POTOVANJE – KAZAHSTAN


kazakhstan-nature
Avantura po Kazahstanu nas bo popepeljla po južnem delu te ogrome in še za marikoga neznane, a izjemno kontrastne dežele. Tu najdemo zelo raznoliko pokrajino: od zasneženih vrhov Tjanšana do peščave in stepe ter najglobjih kanjonov kazastanskega t.i. »Grand canyona« pa vse do vulkanskih ostankov, turkiznih jezer, ledenikov in cvetočih polj maka. Spremlja nas tudi kazaško nomadsko
charyn-canyonživljenje z jurtami in čredami konj, ki se je ohranilo 
skozi stoletja. Osupnejo nas pompozni ostanki svilene ceste, mavzoleji, petrogllifi in skitska gomilna grobišča ter in na drugi strani ohranjena sovetjetska arhitektura ter moderna-futuristična arhitektura v Almaty in Astani. Naša pot nas bo vsak dan vodila v nove naravne pojave in nove avanture, v spozanvanje njihove daljne in bližnje zgodovine, v spoznavanje gostoljubnosti Kazahov in neverejetne raznolike pokrajine. Pirdužite se nam pri odkrivaju te zelo slikovite destinacije!

Vrhunci potovanja

 • Neskončna stepa, ki jo v pomladnem času prekriva “mozaik” tulipanov in ševilnih endemičnimi cvetlicami;
 • Skitski “zlati človek”, gomilna grobišča, petroglifi in kamenodobne poslikave;
 • Pojoče sipine in opazovanje zvezd iz nezemeljske pokrajine;
 • Pisana vulkanska pokrajina v različnih oblikah;
 • Raziskovanje Charyn Kanjon, ki velja za mlajšega brata »Grand canyona«;
 • Potopljen gozd v enem najlepših jezer Kazahstana – Kaindy;
 • Zasneženi vrhovi Tjanšana s slikovito okolico;
 • Nomadsko življenje in tradicija Kazahov;
 • Ostanki svilene cesti v Turkestanu, Otraru in Sairamu: mavzoleji, mošeje, trdnjave, obzidje, tržnice, minareti, itd. ;
 • Moderna arhitektura v Astani in Almaty.

PROGRAM POTOVANJA

Dan 1: POLET: Popoldanski transfer potnikov iz Slovenije do enega bližnjih letališč. Polet z enim prestopanjem proti Kazahstanu.

1368338169_11-12-koktobe640Dan 2: ALMATY Jutranji pristanek v mestu Almaty. Po ureditvi carinskih formalnosti vožnja v hotel in krajša osvežitev. Sprehodimo se so skozi Panfilov park, trg Neodvisnosti, si ogledamo centralni muzej, leseno katedralo Zenkov ter se izgubljamo tipičnem osrednje-azijskem bazarju. Le nazadnje pa se zapeljemo na najvišjo točko nad mestom, do vrha Kok-Tube, od koder bomo opazovali sončni zahod nad mestom nad katerim se odpirajo 3000 m visoki vršaci pogorja Tjanšan. H (Z)

1365919870_9-10flowersDan 3: ATLYN-EMEL nacionalni park Jutranji odhod do nacionalnega parka Altyn-Emel. Na poti do tja bodo nam bodo pogledi uhajali na stepo ob reki Ili. Tu najdemo: pol-puščavo, stepo, reke, kanjone in visokogorje Tjanšana. Na pomlad doživimo »mozaik alpskega cvetja«, kjer poleg 1400 vrst cvetja prav posebej izstopajo divji tulipani v pomladnem času. Rezervat je tudi bogata zakladnica redkih, ogroženih in endemičnih vrst živali in rastlin.  Ob prihodu v Altyn-Emel si bomo ogledali petroglife, kamenodobne poslikave ter ogromna skitska gomilna grobišča. Spanje v nacionalnem parku. C (Z)

1365919870_11-12signingduneDan 4: POJOČE SIPINE in PISANI HRIBI AKTAU Zbudimo se v bližini »pojočih« sipin, kamor se zjutraj podamo in se sprehodimo ter prisluškujemo če zares pojejo ob prisotnosti vetra.  Nato nas pot vodi do pisanih hribov Aktau, ki jih peš dodobra raziščemo, ko raziskujemo to nezemeljsko pokrajino in kjer uživamo ob opazovanju sončnega zahoda. C (Z)

