POTOVANJE – KAZAHSTAN


kazakhstan-nature
Avantura po Kazahstanu nas bo sprva popeljala po južnem delu te ogromne in še za marsikoga neznane, a izjemno kontrastne dežele. Tu najdemo od zasneženih vrhov Tjanšana do puščave in stepe ter najglobljih kanjonov kazahstanskega t.i. »Grand canyona« pa vse do vulkanskih ostankov, turkiznih jezer, ledenikov in cvetočih polj maka na pomlad. 

charyn-canyon

Spremljalo nas bo kazaško nomadsko življenje z jurtami in čredami konj in ostanki svilene ceste, mavzoleji, petroglifi, skitska gomilna grobišča ter sovjetska arhitektura in moderna-futuristična arhitektura.

 

Vrhunci potovanja

 • Neskončna stepa, ki jo v pomladnem času prekriva “mozaik” tulipanov in ševilnih endemičnimi cvetlicami;
 • Skitski “zlati človek”, gomilna grobišča, petroglifi in kamenodobne poslikave;
 • Pojoče sipine in opazovanje zvezd iz nezemeljske pokrajine;
 • Pisana vulkanska pokrajina v različnih oblikah;
 • Raziskovanje Charyn Kanjon, ki velja za mlajšega brata »Grand canyona«;
 • Potopljen gozd v enem najlepših jezer Kazahstana – Kaindy;
 • Zasneženi vrhovi Tjanšana s slikovito okolico;
 • Nomadsko življenje in tradicija Kazahov;
 • Ostanki svilene cesti v Turkestanu, Otraru in Sairamu: mavzoleji, mošeje, trdnjave, obzidje, tržnice, minareti, itd. ;
 • Moderna arhitektura v Astani in Almaty.

PROGRAM POTOVANJA

Dan 1: POLET: Popoldanski transfer potnikov iz Slovenije do enega bližnjih letališč. Polet z enim prestopanjem proti Kazahstanu.

1368351596_0-01-baiterek640

Dan 2 – 3. dan: ASTANA Zgodaj zjutraj bomo pristali v kazaški prestolnici Astano, ki je poznana po svoji moderni, skorajda futuristični arhitekturi. Po pristanku bo sledil ogled starega mestnega jedra, muzeja prvega predsednika, kjer si bomo med drugim ogledali »zlatega človeka«. Nato se bomo zapeljali do dela mesta z modernim trgovskim središčem. Iz “Astana-Baitereka” bomo opazovali panoramo mesta. Ogledali si bomo tudi trg Eli, kjer se nahaja palača miru, muzej glasbil in  veličastna mošeja Khazret. Le nazadnje bo sledil še ogled palače neodvisnosti, kjer so predstavljani prihodnji projekti Astane. Na ta način si bomo ogledali Astano v celoti, ko bomo zajeli zgodovino starega mesta kot tudi njeno prihodnost in sedanjost. Le na ta način bomo razumeli to moderno mesto, ki je v ponos vsem Kazahom. Drugi dan zvečer se bomo z vlakom (spalnik) zapeljali proti Almatyju. H (Z) in R (Z)

1368338169_11-12-koktobe640Dan 4: ALMATY Jutranji pristanek v mestu Almaty. Po ureditvi carinskih formalnosti vožnja v hotel in krajša osvežitev. Sprehodili se bomo skozi Panfilov park, trg Neodvisnosti, ogledali si bomo centralni muzej, leseno katedralo Zenkov ter se izgubljali po tipičnem osrednje-azijskem bazarju. Le nazadnje pa se bomo zapeljali na najvišjo točko nad mestom, do vrha Kok-Tube, od koder bomo opazovali sončni zahod nad mestom nad katerim se odpirajo 3000 m visoki vršaci pogorja Tjanšan. H (Z)

