Potovanje – IRANSKA avantura s podaljškom na jug


IRAN - JESENAvantura po Iranu! Odkrivanje klasičnih mest, spanje v vasicah, puščava, slano jezero, kamelji safari, mošeje, medrese, Esfahan, Perzepolis, templji, življenje med nomadi, čaji, vodne pipe, bazarji in seveda jug Irana s prvotno Elamsko civilizacijo, kjer bo možnost ogkeda Suze, piramide, mline na vode in slikovito okolico orednjega gorovja Zagrosa ter še in še… Poslednje pa še podaljšek na jug Irana, na otok, med nomade, na tradicionalno tržnico in neverjetno slikovit otok Qeshm, ki je poznam po geo-nacioalnem parku. Ter poslastica na severu Irana kjer se izgubljamo ob trdnjavi Alamut. Pridružite se nam, dvomimo da boste razočarani nad fascinantnim Iranom.
 

VRHUNCI potovanja:

 • Teheran – moderna prestolnica Irana, kaos, palače, muzeji, parki;
 • Esfahan – biser Irana: prefinjena arhitektura, mostovi, čajnice, preproge, armenska četrt;
 • Puščava – džip safari čez sipine, slano jezero, oaza datljevih palm, kamele, sončni zahodi;
 • Zoroastrizem – Zaratustra, svetišče zoroastrov v zapuščeni vasi, tempelj ognja, stolpi tišine;
 • Yazd – tradicionalno mesto z labirintom ulic, klima, zbiralniki vode, karavsaraji, rokoborba;
 • Perzijska zapuščina –fascinantne kraljeve grobnice in veličastnost Perzepolisa in Suze ob Perzijski obali; 
 • Širaz – mesto ljubezni, vrtnic, pesnikov, romarjev,… Hafizova grobnicam, bazar in vrtovi;
 • Gorovje Zagros – apnenčasta gorska veriga s prelepo naravo in čudovitimi slapovi;
 • Perzijski zaliv – ostanki prvotne Elamske civilizacije v mezopotamiji ter : Suza, piramide, vodi mlini, …
 • Qeshm geo-nacionalni park – gozd mangrov, slana jama, delfini, flamengi, tradicionalni Bandari ljudje, čisto morje, sončni zahodi, portugalska trdnjava….
 • Alamut – trdnjava, ki je v 11. stoletju postala središče Ismailcev, cela dolina do Alamuta oz. Ghazorkhana je prekrasna.

PROGRAM PO DNEVIH:

Dan 1 : LET V IRAN Iz mednarodnega letališča preko Istanbula poletimo proti Iranu. Teherana. GH (Z)

IRAN (128)2. – 3. dan: ESFAHAN Po pristanku na mednarodnem letališču IKA, se sprva zapeljemo proti Esfahanu, ki velja za biser Irana, saj mu pravijo »Esfahan je pol sveta«, ki se ponaša s prefinjeno arhitekturo mošej katere turkizne kupole so ponesle slavo mesta vse do zahoda in vzhoda. Esfahan je tudi mesto palač, mostov, čajnic in bazarjev ter z zelo znane armenske četrti… Poleg impresivne arhitekture, nas bo navduševal bazar, saj poleg znanih perzijskih preprog v ospredje silijo še keramični, bakreni in leseni izdelki, zlato, tekstil, … GH (Z)

img_88694. dan: ZOROASTRSKA ZAPUŠČINA in SVILENA POT Iz puščavske oaze se zapeljemo proti osrednji puščavi Irana. Na poti do tja se ustavimo ob karavansaraju, »ledenih« hišah, trdnjavah in vasicah, kjer se je čas ustavil. Ogledamo se tudi največje svetišče zoroastrov, ki hranijo svoj večni ogenj preko 1500 let v vasici sredi ničesar. Spokojnost in razsvetljenje religije zoroastrizma, ki se je tu ohranil v manjšem obsegu, je vsekakor navdušila nemškega filozofa Nietzscheja, ki je napisal delo »Tako je govoril Zaratustra«. Ogledamo si tudi zoroastrske stolpe tišine. Zvečer prispemo v Yazd H (Z)

Iran-Photo5. dan : YAZD V Yazdu, simpatičnem puščavskem mestu z zanimivo arhitekturo iz žganih opek se izgubljamo po prepletenih ulicah starega mestnega jedra. Natančno spoznamo puščavsko arhitekturo od vodnih kanalov, do prvih »klima naprav« ter zbiralnikov vode, ki so za preživetje v puščavi zelo pomembni. Obiskali bomo tudi zoroastrske stolpe tišine. Časa bo dovolj tudi za lastno raziskovanje ali morda za ogled poznane iranske rokoborbe. GH (Z)

