Potovanje – UZBEKISTAN s podaljškom v KIRGIZIJO


kolaž
Prelepa Osrednja Azija je nepozaben del sveta, ki ponuja pravo dozo avanturizma. Odkrivali neverjetno arhitekuturo v Samarkandu, Buhari in Hivi ter spoznali bomo še nomadski način življenja v KirgizijiKirgizija je z visokogorjem zaprta država, ki se jo drži sloves »Švica Srednje Azije«. To je visokogorska dežela, ki prav vsakemu jemlje dih s  svojo prelepo in neokrnjeno naravo in se ponaša s številnimi v nebo segajočimi vršaci Tjanšana in Pamirja, z ozkimi dolinami, ki jih krasijo kristalno čiste reke, turkizna jezera, zeleni gozdovi in neskončna stepa, kjer se pasejo konji, ovce in jaki. Preko tega goratega in težko prehodnega dela je potekal eden izmed krakov svilne ceste, kjer se je mudil tudi mongolski Džingiskan in se ustavil Marko Polo, ko je potoval proti Kitajski in srečal gostoljubne kirgiške nomade, ki se vse do danes niso odpovedali svojemu prvinskemu načinu življenja. Pridružite se nam. 

PROGRAM POTOVANJA 


Dan 1: LET V UZBEKISTAN
 Iz bližnjega letališča (Dunaj/Benetke/Budimpešta) poletimo proti Uzbekistan.

uzbekistan - detajl

DAN 2: HIVA: Po jutranjem pristanki poletimo proti Hivi. Zbudimo se v puščavskem, najmanjšem in simpatičnem mestu t.i. »svilene ceste«. Po svoji izstopajoči arhitekturi s turkiznimi keramičnimi ploščicami je dobila vzdevek »turkizna«. Hiva dobesedno spominja na mesto iz 1001 noči. To simpatično in najmanjše mesto z dvojnim obzidje je pravi muzej na prostem, ki si ga natančno ogledamo. H (Z).

uzbekistan - mošejaDAN 3 – 4: BUHARA: Buhara poimenovana tudi kot »steber islama«. Ogled trdnjave, mošej, medres, karavansarajev, hamamov, bazarjev … Prosto popoldne za nakupe in uživanje v mestu. H (Z)

uzbekistan - samarkand - detajlDAN 5 – 6: SAMARKAND: Vožnja proti Samarkandu  z vlakom. Ogled najbolj poznanega uzbeškega mesta z mošejami, medresami, karavansaraji, astrološkim observatorijem, številnimi grobnicami in še in še. Zvečer se s vlakom zapeljemo prosti Taškentu H(Z)

DAN 7: POLET

PODALJŠEK V KIRGIZIJO

uzbekistan (2a)DAN 7: PROTI kIRGIZIJI: Zelo zgodaj zjutraj se z vlakom zapeljemo v neposredno bližino uzbeške – kirgiške meje. Po opravljenih formalnostih na meji  nas vodi do Osha, kamor prispemo v pozno popoldnaskih urah. Zvečer se povzpnemo na Salamonovo goro od kored se nam nudi prekrasen razgled nad mestom s gorato okolico. GH (Z)

kirgiz-28

Dan 8: OŠ in BIŠKEK: Zjutraj se sprehodimo po najsatrejšem kirgiškem mestu in živahnem, tipičnem centralno azijskem bazarju v Ošu. Popoldan pa poletimo proti Biškeku, kjer si ogkedamo centralni park, kjer se še vedno nahaja kip Lenina. GH (Z)


tajikistan kirgizijaDan 9 – 10: SONG KUL in KIRGIŠKI NOMADI: Zapeljemo se v osrednji del Kirgizije. Fantastična vožnja v osrednji del Kirgizije. Fantastična narava, spektakularni prelazi in visokogorske ceste, majhne in zaspane vasice vse dokler ne prispemo do jezera Song Kula. Preko poletja se tu pasejo črede konj, jakov in ovac. Domačini pa živijo jurtah. Privoščili si bomo jahanje konjev, opazovali nomadski način življenja in se po želji povzpeli na okoliške gore. J (Z)
kirgiz-140Dan 11 – 12: Karavansaraj TAŠ RABAT
: Iz Song Kula  nas pot vosi  preko številnih prelazov in kanjona reke Narin. Sledil bo spust proti kitajsko-kirgiški meji, do Taš Rabata, kjer se nahaja impozanten in originalno ohranjen karanvansaraj, ki priča o trgovanju že v času Marka Pola. Tu si privoščimo treking do jezera, ki se nahaja tik ob kitajski meji in kjer je preko višine 4000 m nekoč vodila svilna cesta  (6 ur hoje). Pot tudi prehodimo ali po želji si privoščimo  ježo na konju med divjino prekrasne narave. Mogoče nam uspe videti jake ali celo svizce. J (Z) 

