POTOVANJE – KAZAHSTAN

Avantura po Kazahstanu nas bo popeljala po južnem delu te ogromne in izjemno kontrastne dežele. Potovali bomo od zasneženih vrhov Tjanšana do puščave, stepe in do najglobljega kanjona t.i. kazahstanskega »Grand canyona« pa vse do vulkanskih ostankov, turkiznih jezer.  Na pomlad nas bodo navduševala cvetoča polja maka in divjih tulipanov. Spremljalo nas bo kazaško nomadsko življenje in ostanki svilene ceste, mavzoleji, petroglifi, skitska gomilna grobišča ter sovjetska arhitektura in moderna-futuristična arhitektura.

Dan 1: POLET: Polet proti Kazahstanu.

1368351596_0-01-baiterek640Dan 2 – 3: ASTANA Prileteli bomo v Astano, ki je poznana po svoji moderni, skorajda futuristični arhitekturi. Po krajšem počitku bo sledil ogled mestnega jedra in ogled muzeja prvega predsednika. Iz “Astana-Baitereka” bomo opazovali panoramo modernega mesta. Ogledali si bomo tudi trg Eli, kjer se nahaja palača miru, muzej glasbil in  veličastna mošeja Khazret. Le nazadnje bo sledil še ogled palače neodvisnosti. Drugi dan zvečer se bomo z vlakom (spalnik) zapeljali proti Almatyju. H (Z) in R (Z)

1368338169_11-12-koktobe640Dan 4ALMATY Jutranji pristanek v mestu Almaty. V Almatyju se bomo sprehodili skozi Panfilov park, trg neodvisnosti in ogledali si bomo centralni muzej, leseno katedralo Zenkov ter se izgubljali po tipičnem osrednje-azijskem bazarju. Zapeljali se bomo na najvišjo točko nad mestom, do vrha Kok-Tube, od koder bomo opazovali sončni zahod nad mestom nad katerim se odpirajo 3000 m visoki vršaci pogorja Tjanšan. H (Z)

1365919870_9-10flowersDan 5: ATLYN-EMEL nacionalni park Jutranji odhod do nacionalnega parka Altyn-Emel. Na poti do tja nam bodo pogledi uhajali na stepo ob reki Ili. Tu najdemo: pol-puščavo, stepo, reke, kanjone in visokogorje Tjanšana. Na pomlad bomo doživeli »mozaik cvetja«, kjer poleg 1400 vrst cvetja prav posebej izstopajo divji tulipani. Rezervat je tudi bogata zakladnica redkih, ogroženih in endemičnih vrst živali in rastlin.  Ob prihodu v Altyn-Emel si bomo ogledali petroglife, kamenodobne poslikave ter ogromna skitska gomilna grobišča. GH/C (Z)

1365919870_11-12signingduneDan 6: POJOČE SIPINE in PISANI HRIBI AKTAU Zbudili se bomo v bližini »pojočih« sipin, kamor se bomo zjutraj podali in se sprehodili po sipinah ter prisluškovali če zares pojejo ob prisotnosti vetra.  Nato nas bo pot vodila do pisanih hribov Aktau, ki jih bomo peš dodobra raziskali. GH/C (Z)

14684073733_d96baed7ec_bDan 7: KITAJSKA LESENA MOŠEJA, 700 LET STAR BREST & TOPLICE Po zajtrku se bomo zapeljali proti vzhodu. Na poti do tja si bomo ogledali 700 let star brest, ki naj bi ga po legendi zasadil kitajski menih in danes velja za sveto drevo. V bližnji vasi si bomo ogledali še leseno kitajsko mošejo. Le nazadnje pa se bomo zapeljali do toplotnih vrelcev, kjer si bomo privoščili toplice in uživali v preostanku večera. GH (Z)

1365919870_15-16turangaDan 8: KANJON TEMERLIK IN JEZERO KOLSAY Po zajtrku se bomo zapeljali do kanjona Temerlik in se sprehodili skozi kanjon, ki nas bo vodil do rdečih hribov. V tej pokrajini bomo imeli občutek kot bi bili v Jurskem parku. Od tu se bomo zapeljali proti gorovju Tjanšan, do jezera Kolsay. GH (Z)

1367148451_7-08_kaindyDan 9: NEBEŠKO GOROVJE, JEZERO KAINDY in POTOPLJEN GOZD  Privoščili si bomo pohod do jezera Kaindy. Slikovita pot nas bo vodila do jezera Kaindy, katerega nastanek je povzročil potres v začetku 20. stoletja zaradi katerega se v jezeru nahaja zelo zanimiv potopljen gozd. Jezero obdaja gorovje ter prekrasna narava. Popoldan se bomo vrnili nazaj v vasico. GH (Z)

charyn-canyonDan 10: KAZAHSTANSKI »Grand canyon« Po zajtrku se  bomo zapeljali do najbolj znanega kanjona, kanjona Cheryn, ki je poznan po nenavadnih in zanimivih formacijah in ga velikokrat opisujejo kot mlajšega brata »Grand canyona«. Sprehodili se bomo po delu kanjona imenovan »dolina gradov« in se bomo čudili impresivnim oblikam. J/GH (Z)

1373180375_4-05-camelscharyn640Dan 11: SKOZI STEPO DO KRALJEVE DOLINE Skozi stepo se bomo podali do mesta Issyk, kjer naj bi nekoč bila kazahstanska »dolina kraljev«. Ogledali si bomo muzej in skitska gomilna grobišča nekdanjih kraljev in bojevnikov. Tu so našli izjemno skitsko najdbo, t.i. »zlatega človeka«, ki predstavlja simbol Kazahstana. Po ogledu se bomo zapeljali do Alamtyja. GH (Z) ali R (Z) * vsi ki bomo nadaljevali pot se bomo z vlakom zapeljali proti zahodu.

