Potovanje – PERU

PERU

Andi so nesramno zarezali v to deželo. Na eni strani so ustvarili tako suho pokrajino, da še po dveh tisočletjih lahko občudujemo skrivnostne like v tleh puščave v Nazci, na drugi pa večno zelenje amazonskih gozdov. Tam visoko na sredi, ob modrem jezeru in vijugasti reki, pa se sprehajamo med Inkovskimi ostanki.

Dan 1:  POLET DO PERUJA (Lima) Mednarodni polet do Lime in nočitev.
Dan 2 – 3: LIMA – CUZCO
 Po pristanku počitek in ogled Lime. Naslednje jutro se vrnemo na letališče in z lokalnim letom poletimo preko Andov do inkovske prestolnice Cuzco, ki leži na 3Klatez_002.400 m nad morjem. Mesto, ki so ga pred dobrimi petsto leti zgradili Inki nas navduši s svojo arhitekturo, ki je krasna mešanica veličastne inkovske gradnje in prefinjene španske kolonialne arhitekture. Za prilagoditev na višino se lahkotno sprehodimo po ozkih mestnih ulicah do glavnega trga, kjer zamenjamo denar in si za pozno kosilo privoščimo kaj z bogatega perujskega jedilnega lista. H (Z,-,-)

Dan 4: CUZCO Peš se odpravimo do približno uro oddaljene inkovske trdnjave SacsayhuamanSacsayhuaman, ki leži kakšnih dvesto višinskih metrov nad mestom. Mogočni inkovski zidovi nas prvič soočijo z vprašanjem, ki si ga bomo na poti zastavili še mnogokrat – kako jim je uspelo s tehnologijo, ki so jo takrat poznali, zgraditi tako veličastne zgradbe? Sprehod med zidovi nas popelje petsto let nazaj k skrivnostnim obredom te neverjetne civilizacije. Z vrha nad trdnjavo pogledamo na Cusco še iz ptičje perspektive, potem pa se vrnemo na glavni CUZCOmestni trg, ki ga krasita veličastna katedrala in filigranska Jezuitska cerkev. Obisk katedrale nam razodene še drugo zgodbo, tisto o španskem osvajanju inkovskega kraljestva in o moči katoliške cerkve, seznani pa nas tudi z eno najpomembnejših južnoameriških umetnostnih smeri – Cuscensko slikarsko šolo. Nedaleč od glavnega trga vstopimo v glavne inkovske templje, imenovane Quorikancha, ki po natančnosti gradnje mejijo na popolnost. Tukaj je bil za Inke “popek sveta” in od tod so se njihovi svečeniki obračali k bogovom. Kakšno urico, ki nas še loči do noči izkoristimo za spoznavanje s perujsko kulinariko in domačo obrtjo. H (Z,-,-)


Dan 5: CUZCO – PISAC – VALE SAGRADO – OLLANTAYTAMBO
Za dva dni zapuščamo Cusco. Pisac-MarketOdpeljemo se do inkovskega svetišča Quenko, kjer se sprehodimo skozi kratek labirint, ki so ga narava in Inki izklesali v veliko monolitno skalo. Sredi veličastne andske narave obiščemo najprej zavetišče za ogrožene živali, le streljaj naprej pa se seznanimo še z vsemi štirimi andskimisorodniki kamel: lamo, alpako, vikunjo in gvanakom. Kmalu se globoko pod nami odpre Maras salt minebarvita Valle Sagrado, oziroma Sveta dolina z mestecom Pisacom, ki se ponaša z najbolj živopisno tržnico v Peruju. A preden jo obiščemo, nas čaka še sprehod po inkovskih ruševinah, ki bdijo visoko nad mestom. Razgledna steza nas vodi nad globokimi pečinami, ter skozi predor vse do osrednjih svetišč. Po kosilu nas čaka prijetna vožnja po rodovitni Sveti dolini, polni indijanskih vasi, pred večerom pa še en sprehod med bazeni solin Maras. Dan zaključimo v vasici s težko izgovorljivim imenom Ollantaytambo. H (Z,-,-)

