TADŽIKISTAN, KIRGIZIJA IN UZBEKISTAN


kolac5be1
Prelepa Osrednja Azija je nepozaben del sveta, ki ponuja pravo dozo avanturizma. V Kirgiziji se srečamo z nomadi, Tadžikistan ima res divjo visokogorsko pokrajino, Uzbekistan pa neverjetno arhitekturno. Potovanje po svileni cesti je pravi odklop! Mi ga pa tudi izvrstno poznamo, saj tja vodimo že vrsto let in vam razkažemo vse skrite kotičke tega dela Osrednje Azije.

Glavne znamenitosti na poti:

 – najstarejše kirgiško mesto znano po svojem fantastičnem pisanem bazarju;

Ferganska dolina – dolina treh držav, dolina civilizacij, svile, keramike in narave;

Pik Lenin – Pik Lenina (7134 m) bomo opazovali izpod najbližje točke pod njim;

Sari taš – obmejna vasica na 3100m, ki ponuja razgled na verigo Pamirja;

Pamir highway – preko Pamirja je speljana spektakularna visokogorska cesta;

Črno jezero – drugo najvišje jezero v Tadžikistanu na 3900 m z simpatično vasico;

Aličur in Zeleno jezero – nomadsko življenje, jurte, dvogrbe kamele, jaki, jezera,…

Wakhanski koridor – domovina zanimivih in avtohtonih Wakhov, visokogorja in puščave;

Langar – vasica nad katero se nahaja 6000 petroglifov, svetišče Ismailov in trdnjave;

Ob afganistanski meji – fascinantni pogledi , ufijske grobnice, budistične stupe,…;

Khorog – najvišji botanični vrtu na svetu;

Bartang – ena lepših in zelo rodovitnih dolin v Pamirju;

Dušanbe – glavno mesto Tadžikistana s sovjetskim pridihom ter živahno tržnico;

Hiva – turkizno mesto kot iz pravljic 1001 noči, kjer so doma najboljše melone;

Samarkand – najbolj znano mesto svilene poti, ki slovi po svoji arhitekturi in bazarju;

Buhara – znana po peščeni arhitekturi, glasbi, gledališču, the best kebabu, galjanu…

OKVIRNI PROGRAM

DAN 1: POLET: Naša nova avantura v Centralno Azijo se začenja.

CEA (107)

DAN 2: DUŠANBE in KARAVANSARAJ: V Dušanbeju je še vedno čutiti ostanek sovjetskega pridiha s širokimi avenijami, zelenimi parki, megalomanskimi palačami in novodobnimi spomeniki ter “hruščevkami”. Na t.i. »zeleni tržnici« bomo lahko barantali z domačini ali zgolj uživali v tem modernem mestu v centralnem parku, kjer se zvečer zbirajo domačini. Ogledali si bomo nacionalni muzej, kjer se nahaja zavidljiva zgodovinska in arheološka zbirka iz območja današnjega Tadžikistana. Mogoče je najbolj poznan 13m dolg kip Bude v ležeči asani (položaj) iz 6.st. pred našim štetjem. Popoldan se bomo zapeljali do karavansaraja, ki ga omenja že Aleksander Veliki. Ponovno bomo prespali v Dušanbeju. GH (Z)

tajikistan - vasica

DAN 3: SVILENA CESTA: Pot nas bo vodila proti jugu, po prašni cesti in skozi rodovitno pokrajino ter zapuščena mesta. Na poti proti jugu Tadžikistana bomo opazovali največje akumulacijsko jezero Nurek in brezčasnost pokrajine ter v hribovja vpete vasice iz blata in slame.  Na poti do Kalalikhumba se bomo ustavili v pomembni, danes renovirani perzijski trdnjavi, ki je bila zelo pomembno središče na svileni cesti. GH (Z)

CEA (90C)

DAN 4 – 6: BARANG in HERBALNI treking: Pot nas bo vodila do doline Bartang, kjer živijo avtohtoni Pamirci, ki še vedno ohranjajo svoje starodavne običaje in močno zaznamovano tradicijo. Prav gotovo nas bo osupnila narava Pamirja. Jezera in reke, majhne vasice in veličastnost visokogorja Pamir, ki nas bo gotovo prevzela. O prijaznih (naših izbranih) domačinih pa ne bi izgubljali

CEA (88)

besed, saj smo vsako leto vsakič znova bili prijetno presenečeni. Le – tu si bomo privoščili t.i. herbalni treking, kjer se bomo seznanimo z lokalnimi zdravilnimi rastlinami in domačo visokogorsko hrano. Prijazni domačini kot osupljiva narava nam bodo ostaneli dolgo v srcu. GH (Z)

