Iran z Alamutom in podaljškom na zahod IRANA

 

IRAN - JESEN

 Avantura po Iranu! Odkrivanje klasičnih mest, spanje v vasicah, puščava, slano jezero, kamelji safari, mošeje, medrese, Esfahan, Perzepolis, templji, življenje med nomadi, čaji, vodne pipe, bazarji in seveda sever Irana s trdnajvo Alamut in slikovito okolico vse do vasice Masuleh ter še in še… Poslednje pa še podaljšek na zahod Irana, med Kurde in manjše vasice, do Salamovega prestola, armenskih cerkva, iranske Kapadokije in raznolikega Tabriza. Pridružite se nam. Dvomimo da boste razočarani nad fascinantnim Iranom. 

VRHUNCI potovanja:

 • Teheran – moderna prestolnica Irana, kaos, palače, muzeji, parki;
 • Alamut – trdnjava, ki je v 11. stoletju postala središče Ismailcev;
 • Masuleh – slikovita vasica v zeleni provinci Gilan na severu Irana;
 • Esfahan – biser Irana: prefinjena arhitektura, mostovi, čajnice, preproge, armenska četrt;
 • Puščava – džip safari čez sipine, slano jezero, oaza datljevih palm, kamele, sončni zahodi;
 • Zoroastrizem – Zaratustra, svetišče zoroastrov v zapuščeni vasi, tempelj ognja, stolpi tišine;
 • Yazd – tradicionalno mesto z labirintom ulic, klima, zbiralniki vode, karavsaraji, rokoborba;
 • Perzijska zapuščina –fascinantne kraljeve grobnice in veličastnost Perzepolisa;
 • Širaz – mesto ljubezni, vrtnic, pesnikov, romarjev,… Hafizova grobnicam, bazar in vrtovi;
 • Gorovje Zagros – apnenčasta gorska veriga s prelepo naravo in čudovitimi slapovi;
 • Tabriz – mesto slovi po svojem živahnem bazarju in vrvežu turško govorečih Azerov;
 • Jolfa – armenske cerkve in armenska manjšina, ki živi ob iransko – armenski meji;
 • Iranska Kapadokija –pokrajina iz vulkanskega tufa v zahodnem Iranu.

Dan 1 : LET V IRAN Iz mednarodnega letališča preko Istanbula poletimo proti Iranu.

tehran-milad-12.dan: TEHERAN V Teheranu obiščemo glavne znamenitost mesta. Sprva skrenemo do barvite zaprte tržnice, kjer nam že zadišijo domače iranske začimbe, oreščki, detelji. Na drugem oddelku se lesketa zlato in ostale znane obrti Irana. Ogledamo si tudi nacionalni muzej in se čudimo bogastvu dežele v muzeju draguljev, ki ga bomo ob veliki sreči obiskali. Če nam bo ostalo še kaj časa in energije se bomo proti večeru odpravili do najvišjega stolpa v Iranu od koder bomo imeli večerni razgled nad mestom. H (Z)

img_99120071951142-13. – 4. dan: ŠIRAZ & PERZEPOLIS Iz Tehrana poletimo proti Širazu na jugu Irana, ki je poznan kot mesto ljubezni, vrtnic, pesnikov, romarjev,… V starem mestnem jedru nas prevzame zelo lepo ohranjena barvita tržnica, mošeje in grobnica velikega sufija Hafiza. Vsekakor pa ne moremo zapustiti Širaza brez da bi okusili njihov sladoled s faludami. Naslednji dan se zapeljemo proti Yazdu in na poti do tja raziščemo okolico znanega Perzepolisa, nekdanje kraljeve rezidence, ki je kljub propadu ohranil svojo slavo veličastnosti. Ustavimo se ob kraljevih grobnicah ter si ogledamo prvo prestolnico perzijskega imperija Pasargard, kjer najbolj izstopa grobnica ustanovitelja perzijskega (ahmenidskega) imperija Kira Velikega. H (Z)