14684073733_d96baed7ec_bDan 5: KITAJSKA LESENA MOŠEJA, 700 LET STAR BREST & TOPLICE Po zajtrku se zapeljemo proti vzhodu. Na poti do tja si ogledamo 700 let star brest, ki naj bi ga po legendi zasadil kitajski menih in danes velja za sveto drevo. V bližnji vasi si ogledamo še leseno kitajsko mošejo. Le nazadnje pa se zapeljemo do toplotnih vrelcev, kjer si privoščimo toplice in uživamo v preostanku večera. GH (Z)


1365919870_15-16turangaDan: 6 KANJON TEMERLIK IN JEZERO KOLSAY
Po zajtrku se zapeljemo do kanjona Temerlik in se sprehodimo skozi kanjon, ki nas vodi do rdečih hribov. V tej pokrajini bomo imeli občutek kot bi bili v Jurassic parku. Od tu se zapeljemo proti gorovju Tjanšan, do jezera Kolsay, ko stepo nadomesti gorska pokrajina. GH (Z)

1367148451_7-08_kaindyDan 7: NEBEŠKO GOROVJE, JEZERO KAINDY in POTOPLJEN GOZD Danes si bomo privoščili pohod do jezera Kaindy. Slikovita pot nas vodi do jezera Kaindy, katerega nastanek je povzročil potres v začetku 20. stoletja zaradi katerega se v turkiznem jezeru Kaindy nahaja zelo zanimiv potopljen gozd. Jezero obdaja Nebeškego gorovje ter prekrasna narava. Popoldan se vrnemo nazaj v vasico. GH (Z, P, V)


3Dan 8:: KAZAHSTANSKI »Grand canyon«
Po zajtrku se zapeljemo do kanjona Cheryn, ki je poznan po nenavadnih in zanimivih formacijah in ga velikokrat opisujejo kot mlajšega brata »Grand canyona«. Sprehodimo se po delu kanjona imenovanemu kot »dolina gradov« in se čudimo impresivnim oblikam. Nato se preko preko stepe zapeljemo do jezera, kjer se zbirajo ptice. C (Z)

1373180375_4-05-camelscharyn640Dan 9: SKOZI STEPO DO KRALJEVE DOLINE Zapustimo jezero in se skozi stepo podamo do mesta Issyk, kjer naj bi nekoč bila kazahstanska »dolina kraljev«, kjer si ogledamo muzej in skitska gomilna grobišča nekdanjih kraljev in bojevnikov. Tu so našli izjemno najdbo, t.i. »zlatega človeka«, ki predstavlja simbol Kazahstana. Po ogledu se zapeljemo do soteske, kjer si privoščimo sprehod še preden pridemo v Alamty. Pozno večerni odhod na letališče. Tisti ki nadaljujemo pot se vkrcamo v nočni vlak ki nas popelje do Tukestana. R (Z)

Dan 10: POLET Let proti Evropi. Polni doživetij, vtisov bomo zvečer že doma ko se bomo zavedali, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

PODALJŠEK POTOVANJA:

1367156245_7-08_yasawiDan 10 – 11: SVILENA CESTA IN TURKISTAN  Jutranji pristanek z vlakom v Turkistanu, nekdaj pomembnemu togovskemu mestu med severnim Kazahstanom in Samarkandom. Tu si ogledamo mavzolej poznanega islamskega mistika (sufija) Ahmad Yassavija. V mestu si ogledamo še nekropolo, ostanke obzidja, trdnjavo, hamame, podzemno mošejo ter se zapeljemo do Otrarja, nekoč pomembnega središča na  svilni cesti, kjer si postanemo ob mavzoleju Arystan Bab, posvečen mistiku iz 12. stoletja. Mesto je bilo nekoč srce filozofije, trgovine in razcveta katerega so uničili Mongoli. Zadnji dan se zapeljemo do Shymkenta, ki si ga tudi ogledamo. GH (Z)

