POTOVANJE – Romunija s trekingom v Karpatih

Zromunkeačarana Romunija je nedotaknjena in razgibana dežela. Bukarešta oz. vzhodni Paris ponosno kaže na drugo največjo stavbo na svetu, medtem ko se Transilvanija ponaša s srednjeveškimi gradovi in palačami. Na severu dežele, v Bukovini, se nahajajo edinstveno poslikani samostani ter v pokrajini Maramureš lesene vasice in cerkvice. Stara utrjena srednjeveška mestna 
jedra kot 02 bukovinadediščina boja proti Turkom, narodni parki, skrivnostna jezera in nenazadnje grof Drakula, ki je že skoraj maskota Romunije.Vsekakor ne smemo pozabiti na številne vasi ob vznožju Karpatov, ki so ohranile svojo avtentičnost in tradicijo in seveda mogočne Karpate, ki kažejo z neokrnjeno naravo in raznovrstno bio-diverziteto.  Pridružite se nam pri odkrivanju očarljive Romunije. Verjamemo da boste pozitivno presenečeni
.

OKVIRNI PROGRAM: Cluj-Napoca

DAN 1: CLUJ – rojstni kraj kralja Matjaža Polet proti Romuniji. Pristanemo v glavnem mestu Transilvaniji, v Cluju, ki še danes velja za pomembno kulturni, akademski in trgovski center. Mesto je tudi rojstni kraj Matije Korvina oz. kralja Matjaža. Ogled mesnega trga, sprehod starem delu  mesta in ogled rojsten hiše kralja Matjaža. Iz Cluja nas poti vodi v osrčje Maramureša, do ruralne in neokrnjene pokrajine s slikovitimi ter avtentičnimi vasicami. GH (-,-,-)

sapantaDAN 2: MARAMUREŠ  V pokrajini Maramureš še vedno ohranjajo tradicijo in običaje. Pokrajino z mehkim hribovjem Karpatov in manjšimi usidranimi vasicami si bomo natančno ogledali na naši pešpoti, kjer ne bomo izpustili vas Sapanta, kjer se nahaja znamenito »veselo pokopališče« in številne iz lesa narejene cerkvice. GH (Z,-,-) 4 ure hoje

poienile_izeiDAN 3: TREKING v dolini IZA  Danes pričnemo z lažjim trekingom, ki nas vodi preko prekrasne pokrajine doline Iza. Na poti si bomo v vasicah gledali hidro delavnice ter cerkev v Poienile Izei (Unesco), ki slovi po izjemno dobro ohranjenih freskah. Na poti si bomo po želji privoščili piknik preden bomo peš prispeli v najstarejšo vas v pokrajini Maramureš. GH(Z, -, -) 6 ur hoje

rodna hribiDAN 4: TREKING v gorovju RODNA Odpeljemo se do smučarskega središča, ki se nahaja ob vznožju gorovja Rodna (2303 m). Žičnica nas popelje na višino 1400 m od koder se začne naš treking v gorovju Rodna v vzhodnih Karpati, znano po raznovrstni floti in favni. Na poti pa slapovi, planote, neverjetni razgledi proti vzhodu, ledeniško jezero… Iz višine se spustimo na prelaz Prislop. Od tu se bomo zapeljali se bomo proti pokrajini Bukovina, ki predstavlja »srce« romunskega krščanstva in spiritualnosti, saj kar sedem poslikanih cerkva je uvrščeno pod Unesco. GH (Z,-,-) 6 ur hoje

03 bukovinaDAN 5: SAMOSTANI BUKOVINE Ta dan bo namenjen ogledu znamenitih moldavskih samostanov. Najprej bomo obiskali samostan v Sucevici s čudovito ohranjenimi slikovnimi dekoracijami iz začetka 17. stoletja. Naš naslednji cilj bo samostan Moldovica, ki ga je v 16. stoletju dal zgraditi takratni princ Moldavije, Petru Rares. Na koncu si bomo manjši del Bukovine ogledali na peš poti preko manjših zaselkov in vasic, med domačine, do keramičnih in slikarskih delavnic vse dokler se ne vrnemo nazaj do našega prenočišča. GH (Z,-,-) 3 ure hoje

lacu rosuDAN 6: SOTESKA IN NACIONALNI PARK Vožnja skozi soteske Karpatov do nenavadnega Rdečega jezera. O nastanku jezera in njegovi čudežni rdeči barvi obstaja več legend. V regiji raziščemo tudi nacionalni park Hasmas, ki nudi neverjetne razglede na sotesko, reko in gozdnato okolico. GH (Z,-,-)

sighisoaraDAN 7: SIGHISOARA in SAKSONSKE VASI: Iz nacionalnega parka nas pot vodi nazaj proti Transilvaniji, kjer obiščemo tipične saksonske vasi in obokane protestantske cerkve. Pot nadaljujemo do Sigisoare, kjer si bomo ogledali mestne znamenitosti. Med drugim bomo obiskali muzej, znameniti stolp z uro in trdnjavo – starodavno naselbino, katere začetki segajo v 3. stoletje, ko so se tu naselili prvi prebivalci, imenovani Dačani. Prosti čas za manjši prigrizek ali pijačo v rojstni hiši grofa Drakule, kjer je danes restavracija. H (Z,-,-) 14453492-lg

