POTOVANJE – AVANTURISTIČEN IRAN s podaljškom na zahod

 

IRAN - JESEN

 Avantura po Iranu! Odkrivanje klasičnih mest, spanje v vasicah, puščava, slano jezero, kamelji safari, mošeje, medrese, Esfahan, Perzepolis, templji, življenje med nomadi, čaji, vodne pipe, bazarji in seveda sever Irana s trdnajvo Alamut in slikovito okolico vse do vasice Masuleh ter še in še… Poslednje pa še podaljšek na zahod Irana, med Kurde in manjše vasice, do Salamovega prestola, armenskih cerkva, iranske Kapadokije in raznolikega Tabriza. Pridružite se nam. Dvomimo da boste razočarani nad fascinantnim Iranom. 

VRHUNCI potovanja:

 • Teheran – moderna prestolnica Irana, kaos, palače, muzeji, parki;
 • Esfahan – biser Irana: prefinjena arhitektura, mostovi, čajnice, preproge, armenska četrt;
 • Puščava – džip safari čez sipine, slano jezero, oaza datljevih palm, kamele, sončni zahodi;
 • Zoroastrizem – Zaratustra, svetišče zoroastrov v zapuščeni vasi, tempelj ognja, stolpi tišine;
 • Yazd – tradicionalno mesto z labirintom ulic, klima, zbiralniki vode, karavsaraji, rokoborba;
 • Perzijska zapuščina –fascinantne kraljeve grobnice in veličastnost Perzepolisa;
 • Širaz – mesto ljubezni, vrtnic, pesnikov, romarjev,… Hafizova grobnicam, bazar in vrtovi;
 • Gorovje Zagros – apnenčasta gorska veriga s prelepo naravo in čudovitimi slapovi;
 • Tabriz – mesto slovi po svojem živahnem bazarju in vrvežu turško govorečih Azerov;
 • Jolfa – armenske cerkve in armenska manjšina, ki živi ob iransko – armenski meji;
 • Iranska Kapadokija –pokrajina iz vulkanskega tufa v zahodnem Iranu;
 • Salamonov prestol – nekdanja prstolnica kralja Salamona v prekrasni vulkanski pokrajini; 
 • Kurdi in vklesane vasice – Kurdi, ki nosijo široke hlače in še širši nasmeh. Prespimo v zelo simpatični vklesani vasici

Dan 1 : LET V IRAN Iz mednarodnega letališča preko Istanbula poletimo proti Iranu.

tehran-milad-1Dan 2: TEHRAN Po pristanku in ureditvi formalnosti v Teheranu obiščemo glavne znamenitost mesta. Sprva skrenemo do barvite zaprte tržnice, kjer nam že zadišijo domače iranske začimbe, oreščki, detelji. Na drugem oddelku se lesketa zlato in ostale znane obrti Irana. Ogledamo si tudi nacionalni muzej in se čudimo bogastvu dežele v muzeju draguljev, ki ga bomo ob veliki sreči obiskali. Če nam bo ostalo še kaj časa in energije se bomo proti večeru odpravili do najvišjega stolpa v Iranu od koder bomo imeli večerni razgled nad mestom. H (Z)

12219620_924353997655383_3282317441798820567_nDan 3 – 4: PUŠČAVA Zapustimo Teheran in se z vlakom zapeljmo do Yazda nato pa do bližnje vasice v puščavi. V puščavi se izgubljamo v različnih puščavskih pojavih, lahko si privoščimo jahanje kamel ter uživamo ob sončnem zahodu na eni izmed sipin. Po želji si lahko privoščimo džip safari, ki ga zelo priporočamo. Prespimo pri domačinih, ki nam bodo pripravili slastno večerjo in morda tudi nekaj zaigrali za nas, mi si bomo pa mogoče lahko privoščili sveže detelje.GH (Z)

img_8869Dan 5: ZOROASTRSKA ZAPUŠČINA in SVILENA POT V okolici Yazda raziščemo največje svetišče zoroastrov, ki hranijo svoj večni ogenj preko 1500 let v vasici sredi ničesar. Spokojnost in razsvetljenje religije zoroastrizma, ki se je tu ohranil v manjšem obsegu, je vsekakor navdušila nemškega filozofa Nietzscheja, ki je napisal delo »Tako je govoril Zaratustra«.  Obiščemo tudi zorastrske stople tišine ter manjše vasice. Nočitev v Yazdu  H (Z)

Iran-PhotoDan 6: YAZD Yazda je simpatično puščavsko mesto z zanimivo arhitekturo iz žganih opek, kjer se izgubljamo po prepletenih ulicah starega mestnega jedra. Natančno spoznamo puščavsko arhitekturo od vodnih kanalov, do prvih »klima naprav« ter zbiralnikov vode, ki so za preživetje v puščavi zelo pomembni. Časa bo dovolj tudi za lastno raziskovanje ali morda za ogled poznane iranske rokoborbe. GH (Z)

img_99120071951142-1Dan 7 – 8: ŠIRAZ & PERZEPOLIS Iz Yazda nas pot vodi proti Širazu. Ba poti do tja raziščemo okolico znanega Perzepolisa, nekdanje kraljeve rezidence, ki je kljub propadu ohranil svojo slavo veličastnosti. Ustavimo se ob kraljevih grobnicah ter si ogledamo prvo prestolnico perzijskega imperija Pasargard, kjer najbolj izstopa grobnica ustanovitelja perzijskega (ahmenidskega) imperija Kira Velikega. Širaz na jugu Irana je poznano kot mesto ljubezni, vrtnic, pesnikov, romarjev,… V starem mestnem jedru nas prevzame zelo lepo ohranjena barvita tržnica, mošeje in grobnica velikega sufija Hafiza. Vsekakor pa ne moremo zapustiti Širaza brez da bi okusili njihov sladoled s faludami. GH (Z)