1368351596_0-01-baiterek640Dan 12 – 13. dan: ASTANA Zgodaj zjutraj poletimo v kazaško prestolnico Astano, ki je poznana po svoji moderni, skorajda futuristični arhitekturi. Po pristanku sledi ogled starega mestnega jedra, muzeja prvega predsednika, kjer si med drugim ogledamo »zlatega človeka«. Nato se zapeljemo do dela mesta z modernim trgovskim središčem. Iz “Astana-Baitereka” opazujemo panoramo mesta. Ogledamo si tudi trg Eli, kjer se nahaja palača miru, muzej glasbil in  veličastna mošeja Khazret. Le nazadnje sledi še ogledamo palače neodvisnosti, kjer so predstavljani prihodnji projekti Astane. Na ta način si ogledamo Astano v celoti, ko zajamemo zgodovino starega mesta kot tudi njeno prihodnost in sedanjost in le tako razumemo to moderno mesto, ki je v ponos vsem Kazahom.  Zadnji dan se proti večeru zapeljemo proti letališču v Astani. H (Z)

Dan 14: POLET Nočni odhod proti letališču in let proti Evropi. Polni doživetij, vtisov bomo zvečer že doma ko se bomo zavedali, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

H= hotel; GH = guesthouse; C = šotori; R = nočni vlak, avtobus, paluba,… J = jurta; Z = zajtrk P = prigrizki; V = večerja

Termin PRVOMAJSKE 2018: 23.04.– 02.05.2018 (10 dni) ali 23.04. – 06.05.2018 (14 dni)

Termin september 2017: 22.09 – 01.10.2017 (10 dni) ali 22.09. – 05.10.2017 (14 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 18 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: 1040€ + avio karta (pri 15 prijavljenih)

Cena s podaljškom: 1460 € + avio karta ( pri 15 prijavlenih)

Avio karta variira med 400€ – 600 €. Pri manjši skupini je doplačilo 50€ (14 – 13 oseb) 100€ (12 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb). Cena je bila preračunana 22. decembra, 2016.

CENA VKLJUČUJE praktično vse:

 • Ceno mednarodnega poleta (cena variira: 400 eur – 600 eur);
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev namestitve v šotorih, jurtah, guesthousih in hotelih 2*/3*
 • Obroke kot je omenjeno po programu (vsakodnevni zajtrk), za ostale obroke bo priskrbeljeno v Kazahstanu;
 • vse stroške  s prevozi in vozniki;
 • spalno vreče, šotore, podloge in kuhinjske pripomočke;
 • dovolilnice za nacionalne parke;
 • nočni vlak na relaciji Almaty – Turkistan;
 • notranji let Shymkent – Astana pri podaljšku potovanja;
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti in lokalnega vodnika;
 • organizacijo vodenja potovanja in trekinga in hotelov s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • Zdravstveno zavarovanje,
 • rizik odpovedi potovanja (5,24% nakazanega denarja na agencijo);
 • transfer do letališča (če let zven Slovenije; okvirno 60 – 90 eur);
 • napitnine;
 • prehrana izven programa;
 • stroške osebne narave;
 • doplačila za enoposteljno sobo (so možna samo v mestih)
 • nočitev prvi in zadnji dan potovanja – letališki dan

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. 100% zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico (jo pošljemo ob vašem zanimanju na vaš e-mail) in nam jo izpolnjeno posredovati na: shakti.potep@gmail.com.

Vplačila: ob prijavi se vplača 200€ in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z avtobusom in najetim kombiji.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih ali troposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih.
 • HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice. To je naše avanturistično potovanje, ki ga imamo v ponudbi.
 • ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16
 • VREME:V Kazahstan prihajamo v pomladnem in jesenskem času – takrat je dežele primerna za odkrivanje puščavskega dela, ne pa za treking v gorovju Tjanšan, možni so zgolj krajši trekingi. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5 in 30 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Padavine v razpisanem času niso pogoste, a nas zanjo presenetiti še posebej v goratem predelu Kazahstana. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Kazahstan je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani ne potrebujemo vizuma za Kazahstan.
Advertisements
This entry was posted in blog and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s