TADŽIKISTAN, KIRGIZIJA IN UZBEKISTAN


kolac5be1
Prelepa Osrednja Azija je nepozaben del sveta, ki ponuja pravo dozo avanturizma. V Kirgiziji se srečamo z nomadi, Tadžikistan ima res divjo visokogorsko pokrajino, Uzbekistan pa neverjetno arhitekturno. Potovanje po svileni cesti je pravi odklop! Mi ga pa tudi izvrstno poznamo, saj tja vodimo že vrsto let in vam razkažemo vse skrite kotičke.

Glavne znamenitosti na poti:

 – najstarejše kirgiško mesto znano po svojem fantastičnem pisanem bazarju;

Ferganska dolina – dolina treh držav, dolina civilizacij, svile, keramike in narave;

Pik Lenin – Pik Lenina (7134 m) bomo opazovali izpod najbližje točke pod njim;

Sari taš – obmejna vasica na 3100m, ki ponuja razgled na verigo Pamirja;

Pamir highway – preko Pamirja je speljana spektakularna visokogorska cesta;

Črno jezero – drugo najvišje jezero v Tadžikistanu na 3900 m z simpatično vasico;

Aličur in Zeleno jezero – nomadsko življenje, jurte, dvogrbe kamele, jaki, jezera,…

Wakhanski koridor – domovina zanimivih in avtohtonih Wakhov, visokogorja in puščave;

Langar – vasica nad katero se nahaja 6000 petroglifov, svetišče Ismailov in trdnjave;

Ob afganistanski meji – fascinantni pogledi , ufijske grobnice, budistične stupe,…;

Khorog – najvišji botanični vrtu na svetu;

Bartang – ena lepših in zelo rodovitnih dolin v Pamirju;

Dušanbe – glavno mesto Tadžikistana s sovjetskim pridihom ter živahno tržnico;

Hiva – turkizno mesto kot iz pravljic 1001 noči, kjer so doma najboljše melone;

Samarkand – najbolj znano mesto svilene poti, ki slovi po svoji arhitekturi in bazarju;

Buhara – znana po peščeni arhitekturi, glasbi, gledališču, the best kebabu, galjanu…

 

OKVIRNI PROGRAM

DAN 1: POLET: Naša nova avantura v Centralno Azijo se začenja.

CEA (107)DAN 2: PRESTOLNICA TADŽIKISTANA – DUŠANBE in KARAVANSARAJ: Po pristanku sledi krajši počitek. V Dušanbeju je že vedno čutiti ostanek sovjetskega pridiha s širokimi avenijami, zelenimi parki, megalomanskimi palačami in novodobnimi spomeniki ter “hruščevkami”. Na t.i. »zeleni tržnici« lahko barantamo z domačini ali zgolj uživamo v tem modernem mestu v centralnem parku, kjer zvečer zbirajo domačini.  Ogledali si bomo tudi nacionalni muzej, kjer se nahaja največja in zavidljiva zgodovinska in arheološka zbirka iz območja danšnjega Tadžikistana. Mogoče je najbolj poznan 13m dolg kip Bude v ležeči asani (položaj) iz 6.st. pred našim štetjem. Popoldan se zapeljemo do bližnjega karavansaraja, ki ga omenja že Aleksander Veliki. Vsekakor pa karavansaraj priča o trgovski izmenjavi in razcvetu Osrednje Azije. GH (Z)

tajikistan - vasica

DAN 3: Pot po nekdanji svileni cesti: Pot nas vodi proti jugu, po prašni cesti in skozi rodovitno pokrajino ter zapuščena mesta. Na poti proti jugu Tadžikistana od daleč opazujemo največje akumulacijsko jezero in brezčasnost pokrajine ter v hribovja vpete vasice iz blata in slame.  Na poti do Kalalikhumba se ustavimo v pomembni, danes renovirani perzijski trdnjavi, ki je bila zelo pomembno središče na svileni cesti. Prespimo v Kalaihkumbu. GH (Z)

CEA (90C)

DAN 4 – 6: DOLINA BARANG in herbalni treking: Pot iz Kalaikhumba nas vodi skozi številne vasice do doline Bartang, kjer živijo atvohtoni Pamirci, ki še vedno ohranjajo svoje starodavne običaje in močno zaznamovano tradicijo. Prav gotovo nas bo osupnila narava Pamirja. Jezera in reke, majhne vasice in veličastnost visokogorja Pamir, ki nas vedno znova in znova prevzame.CEA (88)

O prijaznih (naših izbranih) domačinih pa ne bi izgubljali besed, saj smo vsako leto vsakič znova bili prijetno presenečeni. Le – tu v Bartangu si bomo lahko privoščili t.i. herbalni treking, kjer se bomo seznanili z lokalnimi zdravilnimi rastlinami in okusili pravo domačo visokogorsko hrano. Prijazni domačini kot osupljiva narava nam bodo gotovo ostali dolgo v srcu in ob sreči bomo imeli čast, da nam pokažejo nekaj njihove folklore in narodne noše. GH (Z)

tajikistan (70)DAN 7 – 8: WAKHAN – OB AFGANISTANSKI MEJI: Sledila bo pot do Wakhanske doline. Vozili se bomo vzdolž reke Pandž, ki deli Afganistan od Tadžikistana. Pamirsko gorovje, kjer izstopa najboljši, preko 6000 m visok »gorski par«: Pik Marx in Pik Engels. Tu živijo avtohtoni prebivalci Wakhi. S pogledom na afganistansko stran pa se v nebo štrlijo pobeljeni vrhovi Hindukuša. V pokrajini Wahkan si ogledamo sufijske grobnice, budistične stupe, zoroastrske templje, trdnjavo,

