Potovanje: TIBET

Potovanje z vlakom po najvišje ležeči železniški progi na svetu od Pekinga do Lhase in nato nadaljevanje poti po čudoviti tibetanski planoti pod najvišjo goro sveta Mt. Everest je zagotovo skrita želja vsakega pravega popotnika. Vabimo vas na mistično potovanje z vlakom od Pekinga do Lhase in še naprej z manjšim avtobusom po strehi sveta med nomade in jake ter številne budistične samostane v samo osrčje veličastnega Tibeta, vse do baznega tabora pod Everestom, kjer se nam bodo odprli čudoviti pogledi na osemtisočake in neskončna prostranstva Himalaje.

VRHUNCI POTOVANJA:

 • Ogled 21 milj. Pekinga s svojim znamenitostmi
 • Vožnja z vlakom po najvišje ležeči železnici na svetu;
 • Lhasa – Sončno mesto z zimsko rezidenco Dalajlame – Potalo, budističnim templjem Jokhang, ulico Barkhor in samostanom Drepung;
 • Vožnja z avtobusom v samo osrčje tibetanske planote;
 • Surrealistična pokrajina Tibeta – eno izmed najmanj raziskanih območij na svetu;
 • Turkizno-modro jezero Yamtso Tso, sveto jezero Namtso;
 • Obisk baznega tabora Everest;
 • Čudoviti pogledi na osemtisočake: Everest, Lhotse, Makalu in Cho Oyu.

OPIS PROGRAMA:

541030Po prihodu v kitajsko glavno mesto Peking bo najprej sledil prevoz do našega hotela, nato pa si bomo za začetek potovanja po Kitajski ogledali Poletno palačo, ki je zagotovo ena izmed najpopularnejših znamenitosti kitajske prestolnice. Gre za kompleks številnih templjev, vrtov in paviljonov, ki so nekoč služili kot zatočišče pekinškim veljakom pred neznosno poletno vročino Prepovedanega mesta. V naslednjih dveh dneh si bomo ogledali tudi Trg nebeškega miru – Tiananmen, ki velja za največji trg na svetu, pa t. i. Nebeški tempelj – eden izmed največjih arhitekturnih image-tiananmendosežkov dinastije Ming, ki meri kar 267 hektarov, Prepovedano mesto nas bo očaralo z nekdanjo cesarjevo palačo, ki velja za največji kompleks palač na svetu, saj ga sestavlja kar 980 stoječih zgradb zgrajenih v 15. stoletju. Obiskali bomo tudi tradicionalna naselja starega Pekinga imenovana Hutongi in moderno četrt Xicheng, vrhunec obiska Pekinga pa bo zagotovo obisk mogočnega Kitajskega zidu, ki je danes na seznamu svetovne dediščine UNESCO in ki velja za edino gradbeno stvaritev na Zemlji vidno s prostim očesom iz Lune .

prayer-flags-in-tibet V večernih urah bo oz pekinga odhod našega vlaka proti upravnemu središču avtonomne pokrajine Tibet, Lhasi. Na vlaku bomo preživeli eno noči, a prepričani smo, da vam bo vožnja po najvišje ležeči železnici na svetu, po prečudoviti pokrajini tibetanske planote mimo zasneženih vrhov Himalaje kar prehitro minila. Železniška proga, ki je dolga 4.064 km in ki velja za najvišje 201110091016440350ležečo železniško progo na svetu, je zagotovo pravi tehnološki čudež. Vožnja iz Pekinga do Lhase traja 47 ur, kar 960 kilometrov železnice pa je speljanih preko 4.000 metrov nadmorske višine. Po prihodu v Lhaso oz. t. i. Sončno mesto, ki leži na višini 3.680 metrov bosta dva dneva namenjena za aklimatizacijo na pomanjkanje kisika na tej nadmorski višini. V dneh, ki bodo pred nami, bomo preživeli v doživljanju utripa tradicionalne tibetanske prestolnice. Ogledali si bomo zimsko rezidenco Dalajlame – Potalo (Unesco), ki velja za najvišjo ležečo palačo na svetu; okoli nje bomo lahko prehodili
gtibetblogsmall-2tudi molitveno pot oz. koro. Ogledali si bomo tudi osrednji budistični tempelj Jokhang, ki je bil ustanovljen v 7. stoletju, prisluhnili bomo lahko številnim molitvam budističnih menihov, obiskali bomo Tibetanski muzej, kjer bomo izvedeli kaj več o zanimivi tibetanski kulturi, se sprehodili po ulici Barkhor, ki je poznana po številnih pisanih stojnicah in romarjih … pa samostan Drepung, v katerem je leta 1951 živelo več kot 10.000 menihov, in samostan Sera, kjer se v popoldanskih urah družijo budistični menihi in razpravljajo svoja znanja o budizmu … Po želji se bomo lahko v večernih urah ob tradicionalni hrani in lokalni pijači udeležili tudi prave tibetanske operne predstave.