 

tajikistan (70)DAN 7 – 8: WAKHAN – OB AFGANISTANSKI MEJI: Sledila bo pot do Wakhanske doline. Vozili se bomo vzdolž reke Pandž, ki deli Afganistan od Tadžikistana. Na poti nas bo spremljalo pamirsko gorovje, kjer izstopa preko 6000 m visok »gorski par«: Pik Marx in Pik Engels. Tu živijo avtohtoni prebivalci Wakhi. S pogledom na afganistansko stran pa se v nebo štrlijo pobeljeni vrhovi Hindukuša. V pokrajini Wahkan si bomo ogledali sufijske grobnice, budistične stupe, zoroastrske templje ognja, trdnjavo, preko 6000 petroglifov ter ostalih zapuščin svilene ceste. Vsekakor je to pokrajina, kjer je čas zastal. Mogoče si bomo lahko privoščili tudi kopel v naravnih toplotnih vrelcih. GH (Z)

CEA (47A)

DAN 9 – 11: MURGAB & NOMADI: Iz Wakhanske doline se bomo zapeljali proti gorovju Aličur. Ustavili se bomo pri Zelenem jezeru, pri 10.000 let starih stenskih poslikavah, v karavansaraju in zapuščenih grobnicah. Na poti nas bo spremljala brezčasna pokrajina zasneženih vrhov Pamirja, jezera in redki zaselki. V največjem mestu province, v Murgabu, se bomo sprehodili skozi bazar in si ogledali izredno zanimiv etnološki muzej preden se bomo podali v divjino h pravim kirgiškim nomadom, ki živijo v neposredni bližine kitajske meje. Na poti do tja pa “lunarna” pokrajina, jaki in neverjetna praznina. Zadnji dan bomo preživeli s kirgiškimi nomadi daleč stran od civilizacije. GH in J (Z)

tajikistan (15)

DAN 12: PAMIR HIGHWAY: Divjina, tišina in neponovljivo doživetje. Danes nas bo pot popeljala po osupljivem najvišjem delu “Pamirske visokogorske ceste”. Potovali bomo čez 4655 m visok prelaz. Na poti pa prostranstva, rdeče gore, odmaknjene vasice, jaki  in impozantno jezero Karakul, od koder je viden Lenin Pik. Prespali bomo pri domačinih, kjer bomo počaščeni z domačo kuhinjo in mogoče še s kakim presenečenjem. GH (Z)

_MG_7170

DAN 13 – 14: Vznožje PIK LENINA:: Zapusti bomo Karakul in se po spektakularni cesti zapeljali proti Kirgiziji. Ob meji se nahaja kralj pamirskega gorovja: Pik Lenin (7134 m). Slikovito pokrajino  bomo doživeli s trekingom v vznožju Pik Lenina, kjer se bomo vzdignili na 3900 m visoko točko v neposredni bližini ledenika. Prespali bomo v jurti pri kirgiških nomadih. Na željo se lahko tu preizkusimo v ježi konjev.  J (Z)

uzbekistan - lubenice

DAN 15: OŠ: Iz nomadskega objema se bomo zapeljali do Oša po najslikovitejšemu delu ferganske doline. Oš je najstarejše kirgiško mesto, ki se ponaša s svojim starim bazarjem, ki še danes velja za zelo živahen in etnično pisan bazar. Zvečer se bomo zapeljali do letališča. / (Z)

DAN 16: POLET 

PODALJŠEK V UZBEKISTAN:

uzbekistan (2a)DAN 16: PROTI UZBEKISTANU: Zelo zgodaj zjutraj se bomo zapeljali do kirgiško – uzbeške meje. Po formalnostih na meji nas bo pot vodila do Taškenta, kamor bomo prispeli z vlakom v večernih urah. H (Z)

uzbekistan - detajl

DAN 17 : HIVA: Zgodaj zjutraj bomo poleteli proti Hivi. Zbudili se bomo v puščavskem, najmanjšem in simpatičnem mestu t.i. turkiznem mestu »svilene ceste«, ki izstopa po arhitekturi s turkiznimi keramičnimi ploščicami. Hiva je ravno zato dobila vzdevek »turkizna«. Hiva dobesedno spominja na mesto iz 1001 noči. To simpatično in najmanjše mesto z dvojnim obzidje je pravi muzej na prostem, ki si ga bomo natančno ogledali. H (Z)

