PAKISTAN in zahodna KITAJSKA- potovanje in treking

Potovanje začnemo ob kirgiško – kitajski meji v osrčju gorovja Pamir, kjer med drugimi vršaci izstopa Pik Lenin (7135 m). Pot nas vodi do Kašgarja, nekoč središča na svileni cesti in je še danes središče trgovanja. Po veličastni karakoumski cesti se najprej zapeljemo do jezera Karakol, kjer domujejo kirgiški nomadi in izstopa Mustag Ata (7510 m). Preko prelaza Khujerab bomo prečkali v visokogorski Pakistan, ki s svojimi gorami, jezeri, soteskami kaže na svojo veličino in neverjetno neokrnjenost narave. Da o gostoljubnosti domačinov sploh ne izgubljamo besed. Doživeli bomo najvišje vršace Karakoruma in Himalaje na visoki planoti v Baltistanu in Hunzi. Ob koncu potovanja pa nas čaka še vzpon po Nanga Parbat in spust do prestolnice in kulturne prestolnice Pakistana – do Lahoreja, kjer domuje kaos, mestni vrvež in sufijska glasba.

OKVIRNI PROGRAM 

Dan 1: LET V KIRGIZIJO Iz bližnjega letališča (Dunaj/Benetke/Budimpešta) poletimo proti KirgizijI, do mesta Osh.

Dan 2 – 4: PAMIR & KAŠGAR (Kitajska) Pristanek v Ošu v zahodnem delu Kirgizije. Oš je najstarejše kirgiško mesto, ki se ponaša s svojim starim bazarjem, ki je še danes velja za zelo živahen in etnično pisan bazar. Iz Oša se zapeljemo po najslikovitejšemu delu ferganske doline v srce pamirskega gorovja, kjer izstopa Pik Lenin in skorajda celotno pogorje. Pot nas vodi vse do Kašgarja na Kitajskem, ki slovi po svoji stari četrti, kjer živijo avtohtoni Ujguri in neverjetno pisanem bazarju. GH (Z)

Dan 5: MUSTAG ATA IN NOMADI V bližini Kasgharja nam bo ob veliki sreči uspelo videti nedeljski zelo znan živinski bazar kjer se zberejo številne etnične skupine. Od tu se spustimo po izjemno slikoviti pokrajini v bližino zadnjega Pamirskega vršaca – Mutsag Ata, ki ga lahko opazujemo iz bližine jezera Karakul, kjer prebivajo kirgiški nomadi. Tu preživimo dan in se privoščimo sprehod v tej prekrasni naravi. Tu bo možnost spanja v kirgiških jurtah. J (Z)

Dan 6: PRELAZ KHUNJERAB (Pakistan) Pot nas vodi do najvišjega mejnega prelaza med Kitajsko in Pakistanu. Po opravljenih mejnih obveznostih prestopimo na pakistansko stran in se zapeljemo po izjemno znani Karakorumski visoki cesti (KKH), kjer nam visokogorje kar jemlje sapo. GH (Z)

Dan 7 – 10: HUNZA in GOJAL  V Gojalu živijo avtohtoni prebivalci Wakhi, ki nas bodo pogostili pri  njih doma v slikoviti dolini, ki je obdana  gorskim masivom, enih najlepših v Pakistanu. Zapeljemo se do manjšega kraja Passu v zgornji Hunzi, kjer sledi pohod na nedaljšem visečem mostu na svetu ter do jezera Kačeli. Vsekakor bomo uživali v razgledih, naravi in mogoče molži jakov J. Od tu se zapeljemo do nekdanje »Meke« alpinistov – do Karimabada v centralnem delu Hunze. Dan izkoristimo za raziskovanje okolice in orlovega gnezda. Tu si ogledamo trdnjavo Baltit in se po želji povzpnemo do planjave Ultar, ki ponuja izjemne poglede na okoliške gore, ki nam kar jemljejo dih. GH (Z)

Dan 11 – 14: BALTISTAN in VISOKA PLANOTA DEOSAI Zapustimo Hunzo in se zapeljemo do slikovitega Baltistana, kjer prečkamo tudi reko Ind. Ustavimo se ob peščenih sipinah pod visokogorjem. Ogledali si bomo prestolnico Baltistana – Skardu, ki je kot oaza sredi gora in izhodišče za naš treking na vrh ledenika od koder bomo opazovali vse sedem-tisočake. Na poti do visoke in izjemno slikovite visoke planote Deosai se sprva zapeljemo do jezera Satpara od koder začnemo treking do enega najvišje ležečih jezer na svetu na 4100 m. Spanje pod tisočerimi zvezdami. Od tu se zapeljemo do ene najlepših dolin – Astore, ki leži na severni strani himalajsega osamelca – Nanaga Parbata. GH & C (Z) 

