KITAJSKA – po svileni cesti od Xiana do Kashgarja


2015072410050917197Čudovita popotniška kombinacija slikovite kitajske po svileni cesti: Od Xiana do Kashgarja. Naše potovanje bomo začeli v Xinau, kjer se je opevana cesta razmahnila prozi zahodu. Le- tu si ogledamo cesarjevo grobnico s preko 6000 glinenimi vojščaki. Od tu bomo skrenili izjemno slikoviti provinci Gansu. Le – tu si sprva ogledamo tibetansko skupnost, budistične samostane in jame. Nato pa pozornost usmerimo v neverjeten geološki pojav »mavričnih« xiahe-gansu-provincehribov v geološkem parku Danxia. V Jiayaguanu in Donhuangu se zapeljemo do kitajskega zidu,
opazujemo gorske masive, puščavo Gobi, oaze ter se sprehodimo po sipinah ter uživalo na lokalnih tržnicah vse dokler ne prispemo do najbolj zahodne province na Kitajskem, do Xinjianga, kjer že prevladujejo Ujguri. V Turpanu se izgubljamo v starem delu mesta ter zapuščenih krajih nekdanje svilene ceste. V puščavi Taklamakan se podamo na rainbow-mountains-danxia-landform-geological-park-china-13kamelji safari. Sipine, sončni zahodi, zvezde in dvogrbe kamele. Na drugi strani pa Pamirsko pogorje, s sedemtisočakom  
– Muztag Ata in zanimiv jezerom Karakol, kjer se pasejo jaki in konji in kjer preživimo nekaj časa z Kirgiškimi nomadi. Nazadnje pa stičišče svilene poti – Kašgar: bazarji, stari del mesta, Ujguri, mošeje, živinska tržnica.  Potovanje po nekdanji svileni pot je zanimivo, doživeto in raznoliko. Od puščav do viskogorji, od velikih mest 1do manjših zapuščenih zaselkov in kjer zmanjka presežnikov s katerimi bi opisali. To potovanje nas bo popeljalo med manj znane dele Kitajske – po najbolj opevanem delu svilene ceste.  Najbolj primeren čas za potovanje je od aprila do začetka jeseni. Pridružite se nam. 

VRHUNCI POTOVANJA:

 • Kaotičnost, mirnost in fotogeničnost potovanja po svileni cesti:
 • Xian – stari del mesta in cesarjeva grobnica s 6000 glinenimi vojščaki;
 • Številna ljudstva Kitajske: Hani, Tibetanci, Ujguri, Kirgizi, Wahki,…
 • Neverjeten geološki park hribov v »mavričnih« barvah;
 • Tradicionalne in pisane lokalne tržnice, delavnice svile in žada ter zanimiv živinski bazar;
 • Budistične jame in budistični samostani
 • Uživanje na najbolj zahodnem delu kitajskega zidu s pogledom na pogorje Shan;
 • Sipine, oaze, sončni zahodi in kamelji safari v puščavi Taklamakan ter spanje izpod tisočerih zvezd;
 • Izgubljanje v labirintu uličic starih mestnih središč, vodnih kanalov in številnih mostov v Turpanu in Kasgharju;
 • Kitajsko podeželje z vasicami pod zasneženimi štiri in pet tisočaki;
 • Pamirsko pogorje z Muztag Ato in kirgiškimi nomadi ter čredami jakov in konjev.

PROGRAM POTOVANJA

Dan 1: POLET 

181584Dan 2- 3: XIAN Jutranji prihod v Xian, v nekdanjo prestolnico, kjer se je začela famozna svilena cesta. Raziskali bomo stari del mesta in se povzpeli na mestno obzidje ter se sprehodili skozi muslimansko četrt ter si ogledali eno najstarejših mošej na Kitajskem. Obiskali bomo tudi pagodo Divje Gosi iz 7.st, ki je sveta za vse Budiste. Seveda pa ne bomo šli iz Xiana preden si ne pogledamo znano grobnico cesarja Qin Ši Huangdija, kjer glinene izpred našega štetja vojščake, kjer se nahaja preko 6000 glinenih vojščakov. Zadnji dan se zvečer vkrcamo na vlak, ki nas popelje do province Gansu. H (Z) in R (Z)

xiahe-gansu-provinceDan 4-5 : RUMENA REKA IN TIBETANCI Po prihodu v Langzhou ob Rumeni reki, se od tu zapeljemo do budističnih jam v Binglingu, kjer se nahajajo budistične skulpture in freske. Pot nadaljujemo skozi manjše vasice vse dokler ne pridemo do visokogorskega mesteca Xiaha, kjer živijo Tibetanci. Ogledamo si enega najbolj znanih samostanov Labrang in opazujemo menihe oblečeni v rdeče tunike in z rumenimi pokrivali. Sprehodimo se izven mesta in se seznanimo z nomadskim življenjem Tibetancev. Zadnji dan se pozno popoldan zapeljemo nazaj do Langzhoja GH (Z)