Dan 6: OLLANTAYTAMBO – MACHU PICCHU – CUZCO Zelo zgodaj se z železnico Klatez_003odpeljemo do kraja Aguas Calientes, odkoder nadaljujemo z avtobusom do najlepšega kraja na svetu. Ko se umikajo jutranje meglice, je že tako skrivnostni Machu Picchu še za odtenek bolj čaroben. Ni skrivnost, kdaj in kako je mesto nastalo, še vedno pa ostaja skrivnost, čemu je bilo namenjeno. So tod bivali tisti najpomembnejši svečeniki? So morda v mestu bivale device Sonca? Kakorkoli že, dejstvo je da ga Španci niso nikoli odkrili in da sedaj stoji pred nami v vsej svoji lepoti. Sprehajali se bomo med ruševinami svetišč in posedali ter uživali v neverjetnih razgledih. Sredi popoldneva se vrnemo v Aguas Calienetes in nato z vlakom proti nam že znanemu Cuzcu. H (Z,-,-)

Dan 7: CUZCO – ALTIPLANO – SILLUSTANI – PUNO Po zajtrku zapustimo Cuzco in se po Klatez_001dolini zgornjega toka reke Urubamba počasi dvigamo proti 4400 metrov visokemu prelazu La Raya, od koder se spustimo na Altiplano, visoko Andsko planoto. Pot nas vodi med živopisnimi indijanskimi vasmi, prostranimi pašniki in mogočnimi šesttisočaki. Bolj se bližamo jezeru Titikaka, širši so razgledi. Altiplano je bilo nekoč davno morje, od katerega je ostalo le jezeroTitikaka in pa neskončna planota, polna sonca in visokogorske svetlobe. Prav nič čudnega ni, da so ravno tod Inki pričeli častiti Intija, boga sonca. Med potjo si bomo pogledali Andsko Sikstinsko kapelo v Andahuaylillasu, skriti biser cerkvene dediščine, ter Virakočino svetišče v Raqchiju. Zvečer pred prihodom v Puno pa še čarobni predinkovski Sillustani, ki leži na planoti nad tihim jezerom Umayo. Sledi večerni sprehod po vedno živahni osrednji ulici v Punu. H (Z,-,-)

Dan 8: PUNO – TITIKAKA – UROS – otok TAQUILE Titikaka velja s svojimi 3800 metri za najvišje plovno jezero na svetu. Morda to sploh ni res, zagotovo pa je to največje jezero na Klatez_004tako veliki nadmorski višini. S čolnom se najprej zapeljemo do plavajočih otokov Uros. Domačini jih že tisočletja gradijo iz trsja, ki raste v plitvinah tega jezera. Nekoč so otoki zanje predstavljali varnost pred plemeni s celine, zadnja leta pa jim vse bolj predstavljajo ekonomsko varnost. Nadaljujemo do pravega otoka Taquile, kjer vaščani strogo nadzirajo obisk turistov in s tem ohranjajo pristnost vaškega življenja. Na otoku ni hotelov, zato prespimo kar pri gostoljubnih domačinih. Popoldne izkoristimo za kakšen prijeten sprehod in raziskovanje otoka. Čaka nas simpatičen večer z domačini. H (Z,-,V)

Dan 9: TAQUILE – kanjon COLCA Zajtrk. Pred njim pa morda še samoten jutranji sprehod Klatez_005med kamnitimi ograjami otoka. Nato se žal poslovimo od domačinov, saj na jezeru že čaka barka, ki nas bo odpeljala nazaj na obalo mesta Puno. Do kanjona Colca nas čaka vožnja po sanjavi visokogorski pokrajini. Ko zapustimo Altiplano se najprej mimo gorskih jezer, včasih polnih flamingov, dvignemo na 4500 metrov visoko planoto, kjer se pasejo številne lame in alpake. A ta dan nas čaka še en prelaz – 4910 metrov visoko razgledišče sredi vulkanov. V kanjon Colca se spustimo že v temi in ko se naslednji dan prebudimo, je presenečenje, kod smo se znašli še toliko večje. H (Z,-,-)

