Iran z Alamutom in podaljškom na zahod IRANA

Odkrivanje klasičnih mest, spanje v vasicah, puščava, slano jezero, kamelji safari, mošeje, medrese, pompozen Esfahan, puščavski Yazd, Perzepolis, življenje med nomadi, čaji, vodne pipe, bazarji in seveda zahod Irana. Skrivnostni Alamut, slikovita pot do Tabriza z največjim bazarjem, do iransko-armenske meje, kjer se nahajajo armenske cerkve in do iranske »Kapadokije«, do pokrajine iz vulkanskega tufa in pisanih hribov v bližini Tabriza.

VRHUNCI potovanja:

 • Esfahan – biser Irana: prefinjena arhitektura, mostovi, čajnice, preproge, armenska četrt;
 • Puščava – džip safari čez sipine, slano jezero, oaza datljevih palm, kamele, sončni zahodi;
 • Zoroastrizem – Zaratustra, svetišče zoroastrov v zapuščeni vasi, tempelj ognja, stolpi tišine;
 • Yazd – tradicionalno mesto z labirintom ulic, klima, zbiralniki vode, karavsaraji, rokoborba;
 • Perzijska zapuščina –fascinantne kraljeve grobnice in veličastnost Perzepolisa;
 • Širaz – mesto ljubezni, vrtnic, pesnikov, romarjev,… Hafizova grobnicam, bazar in vrtovi;
 • Gorovje Zagros – apnenčasta gorska veriga s prelepo naravo in čudovitimi slapovi;
 • Teheran – moderna prestolnica Irana, kaos, palače, muzeji, parki;
 • Alamut – trdnjava, ki je v 11. stoletju postala središče Ismailcev;
 • Tabriz – mesto slovi po svojem živahnem bazarju in vrvežu turško govorečih Azerov;
 • Jolfa – armenske cerkve in armenska manjšina, ki živi ob iransko – armenski meji;
 • Iranska Kapadokija –pokrajina iz vulkanskega tufa v zahodnem Iranu.

1.dan : LET V IRAN Transfer do letališča in polet.

p01vshg72.dan: TABRIZ  Po pristanku se bomo spočili v hotelu, nato pa si bomo ogledali mesto Tabriz, ki slovi po živahnem in slikovitem bazarju in vrvežu turško govorečih Azerov, ki prevladujejo v mestu. V Tabrizu si bomo ogledali glavne znamenitosti mesta, se izgubljali po bazarju in poskušali lokalne jedi. GH (Z)

IRAN-Kandovan-Village.jpg3. dan: IRANSKA KAPADOKIJA in ARMENSKE CERKVE: Zapeljali se bomo do iranske – armenske meje, kjer bomo raziskovali slikovito pokrajino mehkih hribov in uživali na poti proti Jolfi. V izjemno slikoviti okolici reke Aras se nahajajo armenske cerkve, ki si jih bomo ogledali iransko Kapadokijo, kjer ljudje še vedno živijo v bivališčih iz vulkanskih kamenin. GH (Z)

10959772_782219135202204_3793130411442356334_n4. – 5. dan: ALAMUT, SULEYMANIYE in PISANI HRIBIZgodaj zjutraj se bomo zapeljali proti Qazvinu in proti manjši vasi pod Alamutom Na poti do tja si bomo ogledali grobnico Suleymanije (Unesco) v bližini Zanjana ter se izgubljali v pisanih hribih in nezemeljski pokrajini zahodnega Irana. Ob prihodu do Alamuta se si bomo ogledali trdnjavo Alamut, ki je v 11. stoletju pod vodstvom Hasana Sabbaha postala središče Ismailcev. Uživali bomo v prečudovitih razgledih na gorovje Alborz in slikovito dolino pod Alamutom. Zadnji dan se bomo zapeljali do Teherana. GH (Z)

tehran-milad-16.dan: TEHERAN V Teheranu bomo obiskali glavne znamenitost mesta. Sprva bomo skrenili do barvite zaprte tržnice, kjer nam bomo zadišale domače iranske začimbe, oreščki, detelji. Na drugem oddelku se bo lesketalo zlato in ostale znane obrti Irana. Ogledali si bomo tudi nacionalni muzej in se čudili bogastvu dežele v muzeju draguljev, ki ga bomo ob veliki sreči obiskali. Če nam bo ostalo še kaj časa in energije se bomo proti večeru odpravili do najvišjega stolpa v Iranu od koder bomo imeli večerni razgled nad mestom. H (Z)

