POTOVANJE – KAVKAZ: GRUZIJA in ARMENIJA

tumblr_m9q0vlVTEA1r3x7q4o1_1280Potovanje vodi v dežele pod Kavkazom v “vratih Evrope”, ki ponujajo poleg naravne lepote še izjemno kulturno in zgodovinsko bogastvo. Sprva bomo odkrivali visokogorje čudovitega Kavkaza v Gruziji ter ga dobro raziskali s krajšim trekingom izpod Kazbegija tik ob rusko-gruzinski meji. V Armeniji bomo opazovali biblični Ararat. Izgubljali se bomo v mitih in številnih starodavnih cerkvah ter v nacionalnem parku Borjomi in Dilijan ter v t.i. “gruzinski Kapadokiji”.Poskušali bomo vino ter odkrivali moderna mesta, sovjetsko zapuščino. Prelepi Kavkaz bo zagotovo navdušil vsakega med nami.

74934_10152141741316874_462524866_ndan 1: POLET v GRUZIJO Preko Benetk/Dunaja/Budimpešte odletimo proti gruzinski prestolnici.

dan 2 : NACIONALNI PARK BORJOMI Zapeljemo se nazaj proti jugu. Naš cilj bo nacionalni park Borjomi, ki je znan po svoji mineralni vodi in smučiščih. Lahko privoščimo krajše raziskovanje okolice nacionalnega parka. Dnevne hoje bo od 3 – 4 ur. GH (Z)

1477963_10152154284396874_1282192761_ndan 3: GRUZINSKA »KAPADOKIJA« Iz Borjomija nas bo pot vodila do manjšega mesta Akhaltsike, kjer si ogledamo trdnjavo, ki kraljuje nad mestom nato pa obiščemo mini gruzinsko “Kapadokijo” in podzemno mesto kraljice Tamar v Varziji. GH (Z).
1003947_10152154283876874_637758251_ndan

4: POT DO EREVANA Danes nas čaka prečkanje meje v Armenijo in vožnja do prestolnice. Na poti do tja se ustavimo v Grumiju, mestu ki je zgrajen iz vulkanskega kamna ter se zapeljemo do Etčmiadzina, ki velja za “armenski Vatikan”. Ob prihodu v Erevan se lahko sprehodimo po elitnih ulicah armenske prestolnice. H (Z)
KhorVirapdan

5: EREVAN z okolico Po zajtrku si ogledamo mesto Erevan in okolico. Najprej si ogledamo Erevan, ki velja za eno najstarejših mest na svetu. Sledi obisk antičnega slikovitega templja Garni iz helenističnega obdobja. Od tu se bomo zapeljali po soteski Azatriver do v goro vklesanega samostana Gerhard po kateri se tudi dodobra nahodimo. H (Z)

hottours_7257897_Tatev_Monastarydan 6: JUG ARMENIJE Danes se odpravimo proti jugu Armenije, do mesta Goris. Najprej se ustavimo v samostanu Khor Virap, ki se nahaja ob vznožju biblijske gore Ararat, kjer naj bi pristala Noetova barka. Na poti proti Gorisu se ustavimo še v vinorodnem okolišu in v vasici Tatav, ki leži nad kanjonom preko katerega se zapeljemo z najdaljšo žičnico na svetu. GH (Z)

lake_sevandan 7: OBSERVATORIJ, HAČKARJI IN JEZERO SEVAN Današnja slikovita vožnja nas popelje od armenskega »Stonehenga« (observarorija) do simpatičnega gorskega mesteca Dilidžan. Sprva prečkamo prelaz Selim (2.410 m), kjer si lahko ogledamo karavansaraj, ki se nahaja na nekdanji svileni poti. Nato si v Noravanku ogledamo armenske hačkarje ter se sprehodimo ob obali največjega armenskega jezera Sevan dokler ne prispemo v Dilidžan GT (Z).

dilijandan 8: DILIDŽAN z okolico Po zajtrku natančneje spoznamo Dilidžan in istoimenski nacionalni park, saj bomo na krajšem pohodu (4 ure) spoznali očarljivo naravo »armenske Švice«. Regija je poznana po svoji bogat biodiverziteti. Zaključili bomo ob samostanu Haghartsin, ki je vmeščen goznato okolico. Dnevne hoje bo od 4 – 6 ur. (GH (Z)

993754_10152154284236874_1408266106_ndan 9: HAGAPAT in pot do Gruzije Zjutraj si ogledamo srednjeveški samostan Haghpat, ki velja za pravo armensko mojstrovino. Popoldan pa se zapeljemo do Gruzije. Prečkamo armensko–gruzijsko mejo. Zvečer uživanje v prestolnici Gruzije. H (Z)

1471310_10152141739496874_555160455_ndan 10: TBILISI: V gruzinski prestolnici, Tbilisiju, si ogledamo glavne znamenitosti: staro mestno jedro s cerkvijo Metehki, sinagogo in trdnjavo Narikala od koder je krasen panoramski razgled na mesto. Iz trdnjave se spustimo po ulicah starega mestnega jedra in si ogledamo še mošejo in nekdanje toplice, kjer sta se med drugimi okopala tudi Puškin in Tolstoj. Popoldan bo prosto za prostovoljne nakupe. H (Z)