Dan 10: Kanjon COLCA – CRUZ DEL CONDOR – AREQUIPA Canjon Colca velja s svojimi Colcadobrimi tri tisoč metri za enega najglobljih kanjonov na svetu. Fantastična pokrajina, kot krpanka barvita polja, prepredena s številnimi terasami. Domačini v barvitih nošah in z značilnimi klobuki. Mimo slikovitih vasi se odpeljemo nad strmimi bregovi kanjona do razgledišča imenovanega Cruz del Condor. V pečinah pod križem gnezdi nekaj deset Vicuñakondorjev, teh največjih letalcev na svetu. Če nam bodo bogovi in vreme naklonjeni bomo priča neverjetni predstavi teh, za Inke svetih živali. Najprej drobne pike globoko pod nami se počasi dvigajo, dokler nas ne preletijo čisto nad našimi glavami. Pesem El Condor Pasa šele sedaj dobi pravi pomen. Na poti nazaj se ustavimo v Chivaju, upravnem središču Colce, potem pa se vrnemo na sinočnjih 4910 metrov. In peš še kakšen meter više. Preden se znajdemo v Arequipi nas čaka še prava andska pampa, okrašena z visokimi vulkani in prostranstvi polnimi vikunj. Večerni sprehod po Arequipi. H (Z,-,-)

Dan 11: AREQUIPA Arequipa je belo mesto. Država v državi. Samooklicana republika in Mt-Ampatonajlepše perujsko kolonialno mesto. Dopoldan obiščemo samostan svete Katarine. Barvite hiše in ulice, vrtovi ter dvorišča dajejo samostanu občutek mesta v mestu, zgodba ki se je odvijala za temi zidovi, pa nam razkrije kakšno je bilo življenje pred slabimi petsto leti. In to ne samo znotraj zidov samostana. V bližnjem muzeju obiščemo Juanito, inkovsko izbrano deklico, ki so jo pred več kot pol tisočletja Inki pospremili na 6300 metrov visoki vulkan Ampato in jo podarili bogovom v zameno za njihovo naklonjenost. Popoldan izkoristimo za pohajanje po Arequipi. Morda se odpravite na tržnico, morda po trgovinah, ali pa zgolj posedate na najlepšem trgu v Južni Ameriki in uživate. H (Z,-,-)

Dan 12: AREQUIPA – NAZCA  Dokončno zapustimo velike nadmorske višine in se spustimo Nazca_Peru_Lineasdo Pacifika. Čaka nas še en del potovanja – puščava Atacama, ena najbolj suhih pokrajin na svetu. Divja in lepa pokrajina, ki na vsakem koraku preseneti z drugačno sliko. Ustavimo se ob morju, da namočimo noge, ter splašimo ptice, na tržnici v Camani si privoščimo sok ali morda cheviche, potem pa se počasi odpravimo proti Nazci. Puščava ozeleni vsakokrat, ko prečkamo kakšno od mnogih rek, ki so se prebile z Andov do morja. V večernih urah prispemo v Nazco, kraja z »največjo« uganko na svetu. H (Z,-,-)

Dan 13: NAZCA – PARACAS Zakaj so pred skoraj dva tisoč leti Indijanci Naski izrisali te huacachina-icaskrivnostne like v puščavo, če pa so vidni le iz zraka? So res morda znali že leteti? V skladu z vremenskimi razmerami si privoščimo jutranji polet z letalom nad neverjetnimi slikami in črtami, z razglednega stolpa pa si popoldan še od bliže pogledamo dva izmed likov: drevo in roke. Popoldan se odpeljemo do oaze z jezercem, ki se skriva sredi visokih sipin v Huacachini. Po mirnem sprehodu okoli jezerca se odpeljemo še do destilarne pisca, najbolj znanega perujskega žganja. Zvečer smo v Paracasu, kjer ob mestni plaži pripravljajo izvrstne morske dobrote. H (Z,-,-)