Iran-Photo5. dan : YAZD Yazd je simpatično puščavsko mesto z zanimivo arhitekturo iz žganih opek, kjer se izgubljamo po prepletenih ulicah starega mestnega jedra. Natančno spoznamo puščavsko arhitekturo od vodnih kanalov, do prvih »klima naprav« ter zbiralnikov vode, ki so za preživetje v puščavi zelo pomembni. Časa bo dovolj tudi za lastno raziskovanje ali morda za ogled poznane iranske rokoborbe. GH (Z)

img_88696. dan: ZOROASTRSKA ZAPUŠČINA in SVILENA POT V okolici Yazda raziščemo največje svetišče zoroastrov, ki hranijo svoj večni ogenj preko 1500 let v vasici sredi ničesar. Spokojnost in razsvetljenje religije zoroastrizma, ki se je tu ohranil v manjšem obsegu, je vsekakor navdušila nemškega filozofa Nietzscheja, ki je napisal delo »Tako je govoril Zaratustra«.  Obiščemo tudi zorastrske stople tišine ter manjše vasice vse dikler ne pridemo do majše vasice v Puščavi. Nočitev Pri domačinih v Guesthousu. GH (Z)

12219620_924353997655383_3282317441798820567_n7. – 8. dan: PUŠČAVA V puščavi se izgubljamo v različnih puščavskih pojavih, lahko si privoščimo jahanje kamel ter uživamo ob sončnem zahodu na eni izmed sipin. Po želji si lahko privoščimo džip safari, ki ga zelo priporočamo. Prespimo pri domačinih, ki nam bodo pripravili slastno večerjo in morda tudi nekaj zaigrali za nas, mi si bomo pa mogoče lahko privoščili sveže detelje. Zadnji dan nas pot vodi proti Esfahanu. GH (Z)

IRAN (128)9. – 10. dan: ESFAHAN Esfahan velja za biser Irana, saj mu pravijo »Esfahan je pol sveta«, ki se ponaša s prefinjeno arhitekturo mošej katere turkizne kupole so ponesle slavo mesta vse do zahoda in vzhoda. Esfahan je tudi mesto palač, mostov, čajnic in bazarjev ter z zelo znane armenske četrti… Poleg impresivne arhitekture, nas bo navduševal bazar, saj poleg znanih perzijskih preprog v ospredje silijo še keramični, bakreni in leseni izdelki, zlato, tekstil, … Zadnji dan se iz Esfahana z VIP avtobusom zapeljemo do mednarodnega letališča IKA. H (Z)

11.dan: POLET proti Evropi: V nočnih urah iz mednarodnega letališča IKA poleletimo do enih izmed evropskih mednarodnih letališč.

PODALJŠEK NA zahod  IRANA:

10959772_782219135202204_3793130411442356334_nDan 11 – 12: ALAMUT Zgodaj zjutraj zapeljemo proti Qazvinu in proti manjši vasi pod Alamutom. Povzpnemo se na skrivnostni Alamut, trdnjavo, ki je v 11. stoletju pod vodstvom Hasana Sabbaha postala središče Ismailcev. Uživamo v prečudovitih razgledih na gorovje Alborz. Spanje pri domačinih. Zdnji dan se z nočnim VIP avtobusom zapeljemo do Tabriza GH (Z) in R (Z) p01vshg7

Dan  13 : TABRIZ Tabriz slovi po svojem živahnem bazarju in vrvežu turško govorečih Azerov, ki prevladujejo v mestu. V Tabrizu si ogledamo glavne znamenitosti mesta – medrese, mošeje ali pa uživamo na nakupih slikovitega bazarja.

IRAN-Kandovan-Village.jpgDan 14 – 15: IRANSKA KAPADOKIJA in ARMENSKA CERKEV: Zapeljemo se do iranske Kapadokiji, kjer ljudje še vedno živijo v bivališčih vulkanskih kamenin. Po tej manjši vasici se sprehodimo in morda malce poklepetamo z domačini. Nato se zapeljemo po slikoviti pokrajini mehkih hribov proti do Jolfe, armenske cerkve, ki se nahaja v izjemno slikoviti okolici reke Aras. Neverjetni razgledi proti Azerbajdžau in Armeniji. Zadnji dan se zapeljemo nazaj proti Tabrizu. GH (Z)

Dan 16: POLET proti Evropi: V nočnih urah iz mednarodnega letališča IKA poleletimo do enih izmed evropskih mednarodnih letališč.

