Zahodni in osrednji IRAN

Odkrivanje klasičnih mest, spanje v vasicah, puščava, slano jezero, mošeje, medrese, pompozen Esfahan, puščavski Yazd, kraljevski Perzepolis, začaran Širaz in skrivnostni Alamut. Navdihujoča grobnica Suleymaniye in živahno mesto Tabriz z največjim bazarjem, v bližini pa armenske cerkve in iranska »Kapadokija«.  

1.dan : LET V IRAN Transfer do letališča in polet.

Rezultat iskanja slik za jolfa iran photos 2.dan:  ARMENSKE CERKVE Po pristanku v Tabrizu se bomo zapeljali do iransko – armenske meje, kjer bomo raziskovali slikovito pokrajino mehkih hribov in uživali na poti proti Jolfi. V slikoviti okolici reke Aras se nahajajo armenske cerkve, ki si jih bomo ogledali.  GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is iran-17-2.jpg3.dan: TABRIZ in IRANSKA KAPADOKIJA  Ogledali si bomo Tabriz, ki slovi po živahnem in slikovitem bazarju in vrvežu turško govorečih Azerov, ki prevladujejo v mestu. V Tabrizu si bomo ogledali glavne znamenitosti mesta, se izgubljali po bazarju in poskušali lokalne jedi. Le nazadnje se bomo zapeljali do iranske Kapadokije, kjer ljudje še vedno živijo v bivališčih iz vulkanskega tufa. GH (Z)

Rezultat iskanja slik za sOLTANIYE IRAN4. dan: MAVRIČNI HRIBI in grobnica SULEYMANIYE Zjutraj se bomo zapeljali proti Zanjanu, ki je znan po svojevrstnem bazarju. Le tu si bomo ogledali grobnico Suleymanije (Unesco), ki ima tretjo najvišjo kupoli na svetu. Na poti nas bodo spremljali pisani hribi in This image has an empty alt attribute; its file name is 514.jpgnezemeljska pokrajina zahodnega Irana, ki slovi po po t.i. mavričnih hribih. GH (Z)

Rezultat iskanja slik za ovan lake spring5. – 6. dan: ALAMUT Pot nas bo iz vodila proti Qazvinu in proti Alamutu, kjer si bomo ogledali trdnjavo, ki je v 11. stoletju pod vodstvom Hasana Sabbaha postala središče Ismailcev. Uživali bomo v prečudovitih razgledih na gorovje Alborz in nad slikovito dolino, ki je na pomlad še posebej prvlačna.  Zadnji dan popoldan se bomo zapeljali do Teherana kamor bomo prišli pozno zvečer. Spanje pod Alamutom bo pri domačinih. GH (Z)

Rezultat iskanja slik za abyaneh7. dan: KAŠAN in vas ABIYANEH Pot nas bo iz Teherana vodila proti simpatičnemu Kašanu, kjer si bomo ogledali star del mesta, tradicionalne hiše in vrtove. Obiskali bomo tudi vasico Abiyaneh iz rdeče opeke, kjer ženske še vedno nosijo pisana pokrivala in oblačila. Po sprehodu po vasi bo sledila še vožnja proti Esfahanu. H (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is iran-esfahan-osrednji-trg.jpg8.– 9. dan: ESFAHAN Esfahan velja za biser Irana in mu pravijo »Esfahan je pol sveta«. Pompozno mesto se ponaša s prefinjeno arhitekturo iz Rezultat iskanja slik za isfahanturkiznih keramičnih ploščic. To je mesto palač, mostov, čajnic in bazarjev ter zelo znane armenske četrti bomo natančno raziskali. Ogledali si bomo osrednji trg z impersivno arhitekturo. Trg velja za drugi največji trg na svetu. Poleg impresivne arhitekture s keramičnimi ploščicami, nas bo navduševal bazar, ki je znan po perzijskih preprogah, keramičnih, bakrenih in lesenih izdelkih, po zlatu, tekstilu, oreščkih,… Uživali bomo v pravi iranski čajnici, armenski četrti, krasnih vrtovih in palačah. H (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is iran-puc5a1c48dava.jpg10. – 11. dan: PUŠČAVA Iz Esfahana se bomo zapeljali proti osrednji puščavi Irana, Dasht-e-Kavir, kjer se bomo izgubljali v različnih puščavskih pojavih. Z džipom se bomo zapeljali preko sipin ter uživali ob pogledu na krasne sipine in na slano jezero, ki spominja na slano jezero v This image has an empty alt attribute; its file name is 10353001_10153093907181874_743214645035540126_n.jpgBoliviji. Obiskali bomo puščavsko vasico sredi oaze dateljevih palm in zvečer nam bodo naši gostitelji mogoče tudi kaj zaigrali. Po želji si bomo lahko privoščili tudi jahanje kamel. Spanje pri domačinih. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is 10384046_10153094099526874_4549805409777151079_n-1.jpg12. dan: ZOROASTRSKA ZAPUŠČINA in SVILENA POT Zapustili bomo puščavo in se napotili proti Yazdu. Na poti do tja si bomo ogledali svetišče zoroastrov, kjer hranijo večni ogenj. Zoroastrizem je vsekakor navdušil nemškega filozofa Nietzscheja, ko je napisal delo This image has an empty alt attribute; its file name is iran-datelnji.jpg»Tako je govoril Zaratustra«. Ogledali si bomo tudi zoroastrske stolpe tišine in ustavili se bomo v karavansaraju, »ledenih« hišah, trdnjavah. Zvečer pa bomo prispeli v puščavsko mesto, v Yazd. H (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is iran-43a.jpeg