Dan 14: PARACAS – LIMA S čolnom obkrožimo otočje Ballestas, kjer ima zatočišče veliko paracas-7število živalskih vrst – od ptičev do morskih levov, celo pingvini se najdejo vmes. Nekateri to otočje imenujejo tudi mali Galapagos in to ne brez razloga. Bližnji narodni park Paracas se ne sklada z našimi pojmovanji narodnih parkov. Ni jezerc, ni smrek in rečic. Je pa ena najbolj neokrnjenih slanih puščav, polna ptic in vetrov z Oceana. Sprehodi po samotnih obalah, nas še zadnjič odzibljejo po perujski neskončnosti. Popoldan se odpeljemo do Lime, se nastanimo v hotelu v starem delu mesta in se prepustimo večernemu utripu prestolnice. H (Z,-,-)

Dan 15: LIMA Dopoldan se sprehodimo po zgodovinskem delu Lime. Vstopimo v katedralo, Lima2kjer je pokopan konkvistador Francisco Pizarro, ter tako tudi simbolno sklenemo naše osvajanje Peruja. V bližnjem samostanu svetega Frančiška si ogledamo neverjetno knjižnico, zatem pa zavijemo na kosilo v kakšno od tipičnih limenskih restavracij. Še malo prostega časa za zadnje vtise, nato pa se počasi odpravimo proti letališču. Večerni let proti Evropi. Nočitev na letalu (Z,-,-)

Dan 16: Polet Po pristanku v Madridu nas čaka še polet do Benetk ter prevoz do Ljubljane.

Termin potovanja: 08.09. – 23.09.2016 (16 dni)

Skupina: min. 8 – maks. 16 oseb

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Vodnik: Matjaž Pirš

Cena: 2850 eur pri 12 prijavljenih.

CENA VKLJUČUJE:

 • Ceno mednarodnega poleta (cena variira);
 • 1 notranji polet (cena variira) na relaciji Lima – Cusco;
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev v hotelih 3* z zajtrkom in polni penzion na otoku Taquile;
 • nočitev zadnji dan je na mednarodnem letu do Evrope;
 • vse stroške  s prevozi in vozniki s turističnim mini avtobusom ali kombijem;
 • prevoz s čolni na jezeru Titikaka in na otočju Ballestas;
 • prelet nad linijami v Nazci;
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti;
 • vlak do Machu Picchuja in nazaj;
 • vse vstopnine po programu;
 • organizacijo vodenja potovanja s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • Zdravstveno zavarovanje,
 • rizik odpovedi potovanja (5,24% aranžmaja);
 • prehrana (razen zajtrkov in polnega penziona na otoku Taquile) , kakršnakoli zavarovanja (zdravstvena, rizik odpovedi …)
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • napitnine;
 • stroške osebne narave;
 • doplačila za enoposteljno sobo (260 eur);
 • nočitev zadnji dan potovanja, ko smo na letalu.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo (cena od 800 eur – 1300 eur). 100% zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje. Letalski prevozniki spreminjajo cene letalskih vozovnic zato objavljena cena lahko odstopa od prvotno objavljene, saj cena letalske karte velja do zapolnitve kvot.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com

Vplačila: ob prijavi se vplača 200€ in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena in se potovanje vseeno lahko izpelje. V primeru manjše skupine so doplačila: 100 € (11 – 10 oseb) in 150 € (9 – 8 oseb). Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive. Cena je preračunana 6. junija 2016.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo z najetimi avtobusom, vlakom in ladjico in letali;
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 3* v dvoposteljnih sobah;
 • HRANA: Jedli bomo lokalnih restavracijah. Za vegetarijance se bomo potrudili.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli z malce potovalnega duha.
 • ŠTEVILO OSEB: min 8 – maks 16.
 • VREME: poletje/jesen je glavna sezona v Peruju, ko je primerno za potovanje;
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Peru je varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi.

Potovanje se  uradno izvaja preko agencija EPRA doo.

This entry was posted in blog, peru and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s