yamdrok-lake-2Dobro aklimatizirani se bomo z manjšim avtobusom zapeljali v samo osrčje tibetanske planote. Tibet oz. streha sveta, kot mu radi pravimo, je bil od nekdaj nedostopen in zavit v tančico skrivnosti. Dežela, ki je na eni strani veličastna in mistična, po drugi pa neizprosna do preprostih domačinov, danes velja za eno izmed najmanj raziskanih območij na svetu, v katerega so imeli stoletja dostop le menihi in trgovske karavane. Naša pot nas bo sprva vodila gtibetblogsmall-6po kultivirani pokrajini doline Nyangchu, nato pa čez prelaz Kamba La (4.794 m), kjer se nam bodo odprli čudoviti razgledi na turkizno-modro jezero mtsomtso Tso, ki velja za eno od štirih svetih jezer Tibeta. Peljali se bomo mimo prijetnega naselja Gyantse, ki leži ob pomembni trgovski poti, vse do drugega največjega naselja v Tibetu, Shigatse. V naselju si bomo ogledali samostan Tashilhunpo iz 15. stoletja, ki je nekoč veljal za sedež Panchen Lam. Samostan je poznan po več kot 26 m visokem kipu sedečega Bude. Kip je okrašen z zlatom in številnimi dragulji in dandanes velja za drugi največji sedeči kip Bude na svetu.

Pot prijateljstva nas bo usmerila nekoliko proti zahodu. Prečkali bomo številne brzice ledeniških potokov, opazovali bomo nomade s svojimi čredami jakov, se po surrealistični
gtibetblogsmall-13pokrajini peljali v neskončno divjino Tibeta mimo zasneženih vrhov Himalaje naravnost proti najvišji gori sveta – vse do baznega tabora Everest. V primeru jasnega vremena sem nam bodo na obzorju odprli čudoviti pogledi na osemtisočake; Everest, Lhotse, Makalu in Cho Oyu. Najvišja točka, ki je bomo na našem potovanju po Tibetu dosegli je 5.227 m. Upamo le, da nam bo vreme naklonjeno, saj so razgledi na najvišjo goro sveta Chomolungmo, kot ji pravijo Tibetanci, res prekrasni.

namtso-lake-b-850Počasi se bomo vrnili nazaj v Lhaso, kjer bomo obiskali še sveto jezero Namtso, ki velja za najvišje ležeče slano jezero na svetu (4.718 m) in ki ima sloves najlepšega tibetanskega jezera. Za številne Tibetance jezero velja kot vir spiritualnosti in nekoč so romarji na petih otokih na jezeru preživljali poletja v strogi meditaciji. Med nomadi bomo dobili občutek, da smo dejansko na koncu sveta. Po želji se bomo lahko v bližini jezera ogreli tudi v geotermalnih vrelcih Yampachen.

Počasi bomo zaključili našo nepozabno potovanje po Kitajski in Tibetu. Še eno noč bomo preživeli v Lhasi, si privoščili še kakšen poceni nakup, nato pa bo sledil let v Peking, naslednji dan pa še let nazaj v Evropo.