rainbow-mountains-danxia-landform-geological-park-china-13Dan 6: Geološki park DANXIA & VELIKI BUDA Vkrcamo se na hitri vlak (zajtrk na vlaku), ki nas popelje do mesta Zhangye, kjer si ogledamo temelj Velikega Bude iz 11.st., kjer se nahaja 34 m dolg kip Bude v stanju nirvane. Nato se zapeljemo do fenomenalnega geološkega parka Danxia, ob sončnem zahodu se v tej nezemeljski in geološki izjemno zanimivi pokrajini »mavrične« kamenin kar prelivajo. Danxia geološki park naj bi nastal pred Juro, torej v času pred dinozavri. H (Z)

6ce068dda8174cc0a15d9c21c5cf0898Dan 7: JAIYUGUAN & KITAJSKI ZID Zapustimo Zhangye in se zapeljemo do najbolj zahodne točke kitajskega zidu iz dinastije Ming. Mi se pa sprehodimo po kitajskem zidu in uživamo ob neverjetnih razgledih na gorato okolico gorskega masiva Shan . Ogledamo si tudi osupljivo mestno trdnjavo Jiayuguan in se potopimo v zgodbe iz svilene poti. H (Z)

crescent-lake-desert-oasis-dunhuang-chinaDan 8 – 9: PUŠČAVA GOBI, DUNHUANG IN JAME MOGAO Zapeljemo ob znanem Hexi koridorju, kjer so potovale karavane pa vse do sipin puščave Gobi, kjer se nahaja oaza polmesečvega jezera. Sprehodimo se preko sipin in uživamo v sončnem zahodu v puščavi. Dunhuang je bilo zelo pomembno stičišče karavanske poti, saj so se prav tu razdelile na južno in severno staro karavansko pot. Obiščemo tudi budistične jame Mogao, ki jih velikokrat imenujejo kot »Louvre vzoda«. Tu se je namreč ohranilo 492 jam in 2100 skulptur ter mnogo številne freske. Uživamo tudi na nočni lokalni tržnici, kjer lahko poskušamo lokalno pijačo in hrano, se preizkusimo v barantanju lokalnih izdelkov ali zgolj uživamo v prijetni atmosferi. Zadnji dan se vkrcamo v nočni vlak, ki nas popelje do Turpana. H (Z) in R (Z)

20081209174118312155320772Dan 10: TURPAN Jutranji prihod v Turpan v provinci Xinjiang. Turpan velja za eno najbolj suho mesto, kjer je dežja bore malo ali nič.Kjub temu pa tu uspeva grozdje zavoljo njihovega posebnega namakalnega sistema kanalov t.i. kerez. Ogledamo si kerez sistem, antično trdnjavo in nekdanjo prestolnico Jiaohe, znan 44 m visok minaret ter se zapeljemo do »Ognjenih planin«. Zvečer bo prosto za samostojno raziskovanje ali samostojne nakupe. H (Z)

1Dan 11 – 13: PUŠČAVA TAKLAMAKAN & HOTAN & YARKAND Zapustimo Turpan ter iz Urumqija poletimo do Hotana ob puščavi Taklamakan. Hotan se nahaja ob južni poti svilene ceste, ki je bilo poznano op žadu in pridelavi svile. Nato nas poti vodi v puščavo Taklamakan, kjer si privoščimo kamelji treking ter prespimo v puščavi izpod tisočerih zvezd. Sipine, zvezde, kamele. Zadnji dan se zapustimo puščavo in se zapeljemo do rodovitnega  mesta Yarkent. C (Z) in GH (Z)
The colors of Kashgar bazaar, Xinjiang, ChinaDan 14: Pot do KASGHARJA
Dodobra raziščemo Yarkent kjer si ogledamo zlato mošejo iz 16.st. ter mavzolej posvečen poetu Amani Shana. Pot nadaljujemo proti najbolj znanemu mestu svilene ceste, Kashgarju.

2015072410050917197Dan 15: PAMIRSKO POGORJE – jezero Karakul in Muztag Ata (7546 m)

Zapeljemo se proti jugu na karakorumsko cesto, kjer se zaključuje gorka veriga Pamir. Ob prihodu na Črno jezero so najleši razgledi na ledenik Muztaga Ato in življenje kirgiških nomadov, ki pasejo jake in seveda konje. Tu prespimo v Kirgiški jurti. J (GH)


uyghurheaderDan 16: KASHGAR
Zapustimo kirgiške pašnike ter se zapeljemo do Kashgarja, kje sprva obiščemo (če bo možnost) znan nedeljski bazar, t.i. živiski bazar, kjer opazujemo domačine pri barantanju. V Kasgarju obiščemo stari del mesta s številni bazarji in Id Kah mošejo ter zadnji dan uživamo v prijetnem mestu v zahodni Kitajski. GH (Z)

Dan 17: Polet: Iz Kashgarja poletimo proti mednarodnemu letališču na Kitajskem in od tam proti Evropi.

