FOTO POTOVANJE: BURMA in vegetarijanski festival na TAJSKEM

Čeprav ob besedi Phuket najprej pomislimo na turistično poležavanje na peščeni plaži pa bo tokratni obisk juga Tajske povsem drugačen. Vegetarijanski festival napolni vsa čutila in še mesece po doživetem se ne bomo mogli načuditi vsemu videnemu, slišanemu in tistemu za kar nimamo nobene logične razlage – skratka dogodek, ki nam bo ostal v spominu za vse življenje.

Burma oz. Mjanmar je izjemno slikovita in še vedno skrivnostna dežela zlatih pagod, budistične tradicije ter nasmejanih domačinov. Nekoč izolirana dežela se počasi odpira, a za marsikoga ostaja uganka. Vsekakor je ta izjemno fotogenična dežela pravi raj za fotografske navdušence!

Naše foto potovanje nas bo popeljalo skozi kolonialno zapuščino in tržnice Yangona vse do zlate budistične pagode Švedagon. V osrednjem delu dežele, ob jezeru Inle bomo odkrivali življenje na vodi, tržnice in bližnje vasice. Ikonični čolnarji in številne etnične skupine bodo vsekakor naredili vtis na nas. V Mandalaju, nekdanjemu kolonialnemu mestu, bomo ob sončnem zahodu posvetili pozornost največjemu tikovemu mostu. Po reki Iravadi se bomo zapeljali vse do izjemno slikovitega Bagana, ki slovi po budističnih templjih in vaškemu življenju. Mesto je prav posebej zanimivo v zimskem času, ko se ob sončnih vzhodih ustvarjajo meglice, ki dajejo okolici prav nezemeljski videz. Nazadnje si bomo privoščilo odkrivanje ene najlepših burmanskih plaž. Seveda pa bo čez celotno potovanje nešteto priložnosti za srečevanje s prijaznimi domačini, ki so s svojim eksotičnim izgledom in nenehno nasmejanostjo pravi magnet za fotokamere (in ne, ne bežijo pred objektivi in ne zahtevajo plačila).  Pridite na naše foto-potovanje in se prepričajte kako izjemno slikovit je Mjanmar in kako malo se je spremenil v zadnjih desetletjih.

Zakaj foto potovanje in v čem se razlikuje od “običajnega” ?

Potovanje v zaključeni, majhni družbiz enakimi interesi – v prvem planu je foto ustvarjanje. Primerno torej za fotografe (ne glede na trenutno znanje!), fotografske navdušence in ljubitelje drugačne pokrajine, kulture, drugačnih doživetij, ki tolerirajo foto postanke. Fotografiji so podrejeni izleti, kakšne stranpoti, potrebno se je prilagajati trenutnim svetlobnim razmeram, občasno kaj improvizirati, pa tudi zgodnja vstajanja je treba vzeti v zakup.
V sklop foto potovanja sodi tudi:

–  pred potovanjem: obširno seznanjanje s foto razmerami na lokacijah s prikazom praktičnih primerov;
– med potjo: usmerjanje pri iskanju motivov in pomoč pri tehnični izvedbi zajema slike;
–  po končani poti: nasveti glede arhiviranja, osnovne obdelave in priprave fotografij za različne oblike predstavitev.
VRHUNCI potovanja:

–              Vegetarijanski festival s prebadanji in bučnimi procesijami na Phuketu

–              Odkrivanje budistične in kolonialne zapuščine v Yangonu in Mandalaju 

–              Pagode, sončni zahodi, jutranje meglice in vaško življenje v Baganu

–              Uživanje v etnični raznovrstnosti Mjanmara

–              Jezero Inle – življenje na vodi: spokojna narava, tržnice na vodi, scenski ribiči

–              Potovanje vzdolž reke Iravadi

–              Odkrivanje še neokrnjenih morskih biserov: peščene plaže, vasice,…

–              Izgubljanje med živahnimi ulicami Bangkoka: masaže, nakupi in tajska hrana

OKVIRNI PROGRAM:

Dan 1 – 2: POLET Transfer do letališča, mednarodni polet proti Bangkoku z vmesnim postankom in notranji let na Phuket. H (Z)

Dan 3 – 6 : PHUKET Vegetarijanski festival z ogledi procesij, obiski templjev kjer potekajo dogodki (prebadanja telesa, hoja po žerjavici, hoja po žebljih, polivanje z vročim oljem, …). Oddih od dogajanja na najbolj znani tajski plaži Patong, obisk večerne tržnice z ugodnimi nakupi. H (Z)

Dan 7: PHUKET – YANGON Transfer do letališča, polet v Bangkok in nadaljevanje z mednarodnim letom do Yangona. H (Z)

Dan 8 – 9: YANGON Nekdanji prestolnici Myanmara je Pablo Neruda dejal »mesto krvi, sanj in zlata«. Po prihodu transfer do hotela nato pa obisk zlate pagode Švegadon Paya. Sprehodili se bomo po živahnih ulicah, skozi pisanetržnice ter si natančno ogledali kolonialno arhitekturo. Zvečer se bomo vkrcali na nočni avtobus, ki nas popelje do Inleja. GH (Z) in nočitev na avtobusu