*Z = zajtrk; *V = večerja; *H = hotel; *GH = guesthouse ali spanje pri domačinih v več posteljnih sobah; *C = šotor. Program priporočamo vsem, ki si želijo doživetega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

Termin (APRIL): 21.04. – 01./21.04. – 06.05.2018

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Skupina: min. 6 – max. 16 potnikov

Info: shakti.potep@gmail.com, 031 – 249 105

Cena: od 1325€

Cena s podaljškom: od 1695€

CENA VKLJUČUJE:

 • Ceno mednarodnega poleta (cena variira)
 • Ceno notranjega poleta na relaciji Teheran – Širaz (cen variira);
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev v hotelih 2*/3* zajtrkom v dvo ali tro posteljnih sobah, namestitve v gostiščih (guesthousih) in tradicionalnih hišah z zajtrkom;
 • vse stroške  s prevozi in vozniki (avtobus, taxi, letalo, metro);
 • vožnja z džipom po sipinah;
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti;
 • organizacijo vodenja in potovanja s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • Zdravstveno zavarovanje;
 • rizik odpovedi potovanja (5% cene aranžmaja);
 • posredovanje in urejanje za iranski vizum ter Loi (80€/osebo);
 • vstopnine (okvirno 60€ – 90€);
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • jahanje kamel (15€/osebo);
 • transfer do letališča, če let izven Slovenije (od 60€ – 90€ – odvisno od letališča);
 • napitnina;
 • stroške osebne narave (obroki so okvirno 10€ – 15€/osebo/dan);
 • doplačila za enoposteljno sobo (110€ ali 170€ pri podaljšku potovanja);
 • nočitev na letališki dan.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

Mednarodna letalska karta je preračunana na 10. januarja 2018 in je bila 380€ z odhodom iz dunajskega letališča. Cene letalskih kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno

posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ)

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru manjše skupine je doplačilo 50 € (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 10 oseb), 140€ (9 – 8 oseb) ter 160€ (7 – 6 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodenje na potovanju ter letalska karta s taksami (380€ ob zgodnji prijavi; odhod iz Dunaja). Za drugi del cene veljajo stroški po programu, ki se jih plačuje sproti na potovanju. Na agencijo se nakaže okvirno 1000€ (krajše potovanje) oz. 1300 € (daljše potovanje), ostale nastale stroške se plačuje na poti v Iranu kot del aranžmaja programa.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO?Kavkaz bomo prepotovali z najetimi avtobusom (samo za nas)
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah in pri domačinih na skupnih ležiščih oz. v več posteljnih sobah, pri podaljšanju se spi v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah in pri domačinih v več posteljnih sobah.
 • HRANA:Jedli bomo v hotelskih in lokalnih restavracijah. Iranska hrana je pa zelo okusna in bazira na:  juhah, rižu, mesu, testeninah, ribah, solatah, sezonskem sadju, slaščicah. Za vegetarijance se bomo potrudili, a izbire za vegetarijance je manj.
 • ZAHTEVNOST POTI:Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice.
 • ŠTEVILO OSEB:min 6 – maks 16
 • VREME: Aprila/maja je v Iranu prijetno toplo, temperature se gibljejo od 10 – 25 stopinj, na jugu je topleje, v gorovju Zagros  pa je bolj hladno in tukaj je tudi večja možnost krajših padavin.
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST:Iran je izjemno varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v mošejah in cerkvah.
 • VIZUM:Slovenci za obisk Irana potrebujemo vizuma, ki ga uredimo pred odhodom.

Advertisements
This entry was posted in blog, iran, potovanje and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s