predvsem v glavnem mestu San Jose. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani: www.zdravinapot.si oz. Zavoda za zdravstveno varstvo.

Klima: Podnebje na Kostariki je tropsko, delimo pa ga na deževno obdobje (maj – november) in sušno obdobje (december – april). Temperature lahko pričakujemo od 20 – 30°C, v višjih predelih oz. za obisk vulkanov priporočamo kakšno toplo oblačilo. Za Kostariko so značilne številne mikroklime in zato priporočamo tudi kakšno vetrovko oz. anorak v primeru dežja (to velja predvsem za Karibsko stran otoka in oblačni gozd Monteverde).

Viza: Slovenci za potovanje v Kostariko ne potrebujemo vize.

Valuta: denarna enota Kostarike je kolon, v večjih mestih je možnost plačevanja z bančnimi karticami, hkrati pa je v mestih tudi možen dvig gotovine iz bankomatov.

Galerija | This entry was posted in kostarika, potovanje and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s