CEA (98B)

preko 6000 petroglifov ter ostalih zapuščin opevane svilene ceste. Vsekakor je to pokrajina, kjer se je čas zastal. Mogoče si pa bomo lahko privoščili tudi kopel v naravnih toplotnih vrelcihGH (Z)

CEA (47A)DAN 9 – 11: MURGAB & NOMADI: Iz Wakhanske doline se zapeljemo proti gorovju Aličur. Ustavimo se pri Zelenem jezeru, pri 10.000 CEA (25A)let starih stenskih poslikavah, v karavansaraju in zapuščenih grobnicah. Na poti pa zasneženi vrhovi Pamirja, jezera in redki zaselki ter postanek v največjem mestu CEA (54)province, v Murgabu. Le tam se sprehodimo skozi bazar in si ogledamo izredno zanimiv etnolološki muzej preden se podamo v divjino h pravim kirgiškim nomadom, ki živijo v neposredni bližine kitajske meje. Na poti tja pa “lunarna” pokrajina, jaki in neverjena praznina. Zanji dan preživimo s kirgiškimi nomadi daleč stran od civilizacije, le tam se vpletemo v njihova življenja ali pa se po želji sprehodimo do bližjih kucljev. GH in J (Z)

tajikistan (15)

DAN 12: PAMIR HIGHWAY IN ČRNO JEZERO: Divjina, tišina in neponovljivo doživetje. Danes nas čaka vožnja po osupljivem najvišjem delu “Pamirske visokogrske ceste”. Potujemo čez 4655 m visok prelaz. Na poti pa prostranstva, rdeče gore, odmaknjene vasice, jaki  in impozantno jezero Karakul, od koder je včasih viden Lenin Pik. Prespimo pri domačinih, kjer bomo počaščeni z domačo kuhinjo in mogoče z gasbenim presenečenjem. GH (Z)

tajikistan (17)DAN 13: PROTI KIRGIZIJI: Zapustimo Karakul in se po spektakularni cesti zapeljemo proti Kirgiziji. Po prečkanju tadžiško – kirgiške meje sledi odhod do kirgiških nomadov, ki živijo pod Pamirjem na drugi strani meje, v Kirgiziji. Prespimo v jurti pri kirgiških nomadih na tej odmaknjeni planoti. J (Z)

_MG_7170DAN 14: PAMIR IN PIK LENIN: Ob tadžiško–kirgiški meji se nahaja kralj pamirskega gorovja: Pik Lenin (7134 m). Slikovito pokrajino doživimo s trekingom in se vzdignemo na 4000 m. Za razliko od Tadžikistana se pokrajina v Kirgiziji spremeni, kar naenkrat postane zelena in manj sušna ter jake nadomestijo konji. Tudi mi se lahko preizkusimo v ježi konjev ali pa opazujemo vrh Pik Lenina na celodnevnem trekingu, ki nam bo vsekakor ostal v spominu. J (Z)

uzbekistan - lubeniceDAN 15: OŠ in FERGANSKA DOLINA: Iz nomadskega objema se zapeljemo do Oša po najslikovitejšemu delu ferganske doline. Oš je najstarejše kirgiško mesto, ki se ponaša s svojim starim bazarjem, ki še danes velja za zelo živahen in etnično pisan bazar. Zvečer se zapeljemo do letališča ter poletimo proti Sloveniji  ali si privoščimo podaljšek proti Uzbekistanu. GH 

PODALJŠEK V UZBEKISTAN:

uzbekistan (2a)DAN 17: PROTI UZBEKISTANU: Zelo zgodaj zjutraj se zapeljemo do kirgiško – uzbeške meje. Po formalnostih na meji  nas vodi do Taškenta, kamor prispemo z vlakom v večernih urah z vlakom. H (Z)

uzbekistan - detajl

DAN 18 : HIVA: Zgodaj zjutraj poletimo proti Hivi. Zbudimo se v puščavskem, najmanjšem in simpatičnem mestu t.i. tukiznem mestu »svilene ceste«. Po svoji izstopajoči arhitekturi s turkiznimi keramičnimi ploščicami je dobila vzdevek »turkizna«. Hiva dobesedno spominja na mesto iz 1001 noči. To simpatično in najmanjše mesto z dvojnim obzidje je pravi muzej na prostem, ki si ga natančno ogledamo. H (Z).