Meymand6. dan: JAMASKA VASICA IN KARAVANSARAJ Iz Yazda se zapeljemo proti vzhodu Irana. Na poti si ogledam zelo zanimivo trdnjavo in karavasaraj ter se prepustimo puščavi. Popoldan se zapeljemo do simpatične “jamske” vasice. V bližini tudi prenočimo. GH (Z)

kalouts7. – 8. dan: PUŠČAVA Zapeljemo se do puščave Lut, kije enotavno presežk v puščavskih pojavih, še posebej to pripujejo “peščenim stolpom” . V puščavi se izgubljamo v različnih puščavskih pojavih, lahko si privoščimo jahanje kamel ter uživamo ob sončnem zahodu in opazujemo neskončnost.  Prespimo pri domačinih na preprostih ležiščih. Tu nam bodo pripravili večerjo in morda tudi nekaj zaigrali za nas, mi si bomo pa mogoče lahko privoščili sveže detelje in granatna jabolka. GH (Z)

Die-Lehmstadt-von-Rayen9. KERMAN IN MAHAN ter trdnjava RAYEN: Zapustimo puščavo ter se zapeljemo proti Kermanu in Mahanu, ki je znan po svojih čajnicah, bazarjih, vrtovih in izvrstni puščavski arhitekturi. V neposredni bližini se nahaja trdnjava, ki je dobila vzdevek “mali Bam”. Zvečer se z udobnim VIP avtobusom zapelejmo proti Širazu. R (Z)

img_99120071951142-110. – 11. dan: ŠIRAZ & PERZEPOLIS Širaz na jugu Irana je poznan kot mesto ljubezni, vrtnic, pesnikov, romarjev,… V starem mestnem jedru nas prevzame zelo lepo ohranjena barvita tržnica, mošeje in grobnico velikega sufija Hafiza. Vsekakor pa ne moremo zapustiti Širaza brez, da bi okusili njihov sladoled s faludami. Raziščemo tudi okolico od znanega Perzepolisa, ki je kljub propadu ohranil svojo slavo veličastnosti. Ustavimo se ob kraljevih grobnicah ter si ogledamo prvo prestolnico perzijskega imperija Pasargard, kjer najbolj izstopa grobnica ustanovitelja perzijskega (ahmenidskega) imperija Kira Velikega. Večerni transfer do letališča v Širazu od koder poletimo do Teherana ali odhod z nočnim VIP avtobusom do Bandar Abbasa, ki leži ob Perzijskem zalivu. R (Z) ali / (Z)

12.dan: POLET proti Evropi: V nočnih urah iz mednarodnega letališča IKA poleletimo do enih izmed evropskih mednarodnih letališč.

 PODALJŠEK NA JUG IRANA:
qeshmDan 12 – 14: GEO-NACIONALNI PARK QESHM in HORMOZ
: Iz Bander Abbasa se z ladjico zapeljemo na otok Qeshm, ki je znan po svojem geo-nacionalnem parku (Unesco).Tu si ogledamo portugalsko trdnjavo, se izgubljamo v »Zvezdni dolini«, ki spominja na Kapadokijo, raziskujemo gozd mangrov, slane jame in hribe, opazujemo delfine in ptiče, obiščemo ribjo tržnico ter uživamo ob sončnih zahodih. Ob sreči bomo videli tudi želve, rake in druge morske vrste. Qeshm je resnično še neraziskani biser južnega Irana. V kolikor nam bo ostalo dovolj časa se bomo lahko po želji podali še na otok Hormoz, ki je ravno tako zelo zanimiv.  Pridružite se nam pri odkrivanju južnega Irana preden bo prepozno. Zadnji dan poletimo do. GH (Z)

chogha_zanbil15 – 16. dan: ELAMITSKA CIVILIZACIJA: Spustimo se do nižin ob Perzijskem zalivu,  ob Mezopotamiji, kjer je vzniknila prvotna elamitska civilizacija na območju današnjega Irana. Ogledamo si preko 5000 let staro prestolnico in ostala antična mesta, mezopotamsko piramido (zigurat), starodavne vodne mline, mostove, grobnice… seveda pa ne bomo iz regije odšli ne da bi si ogledali famozno Suzo, ki je bila tudi ena izmed prestolnic perzijske civilizacije in nekoč zelo pomemben trgovski center. Zadnji dan zvečer poletimo proti Teheranu. GH (Z)