1365919870_9-10flowers

Dan 5: ATLYN-EMEL nacionalni park Jutranji odhod do nacionalnega parka Altyn-Emel. Na poti do tja nam bodo pogledi uhajajo na stepo ob reki Ili. Tu najdemo: pol-puščavo, stepo, reke, kanjone in visokogorje Tjanšana. Na pomlad bomo doživeli »mozaik alpskega cvetja«, kjer poleg 1400 vrst cvetja prav posebej izstopajo divji tulipani. Rezervat je tudi bogata zakladnica redkih, ogroženih in endemičnih vrst živali in rastlin.  Ob prihodu v Altyn-Emel si bomo ogledali petroglife, kamenodobne poslikave ter ogromna skitska gomilna grobišča. Spanje v nacionalnem parku. C (Z)

1365919870_11-12signingdune

Dan 6: POJOČE SIPINE in PISANI HRIBI AKTAU Zbudili se bomo v bližini »pojočih« sipin, kamor se bomo zjutraj podali in se sprehodili po sipinah ter prisluškovali če zares pojejo ob prisotnosti vetra.  Nato nas bo pot vodila do pisanih hribov Aktau, ki jih bomo peš dodobra raziskali. C (Z)

 

14684073733_d96baed7ec_b

Dan 7: KITAJSKA LESENA MOŠEJA, 700 LET STAR BREST & TOPLICE Po zajtrku se bomo zapeljali proti vzhodu. Na poti do tja si bomo ogledali 700 let star brest, ki naj bi ga po legendi zasadil kitajski menih in danes velja za sveto drevo. V bližnji vasi si bomo ogledali še leseno kitajsko mošejo. Le nazadnje pa se bomo zapeljali do toplotnih vrelcev, kjer si bomo privoščili toplice in uživali v preostanku večera. GH (Z)


1365919870_15-16turangaDan 8: KANJON TEMERLIK IN JEZERO KOLSAY 
Po zajtrku se bomo zapeljali do kanjona Temerlik in se sprehodili skozi kanjon, ki nas bo vodil do rdečih hribov. V tej pokrajini bomo imeli občutek kot bi bili v Jurassic parku. Od tu se bomo zapeljali proti gorovju Tjanšan, do jezera Kolsay, ko stepo nadomesti gorska pokrajina. GH (Z)

1367148451_7-08_kaindyDan 9: NEBEŠKO GOROVJE, JEZERO KAINDY in POTOPLJEN GOZD  Privoščili si bomo pohod do jezera Kaindy. Slikovita pot nas bo vodila do jezera Kaindy, katerega nastanek je povzročil potres v začetku 20. stoletja zaradi katerega se v turkiznem jezeru Kaindy nahaja zelo zanimiv potopljen gozd. Jezero obdaja Nebeškego gorovje ter prekrasna narava. Popoldan se bomo vrnili nazaj v vasico. GH (Z)

3Dan 10: KAZAHSTANSKI »Grand canyon« Po zajtrku se  bomo zapeljali do najbolj znanega kanjona, kanjona Cheryn, ki je poznan po nenavadnih in zanimivih formacijah in ga velikokrat opisujejo kot mlajšega brata »Grand canyona«. Sprehodili se bomo po delu kanjona imenovan kot »dolina gradov« in se bom čudili impresivnim oblikam.  GH/J (Z)

1373180375_4-05-camelscharyn640

Dan 11: SKOZI STEPO DO KRALJEVE DOLINE Zapustili bomojezero in se skozi stepo podali do mesta Issyk, kjer naj bi nekoč bila kazahstanska »dolina kraljev«. Ogledali si bomo muzej in skitska gomilna grobišča nekdanjih kraljev in bojevnikov. Tu so našli izjemno najdbo, t.i. »zlatega človeka«, ki predstavlja simbol Kazahstana. Po ogledu se bomo zapeljali do Alamtyja. Tisti ki bomo nadaljevali po se bomo pozno zvečer v krcali v vlak. GH/R (Z)

Dan 12: POLET 

PODALJŠEK POTOVANJA:

