POTOVANJE: IRAN – smučanje in potovanje

Avantura po Iranu! Odkrivanje klasičnih mest, spanje v vasicah, mošeje, medrese, Esfahan, Pezepolis, templji, treking, življenje med nomadi, čaji, vodne pipe, bazarji in še in še… Poslednje pa še smučanje  v Iranu, ki bo pravi presežek in kulturni šok za vsakega med nami. Pridružite se nam, dvomimo da boste razočarani nad fascinantnim Iranom in navdušeni nad smučišči Irana!  

OKVIRNI PROGRAM PO DNEVIH:

1.dan POLET V IRAN: Polet proti Iranu.

  1. – 6.dan SMUČANJE V IRANU: 5-dnevno smučanje severno od Teherana v gorovju Alborz vsekakor ponuja edinstveno izkušnjo! Smučali bomo na dveh smučiščih, kjer bomo izkusili pravi pršič, modro nebo, belino snega in neverjetne razglede proti najvišjemu vrhu Irana – proti Damavandu. Najvišja točka smučanja je 3500 m, kamor se povzpnemo z gondolo in smučamo ali boardamo. GH/C (Z, -, -)
  2. dan (25.10.) TEHRAN: Iz gorovja Alborz se zapeljemo nazaj proti Teheranu. Mesto natančno razoščemo ter biščemo glavne znamenitost mesta. Sprva skrenemo do barvite zaprte tržnice, kjer nam že zadišijo domače iranske začimbe, oreščki, datelji. Na drugem oddelku se lesketa zlato in ostale znane obrti Irana. Ogledamo si tudi kraljevo palačo in se čudimo bogastvu dežele v muzeju draguljev, ki ga bomo ob veliki sreči obiskali. Če nam bo ostalo še kaj časa in energije se bomo proti večeru odpravili v severni del Teherana kamor hodijo Iranci uživat ob čaju in vodni pipi. Zagotovo nas ogovorijo! H (Z)
  3. – 9. dan ESFAHAN: Iz Teherana nas poti vodi v osrčje Irana. Tja se podamo z udobnim avtobusom, ki nas popelje do obrobja gorovja Zagros. Tam se nahaja biser Irana – Esfahan, ki mu pravijo »Esfahan je pol sveta«, saj se ponaša s prefinjeno arhitekturo mošej katere turkizne kupole so ponesle slavo mesta vse do zahoda in vzhoda. Esfahan je tudi mesto palač, mostov, čajnic in bazarjev ter z zelo znane armenske četrti… Poleg impresivne arhitekture, nas bo navduševal bazar, saj poleg znanih perzijskih preprog v ospredje silijo še keramični, bakreni in leseni izdelki, zlato, tekstil… H (Z)
  4. dan ZOROASTRSKA ZAPUŠČINA:Iz Esfahana se zapeljemo proti puščavi, proti mesti Yazd. Na poti do tja se ustavimo ob karavansaraju, »ledenih« hišah, trdnjavah in vasicah, kjer se je čas ustavil. Ogledamo se tudi največje svetišče zoroastrov, ki hranijo svoj večni ogenj preko 1500 let v vasici sredi ničesar. Spokojnost in razsvetljenje religije zoroastrizma, ki se je tu ohranil v manjšem obsegu, je vsekakor navdušila nemškega filozofa Nietzscheja, ki je napisal delo »Tako je govoril Zaratustra«. H (Z)
  5. dan YAZDV simpatičnem puščavskem mestu z zanimivo arhitekturo iz žganih opek se izgubljamo po prepletenih ulicah starega mestnega jedra. Natančno spoznamo puščavsko arhitekturo od vodnih kanalov, do prvih »klima naprav« ter zbiralnikov vode, ki so za preživetje v puščavi zelo pomembni. Obiščemo stolpe tišine ter zvečer uživamo ob vodni pipi, žafranovem čaju in znanih slaščicah iz Yazda. Časa bo dovolj tudi za nakupe, lastno raziskovanje ali ogled poznane iranske rokoborbe. GH (Z)
  6. dan PERZEPOLIS & PERZIJSKA ZAPUŠČINA: Zapustimo Yazd ter se zapeljemo proti Širazu. Zapeljemo so do znanega Perzepolisa, nekdanje kraljeve rezidence, ki je kjub propadu ohranil svojo slavo veličastnosti. Ustavimo se ob kraljevih grobnicah ter si ogledamo prvo prestolnico perzijskega imperija Pasargard, kjer najbolj iztopa grobnica ustanovitelja perzijskega (ahmenidskega) imperija Kira Velikega. H (Z)
  7. dan ŠIRAZ: Širaz, na jugu Irana, je poznan kot mesto ljubezni, vrtnic, pesnikov, romarjev,… V starem mestnem jedru nas prevzame zelo lepo ohranjena barvita tržnica, kjer ob sreči lahko srečamo ženske s posebnim obraznim pokrivalom. Mesto se ponaša tudi z romarskimi mošejami, verskimi šolami (medrese) ter grobnico velikega sufija Hafiza, ki je še posebej atraktivna ob večernih urah. Vsekakor pa ne moremo zapustiti Širaza brez da bi okusili njihov sladoled s faludami. Tu in po vsej naši poti bomo začutili neverjetno gostoljubje domačinov, zato bomo Iran s težkim srcem zapustili. Večerni transfer do letališča v Širazu od koder poletimo do Teherana. Ostali, ki so se odločili za podaljšek na jug Irana prenočijo v hotelu v Širazu. H (Z)

14.dan POLET DOMOV: V nočnih urah preko Teherana poletimo proti domu..

*Z = zajtrk; *V = večerja; *H = preprost hotel;  *GH = guesthouse; homestay (domačini)

Program je okviren in ga je možno prilagoditi vašim željam. Opisan program priporočamo vsem, ki si želijo popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

Termin: kadarkoli med novembrom in aprilom (individulani odhod)

Skupina: min. 2 – maks. 10 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com, 031 – 24 91 05

Cena: 1330€ (980€ + avio karta) pri 4 prijavljenih. Avio karta je 350 € (april 2014)

CENA VKLJUČUJE: Organizacijo, vodenje in našo energijo, nastanitev namestitve v preprostih hotelih z zajtrkom, vse stroške s prevozi (večinoma z najetim avtobusom ali manjšimi kombiji in texiji); smučarske karte, povratno karto za mednarodni let do Irana (cena variira).

V CENO NI VKLJUČENO: vstopnine na potovanju, napitnine, zavarovanje, odstopinino v primeru višje sile, urejanje in posredovanje za iranski vizum (vizum in dovoljenje), transfer do letališča, osebni izdatki, dodatni obroki,…

Pomebmbno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. 100% zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

Dodatek: Možna je izposoja smučarske opreme!

Prijava in vplačila: ob prijavi se vplača 200 €. V primeru manjše skupine (manj kot 4 osebe) je doplačilo za organizacijo 50€.

This entry was posted in iran, potovanje and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s