IRAN (128)7.– 9. dan: ESFAHAN in KAŠAN Zapustili bomo Teheran in se z avtobusom zapeljali do Esfahana, ki velja za biser Irana. Na poti do tja se bomo ustavili še v mestu Kašan ter v vasi Abiyaneh.  »Esfahan je pompozno mesto se ponaša s prefinjeno arhitekturo s turkiznimi keramičnimi ploščicami. Esfahan je tudi mesto palač, mostov, čajnic in bazarjev ter zelo znane armenske četrti. Poleg impresivne arhitekture, nas bo navduševal bazar, saj poleg znanih perzijskih preprog v ospredje silijo še keramični, bakreni in leseni izdelki, zlato, tekstil.. H (Z) 

12219620_924353997655383_3282317441798820567_n10.– 11. dan: PUŠČAVA V puščavi se bomo izgubljali v različnih puščavskih pojavih, lahko si bomo privoščili jahanje kamel ter uživali ob sončnem zahodu na eni izmed sipin. Po želji si bomo lahko privoščili džip safari, ki ga zelo priporočamo. Prav tako si bomo pogledali največje slano jezero, ki mogoče malce spominja na slano jezer Salar de Uyuni v Boliviji. GH (Z)

img_886912. dan: ZOROASTRSKA ZAPUŠČINA in SVILENA POT Iz puščave se bomo zapeljali proti osrednji puščavi Irana, Dasht-e-Kavir. Na poti do tja si bomo ogledali največje svetišče zoroastrov, ki hranijo večni ogenj v vasici sredi ničesar. Zoroastrizem je vsekakor navdušil nemškega filozofa Nietzscheja, ko je napisal delo »Tako je govoril Zaratustra«. Ogledali si bomo tudi zoroastrske stolpe tišine in ustavili se bomo v karavansaraju, »ledenih« hišah, trdnjavah in vasicah, kjer se je čas ustavil. Zvečer pa bomo prispeli v puščavsko mesto, v Yazd. GH (Z)

Iran-Photo13. dan : YAZDV Yazdu, simpatičnem puščavskem mestu z zanimivo arhitekturo iz žganih opek, se bomo izgubljali po labirintu prepletenih ulic v starem mestnem jedru. Spoznali bomo puščavsko arhitekturo od vodnih kanatov, do prvih »klima naprav« ter zbiralnikov vode, ki so za preživetje v puščavi zelo pomembni. Časa bo dovolj tudi za lastno raziskovanje ali za ogled poznane iranske rokoborbe. GH (Z)

img_99120071951142-114.– 15. dan: ŠIRAZ &PERZEPOLIS Iz Yazda se bomo zapeljali do Širaz na jugu Irana, ki je poznan kot mesto ljubezni, vrtnic, pesnikov, romarjev. V neposredni bližini Širaza se nahaja Perzepolis, ki si ga bomo natančno ogledali na poti proti Širazu. Perzepolis je ohranil svojo slavo veličastnosti. Ustavili ob kraljevih grobnicah v bližini Perzepolisa ter grobnici ustanovitelja perzijskega imperija v Pasargadu. V Širazu, v starem mestnem jedru nas bo prevzela lepo ohranjena in barvita tržnica. Ogledali so bomo mošeje in grobnico velikega sufijskega pesnika Hafiza. GH (Z)

Dan 16: POLET proti Evropi: 

*Z = zajtrk; *V = večerja; *H = hotel; *GH = gostišče/guesthouse ali spanje pri domačinih v več posteljnih

Termin (april): 20.04. – 05.05.2018

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Skupina: min. 6 – max. 16 potnikov

Info: shakti.potep@gmail.com, 031 – 249 105

Cena s podaljškom: od 1595€

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj – Shiraz/Teheran/Tabriz – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • Nastanitev v hotelih (H) 2*/3* v dvoposteljni sobah z zajtrkom in v gostiščih (GH) v dvoposteljnih in več posteljnih sobah z zajtrkom;
 • VIP avtobus (udoben avtobus z raztegljivimi sedeži) na relaciji Esfahan – Teheran*;
 • Vsi prevozi po programu v Iranu (najeti avtobus/kombi, redna linija Vip avtobusa, taxiji, metro, terenska vozila);
 • Vožnja z džipi čez sipine;
 • Organizacijo potovanja;
 • Slovensko spremljanje – vodnik z licenco GZS

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 12 oseb), 130€ (11 – 10 oseb); 160€ (9 – 7 oseb).
 • urejanje in posredovanje za iranski vizum (65€).
 • vpisovanje formularja za iranski vizum (15€).