Dan 12: POLET  Let proti Evropi.

PODALJŠEK POTOVANJA

1367156245_7-08_yasawiDan 12 – 14: SVILENA CESTA IN TURKISTAN  Jutranji pristanek z vlakom v bližini Turkistana, nekdaj pomembnemu togovskemu mestu med severnim Kazahstanom in Samarkandom. Tu si bomo ogledali mavzolej poznanega islamskega mistika (sufija) Ahmad Yassavija. V mestu si bomo ogledali še nekropolo, ostanke obzidja, trdnjavo, hamame, podzemno mošejo. Iz Turkestana se bomo zapeljali do Otrarja, kjer se nahaja mavzolej Arystan Bab, posvečen mistiku iz 12. stoletja. Mesto je bilo nekoč srce filozofije, trgovine in razcveta katerega so uničili Mongoli. Zapeljali se bomo tudi do Shymkenta, kjer si bomo ogledali najbližji kanjon. Od tu nas bo pot vodila do Taškenta v Uzbekistanu. GH/H (Z)

Dan 15: POLET Let proti Evropi.

*H = hotel;  *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

 • Za vse ki bi si želeli vrhunce Uzbekistana (Samarkand, Buhara in Hiva) je možen podaljšek.

Termin (april): 24.4.– 5.5.2019 (12 dni) ali 24.04. – 08.05.2019 (15 dni)

Termin (junij): 22.6 – 3.7.2019 (12 dni) ali 22.6. – 6.7.2019 (15 dni)

Termin (avgust): 3.8. – 14.8.2019 (12 dni) ali 3.8. – 17.8.2019 (15 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 18 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena – AKCIJA! od 1200€ + letalska karta  

Cena s podaljškom AKCIJA! od 1500€ + letalska karta

*letalska karta je okvirno 450€/osebo  

Cena vključuje:

 • Nočni vlak (spalnik) na relaciji Astana – Almaty;
 • organizacijo potovanja;
 • nastanitev v hotelih 3* (H) v dvoposteljni sobah ali v preprostih penzionih/gostiščih (GH) v dvoposteljnih sobah ali več posteljnih sobah z zajtrkom, v orhaniziranem kempu s kuhinjo (C) z zajtrkom in večerjo;
 • prevozi z avtobusi in vlaki po programu (avtobus, vlak in terenska vozila);
 • dovolilnice za nacionalne parke;
 • slovenski vodja poti;
 • lokalne vodnike.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 10 oseb), 120€ (9-8 oseb) ter 160€ (7 – 6 oseb)
 • Povratni letalski prevoz Dunaj – Almaty/Astana – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 34€ (trojno kritje),
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€)
 • enoposteljna soba​ – možna samo v mestih (120€).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • zaželjena napitnina za šoferje in vodnike – približno 20€;
 • vstopnine – približno 50€. 

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:

 • toplice (okvirno 10€/osebo)
 • dodatni obroki (5€/osebo za obrok)
 • jahanje konjev. 

Opombe:

 • za potovanje v Kazahstan slovenski državljani ne potrebujejo vize
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. decembra 2018.
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani shaktipotep.com
 • info: 031 249 105 ali potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko spodnje povezave.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi 100% zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje. Avio karta je 450€ (cena preračunana 10. januarja 2018, cena letalskih kart variira med 450 eur – 700  eur).

Rok za prijavo po razpisni ceni je 1. marec 2019 (akcija velja do 1. marca oz. do preklica). Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart in cene storitev v Kazahstanu.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in jo poslati na naš e-mail.

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. Pri manjši skupini je doplačilo 50€ (15 – 13 oseb), 100€ (12 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb). Cena je bila preračunana 10. decembra, 2018. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z avtobusom in najetim terenskimi kombiji ter z vlakom.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih ali troposteljnih sobah, v GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb).
 • HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.
 • ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16
 • VREME:V Kazahstan prihajamo v pomladnem in jesenskem času – takrat je dežele primerna za odkrivanje puščavskega dela, ne pa za treking v gorovju Tjanšan, možni so zgolj krajši trekingi. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5ᵒC in 30ᵒC, v visokogorju so nižje temperature preko noči, a običajno v tem obdobju pod ledišče ne padejo. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Kazahstan je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani ne potrebujemo vizuma za Kazahstan in ne potrebujemo vizuma za Uzbekistan.

This entry was posted in blog and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s