13. dan: YAZD Yazd je simpatično puščavsko mesto z zanimivo arhitekturo iz žganih opek. V starem mestnem jedru se bomo izgubljali po labirintu prepletenih ulic. Spoznali bomo puščavsko arhitekturo od vodnih kanatoV do blatnih »klima naprav« ter zbiralnikov vode. Časa bo dovolj tudi za lastno raziskovanje ali za ogled poznane iranske rokoborbe. H (Z)

14.– 15. dan: ŠIRAZ &PERZEPOLIS Iz Yazda se bomo zapeljali do Širaza na jugu Irana. Na poti do tja si bomo ogledali nekdanjo perzijsko prestolnico Perzepolis. Ustavili se bomo ob kraljevih grobnicah ter ob grobnici ustanovitelja This image has an empty alt attribute; its file name is iran-c5a0iraz-bazar-1.jpgperzijskega imperija v Pasargadu. Širaz je poznan kot mesto ljubezni, vrtnic in pesnikov. V Širazu nas bo prevzela lepo ohranjena in barvita tržnica. Ogledali so bomo zanimive mošeje z ogledalci, roza mošejo, perzijske vrtove, čajnice in grobnico velikega pesnika Hafiza. GH (Z) in H (Z).

16. dan: POLET Nočni polet proti Evropi 

*H = hotel;  *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba). 

razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

* POMEMBNO – IRAN brez zahodnega dela potovanju se je možno priključiti v Teheranu s tem, da se izpusti ogled Tabriza, Zanjana z okolico in Alamuta. Potovanje se s tem skrajša za 4 dni in je posledično ceneje. Ob zanimanju na potovanje pošljemo več informacij.  

Termin: 20.4. – 5.5.2019 (16 dni)

Termin brez zahodnega Irana: 25.4. – 5.5.2019 (11 dni)

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Skupina: min. 6 – max. 16 potnikov

Info: shakti.potep@gmail.com, 031 – 249 105

Cena: AKCIJA! od 1100€ + letalska karta

Cena brez zahodnega Irana: AKCIJA! 890€ + letalska karta

*letalska karta je okvirno 400€/osebo

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Ljubljana – Tabriz/Teheran/Shiraz – Ljubljana* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage; 
 • Nastanitev v hotelih (H) 2*/3* v dvoposteljni sobah z zajtrkom in v gostiščih (GH) v dvoposteljnih in več posteljnih sobah z zajtrkom;
 • VIP avtobus (udoben avtobus z raztegljivimi sedeži) na relaciji Teheran – Esfahan*;
 • Vsi prevozi po programu v Iranu (najeti avtobus/kombi, redna linija Vip avtobusa, taxiji, metro, terenska vozila);
 • Vožnja z džipi čez sipine;
 • Organizacijo potovanja;
 • Slovenski vodnik/vodja poti.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15 – 14 oseb), 80€ (13 – 12 oseb), 100€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 7 oseb), 160€ (6 oseb).
 • urejanje in posredovanje za iranski vizum (65€).
 • vpisovanje formularja za iranski vizum (15€).