PODALJŠEK POTOVANJA: 

541030Dan 17 – 18: PEKING in KITAJSKI ZID Po zajtrku v Pekingu ogled velemesta. Odpravimo se na ogled simbola mesta – trg Tiananmen, ki velja največji trg na svetu. Nato bo sledil ogled »Prepovedanega mesta (Unesco) oz. nekdanje cesarske palače. Ogledamo se tudi poletno palačo (Unesco), kjer so se nekoč nahajale cesarjeve rezidence. Seveda pa ne bomo izpustili ogleda dela kitajskega zidu, kjer se bomo sprehodili po delu tega mogočnega 7000 km dolgega obzidja, ki ga je gradil vsak drugi Kitajec. Zapeljemo se že do Olimpijskega stadiona ter zvečer preživimo na zanimivi in slikoviti tržnici v Pekingu ter si privoščimo njihove dobrote. H (Z)

Dan  19: POLET DO EVROPE Poletimo do enega izmed mednarodnih letališč proti Evropi

*Z = zajtrk;  *V = večerja; *H = hotel;  *GH = guesthouse ali spanje pri domačinih v večposteljnih sobah; *C = šotor

Termin (april/maj): 19.04. – 05. 05. 2019 (17 dni) ali 19.04. – 07.05.2019 ( 19 dni)

Termin (julij): 12.07. – 28. 07. 2019 (17 dni) ali 12.07. – 30.07.2019 (19 dni)

Cena: od 2100€ 

Cena s podaljškom: od 2250€   

Skupina: min. 7 – maks. 18 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com, 031 – 249 105

Program priporočamo vsem, ki si želijo doživetega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo, vodenje in našo energijo;
 • ceno mednarodnega leta (cena variira 700€ – 900€);
 • namestitve v hotelih 2*/3* z zajtrkom in preprostih guesthousih na Kitajskem;
 • vse stroške s prevozi (lokalni avtobus, nočni vlak, najeti avtobus,…);
 • angleškega lokalnega vodnika v vsakem mestu;
 • Kamelji safari/treking v puščavi Taklamakan;
 • Spalka in šotor za spanje v puščavi Taklamakan;
 • notranji let (Urumchi – Hotan) – cena variira;
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti;
 • organizacija potovanja s strani slovenske in kitajske turistične agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • osnovno zdravstveno zavarovanje;
 • vstopnine;
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v program potovanja;
 • Napitnine;
 • nočitev prvi dan in zadnji dan potovanja – ko smo na letalu;
 • povratni transfer do letališča (če bo mednarodni let izven Slovenije).

Vse našteto za doplačilo lahko uredimo mi.

Rok za prijavo po razpisni ceni je 1. februar 2017. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart.

Pomembno: Cene letalskih kart in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ)

Vplačila: ob prijavi se vplača 200 € in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru manjše skupine (15-14 oseb) je doplačilo za organizacijo 50€, 100€ (13 – 12 oseb) in 130 € (11-10 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

SPLOŠNE INFORMACIJE

  • KAKO POTUJEMO? V Kitajsko bomo prepotovali avtobusom, vlakom, letali in taksiji.
  • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* in hostlih v dvoposteljnih sobah. Na Kitajskem večkrat hoteli ne ponujajo zajtrka.
  • HRANA: Jedli bomo v hotelskih in lokalnih restavracijah. Hrana je pa zelo okusna in bazira na zelenjavi, rižu, testeninah in mesu.
  • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice.
  • ŠTEVILO OSEB: min 7 – maks 18
  • VREME: Oktobra/novembra ter februarja/marca je je na Kitajskem prijetno toplo, temperature se gibljejo od 10 – 30 stopinj, večja možnost krajših padavin je samo v hribih. Pomlad in poletje sta je primernejša del leta za potovanje v te dežele.
  • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
  • VARNOST: Kitajskaje varna. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi.
 • VIZUM: Slovenci za obisk Kitajske potrebujemo vizum, ki ga uredimo pred odhodom.

Potovanje se izvaja preko agencije DESETNICA. Splošni pogoji potovalne agencijeso sestavni del programa. Cena je preračunana na dan 8. november 2018.

This entry was posted in blog, kitajska, potovanje and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s