POTOVANJE – IRAN s podaljškom na Damavand (5671 m)

Avantura po Iranu! Odkrivanje klasičnih mest, spanje v vasicah, puščava, slano jezero, kamelji safari, mošeje, medrese, Esfahan, Pezepolis, templji, treking, čaji, vodne pipe, bazarji in še in še… in vzpon na najvišji vrh Irana – na Damavand (5671 m). Pridite in preverite sami. Dvomimo da boste razočarani nad fascinantnim Iranom.  

VRHUNCI potovanja:

 • Teheran – moderna prestolnica Irana, kaos, palače, muzeji, parki;
 • Esfahan – biser Irana: prefinjena arhitektura, mostovi, čajnice, preproge, armenska četrt;
 • Zoroastrizem – Zaratustra, svetišče zoroastrov v zapuščeni vasi, tempelj ognja, stolpi tišine;
 • Yazd – tradicionalno mesto z labirintom ulic, klima, zbiralniki vode, karavsaraji, rokoborba;
 • Perzijska zapuščina –fascinantne kraljeve grobnice in veličastnost Perzepolisa;
 • Širaz – mesto ljubezni, vrtnic, pesnikov, romarjev,… Hafizova grobnicam, bazar in vrtovi;
 • Gorovje Alborz – gorska veriga s prelepo naravo in čudovitimi slapovi;
 • Gora Damavand – najvišji vrh Irana (5671 m) severno od Teherana;
 • Alamut – skrivnostna trdnjavo v zelo slikoviti gorski dolini
 • Masuleh – simpatična vasica vpeta v hrib z zanimivo okolico čajnih nasadov in riževih polj…

Dan 1 : LET V IRAN Iz mednarodnega letališča preko Istanbula poletimo proti Iranu.

10897095_10153091117776874_3238995047162465160_nDan 2: ALAMUT Po pristanki in ureditvi formularnosti se zapeljemo do Qazvina nato pa še do ravnic, kjer nas spremlja rodovitna pokrajina riževih polj  in oljk. Zapeljemo in povzpnemo se na skrivnostni Alamut, trdnjavo, ki je v 11. stoletju pod vodstvom Hasana Sabbaha postala središče Ismailcev. Uživamo v prečudovitih razgledih na gorovje Alborz. GH (Z)

487427_10151629363286874_1914858784_nDan 3 – 4 : VKLESANA VAS MASULEH Zapeljemo se do znane vasi Masuleh kjer se namestimo. Sledi sprehod po ulicah vasi, ki se nahaja v izjemno gozdnatem delu. Prav zato je tudi tako priljubljena med Iranci. V vasici se sprehodimo po ulicah, uživamo v kaspijski hrani in ob vodni pipi in raziskujemo zanimivo okolice z riževimi in čajnimi nasadi. Drugi dan pa se z VIP avtobusom zapeljemo do Teherana GH (Z)

tehran-miladDan 5: TEHRAN Danes raziščemo Teheran. Obiščemo glavne znamenitost mesta. Sprva skrenemo do barvite zaprte tržnice, kjer nam že zadišijo domače iranske začimbe, oreščki, detelji. Na drugem oddelku se lesketa zlato in ostale znane obrti Irana. Ogledamo si tudi nacionalni muzej in se čudimo bogastvu dežele v muzeju draguljev, ki ga bomo ob veliki sreči obiskali. Če nam bo ostalo še kaj časa in energije se bomo proti večeru odpravili do najvišjega stolpa v Iranu od koder bomo imeli večerni razgled nad mestom. H (Z)

253639_10151629353806874_1204265156_nDan 6 – 7 ESFAHAN Zgodaj zjutraj se zapeljemo z VIP avtobusom do Esfahana. Esfahan velja za biser Irana, saj mu pravijo »Esfahan je pol sveta«, ki se ponaša s prefinjeno arhitekturo mošej katere turkizne kupole so ponesle slavo mesta vse do zahoda in vzhoda. Esfahan je tudi mesto palač, mostov, čajnic in bazarjev ter z zelo znane armenske četrti… Poleg impresivne arhitekture, nas bo navduševal bazar, saj poleg znanih perzijskih preprog v ospredje silijo še keramični, bakreni in leseni izdelki, zlato, tekstil, H (Z)

IMG_8869Dan 8: ZOROASTRSKA ZAPUŠČINA in SVILENA POT Iz puščavske oaze se zapeljemo proti Yazdu, na poti do tja se ustavimo v stolpih tišine, ob karavansaraju, »ledenih« hišah, trdnjavah in vasicah, kjer se je čas ustavil. Ogledamo se tudi največje svetišče zoroastrov, ki hranijo svoj večni ogenj preko 1500 let v vasici sredi ničesar. Spokojnost in razsvetljenje religije zoroastrizma, ki se je tu ohranil v manjšem obsegu, je vsekakor navdušila nemškega filozofa Nietzscheja, ki je napisal delo »Tako je govoril Zaratustra«. GH (Z)

IMG_8839Dan 9: YAZD V simpatičnem puščavskem mestu z zanimivo arhitekturo iz žganih opek se izgubljamo po prepletenih ulicah starega mestnega jedra. Natančno spoznamo puščavsko arhitekturo od vodnih kanalov, do prvih »klima naprav« ter zbiralnikov vode, ki so za preživetje v puščavi zelo pomembni. Časa bo dovolj tudi za lastno raziskovanje ali morda za ogled poznane iranske rokoborbe. GH (Z)

