KAZAHSTAN IN KIRGIZIJA


kazakhstan-natureAvantura po Kazahstanu in Kirgiziji! Sprva nas bo pot popeljala po južnem delu kontrastnega Kazahstana. Tu bomo potovali od zasneženih vrhov Tjanšana do puščave in stepe ter najglobljih kanjonov kazahstanskega t.i. »Grand canyona« pa vse do  vulkanskih ostankov in turkiznih jezer, ledenikov,…. Spremljalo nas bo kirgizijakazaško nomadsko življenje z jurtami in čredami konj, ki se je
ohranilo skozi stoletja. Osupnili nas bodo pompozni ostanki svilene ceste ter in skitska gomilna grobišča ter in na drugi strani ostanki sovjetska skupne zgodovine ter moderna arhitektura v Almatyiju. Naša pot nas bo vsak dan vodila v nove naravne pojave in nove avanture, v spoznavanje njihove daljne in bližnje zgodovine. Pot iz Kazahstana bomo nadaljevali
do sosednje Kirgizije, ki je z visokogorjem zaprta država in se jo drži sloves »Švica Srednje Azije«. To je visokogorska dežela, ki prav vsakemu jemlje dih s  svojo prelepo in neokrnjeno naravo in se ponaša s številnimi v nebo segajočimi vršaci Tjanšana in Pamirja, z ozkimi dolinami, ki jih krasijo kristalno čiste reke, turkizna jezera, zeleni gozdovi in neskončna stepa, kjer se pasejo konji, ovce in jaki. Preko tega goratega in težko prehodnega dela je potekal eden izmed krakov svilne ceste, kjer se je mudil tudi mongolski Džingiskan in se ustavil Marko Polo, ko je potoval proti Kitajski in srečal gostoljubne kirgiške nomade, ki se vse do danes niso odpovedali svojemu prvinskemu načinu življenja. Pridružite se nam, da bomo skupaj odkrivali lepote nomadske Kirgizije in raznolikega Kazahstana.

Vrhunci potovanja

 • Neskončna stepa in kazaško nomadsko življenje na visoki planoto;
 • Skitska gomilna grobišča in »zlati človek«;
 • Treking v prekrasni naravi ob vznožju gorskega masiva Tjanšan;
 • Raziskovanje Charyn Kanjon, ki velja za mlajšega brata »Grand canyona«;
 • Potopljen gozd v enem najlepših jezer Kazahstana – Kaindy
 • Naravni rezervat Turgen s številnimi endemičnimi cvetlicami, živalmi in zanimivo soteko;
 • Ostanki svilene cesti ter moderna arhitektura in Almaty;
 • Biškek– glavno mesto Kirgizije s kirgiškim in sovjetskim delom, kjer še stoji kip Lenina;
 • Jezero Issyk Kul– drugo najvišje ležeče jezero na svetu t.i. kirgiško morje. Ob obali pa se najde številne petroglife in ostanke svilene poti;
 • Tjanšan– 3000 km dolga gorska veriga, ki ji pravimo tudi Nebeško gorovje;
 • Karakol – mesto z rusko pravoslavno cerkvijo, mošejo in zanimivim nedeljskim bazarjem;
 • Pravljični kanjon – kanjon neverjetnih in bizarnih oblik, ki jih je preoblikoval veter v domišljijske skulpture in oblike zato dobi pridevnik “pravljični;
 • Soteska “sedem bikov”– slikovita 35 km dolga soteska rdečih kamenin in zanimivih oblik;
 • Taš Rabat –nekdanji karavansaraj umeščen v prekrasno pokrajino v bližini kitajske meje;
 • Songkul– jezero na osrednji planoti leži na 3300 m, tu se pase živina, domačini živijo v jurtah in opravljajo svoja vsakodnevna opravila;
 • Trekingv gorovju Tjanšan – treking v kirgiški biser s pobeljenimi vrhovi in turkizno-zelenim jezerom.

PROGRAM POTOVANJA

Dan 1: POLET: Popoldanski transfer potnikov iz Slovenije do enega bližnjih letališč. Polet z enim prestopanjem proti Kazahstanu. Nočni let.

1368338169_11-12-koktobe640Dan 2ALMATY Jutranji pristanek v mestu Almaty. Po ureditvi carinskih formalnosti vožnja v hotel za krajšo osvežitev. Sprehodimo se so skozi Panfilov park, trg Neodvisnosti, si ogledamo centralni muzej, leseno katedrala Zenkov ter se izgubljamo tipičnem osrednje-azijskem bazarju. po še mnogo več. itd. Le nazadnje pa se zapeljemo na najvišjo točko nad mestom, do vrha Kok-Tube, od koder bomo opazovali sončni zahod nad mestom nad katerim se odpirajo 3000 m visoki vršaci pogorja Tjanšan. H (Z)


assy3Dan 3: SKOZI STEPO DO KRALJEVE DOLINE do vznožja TJANŠAN
 Zapustimo Almaty in se skozi stepo podamo do mesta Issyk, kjer naj bi nekoč bila kazahstanska »dolina kraljev«, kjer si ogledamo muzej in skitska gomilna grobišča nekdanjih kraljev in bojevnikov. Tu so našli izjemno najdbo, t.i. »zlatega človeka«, ki predstavlja simbol Kazahstana. Po ogledu se zapeljemo do jezera Issyk in do soteske, kjer si v naravnem parku privoščimo krajši treking vse do slapu ob vznožju Tjanšana. C (Z, P, V)

