PAKISTAN – potovanje in treking

To je prava popotniška avantura, ki nas vodi med preko prelaza Karakorumske visokogorske ceste vodi v severni del Pakistan, ki s svojimi gorami, jezeri, soteskami kaže na svojo veličino in neverjetno neokrnjenost narave. O gostoljubnosti domačinov pa sploh ne bi izgubljali besed. Doživeli bomo najvišje vršace Karakoruma in Himalaje na visoki planoti v Baltistanu, v Hunzi in na trekingu pod Nanga Parbatom. Eden izmed vrhuncev potovanja je absolurno vzpon v dolino pod Nanga Parbatom ter obisk animističnih Kalašev, ki živijo v odmaknjenih dolinah in se tam seznanili z njihovo še živečo tradicijo in običaji. Občudovali bomo Hunzo, ki slovi po visokogorju, natančno obdelanih poljih, slastnih marelicah, ohranjenih petroglifih in bidističnih simbolih in seveda po neokrnjeni naravi. Nazadnje pa sledi še spust do Islamabada in kulturne prestolnice Pakistana, do Lahoreja, kjer domuje kaos, mestni vrvež in sufijska glasba.

OKVIRNI PROGRAM 

Dan 1: LET V ZAHODNO KITAJSKO Iz bližnjega letališča (Dunaj/Benetke/Budimpešta) poletimo proti Urumčiju in Kašgahaju.

Dan 2: KASHGAR V Kashgarju obiščemo (če bo možnost) znan nedeljski bazar, t.i. živiski bazar, kjer opazujemo domačine pri barantanju. V Kasgarju obiščemo stari del mesta s številni bazarji in Id Kah mošejo ter pozno popoldan uživamo v prijetnem mestu v zahodni Kitajski. GH (Z)

Dan 3: Jezero KARAKOL in KIRGIŠKI NOMADI Zapeljemo se proti jugu na karakorumsko cesto, kjer se zaključuje gorka veriga Pamir. Ob prihodu na Črno jezero so najleši razgledi na ledenik Muztaga Ato in življenje kirgiških nomadov, ki pasejo jake in seveda konje. Tu prespimo v Kirgiški jurti. Naslednji dan nas pot vodi preko Tashkurgana do Pakistana. J (Z) IN GH (Z)

Dan 4 – 8: HUNZA in GOJAL  V Gojalu živijo avtohtoni prebivalci Wakhi, ki nas bodo pogostili pri  njih doma v slikoviti dolini, ki je obdana  gorskim masivom, enih najlepših v Pakistanu. Zapeljemo se do manjšega kraja Passu v zgornji Hunzi, kjer sledi pohod na nedaljšem visečem mostu na svetu ter do jezera Kačeli. Vsekakor bomo uživali v razgledih, naravi in mogoče molži jakov. Od tu se zapeljemo do nekdanje »Meke« alpinistov – do Karimabada v centralnem delu Hunze. Dan izkoristimo za raziskovanje okolice in orlovega gnezda. Tu si ogledamo trdnjavo Baltit in se po želji povzpnemo do planjave Ultar, ki ponuja izjemne poglede na okoliške gore, ki nam kar jemljejo dih. GH (Z)

Dan 9 – 11: PO SVILENI CESTI & PRELAZ SHANDUR Iz Hunze se preko prekrasne in visoke pokrajine vozimo proti severuzahodu dežele, ki so jo nekoč prečkale karavane. V Gilgitu si ogledamo ostanke budizma, ki je cvetel prav v tem delu karokorumske ceste. Nato pa nadaljujemo proti zahodu, le -tu nas spremlja pokrajina visokogorskih jezer, zeleno – turkiznih rek in riževa ter pšenična polja z majhnimi zaselki. Prečkamo tudi prelaz Shandur na 3735 m, kjer se nahaja najvišje igrišče za polo. Od tu se zapeljemo do doline Kalašev.  GH (Z)

Dan 12 – 14: ANIMISTIČNI KALAŠI V severozahodnem Pakistanu živijo Kalaši, ki so poslednji staroselci in staroverci s Hindukuša, ki imajo močno ohranjeno tradicijo, verovanja, rituale, mite,… Konec avgusta praznujejo  V tej prekrasni skupnosti bomo ob veliki sreči lahko doživeli pastoralni festival prvih mlečnih izdelkov, ki jih prinesejo v dolino in le to proslavjo z obredi, s plesi in petjem. Zadnji dan se zapeljemo nazaj do Chitrala od koder poletimo proti Islamabadu. GH (Z)