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 42€ (trojno kritje),
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€)
 • enoposteljna soba​ (120€/krajše potovanje in 150€/daljše potovanje) – enoposteljna soba ni možna ko spimo v gostiščih izven mest.

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine – približno 60€ – 90€,
 • napitnina za šoferje 20€.

Opombe:

 • za potovanje v Iran slovenski državljani potrebujejo vizum ki ga uredimo pred odhodom,
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. decembra 2018.
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani shaktipotep.com 
 • info: 031 249 105 ali potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko spodnje povezave

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

Mednarodna letalska karta je preračunana na 10. decembra 2018 in je bila 400€ z odhodom iz dunajskega letališča. Cene letalskih kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ). Prijava je informativne narave. Z izpolnitvijo prijavnice se šteje, da sprejemate določila splošnih pogojev poslovanja Agencije.

Vplačila: Prijave sprejema Agencija do 30 dni pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest. Po prijavi boste prejeli račun, iz katerega bodo razvidni vsi podatki o naročenem potovanju. S poslanim računom za prvi obrok v višini 30% cene potovanja se šteje, da je pogodba sklenjena. Preostali del računa mora biti poravnan najkasneje do 10 dni pred odhodom. Ob prijavi se na rezervacijo zaračuna 15 EUR prijavnine. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru manjše skupine je doplačilo 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 12 oseb), 130€ (11 – 10 oseb); 160€ (9 – 7 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje glede na manjšo skupino.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovanje je kombinacija ogledov znamenitosti, manjšega pohodništva, obiskov bolj odmaknjenih krajev (puščavske vasi, nomadi). Potovali bomo z javnimi VIP avtobusi, z lastnim prevoznim sredstvom, taxiji, terenskimi vozili, metrojem ter imamo notranji let.
 • NASTANITEV: Večinanočitev bo v hotelih ali gostiščih (guesthousih) z dvoposteljnimi ali troposteljnimi sobami s kopalnico srednje kategorije. V puščavi in na splošno ko ne bomo v mestih bomo prenočevali v gostiščih in pri domačinih kjer nimajo vedno dvoposteljnih sob.
 • VELIKOST SKUPINE: Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 7. Pri manjši skupini (pod 16 oseb) računamo doplačilo, ki so opisana na programu. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.
 • HRANA in PIJAČA: Iranska kuhinja je odlična. Od kebabov, do mesnih jedi, jedi z zelenjavo. Alkoholje v Iranu striktno prepovedan. Po večini se pijejo sokovi in iranski čaj. Za vse ljubitelje kave predlagamo da si jo vzamejo s seboj.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice.
 • VALUTA: V Iranu lahko zamenjamo €/$ v riale. V Iranu ni mogoče uporabljati kreditnih/debetnih kartic razen ob večjih nakupih jih upoštevajo (preproge, keramika,…). Od leta 2017 je mogoče v Iranu kupiti njihovo bančno kartico in položiti gotovino na kartico s katero se lahko plačuje v Iranu.
 • VREME: Oktobra in marca je v Iranu prijetno toplo. To obdobje velja za najprimernejše obdobje potovanja v ta del Irana. Temperature se gibljejo od 10 – 35 stopinj, na jugu je topleje, v gorovju Alborzu in na zahodu Irana pa je bolj hladno kot je tudi večja možnost krajših padavin. Topleje je na jugu, a je vročina suha, torej znosna. V gorskem svetubo seveda hladneje.
 • ZDRAVJE: Obveznih cepljenj za Iran ni. Priporočamo cepljenje da si ogledate spletno stran zdravinapot.net.
 • VARNOST: Iran je izjemno varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v mošejah in cerkvah.
 • VIZUM: Postopek za pridobitev vize je dokaj enostaven. Dobimo jo z našim posredovanjem na iranski ambasadi. Cena vizuma brez priporočilnega pisma je 65€/osebo. Ambasada v Ljubljani oktobra 2107 ni zahtevala priporočilnega pisma, a v kolikor ga bo ponovno zahtevala je cena priporočilnega pisma 35€/osebo.
 • OBLAČILA: Za gorski svet potrebujemo topla oblačila.  Na jugu in v puščavskem delu bo precej topleje. Za ženske veljajo posebna pravila oblačenja: glava mora biti pokrita z ruto. Obvezne so dolge hlače in zgornji del z dolgimi rokavi.

Advertisements
This entry was posted in blog, iran, potovanje and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s