DAN 8/9: KARPATI Zelo zgodaj zjutraj se zapeljemo do Faragaš gora v osrednjih Karpatih, ki veljajo za najlepše. Povzpnemo se na vrh Vanatoarea lui Buteanu (2507m), ki ponuja fantastične in spektakularne razglede na Faragaš gorovje. Naslednji dan pa se povzpnemo še na drugi najvišji vrh Romunije Negoiu Peak (2535m). Prespali bomo v koči GH (Z,-,-) 6 – 7 ur hoje


Brasov-PanoramaDAN 10: BRAŠOV in GRAD DRAKULE
Nadaljevanje poti do mesta Brasov, ki se ponaša z največjo gotsko cerkvijo med Dunajem in Istanbulom, imenovano Črna cerkev. Ogled mesta in nadaljevanje poti do Brana, kjer na mogočnem skalnem platoju stoji slavni grad Drakule in od koder je prekrasen razgled po vsej dolini. Obisk gradu in zaslužen počitek. GH (Z,-,-)

parlamenr - romunijaDAN 11: KRALJEVSKI DVOREC in BUKAREŠTA Po zajtrku bomo pot nadaljevali do mesta Sinaia, priljubljenega zimskošportnega središča, kjer si bomo ogledali prelep renesančni dvorec Peles, rezidenco zadnjih romunskih kraljev. Od tu nas pot vodi še do prestolnice Romunije, Bukarešte, ki je bila v letih pred drugo svetovno vojno znana kot »Pariz v malem«. Ogled največjega mesta na Balkanu z obiskom znamenite patriarhalne cerkve in osupljive parlamentarne palače, druge največje zgradbe na svetu. H (Z,-,-)

DAN 12: LET DOMOV

Termin potovanja (julij): 02.06. – 13.06. 2018 (12 dni)

Termin potovanja (september): 04.08. – 15.08. 2018 (12 dni)

Skupina: min. 6 – maksimalno 16 oseb

Cena:  785€ + avio karta pri 15 prijavljenih. Avio karta je 120 eur ( 2017)

Kontakt: shakti.potep@gmail.com , 031 – 24 91 05

Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodenje na potovanju pri najmanj 12 prijavljenihter letalska karta s taksami (120€ ob zgodnji prijavi/potrditvi skupine). Za drugi del cene veljajo stroški po programu, ki se jih plačuje sproti na potovanju in so izračunani v primeru polne skupine. Na agencijo se nakaže okvirno 500 €, ostale nastale stroške se plačuje na poti  kot del aranžmaja programa.

CENA VKLJUČUJE: mednarodni polet (cena variira), organizacijo potovanja, nastanitev namestitve v preprostih hotelih z zajtrkom (2*) ali GH ali pri domačinih z zajtrkom ter kočah z zajtrkom; vse stroške s prevozi (večinoma z najetim avtobusom); vozniki, slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti ter organizacijo s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO: dodatno zdravstveno zavarovanje, odstopnina v primeru višje sile, vstopnine, napitnine, transfer do letališča ter stroški osebne narave in dodatni obroki.

Rok za prijavo po razpisni ceni je 10. aprila 2017. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 200 EUR in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (8 oseb). V primeru manjše skupine (14 – 13 oseb) je doplačilo za organizacijo potovanja 50€; 80€ (11- 12) in  120€ (10-9 oseb) in 160 EUR (8-7 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

Pomembno: Cene letalskih kart in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov.

SPLOŠNE INFORMACIJE

  • KAKO POTUJEMO?Po Romuniji bomo potovali z najetim kombijem/avtomobili. NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije, v bungalovu (dvoposteljni).
  • HRANA:Velko je mesa, zelenjave, mlečnih izdelkov. Sveže zelenjave in sadja v sezoni.
  • ZAHTEVNOST POTI:Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.
  • ŠTEVILO OSEB:min 6 – max 16
  • VREME:V Romunijo prihajamo v zgodnjem pomladnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5 in 25 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
  • ZDRAVJE:Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
  • VARNOST: Romunija je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
  • SPOMINKI: Romunija ima precej lepih spominkov.
  • VIZUM:Slovenci za obisk Romunije ne potrebujemo vizuma.

Potovanje se uradno izvaja preko agencije EPRA D.O.O.Splošni pogoji potovalne agencije. so sestavni del programa. Cena je preračunana na dan 8. september 2016.

Advertisements
Gallery | This entry was posted in potovanje, romunija and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s