POTOVANJE: Avtentičen IRAN & zorastrski festival (daljša)

Avantura po Iranu! Spoznali bomo neznan in avtentični Iran izven uhojonih poti. Pridružite se nam pri odkrivanju neraziskanega zahodnega in južnega Irana preden bo prepozno. Odkrivanje mest in bazarjev, gostoljubni kurdi in neznan zoroastrski festival, odkrivanje prvotnih civilzacij Mezopotamije, spanje v vasicah, puščava, visokogorje, Perzjski zaliv, morje, geo-nacionalni park, čaji, vodne pipe, bazarji in še in še…

PROGRAM PO DNEVIH:

Dan 1: LET V IRAN (Teheran) Iz mednarodnega letališča preko Istanbula poletimo proti Iranu

tehran-miladDan 2: TEHERAN Po zgodnjem pristanku in kratkem počitku v hotelu raziščemo Teheran. Obiščemo glavne znamenitost mesta. Sprva skrenemo do barvite zaprte tržnice, kjer nam že zadišijo domače iranske začimbe, oreščki, datelji. Na drugem oddelku se lesketa zlato in ostale znane obrti Irana. Ogledamo si tudi kraljevo palačo in se čudimo bogastvu dežele. Po ogledh se z nočnim vlakom zapeljemo proti Tabrizu. R (Z)


p01vshg7Dan 3 – 4 : TABRIZ IN ARMENSKA CERKEV JOLFA 
Jutranji pristanek v Tabrizu, v prestolnici zahodnega Irana, kjer si ogledamo glavne znamenitosti mesta – medresa, mošeja ali pa uživamo na nakupih na slikovitem bazarju. Zapeljali se bomo tudi v bližno iransko – armenske meje, do Jolfe. Celotna doliina reke Aras je znana po fotogeničnem rdečem kanjonu, kjer se nahaja armenska cerkev sv. Štefana iz 14. stoletja.  H (Z)

kandovan-picture2Dan 5: IRANSKA KAPADOKIJA in SALAMONOV PRESTOL: Po zajtrku se po slikoviti pokrajini mehkih hribov vozimo proti slikovitemu Kordestanu. Na poti do tja si ogledamo t.i. »iransko Kapadokijo«, kjer ljudje še vedno živijo v bivališčih oz. vulkanskih kamenin. Pot nas preko odmaknjene planote vodi do nekdanjege nekdanje prestolnice Salamona v t.i. Tahte Soleiman. GH (Z)

prenosDan 6 – 9: KORDESTAN in ZOROASTRSKI festival Vožnja po slikoviti in visokogorski pokrajini. Srečujemo se s Kurdi, ki nosijo široke hlače in še širši nasmeh. Gostoljubje ter uživanje v prelepi pokrajini nežnih, ob dolini slikovite doline v zanimivih vklesanih vasicah, ki so jih celo uvrstili na seznam Unesca. V palangan 002zimskem času je ta del posebej zanimivo obiskati, saj se le – tu odvija zorastrski festival, ki je edinstvena mešanica ritualov, glasbe, plesov, tradiconalnh oblačil. Vse pa ima korenine še v pred-islamskih časih posevečeno zorastrskemu zaščitniku vasi. Rtuali so preveli nekatere islamske elemente, a v biti ostajajo zorosatrski običaji. Udeleženci igrajo na tamburin in izvajajo ples derviševGH (Z)

Chogha_ZanbilDAN 10 – 12: ZAGROS in STARA CIVILIZACIJA MEZOPOTAMIJE Podamo se v neznano deželo Lorov, v gorovje Zagros. Na poti suhi hribi, oaza, jezero in številni neraziskani kraji. Pristanemo v nižinah, kjer je vzniknila prvotna elamitska civilizacija v Iranu. Ogledamo si preko 5000 let staro prestolnico in prvotne iranske piramido Choqa Zanbil, antična mesta kot je bila Suza, starodavne vodne mline v Šuštarju, grob Sv. Davida in še in še. Pozno zvečer poletimo let do Bandar Abbasa ali Teherana H (Z)

Dan 13: POLET DOMOV V nočnih urah preko Teherana poletimo proti mednarodnemu letalšču v Evropi.