IRAN (128)Dan 9 – 11 dan: ESFAHAN Iz Širaza se zapeljemo proti Esfahanu is se ustavimo v manjših zaselkih ob gotovju Zagros. Esfahan velja za biser Irana, saj mu pravijo »Esfahan je pol sveta«, ki se ponaša s prefinjeno arhitekturo mošej katere turkizne kupole so ponesle slavo mesta vse do zahoda in vzhoda. Esfahan je tudi mesto palač, mostov, čajnic in bazarjev ter z zelo znane armenske četrti… Poleg impresivne arhitekture, nas bo navduševal bazar, saj poleg znanih perzijskih preprog v ospredje silijo še keramični, bakreni in leseni izdelki, zlato, tekstil, … Zadnji dan se iz Esfahana z VIP avtobusom zapeljemo do mednarodnega letališča IKA. GH (Z)

Dan 12: POLET proti Evropi: V nočnih urah iz mednarodnega letališča IKA poleletimo do enih izmed evropskih mednarodnih letališč.

*Z = zajtrk; *V = večerja; *H = hotel; *GH = guesthouse ali spanje pri domačinih v več posteljnih

sobah; *C = šotor. Program priporočamo vsem, ki si želijo doživetega in svobodnega načina

odkrivanja sveta.

Termin APRIL/MAJ: 25. 04. – 06.05.2018 (12 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 18 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: 955€+ avio karta (pri 12 prijavljenih).

Končna cena je odvisna od števila prijavljenih.

Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodenje na potovanju pri najmanj 12 prijavljenih (350€) ter letalska karta s taksami (350€ ob zgodnji prijavi/potrditvi skupine). Na agencijo se nakaže okvirno 800 €, razliko v ceni pa se plačuje na poti v Iranu kot del aranžmaja programa.

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo, vodenje in našo energijo;
 • ceno mednarodnega leta (cena variira 300€ – 500€);
 • namestitve v hotelih 2*/3* z zajtrkom in preprostih več posteljnih sobah z zajtrkom;
 • vse stroške s prevozi (najeti avtobus, metro, lokalni VIP avtobusi, taxi, …);
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti;
 • organizacijo potovanja s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • osnovno zdravstveno zavarovanje;
 • riziko odpovedi potovanja (5,24%);
 • vstopnine (ca. 60 – 80€);
 • vožnja po sipinah z džipi (25€) in jahanje kamel (3€)
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v program potovanja;
 • Povabilno pismo s strani iranske agencije za vizum ter urejanje vizuma 30 dni pred odhodom (80 €); v kolikor se prijavite 14 dni pred odhodom so storitve dražje za 40€;
 • nočitev prvi dan in zadnji dan potovanja;
 • povratni transfer do letališča (če bo mednarodni let izven Slovenije).

Podaljšek  se zaračunava posebej (pri 12 prijavljenih)  in vključuje: namestitve zajtrkom, spanje pri domačinih z zajtrkom, vse prevoze po programu (z najetim avtobusom/kombiji, redno avtobusno linijo in vlak) , slovenskega profesionalnega vodnika in lokalnega vodnika (na sajtih).

Rok za prijavo po razpisni ceni je 1. februar 2017. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart.

Pomembno: Cene letalskih kart in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (Iranski rial vs. € vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ)

Vplačila: ob prijavi se vplača 200 € in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru manjše skupine (11-10 oseb) je doplačilo za organizacijo 80€ in 120€ (9-8 oseb) ter 160€ (7-6 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO?Kavkaz bomo prepotovali z najetimi avtobusom (samo za nas)
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah in pri domačinih na skupnih ležiščih oz. v več posteljnih sobah, pri podaljšanju se spi v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah in pri domačinih na skupnih ležiščih oz. v več posteljnih sobah ter šotoru pri nomadih.
 • HRANA:Jedli bomo v hotelskih in lokalnih restavracijah. Iranska hrana je pa zelo okusna in bazira na:  juhah, rižu, mesu, testeninah, ribah, solatah, sezonskem sadju, slaščicah. Za vegetarijance se bomo potrudili, a izbire za vegetarijance je manj.
 • ZAHTEVNOST POTI:Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice.
 • ŠTEVILO OSEB:min 6 – maks 16
 • VREME:Oktobra/novembra je v Iranu prijetno toplo, temperature se gibljejo od 10 – 25 stopinj, na jugu je topleje, v gorovju Zagros  pa je bolj hladno in tukaj je tudi večja možnost krajših padavin.
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST:Iran je izjemno varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v mošejah in cerkvah.
 • VIZUM:Slovenci za obisk Irana potrebujemo vizuma, ki ga uredimo pred odhodom.

Potovanje se uradno izvaja preko AGENCJE EPRA d.o.o. in s tem veljajo splošni pogoji, ki so sestavni del programa. Cena je preračunana na dan 8. september 2016.

Galerija | This entry was posted in iran, potovanje and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s