5515748Dan 4: KAZAŠKI NOMADI in NARAVNI REZERVAT Po zajtrku se podamo do visoke planote na 2600 m, kjer se odpira zelena dolina.  Le – tu preko poletja pasejo svojo živino kazaški nomadi, ki so ohranili svoj način življenja skozi stoletja. Živijo v jurtah, pasejo konje, ovce in koze in predelujejo mlečne in mesne pridelke. Visoka planota pa je poznana po naraven rezervat, kjer se nahajajo številni orli, sokoli, lisici, svizci. Na poto nazaj proti našemu kempu se ustavimo v največjem astronomskem observatoriju. C (Z, P, V)


around_almaty3Dan 5 – 7: TREKING
Privoščimo si 3-dnevni lažji treking v prekrasni naravi ob vznožju gorskega masiva Tjanšana Naš treking krasijo modro – zelene reke, kanjoni, slapovi, ledeniška jezera in ledeniki s fantastično kuliso na pobeljene vrhove. Treking velja za kazaški biser!  Narava v gorovju Tjanšan nam bo kar jemala dih. Hoje bo od 4 – 7 ur na dan. Najvišja točka našega trekkinga bo na 3100 m. C (Z, P, V)

1367148451_7-08_kaindyDan 8 – 9: JEZERO KAINDY IN POTOPLJEN GOZD Po zajtrku se izpod Tjanšana zapeljemo do jezera Kolsay, kjer si bomo privoščili pohod do jezera Kaindy. Slikovita pot nas vodi do jezera Kaindy, katerega nastanek je povzročil potres v začetku 20. stoletja zaradi katerega se v turkiznem jezeru Kaindy nahaja zelo zanimiv potopljen gozd. Jezero obdajajo pobeljeni vrhovi Nebeškega gorovja ter prekrasna narava. Popoldan se vrnemo nazaj v vasico. GH (Z, P, V)

3Dan 10: KAZAHSTANSKI »Grand canyon«Po zajtrku se zapeljemo do kanjona Cheryn, ki je poznan po nenavadnih in zanimivih formacijah in ga velikokrat opisujejo kot mlajšega brata »Grand canyona«. Sprehodimo se po delu kanjona imenovanemu kot »dolina gradov« in se čudimo impresivnim oblikam. Nato se preko preko stepe zapeljemo nazaj do Almatyja. GH (Z, P)

1373180375_4-05-camelscharyn640Dan 11: Pot do BIŠKEKA Zapeljemo se do Biškeka. Na poti do tja sledijo krajši postanki. Po opravljenih obmejnih formalnostih sledi še vožnja do prestolnice. Po prihodu v prestolnico kratek ogled Biškeka, kjer je še vedno čutiti sovjetski pridih na kar priča kip Lenina. Pozno zvečer se zapeljemo do letališča od koder poletimo proti Evropo H (Z)

SONY DSCDan 12-13: SONG KUL in KIRGIŠKI NOMADI: Iz Biškeka se pa zapeljemo do vasice, ki bo izhodiščna točka za osrednji del Kirgizije. Fantastična vožnja v osrednji del Kirgizije. Fantastična narava, spektakularni prelazi in visokogorske ceste, majhne in zaspane vasice vse dokler ne prispemo do jezera Song Kula. Preko poletja se tu pasejo črede konj, jakov in ovac. Domačini pa živijo jurtah. Privoščili si bomo jahanje konjev, opazovali nomadski način življenja in se po želji povzpeli na okoliške gore. GH & J (Z)

 IMG_9023Dan 14– 15: Karavansaraj TAŠ RABAT: Iz Song Kula  nas pot vosi  preko številnih prelazov in kanjona reke Narin. Sledil bo spust proti kitajsko-kirgiški meji, do Taš Rabata, kjer se nahaja impozanten in originalno ohranjen karanvansaraj, ki priča o trgovanju že v času Marka Pola. Tu si privoščimo treking do jezera, ki se nahaja tik ob kitajski meji in kjer je preko višine 4000 m nekoč vodila svilna cesta  (6 ur hoje). Pot tudi prehodimo ali po želji si privoščimo  ježo na konju med divjino prekrasne narave. Mogoče nam uspe videti jake ali celo svizce. Zadnji dan se zapeljemo do Narina, kjer tudi prespimo.J in GH (Z)

