Potovanje – KIRGIZIJA


kolaž

 

 

 

Kirgizija je z visokogorjem zaprta država, ki se jo drži sloves »Švica Srednje Azije«. To je visokogorska dežela, ki prav vsakemu jemlje dih s  svojo prelepo in neokrnjeno naravo in se ponaša s številnimi v nebo segajočimi vršaci Tjanšana in Pamirja, z ozkimi dolinami, ki jih krasijo kristalno čiste reke, turkizna jezera, zeleni gozdovi in neskončna stepa, kjer se pasejo konji, ovce in jaki. Preko tega goratega in težko prehodnega dela je potekal eden izmed krakov svilne ceste, kjer se je mudil tudi mongolski Džingiskan in se ustavil Marko Polo, ko je potoval proti Kitajski in srečal gostoljubne kirgiške nomade, ki se vse do danes niso odpovedali svojemu prvinskemu načinu življenja. Pridružite se nam, da bomo skupaj odkrivali lepote nomadske Kirgizije.

Znamenitosti na poti

Biškek – glavno mesto Kirgizije s kirgiškim in sovjetskim delom, kjer še stoji kip Lenina;

Jezero Issyk Kul – drugo najvišje ležeče jezero na svetu t.i. kirgiško morje. Ob obali pa se najde številne petroglife in ostanke svilene poti;

Tjanšan – 3000 km dolga gorska veriga, ki ji pravimo tudi Nebeško gorovje;

Karakol – mesto z rusko pravoslavno cerkvijo, mošejo in zanimivim nedeljskim bazarjem;

Treking v gorovju Tjanšan – treking v kirgiški biser s pobeljenimi vrhovi in turkizno-zelenim jezerom;

Pravljični kanjon – kanjon neverjetnih in bizarnih oblik, ki jih je preoblikoval veter v domišljijske skulpture in oblike zato dobi pridevnik “pravljični

Soteska “sedem bikov” – slikovita 35 km dolga soteska rdečih kamenin in zanimivih oblik;

Mrtvo jezero – zdravilna blatna kopel s pogledom na pogorje Tjanšana

Taš Rabat – nekdanji karavansaraj umeščen v prekrasno pokrajino v bližini kitajske meje na višini 3500 m; 

Songkul – jezero na osrednji planoti leži na 3300 m, tu se pase živina, domačini živijo v jurtah in opravljajo svoja vsakodnevna opravila;

Kirgiški »wild west« -spektakularna narava, prelazi in visokogorske ceste;

Kanjon reke Narin – slikovita dolina s kanjoni, jezeri, zelenimi hribi, kjer se pasejo jaki in konji;

 – najstarejše kirgiško mesto znano po svojem fantastičnem pisanem bazarju;

Ferganska dolina – dolina treh držav, dolina civilizacij, svile, keramike in narave.

OKVIRNI PROGRAM 


Dan 1: LET V KIRGIZIJO Iz bližnjega letališča (Dunaj/Benetke/Budimpešta) poletimo proti Kirgiziji.

2. dan : OŠ Pristanek v drugem največjem mestu v Kirgiziji, v Ošu na zahodu države. Po počitku sledi še izgubljanje po mestu in živahnem, tipičnem centralno azijskem bazarju v Ošu. Zvečer pa se povzpnemo na razgledno točko – t.i. Salamonov hrib. GH (Z)

Dan 3 KANJON REKE NARIN: Pristanemo v Ošu, ki se nahaja v rodovitni Ferganski dolini. Iz Oša se zapeljemo proti kanjonu najpomembnejše kirgiške reke Narin. Vozimo se slikovitem kanjonu modro-zelene reki in občudujemo naravo.  Za pogumne uživače sledi kopanje v jezeru Toktogul in še vožnja do doline Suusamyr. GH (Z)

Dan  4 – 5  SONG KUL in KIRGIŠKI NOMADI: Fantastičen vožnja v osrednji del Kirgizije. Fantastična narava, spektakularni prelazi in visokogorske ceste, majhne in zaspane vasice vse dokler ne prispemo do jezera Song Kula. Preko poletja se tu pasejo črede konj, jakov in ovac. Domačini pa živijo jurtah. Privoščili si bomo jahanje konjev, opazovali nomadski način življenja in se po želji povzpeli na okoliške gore. J (Z)

Dan  6 – 7   TAŠ RABAT: Iz Song Kula  nas pot vosi  preko številnih prelazov in kanjona reke Narin. Sledil bo spust proti kitajsko-kirgiški meji, do Taš Rabata, kjer se nahaja impozanten in originalno ohranjen karanvansaraj, ki priča o trgovanju že v času Marka Pola.Tu si privoščimo treking do jezera, ki se nahaja tik ob kitajski meji in kjer je preko višine 4000 m nekoč vodila svilna cesta  (5 ur hoje). Pot tudi prehodimo ali po želji si privoščimo  ježo na konju med divjino prekrasne narave. Mogoče nam uspe videti jake ali celo svizce. J in GH (Z)