1451402_10152141741341874_2067592945_ndan 11: POT PROTI KAVKAZU Iz Tbilisija se po nekdanji vojaški cesti odpeljemo proti goratemu severu. Na poti do tja si ogledamo nekdanjo prestolnico Mtsketa. Zapeljemo se tudi do Gorija, ki je bilo rojstno mesto Stalina. Ogledamo si Stalinovo rojstno hišo in muzej ter se ustavimo v obokani cerkvi Ananuri. Ter se spočijemo v gorski vasici. GH (Z)

dan 12: POLET DOMOV Nočni odhod proti letališču in let proti Dunaju/Benetkam/Budimpešti. Polni doživetij, vtisov bomo zvečer že doma, kjer nas čaka rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

PODALJŠEK POTOVANJA:

603359_10151276339356874_1380597955_n (1)dan 12/13: KAZBEGI z okolico: Cesta nas vodi do osrčja Kavkaza, kjer bomo preživili dva dni. Ob prihodu v Kazbegi si privoščimo 3-uri sprehod (za doplačilo možnost vzpona z džipom) do cerkve Stepan Tsminda na 2.170 m od koder bomo imeli lahko fantastičen razgled na goro Kazbegi (5.047m). Čas si popestrimo z odkrivanjem bližje okolice na peš poteh, kjer uživamo v visokogorski pokajini Kavkaza. Peš se odpravimo do bližnjega ledenika pod vznožjem gore Kazbegi. Na našem trekingu do ledenika bomo med drugim prečkali kanjon in uživali v fantastični okolici s pogledom na gore Kavkaza. Dnevne hoje bo od 4 – 7 ur. GH (Z)

fotodan 14 /15 : VINORODNA REGIJA GRUZIJE  Iz Kazbegija se zapeljemo proti vinorodni regiji Kakheti, kjer uživamo v odličnem gruzinskem vinu in domači prehrani. Odpeljemo se do mesta Signagi, ki je ohranilo zanimivo arhitekturo in pogled na kavkaško gorovje. Spanje pri domačinih ali guesthousu. GH (Z)

Dan 16: POLET DOMOV Nočni odhod proti letališču in let proti Dunaju/Benetkam/Budimpešti. Polni doživetij, vtisov bomo zvečer že doma, kjer nas čaka rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

Program priporočamo vsem, ki si želijo doživetega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

*Z = zajtrk; *V = večerja *H = hotel (2*/3*); *GH = namestitev pri domačinih v več posteljnih sobah.

Termin : 04. 09.  – 15. /19.09.2105 (12 ali 16 dni)

Skupina: min. 8 – maks. 16 oseb

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: 1.190€ ( € 1090 + avio karta) pri 12 prijavljenih. Avio karta 100 €, december 2014. Cena avio katre velja do zapolnitve kvot (po objavljeni ceni).Podaljšek je dodatnih 320 €.

CENA VKLJUČUJE: Organizacijo, vodenje in našo energijo, nastanitev namestitve v hotelih 2*/3* z zajtrkom in nastanitev v guesthousih v preprostih sobah in pri domačinih (več posteljna ležišča)  z zajtrkom. Vse stroške s prevozi (večinoma z najetim avtobusom), voznike, slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti in lokalnega vodnika, dovoljene za nacionalne parke ter organizacijo vodenja potovanja in trekinga in hotelov s strani lokalne agencije. Cena je preračunana 15. decembra 2014.

V CENO NI VKLJUČENO: transferja do letališča, dodatno zdravstveno zavarovanje, riziko odpovedi potovanja, doplačilo za enoposteljno sobo, dodatnih obrokov, vstopnine, napitnine, osebni izdatki, vize.

PRIJAVNICA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ)

Vplačila:Ob prijavi se vplača 200 € in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena in se potovanje vseeno lahko izpelje. V primeru manjše skupine (10-11 oseb) je doplačilo za organizacijo 80 € in 120 € (8-9 oseb), 160 € (7-6 oseb).

POMEMBNO: Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive. Letalski prevozniki spreminjajo cene letalskih vozovnic zato objavljena cena lahko odstopa od prvotno objavljene.

Podaljšek se zaračunava posebej kot podaljšek potovanja in vključuje: namestitve z zajtrkom, lokalnega vodiča, vse prevoze po programu (z avtobusom) in slovenskega profesionalnega vodnika.

SPLOŠNE INFORMACIJE

  • KAKO POTUJEMO? Po Gruziji in Armeniji bomo potovali z najetim kombijem/mini busom.
  • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije in pri domačinih.
  • HRANA:Velko je mesa, zelenjave, mlečnih izdelkov. Obe državi imata svoji specifični in zelo okusni kuhinji.
  • ZAHTEVNOST POTI:Tura je primerna za kogarkoli, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.
  • TREKING: V program je vključen tudi treking, ki je nezahteven, a je potrebno biti fizično pripravljen. V kolikor ne želite trekinga (pri podaljšku programa) obstaja možnost, da Vas kombi dostavi do mesta oz. izhodišče ob zaključku trekinga.
  • ŠTEVILO OSEB: min 8 – max 16
  • VREME:V Gruzijo in Armenijo prihajamo v zgodnjem pomladnem času in poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v maju mesecu gibljejo med 5 in 25 st. Celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. V poletnem času se lahko pričakuje višje temperature. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
  • ZDRAVJE:Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
  • VARNOST: Gruzija in Armenija sta varni deželi. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
  • VIZUM:Slovenci za obisk Armenije in Gruzije ne potrebujemo vizuma.

Potovanje se uradno izvaja preko agencije EPRA D.O.O.

Galerija | This entry was posted in armenija, gruzija, potovanje and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s