tehran-milad-117.dan: TEHRAN V Teheranu obiščemo glavne znamenitost mesta. Sprva skrenemo do barvite zaprte tržnice, kjer nam že zadišijo domače iranske začimbe, oreščki, detelji. Na drugem oddelku se lesketa zlato in ostale znane obrti Irana. Ogledamo si tudi nacionalni muzej in se čudimo bogastvu dežele v muzeju draguljev, ki ga bomo ob veliki sreči obiskali. Če nam bo ostalo še kaj časa in energije se bomo proti večeru odpravili do najvišjega stolpa v Iranu od koder bomo imeli večerni razgled nad mestom.  / (Z)

Dan 18: POLET: V nočnih urah preko Teherana poletimo proti domu.

*Z = zajtrk; *V = večerja; *H = hotel; *GH = guesthouse ali spanje pri domačinih v več posteljnih

sobah; *C = šotor. Program priporočamo vsem, ki si želijo doživetega in svobodnega načina

odkrivanja sveta.

Termin (oktober): 24.10. – 04.11.2018 (12 dni) ali 24.10. – 11.11. 2018 (18 dni)

Skupina: min. 6 – max. 16

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: od 1390€

Cena s podaljškom: od 1785€

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo, vodenje in našo energijo;
 • ceno mednarodnega leta (cena variira 350€ – 700€);
 • namestitve v hotelih 2*/3* z zajtrkom in preprostih več posteljnih sobah z zajtrkom;
 • vse stroške s prevozi (najeti avtobus, metro, VIP avtobusi – redna linija, taxi);
 • notranji let (Bandar Abbas – Ahwaz in Ahwaz – Teheran);
 • organizacijo potovanja s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • osnovno zdravstveno zavarovanje;
 • riziko odpovedi potovanja (5,24%);
 • vstopnine (ca. 60 – 80€);
 • vožnja po sipinah z džipi (25€/osebo) in jahanje kamel (5€)
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v program potovanja;
 • Povabilno pismo s strani iranske agencije za vizum ter urejanje vizuma 30 dni pred odhodom (80 €); v kolikor se prijavite 14 dni pred odhodom so storitve dražje za 40€;
 • nočitev prvi dan in zadnji dan potovanja, ko smo na letalu;
 • povratni transfer do letališča (če bo mednarodni let izven Slovenije).

Pomembno: Cene letalskih kart in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (Iranski rial vs. € vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje. Cena mednarodne latalske karte je preračunana 2.februarja 2018 in je bila 400€.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjenoposredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ)

Vplačila: Ob prijavi se vplača 350 € in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru manjše skupine (15-13 oseb) je doplačilo za organizacijo 50 €, (12-10) 100€ in 120€ (9-8 oseb) ter 140€ (7-6 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodenje na potovanju ter letalska karta s taksami (400€ ob zgodnji prijavi do 1.junija). Za drugi del cene veljajo stroški po programu, ki se jih plačuje sproti na potovanju. Na agencijo se nakaže okvirno 700 €, ostale nastale stroške se plačuje na poti v Iranu kot del aranžmaja programa.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO?Iran bomo prepotovali z VIP avtobusi, taksiji in najetim avtobusom (samo za nas)
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah in pri domačinih na skupnih ležiščih oz. v več posteljnih sobah, pri podaljšanju se spi v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah in pri domačinih na skupnih ležiščih oz. v več posteljnih sobah ter šotoru pri nomadih.
 • HRANA:Jedli bomo v hotelskih in lokalnih restavracijah. Iranska hrana je pa zelo okusna in bazira na:  juhah, rižu, mesu, testeninah, ribah, solatah, sezonskem sadju, slaščicah. Za vegetarijance se bomo potrudili, a izbire za vegetarijance je manj.
 • ZAHTEVNOST POTI:Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice.
 • ŠTEVILO OSEB: min 6. – max. 16
 • VREME:Oktobra/novembra je v Iranu prijetno toplo, temperature se gibljejo od 10 – 25 stopinj, na jugu je topleje, v gorovju Zagros  pa je bolj hladno in tukaj je tudi večja možnost krajših padavin.
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST:Iran je izjemno varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v mošejah in cerkvah.
 • VIZUM: Slovenci za obisk Irana potrebujemo vizum, ki ga uredimo pred odhodom.

 

Advertisements
This entry was posted in blog, iran and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s