Dan 10 – 13 : JEZERO INLE IN OKOLIŠKE VASI  Polet do Heha in nadaljevanje do Nyaungshweja, ki je izhodišče za jezero Inle. Jezero bo vsekakor eden izmed vrhuncev potovanja. Že navsezgodaj se bomo srečali z menihi, ki začenjajo dan s pobiranjem darov med domačini. S čolnom se bomo zapeljali po jezeru, kjer bomo srečevali prav posebne ribiče, videli nenavaden način veslanja, zapeljali med plavajoče vrtove in pod hiše, ki stojijo kar na jezeru. Obiskali bomo številne delavnice, kjer na star, tradicionalen način obdelujejo srebro, pletejo svilo, delajo znane “cherootke” in se srečali z “dolgovratkami” ter zaključili dan z nepozabnim sončnim zahodom na jezeru.Z malce sreče (pravzaprav odvisno od luninega koledarja) bomo doživeli tudi znano živahno in etnično pisano tržnico v eni izmed vasi v bližini jezera in se srečali z mladimi menihi v samostanu z ovalnimi okni.  GH (Z)

Dan 14: MANDALAY  Informativni ogled  Mandalaya, kulturne prestolnice Mjanmara nadaljevanje do Amarapure, kjer se bomo sprehodili po tisoč let starem tikovem mostu U Bein in v objektive ujeli razgledniški motiv zatona sonca. H (Z)

Dan 15: REKA IRAVADI  Zjutraj se vkrcamo na ladjico, ki nas popelje po reki Iravadi vse do Bagana. Po reki Iravadi se bomo zapeljali vse do izjemno slikovitega Bagana.Na poti do tja bomo vseskozi  lahko opazovali raznolikost življenja na in ob tej mogočni reki. Prihod v Bagan v poznih popoldanski urah.GH (Z)

Dan 16 – 17: BAGAN Bagan se ponaša s tisočimi antičnimi templji, ki se razprostirajo preko celotnega podeželja, ki ga bomo spoznali z najetimi kolesi. Sončni vzhod zajet z ene izmed pagod, ko skozi jutranje meglice pokukajo vrhovi templjev, nam bo za vedno ostal v spominu.Za doplačilo si bomo lahko privoščili polet z balonom. Celodnevno izgubljanje med številnimi templji, srečevanje z domačini v majhnih vasicah in foto “šutingi” z mladenkami, ki si lica mažejo s tanako. Ob sončnem zahodu pa spremljanje pastirjev, ki domov ženejo živino.Še preden se podamo do Yangona z nočnim avtobusom pa bo še dovolj časa tudi za ogled “lacquware ” delavnic, kjer s posebnimi tehnikami obdelujejo bambusov les. GH (Z) in nočna vožnja z avtobusom

Dan 18: YANGON: Dopoldanska vožnja z lokalnim vlakom bo posebno doživetje, tako zaradi same vožnje, kot zaradi spremljanja življenja domačinov, ki prinašajo svoje pridelke v mesto. Čas za obisk in nakupe na glavni mestni tržnici Bogyoke in zaključek dneva v kitajski četrti. H (Z)

Dan 19: YANGON in BANGKOK: Odhod iz Mjanmara od koder poletimo na Tajsko, do Bangkoka. Po prihodu na letališče se zapeljemo do znane ulice Khao San ali se pa s tuk-tukom odpravimo na samostojno raziskovanje Bangkoka. H (Z)

Dan 20: POLET DOMOV: Zapeljemo se proti mednarodnemu letališču v Bangkoku od koder poletimo proti evropskemu mednarodnemu letališču.

*Z = zajtrk;  *V = večerja; *H = hotel;  *GH = guesthouse

Program priporočamo vsem, ki si želijo doživetega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

Termin potovanja15. 10. – 03. 11. 2015 (20 dni)

Skupina: min. 8 – maks. 14 oseb

CENA: 1990 € (1450 € + letalska karta) pri 12 prijavljenih.

Kontaktshakti.potep@gmail.com , 031 – 24 91 05

CENA VKLJUČUJE: mednarodni polet (cena variira), organizacijo potovanja, vse vstopnine, nastanitev namestitve v preprostih hotelih z zajtrkom (2*) ali GH ter na nočnem avtobusu, vse stroške s prevozi (avtobusom, taxiji, tuk tuki, ladjico); vozniki, slovenskega profesionalnega fotografa in sovenskega profesionalnega vodnika na celi poti ter organizacijo s strani mjanmarske lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO: dodatno zdravstveno zavarovanje, odstopnina v primeru višje sile, napitnine, urejanje in posredovanje za mjanmarski vizum, transfer do letališča ter stroški osebne narave in dodatni obroki.

Pomembno: Cene letalskih kart in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 200 € in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru manjše skupine (11 – 10 oseb) je doplačilo za organizacijo potovanja 80€ in 120€ (9 – 8 oseb) in 140€ (7 – 6 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

This entry was posted in burma, potovanje, tajska and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s