 • Datum: 28.09. – 14.10.2018
 • Trajanje: 17 dni
 • Cena: V PRIPRAVI
 • Skupina: 7 – 16 oseb
 • Tel.: 031 249 105
 • Info: shakti.potep@gmail.com 
 • Status: zbiramo prijave

Cena potovanja po Kitajski in Tibetu vključuje: 

 • Povratno letalsko karto iz Ljubljane ali kakšnega bližnjega letališča v Peking in notranji let Lhasa – Peking z vsemi taksami (odvisno od dneva prijave: na dan 25.11.2016 je bila cena medcelinskega leta 650 eur);
 • Vse nastanitve v dvoposteljnih sobah na osnovi prenočišča z zajtrkom, dve namestitvi v Tibetu sta v preprostih sobicah pri domačinih (skupna ležišča);
 • Ogled Pekinga po programu;
 • Vožnjo z vlakom na relaciji Peking – Lhasa, 2. razred, 4 posteljni kupe: na vlaku nimamo zajtrka;
 • Prevoz po Tibetu z manjšim avtobusom;
 • Vse vstopnine po Kitajski in Tibetu po programu, razen geotermalnih vrelcev Yampachen (cca. 15 eur);
 • Posebno dovoljenje za obisk Tibeta;
 • Lokalne vodnike in organizacijo lokalne agencije;
 • Vodenje v slovenskem jeziku in organizacijo potovanja;
 • Cena velja ob prijavi min. 15 prijavljenih;
 • Točna cena potovanja v letu 2018 bo znana naknadno.

V ceno ni vključeno:

 • Kitajska viza cca. 60 eur na osebo, hrana, ki ni navedena v programu, dodatni ogledi in napitnine za lokalne vodnike in voznike. Doplačilo za enoposteljno sobo znaša 240 eur na osebo (2 nočitvi v Tibetu sta na podlagi skupinskih ležišč);
 • Minimalno število prijavljenih je 7 oseb, maksimum pa 15 oseb. V primeru manjše skupine (11-12 oseb) je potrebno doplačilo v višini 100 eur na osebo, v primeru (7-10 oseb) pa 200 eur na osebo.

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 200 eur na osebo. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (7 oseb), bo potrebno plačati cca. 1.300 eur za nakup letalskih kart, notranjega leta in karte za vlak v Lhaso. Preostali znesek bo potrebno plačati najkasneje en mesec pred odhodom na potovanje. Cene letalskih prevoznikov in valutna razmerja (Yuan vs $ vs Eur) se spreminjajo vsak dan, zato si pridružujemo pravico spremembe cene vezano na datum prijave in plačila. Zaradi zasedenosti letalskih povezav (tudi notranjih letov) in nastanitvenih kapacitet v Tibetu svetujemo čimprejšnjo prijavo. V primeru, da bo odhod v Peking iz kakšnega bližnjega letališča, lahko skupaj najamemo prevoz do letališča. Prosimo upoštevajte, da se program lahko spremeni, saj na potovanju po Tibetu ne moremo prevzeti odgovornosti v primeru spremembe programa zaradi višje sile izven naše kontrole; posledično so možne spremembe.

Priročne informacije: V Pekingu, Lhasi in v naselju Shigatse se spi v prijetnih hotelih (dvoposteljne sobe), v Tibetu bomo 2x prespali v preprostih hiškah pri domačinih; priporočamo toplo spalko. Vožnja z avtobusom zahteva kar nekaj fizične in psihične kondicije in prilagajanja skupini. Najvišja nadmorska višina, ki jo bomo na potovanju po Tibetu dosegli je 5.227 m. S seboj na potovanje je priporočljivo vzeti tudi toplo spalko, seznam priporočljive opreme za potovanje po Kitajski in Tibetu dobite ob zagotovljenem odhodu na potovanje. Za pridobitev kitajske vize in posebnega dovoljenja za obisk Tibeta potrebuje vsak po dve osebni fotografiji.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

Vreme in kdaj na pot:
Tibet ima podobno podnebje kot celinska Kitajska, kar pomeni, da poletni meseci trajajo od maja do septembra (topli dnevi in hladne noči), hladni zimski meseci pa od novembra do marca (povprečna januarska temp. je – 2 °C). V pomladnih in jesenskih mesecih lahko v enem dnevu pričakujemo štiri letne čase in tudi kakšen sneg ni izjema. Najbolj primeren čas za potovanje po Kitajski in Tibetu so pomladni meseci, zgodnje poletje in pozna jesen. Poletje odsvetujemo saj zna biti precej deževno. 

This entry was posted in blog. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s