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 42€ (trojno kritje),
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€)
 • enoposteljna soba​ (120€/krajše potovanje in 150€/daljše potovanje) – enoposteljna soba ni možna ko spimo v gostiščih izven mest.

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine – približno 60€ – 90€,
 • napitnina za šoferje 20€.

Opombe:

 • akcija na ceno vela do preklica,
 • za potovanje v Iran slovenski državljani potrebujejo vizum ki ga uredimo pred odhodom,
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. decembra 2018.
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani shaktipotep.com 
 • info: 031 249 105 ali potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko spodnje povezave.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

Mednarodna letalska karta je preračunana na 10. decembra 2018 in je bila 400€ z odhodom iz dunajskega letališča. Cene letalskih kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ). Prijava je informativne narave. Z izpolnitvijo prijavnice se šteje, da sprejemate določila splošnih pogojev poslovanja Agencije.

Vplačila: Prijave sprejema Agencija do 30 dni pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest. Po prijavi boste prejeli račun, iz katerega bodo razvidni vsi podatki o naročenem potovanju. S poslanim računom za prvi obrok v višini 30% cene potovanja se šteje, da je pogodba sklenjena. Preostali del računa mora biti poravnan najkasneje do 10 dni pred odhodom. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru manjše skupine je doplačilo 50€ (15 – 14 oseb), 80€ (13 – 12 oseb), 100€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 7 oseb), 160€ (6 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje glede na manjšo skupino.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovanje je kombinacija ogledov znamenitosti, manjšega pohodništva, obiskov bolj odmaknjenih krajev (puščavske vasi in gorske vasi). Potovali bomo z lastnim prevoznim sredstvom, taxiji, terenskimi vozili,
 • NASTANITEV: Večinanočitev bo v hotelih ali gostiščih (guesthousih) z dvoposteljnimi ali troposteljnimi sobami s kopalnico srednje kategorije. V puščavi in na splošno ko ne bomo v mestih bomo prenočevali v penzionih (tradicionalnih hišah) in pri domačinih kjer nimajo vedno dvoposteljnih sob.
 • VELIKOST SKUPINE: Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 7. Pri manjši skupini (pod 16 oseb) računamo doplačilo, ki so opisana na programu. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.
 • HRANA in PIJAČA: Iranska kuhinja je odlična. Od kebabov, do mesnih jedi, jedi z zelenjavo. Alkoholje v Iranu striktno prepovedan. Po večini se pijejo sokovi in iranski čaj. Za vse ljubitelje kave predlagamo da si jo vzamejo s seboj.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice.
 • VALUTA: V Iranu lahko zamenjamo €/$ v riale. V Iranu ni mogoče uporabljati kreditnih/debetnih kartic razen ob večjih nakupih jih občasno upoštevajo (preproge, keramika,…). Od leta 2017 je mogoče v Iranu kupiti njihovo bančno kartico in položiti gotovino na kartico s katero se lahko plačuje v Iranu.
 • VREME: April je idealen čas za obisk zahodnega in osrednjega dela Irana. Takrat je v Iranu prijetno toplo in dežela je v cvetju, še posebej na severu in zahodu. To obdobje velja za najprimernejše obdobje potovanja v ta del Irana. Temperature se gibljejo od 10 – 25 stopinj, v gorovju Alborzu in na zahodu Irana zna biti hladneje preko noči.
 • ZDRAVJE: Obveznih cepljenj za Iran ni. Priporočamo cepljenje da si ogledate spletno stran zdravinapot.net.
 • VARNOST: Iran je izjemno varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi.
 • VIZUM: Postopek za pridobitev vize je dokaj enostaven. Dobimo jo z našim posredovanjem na iranski ambasadi. Cena vizuma brez priporočilnega pisma je 65€/osebo. Ambasada v Ljubljani oktobra 2107 ni zahtevala priporočilnega pisma, a v kolikor ga bo ponovno zahtevala je cena priporočilnega pisma 35€/osebo.
 • OBLAČILA: Za gorski svet potrebujemo toplejša oblačila.  Na jugu in v puščavskem delu bo precej topleje. Za ženske veljajo posebna pravila oblačenja: glava mora biti pokrita z ruto. Obvezne so dolge hlače in zgornji del z dolgimi rokavi. Seznam opreme in priporočil dobite ob prijavi na potovanje.  

This entry was posted in iran, potovanje and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s