Dan 15 – 18: NANGA PARBAT Iz divje doline Astore se zapelje do izhodišča trekinga pod Nanga Parotom – do Fairy meadowsa in base campa pod Nanga Parbatom, kjer je izjemno lepo viden Nanga Parbata. Po želji se najbolj zm+-ogljivi lahko podajo na bližnji Jalipur peak (5200 m). GH (Z)

Dan 18 – 19:  Pot do ISLAMABADA: Zgodaj zjutraj nas čaka še odhod do izhodišča trekinga, kjer se preoblečemo in nadaljujemo pot po KKH proti Islamabadu. Ogledamo si največjo mošejo Faisal, urejeno mesto ter kaotični Rawalpindi. Če bo čas dovoljeval si ogledamo še znano Taxilo – nekdanji najpomembnejši budističen center. H (Z)

Dan 20: LET V EVROPO

PODALJŠEK:

Dan  20 – 22: LAHORE in SUFIJI Lahore velja za kulturno prestolnico Pakistan polno življenja in dogajanje. Sprehodimo se po starem delu mesta, se čudimo kaosu, ogledamo mogoče muzej, obidemo slaščičarnice in uživamo v pikantni hrani (za razliko od severa). Zapeljemo se do mejnega prelaza z Indijo, kjer si ogledamo noro zabavno menjavo straže. Kot piko na »i« kar seveda bo obisk sufijske grobnice, kjer bomo lahko uživali v transcendentalni sufijski glasbi in plesu. V kolikor bo čas dovoljeval, se po želji, lahko zapeljemo na podeželje, kjer nam bodo Romi iz Pandžaba tudi kaj zapeli in zaplesali. GH (Z)

DAN 23: POLET: Nočni odhod proti letališču v O in let proti Evropi. Polni doživetij, vtisov bomo zvečer že doma ko se bomo zavedli, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

*Z = zajtrk; *K = kosilo; *V = večerja *H = hotel;  *GH = guesthouse; homestay (domačini); *J = jurta (krožni nomadski šotor); *C = kampiranje

Program priporočamo vsem, ki si želijo popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

Termin potovanja: MAJ IN SEPTEMBER

Skupina: min. 8 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

CenaV PRIPRAVI

CENA VKLJUČUJE:

 • Ceno mednarodnega poleta (cena variira: 500 eur – 900 eur);
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev namestitve v jurtah z zajtrkom, pri domačinih z zajtrkom in v preprostih sobah v guesthousih z zajtrkom;
 • vse stroške  s prevozi in vozniki;
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti in lokalnega vodnika
 • organizacijo vodenja potovanja in trekinga in hotelov s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • Zdravstveno zavarovanje,
 • rizik odpovedi potovanja (5,24% nakazanega denarja na agencijo);
 • vstopnine in dovolilnice;
 • urejanje in posredovanje za kitajski in pakistanski vizum;
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • transfer do letališča (če let zven Slovenije; okvirno 60 eur);
 • napitnine ;
 • stroške osebne narave;
 • doplačila za enoposteljno sobo (marsikje niso možna zaradi narave potovanja);
 • nočitev prvi in zadnji dan potovanja.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. 100% zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.

Vplačila: ob prijavi se vplača 200€ in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z avtobusom in najetim kombiji.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih (na trekingu).
 • HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov, žitnic in stročnic, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli (trekingi v Hunzi so po želji in primerni za ljudi z manjšo kondicijsko pripravo), ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice. To je naše avanturistično potovanje, ki ga imamo v ponudbi.
 • ŠTEVILO OSEB: min 8 – max 16
 • VREME:V Pakistan prihajamo v pomladnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Predvsem pa je zanimiv zaradi festivala pri Kalaših, ki je edinstven. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5 in 35 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Severni Pakistan, Kirgizija in zahodni del Kitajske se varne dežele. Talibanov žal do sedaj tam nismo srečali J Smo pa srečali ogromno prijaznih in odprtih domačinov.  Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani ne potrebujemo vizuma za Kirgizijo. Potrebujemo pa vizum za Kitajsko in Pakistan, ki ju uredimo pred odhodom.
Advertisements
Gallery | This entry was posted in blog, pakistan and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s