1367156245_7-08_yasawiDan 12 – 14: SVILENA CESTA IN TURKISTAN  Jutranji pristanek z vlakom v Turkistanu, nekdaj pomembnemu togovskemu mestu med severnim Kazahstanom in Samarkandom. Tu si bomo ogledali mavzolej poznanega islamskega mistika (sufija) Ahmad Yassavija. V mestu si bomo ogledali še nekropolo, ostanke obzidja, trdnjavo, hamame, podzemno mošejo ter se zapeljali do Otrarja, nekoč pomembnega središča na  svilni cesti, kjer bomo postali ob mavzoleju Arystan Bab, posvečen mistiku iz 12. stoletja. Mesto je bilo nekoč srce filozofije, trgovine in razcveta katerega so uničili Mongoli. Zvečer se bomo zapeljali do Shymkenta, kjer si bomo ogledali najbližji kanjon. Od tu nas bo pot vodila samo še do Taškenta v Uzbekistana od koder poletimo domov. GH/H (Z) 

Dan 15: POLET Let proti Evropi.

 • Za vse ki bi si želeli vrhunce Uzbekistana (Samarkand, Buhara in Hiva) je možen podaljšek.

Termin (april): 24.04.– 05.05.2019 (12 dni) ali 24.04. – 08.05.2019 (15 dni)

Termin (junij): 15.06 – 26.06.2019 (12 dni) ali 15.06. – 30.06.2019 (15 dni)

Termin (avgust): 24.08. – 04.09.2019 (12 dni) ali 24.08. – 07.09.2019 (15 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 18 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: Od 1550€ 

Cena s podaljškomOd 1800€

CENA VKLJUČUJE:

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj – Almaty/Astana – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • Notranji let Shymkent – Astana * z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev v hotelih 2*/3* v dvoposteljni sobah ali gostiščih v dvoposteljnih sobah ali več posteljnih sobah z zajtrkom; v šotorih z zajtrkom,
 • prevozi z avtobusi in vlaki po programu (avtobus, vlak in terenska vozila);
 • dovolilnice za nacionalne parke,
 • slovensko spremljanje – vodnik z licenco GZS,
 • organizacija potovanja.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 10 oseb), 120€ (9-8 oseb) ter 160€ (7 – 6 oseb)

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 34€ (trojno kritje),
 • zavarovanje rizik odpovedi potovanja (5,24% cene aranžmaja);
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€)
 • enoposteljna soba​ – možna samo v mestih (120€).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine – približno 80€,
 • napitnina – približno 40€.

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:

 • sauna (okvirno 10€/osebo)
 • dodateni obroki ko spimo v šotorih (60€/osebo)

Opombe:

 • za potovanje v Kazahstan slovenski državljani ne potrebujejo vize
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. januarja 2018.
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani shaktipotep.com
 • info: 031 249 105 ali shakti.potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko spodnje povezave.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi 100% zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje. Avio karta je 420€ (cena preračunana 10. januarja 2018, cena letalskih kart variira med 400 eur – 700  eur).

Rok za prijavo po razpisni ceni je 1. marec 2018 (akcija velja do 1. marca oz. do preklica). Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart in cene storitev v Kazahstanu.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in jo poslati na naš e-mail.

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. Pri manjši skupini je doplačilo 50€ (15 – 13 oseb), 100€ (12 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb). Cena je bila preračunana 10. januarja, 2018. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z avtobusom in najetim terenskimi kombiji ter z vlakom.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih ali troposteljnih sobah, v GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih.
 • HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.
 • ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16
 • VREME:V Kazahstan prihajamo v pomladnem in jesenskem času – takrat je dežele primerna za odkrivanje puščavskega dela, ne pa za treking v gorovju Tjanšan, možni so zgolj krajši trekingi. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5ᵒC in 30ᵒC, v visokogorju so nižje temperature preko noči, a običajno v tem obdobju pod ledišče ne padejo. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Kazahstan je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani ne potrebujemo vizuma za Kazahstan.

Advertisements
This entry was posted in blog and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s