Dan 15 – 16: ISLAMABAD in TAXILA Ogledamo si največjo mošejo Faisal, urejeno mesto ter kaotični Rawalpindi. Če bo čas dovoljeval si ogledamo še zostanke nekdanjege prestolnice Taxile, ki je nekdanj bil najpomembnejši budističen center. H (Z)

 

DAN 17: POLET: Nočni odhod proti letališču in let proti Evropi. Polni doživetij, vtisov bomo zvečer že doma ko se bomo zavedli, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

PODALJŠEK:

Dan  17 – 19: LAHORE in SUFIJI Lahore velja za kulturno prestolnico Pakistan polno življenja in dogajanje. Sprehodimo se po starem delu mesta, se čudimo kaosu, ogledamo mogoče muzej, obidemo slaščičarnice in uživamo v pikantni hrani (za razliko od severa). Zapeljemo se do mejnega prelaza z Indijo, kjer si ogledamo noro zabavno menjavo straže. Kot piko na »i« kar seveda bo obisk sufijske grobnice, kjer bomo lahko uživali v transcendentalni sufijski glasbi in plesu. V kolikor bo čas dovoljeval, se po želji, lahko zapeljemo na podeželje, kjer nam bodo Romi iz Pandžaba tudi kaj zapeli in zaplesali. GH (Z)

DAN 20: POLET: Nočni odhod proti letališču v O in let proti Evropi. Polni doživetij, vtisov bomo zvečer že doma ko se bomo zavedli, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

*Z = zajtrk; *K = kosilo; *V = večerja *H = hotel;  *GH = guesthouse; homestay (domačini); *J = jurta (krožni nomadski šotor); *C = kampiranje

Program priporočamo vsem, ki si želijo popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

Termin potovanja: 18. 09. – 04.10.2018 (16 dni) ali 18.09. – 07.10. 2018 (19 dni)

Skupina: min. 8 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: od 1950€

Cena s podaljškom: od 2080€

CENA VKLJUČUJE:

 • Ceno mednarodnega poleta (cena variira: 500 eur – 900 eur);
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev namestitve v jurtah z zajtrkom, pri domačinih z zajtrkom in v preprostih sobah v guesthousih z zajtrkom;
 • vse stroške  s prevozi in vozniki;
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti in lokalnega vodnika
 • organizacijo vodenja potovanja in trekinga in hotelov s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • Zdravstveno zavarovanje,
 • rizik odpovedi potovanja (5,24% nakazanega denarja na agencijo);
 • vstopnine in dovolilnice;
 • urejanje in posredovanje za kitajski in pakistanski vizum (80€);
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • transfer do letališča (če let zven Slovenije; okvirno 60 eur – 90 eur);
 • napitnine ;
 • stroške osebne narave;
 • doplačila za enoposteljno sobo (marsikje niso možna zaradi narave potovanja);
 • nočitev prvi in zadnji dan potovanja.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. 100% zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje. Mednarodna avio karta je bila preračunana 2.2.2018 in je bila 670€.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. Pri manjši skupini je doplačilo 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 12 oseb), 120€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb).V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z avtobusom in najetim kombiji.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih (na trekingu).
 • HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov, žitnic in stročnic, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli (trekingi v Hunzi so po želji in primerni za ljudi z manjšo kondicijsko pripravo), ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice. To je naše avanturistično potovanje, ki ga imamo v ponudbi.
 • ŠTEVILO OSEB: min 8 – max 16
 • VREME:V Pakistan prihajamo v pomladnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Predvsem pa je zanimiv zaradi festivala pri Kalaših, ki je edinstven. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5 in 35 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Severni Pakistan, Kirgizija in zahodni del Kitajske se varne dežele. Talibanov žal do sedaj tam nismo srečali J Smo pa srečali ogromno prijaznih in odprtih domačinov.  Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Pakistan in ga uredimo pred odhodom.
Advertisements
Gallery | This entry was posted in blog, pakistan and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s