kirgiz-96Dan 16- 17: KARAKOL, pravljični KANJON ter JEZERO ISIK KUL : Zapeljemo do obale drugega najvišjega jezera na svetu, do Isik kula. Tu si bomo privoščili krajši treking in si bomo ogledali nenavadne kamnite formacije t.i. “pravljičnega kanjona” in nenavadne formacije “sedmih bikov”, ki so vpete v rdeč kamen, ki krasi to pokrajino. Le nazadnje pa bo sledila blatna (zdravilna) kopel. Zapeljemo se tudi do Karakola, kjer si ogledamo center mesta in pravoslavno cerkev. GH (Z)

kirgiz-146Dan 18 – 19: Pot do BIŠKEKA in POLET Za tiste ki ne nadaljujejo na treking sledi vožnja do Biškeka. Na poti do tja sledijo krajši postanki. Po prihodu v prestolnico kratek ogled Biškeka, kjer je še vedno čutiti sovjetski pridih na kar priča kip Lenina. Pozno zvečer se zapeljemo do letališča od koder poletimo proti Evropi / (Z)

PODALJŠEK POTOVANJA – TREKING V GOROVJU TJANŠAN


kirgiz-trekDan 18 – 20 dan: TREKING V ALA-TOO GOROVJU
3-dnevni treking v fascinantnem Ala-Too gorovju, eni izmed verig gorovja Tjanšan. Naša treking pot krasi slikovita pokrajina s turkiznim jezerom, zelenimi dolinami in pobeljenim pogorjem Tjanšana. Vsekakor nas prevzame gorski svet Kirgizije, kjer prednjačijo številne gore, kanjoni, soteske, mamljivi razgledi. Najvišja točka našega treka bo 3800 m. Treking ni tehnično zahteven, a je potrebno biti kondicijsko pripravljen. Hoje je od 5–8 ur/dan.  C in GH (Z, V) 

Dan 21 – 22: Pot do BIŠKEKA IN POLET Zapeljemo se do Biškeka. Na poti do tja sledijo krajši postanki. Po prihodu v prestolnico kratek ogled Biškeka, kjer je še vedno čutiti sovjetski pridih na kar priča kip Lenina. Pozno zvečer se zapeljemo do letališča od koder poletimo proti Evropo / (Z)

Termin potovanja/julij: 28.06.– 17.07./20. 07. 2017 (19 ali 22 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena:  od 1920 AKCIJA!!! od 1880€  pri 14 prijavljenih

Cena s podaljškom: od 2120 AKCIJA!!! 2180€ pri 14 prijavljenih

Avio karta je 405€ (cena preračunana oktobra 2016, letalskih kart variira med 400 eur – 600  eur). Pri manjši skupini je doplačilo 80€ (13 – 12 oseb) 120€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb). Cena je bila preračunana 15. septembra, 2016.

Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodenje na potovanju pri najmanj 14 prijavljenih (350€) ter letalska karta s taksami (100€ ob zgodnji prijavi/potrditvi skupine). Za drugi del cene veljajo stroški po programu, ki se jih plačuje sproti na potovanju in so izračunani v primeru polne skupine. Na agencijo se nakaže okvirno 1200 €, ostale nastale stroške se plačuje na poti  kot del aranžmaja programa.

CENA VKLJUČUJE:

 • Ceno mednarodnega poleta (cena variira: 400 eur – 650 eur);
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev namestitve v jurtah z zajtrkom, pri domačinih z zajtrkom in v preprostih sobah v guesthousih z zajtrkom;
 • Hrana kot je omenjena na programu (Z – zajtrk; V – večerja; P – piknik)
 • vse stroške  s prevozi in vozniki;
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti in lokalnega vodnika (na trekingu);
 • vodiče, nosače in kuharje in hrano na trekingu (zajtrk, večerja in malica na poti);
 • organizacijo vodenja potovanja in trekinga in hotelov s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • Zdravstveno zavarovanje,
 • rizik odpovedi potovanja (5,24% nakazanega denarja na agencijo);
 • vstopnine in dovolilnice;
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • transfer do letališča (če let zven Slovenije; okvirno 60 eur);
 • napitnine;
 • stroške osebne narave;
 • izposoja šotorov 3-dnevnem treking (4 eur/dan);
 • doplačila za enoposteljno sobo niso možna zaradi narave potovanja (z izjemo Biškeka in Almatyja);
 • nočitev prvi in zadnji dan potovanja.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje (350 €). Rok za prijavo po razpisni ceni je 1. april 2017. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte 405€/osebo, december 2016).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.

Vplačila: ob prijavi se vplača 200€ in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z avtobusom in najetim kombiji.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih.
 • HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.
 • ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16
 • VREME:V Centralno Azijo prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Možne so občasne padavine. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Kirgizija  & Kazahstan sta varni deželi. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani ne potrebujemo vizuma za Kirgizijo in za Kazahstan.

This entry was posted in blog. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s