POTOVANJE – ROMUNIJA

Začarana Romunija je nedotaknjena in razgibana dežela. Bukarešta oz. vzhodni Paris ponosno kaže na drugo največjo stavbo na svetu, medtem ko se Transilvanija ponaša s srednjeveškimi gradovi in palačami. Na severu dežele, v Bukovini, se nahajajo edinstveno poslikani samostani ter v pokrajini Maramureš lesene vasice in cerkvice. Stara utrjena srednjeveška mestna jedra kot dediščina boja proti Turkom, narodni parki, skrivnostna jezera in le nazadnje grof Drakula, ki je že skoraj maskota Romunije. Vsekakor ne smemo pozabiti na številne vasi ob vznožju Karpatov, ki so ohranile svojo avtentičnost in tradicijo in seveda mogočne in slikovite Karpate.

1.dan: BUKAREŠTA Transfer do letališča v Trevisu in polet proti Bukarešti. V glavnemu mestu Romunije, ki je bilo v letih pred drugo svetovno vojno znano kot »Pariz v malem«, bo sledil ogled mesta z obiskom znamenite patriarhalne cerkve in osupljive parlamentarne palače, druge največje zgradbe na svetu. Prosti čas za oglede. H (Z)

2.– 3. dan: BLATNI VULKANI, GRAD DRAKULE, BRAŠOV Po zajtrku bo sledila vožnja do blatnih vulkanov in od tam do mesta Sinaia, priljubljenega zimskošportnega središča, kjer si bomo ogledali prelep renesančni dvorec Peleš, rezidenco zadnjih romunskih kraljev. Nadaljevanje do Brana, kjer na mogočnem skalnem platoju stoji slavni grad Drakule in od koder je prekrasen razgled po vsej dolini. Obisk gradu. Zavili bomo do kanjona sedmih lestev,, ki nas bo osipnil s prekrasno naravo. Nadaljevanje do Brašova, ki se ponaša z največjo gotsko cerkvijo med Dunajem in Carigradom, imenovano Črna cerkev. Sprehod po starem mestnem jedru. H (Z)

4.dan: SIGHISOARA Iz Brašova nas bo pot vodila do osrednje Sighisoare, kjer si bomo ogledali mestne znamenitosti. Med drugim bomo obiskali muzej, znameniti stolp z uro in trdnjavo – starodavno naselbino, katere začetki segajo v 3. stoletje, ko so se tu naselili prvi prebivalci, imenovani Dačani. Prosti čas ali pijača v rojstni hiši grofa Drakule, kjer je sedaj restavracija. V okolici Sighisoare se nahajajo tipične saksonske vasi in obokane protestantske cerkve, ki si jih bomo lahko ogledali. H (Z)

5. dan: Soteska BICAZ Zajtrk. Vožnja do mesta Targu Muresa, ki si ga bomo ogledali. Nato pa se bomo vozili skozi sotesko Karpatov do nenavadnega Rdečega jezera. O nastanku jezera in njegovi čudežni rdeči barvi obstaja več legend. Kratek postanek in sprehod ter nadaljevanje poti do Suceave. H (Z)

6.dan: SAMOSTANI BUKOVINE Ta dan bo namenjen ogledu znamenitih moldavskih samostanov v Bukovini. Bukovina je oaza romunskega krščanstva in spiritualnosti. Regija je poznana freskah na samostanih in cerkvah iz 15. in 16. stoletja. Nekatere med njimi so zaščitene pod Unescom. Mi si bomo najprej ogledali samostan Voronec, ki slovi po izvirnih freskah z biblijsko tematiko iz davnega leta 1488, iz časov, ko je Moldaviji vladal princ Štefan Veliki. Nato bomo obiskali samostan v Sučevica s čudovito ohranjenimi poslikavami iz začetka 17. stoletja. Nazadnje pa si bomo ogledali še naslednji samostan Moldovica, ki ga je v 16. stoletju dal zgraditi takratni princ Moldavije, Petru Rareš. Možnost bo tudi ogleda znane lončarske delavnice. GH (Z)

7. dan: POT do pokrajine MARAMUREŠ Zajtrk. Iz Bukovine nas bo pot vodila v dolino Bistrice, kjer se nahajajo tipične moldavske vasice. Vozili se bomo do nacionalnega parka Rodna. Pot bomo nadaljevali do vasi Barsana, ki je znana po tradicionalni cerkvi iz lesa. Namreč v pokrajini Maramureš se vasi nahajajo tik ob ukrajinski meji, kjer so nekdaj živeli tesarji in obrtniki, ki so se ukvarjali s predelavo lesa in zato je celotna regija znana po srhitekturi iz lesa. Od tu bomo nadaljevali do prekrasne doline Iza do vasi Poienile Izei, ki slovi po izjemnih freskah (Unesco). GH (Z)