_mg_7569Dan 13 – 14: KARAKOL, pravljični KANJON ter JEZERO ISIK KUL : Zapeljemo do obale drugega najvišjega jezera na svetu, do Isik kula. Tu si bomo privoščili krajši treking in si bomo ogledali nenavadne kamnite formacije t.i. “pravljičnega kanjona” in nenavadne formacije “sedmih bikov”, ki so vpete v rdeč kamen, ki krasi to pokrajino. Le nazadnje pa bo sledila blatna (zdravilna) kopel. Zapeljemo se tudi do Karakola, kjer si ogledamo center mesta in pravoslavno cerkev. GH (Z) 

kirgiz-trekDan 15 – 17: TREKING V ALA-TOO GOROVJU Treking v fascinantnem Ala-Too gorovju, eni izmed verig gorovja Tjanšan. Naša treking pot krasi slikovita pokrajina s turkiznim jezerom, zelenimi dolinami in pobeljenim pogorjem Tjanšana. Vsekakor nas prevzame gorski svet Kirgizije, kjer prednjačijo številne gore, kanjoni, soteske, mamljivi razgledi. Najvišja točka našega treka bo 3800 m. Treking ni tehnično zahteven, a je potrebno biti kondicijsko pripravljen. Hoje je od 5–8 ur/dan.  C in GH (Z, V) 

kirgiz-146Dan 18: Pot do BIŠKEKA Zapeljemo se do Biškeka. Na poti do tja sledijo krajši postanki. Po prihodu v prestolnico kratek ogled Biškeka, kjer je še vedno čutiti sovjetski pridih na kar priča kip Lenina. Pozno zvečer se zapeljemo do letališča od koder poletimo proti Evropo GH (Z)

Dan 19: POLET Nočni odhod proti letališču v Biškeku in let proti Evropi.

Program priporočamo vsem, ki si želijo popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

*Z = zajtrk; *V = večerja *H = hotel;  *GH = guesthouse; homestay (domačini); *J = jurta (krožni nomadski šotor); *C = kampiranje; *P = nočitev na avtobusu, vlaku, palubah.

Termin potovanja/avgust: 01.08.– 07.08. 2018 (7 dni) ali 01.08. – 19.08.2018 (19 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: od 1300€

Cena s podaljškom v Kirgizijo: od 1800€

CENA VKLJUČUJE:

 • Ceno mednarodnega poleta (cena variira: 400 eur – 600 eur);
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev namestitve v jurtah z zajtrkom, pri domačinih z zajtrkom in v preprostih sobah v guesthousih z zajtrkom;
 • nastanitve v hotelih v Uzbeksitanu (v dvopostekjnih sobah),
 • notranji let v Uzbeksitanu;
 • vse stroške  s prevozi in vozniki;
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti in lokalnega vodnika (na trekingu);
 • vodiče, nosače in kuharje in hrano na trekingu (zajtrk, večerja in malica na poti);
 • organizacijo vodenja potovanja in trekinga in hotelov s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • Zdravstveno zavarovanje,
 • rizik odpovedi potovanja (5,24% nakazanega denarja na agencijo);
 • vstopnine in dovolilnice;
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • urejanje in posredovanje za uzbeški vizum (65€), v kolikor se prijavite 14 dni pred odhodom so storitve dražje za 40€;
 • transfer do letališča (če let zven Slovenije; okvirno 60 -90 eur);
 • napitnine;
 • stroške osebne narave;
 • izposoja šotorov 3-dnevnem treking (4 eur/dan);
 • doplačila za enoposteljno sobo niso možna /razen v Uzbekistanu/ zaradi narave potovanja;
 • nočitev prvi in zadnji dan potovanja – letališki dan.

Rok za prijavo po razpisni ceni je 10. maj 2018. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. 100% zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. Pri manjši skupini je doplačilo 70€ (15 – 12 oseb), 120€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb).V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodenje na potovanju pri najmanj 12 prijavljenih (300€) ter letalska karta s taksami (100€ ob zgodnji prijavi/potrditvi skupine). Za drugi del cene veljajo stroški po programu, ki se jih plačuje sproti na potovanju in so izračunani v primeru polne skupine. Na agencijo se nakaže okvirno 1200 €, ostale nastale stroške se plačuje na poti  kot del aranžmaja programa.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO?Potovali bomo potovali z avtobusom in najetim kombiji.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih (na trekingu).
 • HRANA:Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI:Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice. To je naše avanturistično potovanje, ki ga imamo v ponudbi.
 • ŠTEVILO OSEB: min 8 – max 16
 • VREME:V Centralno Azijo prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE:Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Kirgizija je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani ne potrebujemo vizuma za Kirgizijo.

This entry was posted in blog. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s