uzbekistan - mošejaDAN 19 . 20: BUHARA: Zapustimo Hivo ter se zapeljemo proti Buhhari. Na poti do tja prečkamo Amu Darjo, najdaljšo reko Osrednje Azije, ki jo je nekoč prečkal Aleksader Veliki in danes predtavlja mejo med Uzbekinastom in Turkmenistanom. Buhara je poimenovana tudi kot »steber islama«. Ogled trdnjave, mošej, medres, karavansarajev, hamamov, bazarjev … Prosto popoldne za nakupe in uživanje v mestu. H (Z)

uzbekistan - samarkand - detajlDAN 21 – 22: SAMARKAND: Vožnja proti Samarkandu  z vlakom. Ob prihodu v Samarkand ogled najbolj poznanega uzbeškega mesta z mošejami, medresami, karavansaraji, astrološkim observatorijem, številnimi grobnicami in še in še. Zadnji dan se v večernih urah iz Samarkanda zapeljemo do letališča v Taškentu od koder poletimo proti domu / (Z)

DAN 23: POLET

Program priporočamo vsem, ki si želijo popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

*Z = zajtrk; *V = večerja *H = hotel;  *GH = guesthouse; homestay (domačini); *J = jur

Program priporočamo vsem, ki si želijo popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

*Z = zajtrk; *V = večerja *H = hotel;  *GH = guesthouse; homestay (domačini); *J = jurta (krožni nomadski šotor); *C = kampiranje; *P = nočitev na avtobusu, vlaku, palubah.

Termin: 17.07.  – 01. 08. 2018 (16 dni) ali 17.07. – 07.08.2018 (23 dni)

Skupina: min. 8 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: od 1215€ + avio karta pri 16 prijavljenih

Cena s podaljškom v Uzbekistan: 1700€ + avio karta pri 16 prijavljenih.

Rok za prijavo po razpisni ceni je 10. april 2018. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart.

Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodenje na potovanju pri najmanj 12 prijavljenih  ter letalska karta s taksami (650€ ob zgodnji prijavi/potrditvi skupine). Za drugi del cene veljajo stroški po programu, ki se jih plačuje sproti na potovanju in so izračunani v primeru polne skupine. Na agencijo se nakaže okvirno 1100 €, ostale nastale stroške se plačuje na poti  kot del aranžmaja programa.

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo, vodenje in našo energijo,
 • ceno mednarodnega leta (cena variira od 600€ – 850€),
 • namestitve v jurtah z zajtrkom in v preprostih sobah v guesthousihali pri domačinih z zajtrkom, ter spanje v hotelih z zajtrkom v Uzbekistanu;
 • vse stroške s prevozi (večinoma z jeepi ali več-sedežniki na 4WD; nekaj pa tudi z minibusom in/ali z avtomobili in vlaki), vozniki,
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti
 • lokalnega vodnika ter organizacijo vodenja potovanja in trekinga s strani lokalne agencije.

CENA NE VKLJUČUJE:

 • Zdravstveno zavarovanje,
 • rizik odpovedi potovanja (5,24% nakazanega denarja na agencijo);
 • vstopnine;
 • vizum za Tadžikistan z GBAO dovolinico (80 eur) in vizum za Uzbeksutan s priporočilnim pismom (70€);
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • transfer do letališča (če let izven Slovenije; okvirno 60 eur za letališče Dunaj, Benetke; 90 eur do Milana, Budimpešte, Minchena,…);
 • napitnine;
 • stroške osebne narave (okvirno se na poti dodatn porabi 200€ – 350€);
 • doplačila za enoposteljno sobo – ni mogoče zaradi narave potovanja;
 • nočitev prvi in zadnji dan potovanja – letališki dan.

Podaljšek v UZBEKISTAN se zaračunava posebej kot podaljšek potovanja in vključuje:

 • namestitve v preprostih hotelih z zajtrkom,
 • vse prevoze po programu (z avtobusom in vlaki),
 • notranji let,
 • slovensko spremstvo.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutnih razmerjih ($ vs EUR) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov lahko odstopajo. Mi 100% zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 300€ in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. V primeru manjše skupine (15-12 oseb) je doplačilo za organizacijo 100 € in 170 € (11-9 oseb) in 220 (8-6 oseb). Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

SPLOŠNE INFORMACIJE

KAKO POTUJEMO?Potovali bomo potovali z najetim kombiji na 4 WD. V Uzbekistanu bomo potovali z vlaki in avtobuso.
NASTANITEV: Spi se v hotelih 2/3* v dvoposteljnih sobah (Uzbekistan), v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih (na trekingu).
HRANA:Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
ZAHTEVNOST POTI:Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.
ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16
VREME:V Centralno Azijo prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
ZDRAVJE:Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
VARNOST: Tadžikistan, Kirgizija in Uzbekistan so varne dežele. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Tadžikistan in Uzbekistan, Ne potrebujemo vizuma za Kirgizijo.
Potovanje se uradno izvaja preko agencije EPRA D.O.O.Splošni pogoji potovalne agencije EPRA  d.o.o. so sestavni del programa. Cena je preračunana na dan 28. januar 2017.

 

Advertisements
This entry was posted in kirgizistan, tadžikistan, uzbekistan and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s