IMG_99120071951142Dan 10 – 11 : ŠIRAZ & PERZEPOLISZapustimo Yazd in se z VIP avtobusom zapeljemo do Širaza na jugu Irana, ki je poznan kot mesto ljubezni, vrtnic, pesnikov, romarjev,… V starem mestnem jedru nas prevzame zelo lepo ohranjena barvita tržnica, mošeje in grobnico velikega sufija Hafiza. Vsekakor pa ne moremo zapustiti Širaza brez da bi okusili njihov sladoled s faludami. Raziščemo tudi okolico od znanega Perzepolisa, nekdanje kraljeve rezidence, ki je kljub propadu ohranil svojo slavo veličastnosti. Ustavimo se ob kraljevih grobnicah ter si ogledamo prvo prestolnico perzijskega imperija Pasargard, kjer najbolj izstopa grobnica ustanovitelja perzijskega (ahmenidskega) imperija Kira Velikega.  Večerni transfer do letališča v Širazu od koder poletimo do Teheranu. H (Z) ali / (Z) * hotel za tiste, ki nadaljujejo potovanje.

Dan 12: POLET proti Evropi: V nočnih urah iz mednarodnega letališča IKA poletimo do enih izmed evropskih mednarodnih letališč.

PODALJŠEK POTOVANJA: 

Dan 12 –img_1339_40_41_tonema_pped2 16: TREKING NA DAMAVAND (5671 M): 5-dnevni treking na Damavand, ki kraljuje severno nad Teheranom se bomo pdali iz južne strani. Prevzele nas bo severni gorski del Irana, kjer prednjačijo številne gore, kanjoni, soteske, slapovi, mamljivi razgledi na severno stran, kjer se nahajajo številni vršaci za njim pa Kaspijsko morje. Vzpon na Damavand (5671 m) ni tehnično zahteven, a je potrebno biti kondicijsko pripravljen. Od tu sledi še spust proti Teheranu in odhod domednarodnega letališča IKA. Z (/)

Dan 17: POLET proti Evropi: V nočnih urah poletimo do enih izmed evropskih mednarodnih letališč.

Program priporočamo vsem, ki si želijo popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

Termin: 07.07. – 18.07. 2017 (12 dni) ali 07.07. – 23.07.2017 (17 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com, 031 – 24 91 05

Cena: 1300€ pri 12 prijavljenih.

Cena s podaljškom (vzponom na Damavand: 1750 eur pri 12 prijavljenih

Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodeneje na potovanju pri najmanj 12 prijavljenih ter letalska karta s taksami. Za drugi del cene veljajo stroški po programu, ki se jih plačuje sproti na potovanju. Stroški in so izračunani v primeru polne skupine. Na agencijo se nakaže okvirno 800 €, ostale nastale stroške se plačuje na poti v Iranu kot del aranžmaja programa.

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo, vodenje in našo energijo;
 • ceno mednarodnega leta (cena variira 300€ – 500€);
 • namestitve v hotelih 2*/3* z zajtrkom in GH in/ali prepostih večposteljnih sobah z zajtrkom (pri domačinih);
 • vse stroške s prevozi (najeti avtobus, metro, VIP avtobusi, vlak, taxi,…);
 • notranji let (Shiraz – Teheran);
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti;
 • organizacijo potovanja s strani lokalne agencij.

Podaljšek se zaručunava posebej (pri 12 prijevljenih je 550€) kot podaljšek potovanja in vključuje: zajtrk in večerjo, namestitve v kočah/šotorih, lokalnega treking vodiča, mule na trekingu, vse prevoze po programu (z busom/taksijem in jeepom) in slovensko spremstvo.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • osnovno zdravstveno zavarovanje;
 • riziko odpovedi potovanja (5,24%);
 • vstopnine (ca. 60 € );
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v program potovanja;
 • Povabilno pismo s strani iranske agencije za vizum ter urejanje vizuma 30 dni pred odhodom (85 €); v kolikor se prijavite 14 dni pred odhomom so storitve dražje za 40€;
 • nočitev prvi dan in zadnji dan potovanja (letališki dan);
 • povratni transfer do letališča (če bo mednarodni let izven Slovenije);
 • doplačila za eno posteljno sobo 110 € (9 dnevno potovanje)

Podaljšek  potovanja se zaračunava posebej  kot podaljšek potovanja in vključuje: namestitve zajtrkom, spanje pri domačinih z zajtrkom, vse prevoze po programu (z najetim avtobusom/kombiji, redno avtobusno linijo  in vlakom), slovenskega profesionalnega vodnika in lokalnega vodnika (na sajtih).

Rok za prijavo po razpisni ceni je 1o. maj 2017. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart.

Pomembno: Cene letalskih kart in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (Iranski rial vs. € vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 200 € in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru manjše skupine (11-10 oseb) je doplačilo za organizacijo 100 € in 140€ (9-8 oseb) ter 160€ (7-6 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

 

Potovanje se uradno izvaja preko agencije Epra d.o.o. Splošni pogoji potovalne agencijeso sestavni del programa. Cena je preračunana na dan 8. september 2016.

This entry was posted in iran, potovanje and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s