PODALJŠEK POTOVANJA:

IMG_6247Dan 13 – 15: GEO-NACIONALNI PARK QESHM: Z ladjico se zapeljemo na otok Qeshm, ki je znan po svojem geonacionalnem parku (Unesco). Tu si ogledamo portugalsko trdnjavo, se izgubljamo v kanjonih in dolnah, ki spominja na Kapadokijo. Rasikujemo gozd mangrov, slane jame in _MG_1385hribe, opazujemo delfine in ptiče ter uživamo ob sončnih zahodih. Ob sreči bomo videli tudi želve, rake in druge morske vrste. Qeshm je resnično še neraziskani biser južnega Irana. Z nočnim VIP avtobusom se zapeljemo do Kermana. R & GH (Z)


_MG_9667Dan 16 – 19: PUŠČAVA in KERMAN
Pot nas vodi proti puščavi Lut, kjer se izgubljamo v različnih puščavskigh pojavih, morda si privoščimo namakanje v slanem jezeru ali pa si privoščimo spanje pod milim nebom ali zgolj uživamo v senci dateljevih palm. Ogledamo si tudi Kerman, mesto v oazi puščave IRAN (107B)Lut, je znan po svojih čajnicah, bazarjih, vrtovih. Pokukamo tudi v mesto mesto Mahan, ki je znano po nasadih pistacij. V kolikor nam bo čas dovoljeval se bomo zapeljal pe do trdnajve v bližini, ko jo velikokrat imenujejo kar »mali Bam«. Zvečer iz Kermana poletimo proti Teheranu. GH/C (Z).

Dan 20. POLET: V nočnih urah preko Teherana poletimo proti mednarodnemu letalšču v Evropi.

*Z = zajtrk;  *V = večerja; *H = hotel;  *GH = guesthouse ali spanje pri domačinih v večposteljnih sobah; *C = šotor *R (vlak, abtobus, ladje,…)

Program priporočamo vsem, ki si želijo doživetega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

Termin: 30. 01 – 11. 02. 2016 (13 dni) ali 30. 01. – 18. 02. 2016 (20 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena900€ + avio karta (pri 12 prijavljenih) AKCIJA!!! Velja do preklica!!!. Mednarodna avio karta je 350€, december 2015 (letalske karte lahko varirajo od 300€ – 500€). Podaljšek na jug je 450€ (pri 12 prijavljenih). Končna cena je odvisna od števila prijavljenih.

Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodeneje na potovanju pri najmanj 12 prijavljenih (350€) ter letalska karta s taksami (350€ ob zgodnji prijavi/potrditvi skupine). Za drugi del cene veljajo stroški po programu (550 € za krajše oz. 1000€ daljše potovanje) , ki se jih plačuje sproti na potovanju, Stroški in so izračunani v primeru polne skupine. Na agencijo se nakaže okvirno 900 €, ostale nastale stroške se plačuje na poti v Iranu kot del aranžmaja programa.

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo, vodenje in našo energijo;
 • ceno mednarodnega leta (cena variira 300€ – 500€);
 • namestitve v hotelih 2*/3* z zajtrkom in GH in/ali prepostih večposteljnih sobah z zajtrkom (pri domačinih);
 • vse stroške s prevozi (najeti avtobus, metro, VIP avtobusi, vlak, taxi, …);
 • notranji let (Ahwaz– Teheran oz. Bandar Abbas);
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti;
 • organizacijo potovanja s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • osnovno zdravstveno zavarovanje;
 • riziko odpovedi potovanja (5,24%);
 • vstopnine (ca. 60 € – 80€);
 • vožnja po sipinah z jeepi in jahanje kamel
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v program potovanja;
 • Povabilno pismo s strani iranske agencije za vizum ter urejanje vizuma 30 dni pred odhodom (85 €); v kolikor se prijavite 14 dni pred odhomom so storitve dražje za 40€;
 • nočitev prvi dan in zadnji dan potovanja;
 • povratni transfer do letališča (če bo mednarodni let izven Slovenije);
 • doplačila za eno posteljno sobo 100 € (12 dnevno potovanje) ali 130 € (20 dnevno potovanje).

Podaljšek  potovanja se zaračunava posebej (pri 12 prijavljenih je 380 €) kot podaljšek potovanja in vključuje: namestitve zajtrkom, spanje pri domačinih z zajtrkom, vse prevoze po programu (z najetim avtobusom/kombiji, redno avtobusno linijo  in ladjico), slovenskega profesionalnega vodnika in lokalnega vodnika (na sajtih). Notranji let Kerman – Teheran.

Pomembno: Cene letalskih kart in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (Iranski rial vs. € vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 200 € in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru manjše skupine (11-10 oseb) je doplačilo za organizacijo 100 € in 140€ (9-8 oseb) ter 160€ (7-6 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

This entry was posted in iran and tagged . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s