SONY DSCDAN 18 – 19: BUHARA: Zapustili bomo Hivo ter se zapeljali proti Buhhari. Na poti do tja bom prečkali Amu Darjo, najdaljšo reko Osrednje Azije, ki jo je nekoč prečkal Aleksander Veliki in danes predstavlja mejo med Uzbekistanom in Turkmenistanom. Buhara je poimenovana tudi kot »steber islama«. Ogledali si bomo trdnjavo, mošeje, medrese, karavansaraje, bazarje … Prosto popoldne za nakupe in uživanje v mestu. H (Z)

uzbekistan - samarkand - detajl

DAN 20 – 21: SAMARKAND: Sledila bo vožnja proti Samarkandu  z vlakom. Ob prihodu v Samarkand bo sledil ogled najbolj poznanega uzbeškega mesta z mošejami, medresami, karavansaraji, astrološkim observatorijem, številnimi grobnicami in še in še. Zadnji dan se bomo v večernih urah zapeljali do letališča v Taškentu. / (Z)

22. POLET 

Program priporočamo vsem, ki si želijo popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

*Z = zajtrk; *V = večerja *H = hotel;  *GH = guesthouse; homestay (domačini); *J = jur

Program priporočamo vsem, ki si želijo popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

*Z = zajtrk; *V = večerja *H = hotel;  *GH = guesthouse; homestay (domačini); *J = jurta (krožni nomadski šotor); *C = kampiranje; *P = nočitev na avtobusu, vlaku, palubah.

Termin: 17.07.  – 01. 08. 2018 (16 dni) ali 17.07. – 07.08.2018 (23 dni)

Skupina: min. 8 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: od 1875€

Cena s podaljškom v Uzbekistan: od 2350€

Rok za prijavo po razpisni ceni je 10. april 2018. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart.

Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodenje na potovanju pri najmanj 16 prijavljenih  ter letalska karta s taksami (650€ ob zgodnji prijavi/potrditvi skupine, cena letalske karte je bila preračunaja 15.01.2018). Za drugi del cene veljajo stroški po programu, ki se jih plačuje sproti na potovanju in so izračunani v primeru polne skupine. Na agencijo se nakaže okvirno 1500 €, ostale nastale stroške se plačuje na poti  kot del aranžmaja programa.

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo, vodenje in našo energijo,
 • ceno mednarodnega leta (cena variira od 600€ – 850€),
 • namestitve v jurtah z zajtrkom in v preprostih sobah v guesthousihali pri domačinih z zajtrkom, ter spanje v hotelih z zajtrkom v Uzbekistanu;
 • vse stroške s prevozi (večinoma z jeepi ali več-sedežniki na 4WD; nekaj pa tudi z minibusom in/ali z avtomobili in vlaki), vozniki,
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti
 • lokalnega vodnika ter organizacijo vodenja potovanja in trekinga s strani lokalne agencije.

CENA NE VKLJUČUJE:

 • Zdravstveno zavarovanje,
 • rizik odpovedi potovanja (5,24% nakazanega denarja na agencijo);
 • vstopnine;
 • vizum za Tadžikistan z GBAO dovolinico (80 eur)
 • urejanje in posredovanje za uzbeški vizum (65€), v kolikor se prijavite 20 dni pred pdhodom je storite 40€ dražja;
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • transfer do letališča (če let izven Slovenije; okvirno 60 eur za letališče Dunaj, Benetke; 90 eur do Milana, Budimpešte, Minchena,…);
 • napitnine;
 • stroške osebne narave (okvirno se na poti dodatn porabi 200€ – 350€);
 • doplačila za enoposteljno sobo – ni mogoče zaradi narave potovanja;
 • nočitev prvi in zadnji dan potovanja – letališki dan.

Podaljšek v UZBEKISTAN se zaračunava posebej kot podaljšek potovanja in vključuje:

 • namestitve v preprostih hotelih z zajtrkom,
 • vse prevoze po programu (z avtobusom in vlaki),
 • notranji let,
 • slovensko spremstvo.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutnih razmerjih ($ vs EUR) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov lahko odstopajo. Mi 100% zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 300€ in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. V primeru manjše skupine (15-12 oseb) je doplačilo za organizacijo 100 € in 170 € (11-9 oseb) in 220 (8-6 oseb). Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

SPLOŠNE INFORMACIJE

KAKO POTUJEMO?Potovali bomo potovali z najetim kombiji na 4 WD. V Uzbekistanu bomo potovali z vlaki in avtobuso.
NASTANITEV: Spi se v hotelih 2/3* v dvoposteljnih sobah (Uzbekistan), v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih (na trekingu).
HRANA:Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
ZAHTEVNOST POTI:Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.
ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16
VREME:V Centralno Azijo prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
ZDRAVJE:Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
VARNOST: Tadžikistan, Kirgizija in Uzbekistan so varne dežele. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Tadžikistan in Uzbekistan, Ne potrebujemo vizuma za Kirgizijo.

 

Advertisements
This entry was posted in kirgizistan, tadžikistan, uzbekistan and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s