DAN 8 – 9 : KARAKOL, KANJON ter BLATNA KOPEL: Iz Tash Rabata se zapeljemo do obale drugega najvišjega jezera na svetu, do Isik kula. Tu si bomo privoščili krajši treking in si bomo ogledali nenavadne kamnite formacije t.i. “pravljičnega kanjona” in nenavadne formacije “sedmih bikov”, ki so vpete v rdeč kamen, ki krasi to pokrajino. Le nazadnje pa bo sledila blatna (zdravilna) kopel.  Zapeljemo se tudi do Karakola, kjer si ogledamo center mesta in pravoslavno cerkev. GH (Z)

DAN 10: POLET

Podaljšek potovanja

Dan 10 – 12  TREKING V ALA-TOO GOROVJU in KARAKOL 3-dnevni treking v fascinantnem Ala-Too gorovju, eni izmed verig gorovja Tjanšan. Naša treking pot krasi slikovita pokrajina s turkiznim jezerom, zelenimi dolinami in pobeljenim pogorjem Tjanšana. Vsekakor nas prevzame gorski svet Kirgizije, kjer prednjačijo številne gore, kanjoni, soteske, mamljivi razgledi. Najvišja točka našega treka bo 3800 m. Treking ni tehnično zahteven, a je potrebno biti kondicijsko pripravljen. Hoje je od 5–8 ur/dan.  C in GH (Z, V)


Dan 13: Pot do BIŠKEKA: 
Zapeljemo se do Biškeka. Na poti do tja sledijo krajši postanki. Po prihodu v prestolnico kratek ogled Biškeka, kjer je še vedno čutiti sovjetski pridih na kar priča kip Lenina. Pozno zvečer se zapeljemo do letališča od koder poletimo proti Evropo / (Z)

DAN 14: POLET: Nočni odhod proti letališču v Ošu/Biškeku in let proti Evropi. Polni doživetij, vtisov bomo zvečer že doma ko se bomo zavedli, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

*Z = zajtrk; *K = kosilo; *V = večerja *H = hotel;  *GH = guesthouse; homestay (domačini); *J = jurta (krožni nomadski šotor); *C = kampiranje

Program priporočamo vsem, ki si želijo popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

Termin potovanja/julij: 13.07.– 22./ 26. 07. (10 ali 14 dni)

Termin potovanja/julij: 30.07.– 08./ 12. 07. (10 ali 14 dni)

Skupina: min. 8 – maks. 16 oseb;

 

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: 850 € + avio karta pri 12 prijavljenih (za 10 dnevno potovanje). Podaljšek potovanja (treking) je 190€. Avio karta je 355€ (november, 2015; karte variirajo med 300 eur – 600 eur) in velja do preklica akcije. Pri manjši skupini je doplačilo 100€ (11 – 10 oseb); 120€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb).

Cena je bila preračunana 25. novembra, 2015.

CENA VKLJUČUJE:

 • Ceno mednarodnega poleta (cena variira: 300 eur – 500 eur);
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev namestitve v jurtah z zajtrkom, pri domačinih z zajtrkom in v preprostih sobah v guesthousih z zajtrkom;
 • vse stroške  s prevozi in vozniki;
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti in lokalnega vodnika (na trekingu);
 • dovoljene za nacionalne parke;
 • vodiče, nosače in kuharje in hrano na trekingu (zajtrk, večerja in malica na poti);
 • organizacijo vodenja potovanja in trekinga in hotelov s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • Zdravstveno zavarovanje,
 • rizik odpovedi potovanja (5,24% nakazanega denarja na agencijo);
 • vstopnine;
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • transfer do letališča (če let zven Slovenije; okvirno 60 eur);
 • napitnine;
 • stroške osebne narave;
 • izposoja šotorov 3-dnevnem treking (4 eur/dan);
 • jahanje konjev;
 • doplačila za enoposteljno sobo niso možna zaradi narave potovanja;
 • nočitev prvi in zadnji dan potovanja.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. 100% zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 200€ in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO?Potovali bomo potovali z avtobusom in najetim kombiji.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih (na trekingu).
 • HRANA:Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI:Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice. To je naše avanturistično potovanje, ki ga imamo v ponudbi.
 • ŠTEVILO OSEB: min 8 – max 16
 • VREME:V Centralno Azijo prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE:Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Kirgizija je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani ne potrebujemo vizuma za Kirgizijo.
Advertisements
This entry was posted in blog. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s