8. dan: VESELO POKOPALIŠČE V pokrajini Maramureš še vedno ohranjajo tradicijo in običaje. Pokrajino z mehkim hribovjem Karpatov in manjšimi usidranimi vasicami si bomo natančno ogledali. Zapeljali se bomo do vasi Sapanta, kjer se nahaja znamenito »veselo pokopališče« Iona Stan Patrasa, ki je zaščiteno pod Unescom. Od tu se bomo zapeljali do ruralne in neokrnjene pokrajine s slikovitimi ter avtentičnimi vasicami. Prespali bomo v vasi Hoteni. GH (Z)

9. dan: KRALJ MATJAŽA in RUDNIK SOLI Zajtrk. Zapeljali se bomo do Cluja, ki še danes velja za pomemben kulturni, akademski in trgovski center. Mesto je tudi rojstni kraj Matije Korvina oz. kralja Matjaža. Ogledali si bomo mestni trg, sprehodili po starem delu  mesta in ogledali rojstno hiše kralja Matjaža. Ogledali si bomo tudi znamenit rudnik soli v Turdi, ki je izjemno impresiven. Pozno zvečer se bomo odpeljali proti letališču v Cluju Napoci in poleteli proti bližnjemu mednarodnemu letališču. / (Z)

Termin potovanja (april): 27.04. – 05.05.2019

Termin potovanja (junij): 08.06. – 16.06.2019

Termin potovanja (september): 07.09. – 15.09.2019

Skupina: min. 6 – maks. 16 oseb

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 249 105

Cena: od 690€

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Benetke – Bukarešta/Cluj/Bukarešta – Benetke* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev v hotelih 2*/3* v dvoposteljni sobah ali gostiščih, nočitve z zajtrki ter v kočah z zajtrkom.
 • prevozi z avtobusom/kombiji po programu;
 • slovensko spremljanje – vodnik z licenco GZS.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (14 – 15 oseb), 100€ (13 – 12 oseb), 120€ (10 – 9 oseb) ter 160€ (8 -6 oseb).

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 34€ (trojno kritje),
 • enoposteljna soba​ (120€).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine – približno 80€,
 • napitnina 20€.

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:

 • romunska folklora
 • ciganska glasba
 • žičnica v gorovju Rodna
 • hrana izven programa (kosila in večerje)10€/osebo za obrok.

Opombe:

 • za potovanje v Romunijo slovenski državljani ne potrebujejo vize;
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. decembra 2018.
 • Splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani shkatipotep.com
 • info: 031 249 105 ali potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko spodnje povezave.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

Akcija pri ceni potovanja velja do preklica! Mednarodna letalska karta je preračunana na 10. decembra 2018 in je bila 180€ z odhodom iz letališča Benetke. Cene letalskih kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena in se potovanje vseeno  izpelje. V primeru manjše skupine je doplačilo sledeče: 50€ (14 – 15 oseb), 100€ (13 – 12 oseb), 120€ (10 – 9 oseb) ter 160€ (8 – 6 oseb).   Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

SPLOŠNE INFORMACIJE

KAKO POTUJEMO? Romunijo bomo prepotovali z najetimi avtobusom.

NASTANITEV: Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah z zajtrkom in pri domačinih v dvoposteljnih ali troposteljnih sobah z zajtrkom.

HRANA: Jedli bomo v lokalnih restavracijah. Romunska hrana je zelo okusna in raznolika in malce spominja na balkansko. Večinoma se je juhe, riž in meso, testenine, solate ter sezonsko sadje. Za vegetarijance se bomo potrudili.

ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli, ki se zna prilagajati skupini.

ŠTEVILO OSEB: min 6 – maks 16

VREME: Od pozne pomladi do jeseni je v Romuniji prijetno toplo, temperature se gibljejo od 10 – 30 stopinj, v dolinah je topleje ter na severu (Karpati) pa bolj hladno preko noči.

ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.

VARNOST: Romunija je varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v cerkvah.

VIZUM: Slovenci za Romunije ne potrebujemo vizuma, a potrebujemo 6 mesecev veljavni potni list.

 

Galerija | This entry was posted in potovanje, romunija and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s