Potovanje – UZBEKISTAN in KIRGZIJA

 

uzbekistan - detajl

Arihitekturni detajl iz Samarkanda

Prelepa Osrednja Azija je nepozaben del sveta, ki ponuja pravo dozo avanturizma in kulture. Tokrat bomo sprva spoznali Uzbekistan, kjer bomo čudili arhitekturnim presežkom v Samarkandu, Buhari in Hivi. Kot moderni nomadi bomo državo s hitrim vlakom do moderne prestolnice s širokimi avenijami in številnimi parki. Za vse želje še dodatnega popotovanja bo možen podaljšek v Kirgizijo. Kirgizija je z visokogorjem zaprta država, ki se jo drži sloves »Švica Srednje Azije«. To je visokogorska dežela, ki prav vsakemu jemlje dih s  svojo prelepo in neokrnjeno naravo in se

_MG_6530

Visokogorje, jurte, nomadi in spokojnost Kirgizije

ponaša s številnimi v nebo segajočimi vršaci Tjanšana in Pamirja, z ozkimi dolinami, ki jih krasijo kristalno čiste reke, turkizna jezera, zeleni gozdovi in neskončna stepa, kjer se pasejo konji, ovce in jaki. Preko tega goratega in težko prehodnega dela je potekal eden izmed krakov svilne ceste, kjer se je mudil tudi mongolski Džingiskan in se ustavil Marko Polo, ko je potoval proti Kitajski in srečal gostoljubne kirgiške nomade, ki se vse do danes niso odpovedali svojemu prvinskemu načinu življenja. Pridružite se nam, da bomo skupaj odkrivali lepote nomadske Kirgizije. Potovanje po svileni cesti je pravi odklop in je prava popotniška poslastica.

 

VRHUNCI POTOVANJA:

 • Hiva– turkizno mesto kot iz pravljic 1001 noči, kjer so doma najboljše melone;
 • Samarkand– najbolj znano mesto svilene poti, ki slovi po svoji arhitekturi in bazarju;
 • Buhara– znana po peščeni arhitekturi, glasbi, gledališču, the best kebabu, galjanu…
 • Taškent moderne prestolnice s širokimi avenijami in številnimi parki
 • Ferganska dolina– dolina treh držav, dolina civilizacij, svile, keramike in narave;
 • – najstarejše kirgiško mesto znano po svojem fantastičnem pisanem bazarju;
 • Kanjon reke Narin – slikovita dolina s kanjoni, jezeri, zelenimi hribi, kjer se pasejo jaki in konji;
 • Songkul– jezero na osrednji planoti leži na 3300 m, tu se pase živina, domačini živijo v jurtah in opravljajo svoja vsakodnevna opravila;
 • Taš Rabat nekdanji karavansaraj umeščen v prekrasno pokrajino v bližini kitajske meje; 
 • Jezero Issyk Kul– drugo najvišje ležeče jezero na svetu t.i. kirgiško morje. Ob obali pa se najde številne petroglife in ostanke svilene poti;
 • Soteska “sedem bikov”– slikovita 35 km dolga soteska rdečih kamenin in zanimivih oblik;
 • Biškek– glavno mesto Kirgizije s kirgiškim in sovjetskim delom, kjer še stoji kip Lenina;
 • Pravljični kanjon– kanjon neverjetnih in bizarnih oblik, ki jih je preoblikoval veter v domišljijske skulpture in oblike zato dobi pridevnik “pravljični;
 • Tjanšan– 3000 km dolga gorska veriga, ki ji pravimo tudi Nebeško gorovje;
 • Karakol– mesto z rusko pravoslavno cerkvijo, mošejo in zanimivim nedeljskim bazarjem

PROGRAM

Dan 1: POLET Naša nova avantura v Centralno Azijo se začenja. Iz bližnjega letališča poletimo proti prestolnici Uzbekistana.

IMG_0795

Hiva – kratki minaret

DAN 2 – 3 : HIVA: Zgodaj zjutraj poletimo proti Hivi. Hiva je puščavsko in najmlajše mesto »svilene ceste«, leži v bližini najdaljše reke Osrednje Azije, ob Amu Darji. Mesto je obdana z dvojnim obzidjem in privablja zaradi svoje izstopajoče arhitekture turkiznih ploščic in je s tem dobila vzdevek »turkizna« Hiva in dobesedno spominja na mesto iz 1001 noči. Naslednji dan pa se preko puščave zapeljemo do Buhare. H (Z).

IMG_9482

Sončni zahod v starem delu mesta – Buhara

Dan 4: BUHARA Buhara poimenovana tudi kot »steber islama«. Ogled trdnjave, mošej, medres, karavan sarajev, hamamov, bazarjev … Prosto popoldne za nakupe in uživanje v mestu, kjer se še vedno čuti pridih starodavnostih. H (Z)

 

 

_MG_9591

Samarkand – nočni pogled na Timurlenkovo grobnico

DAN 5 – 6: SAMARKAND: Ogledamo si najbolj poznano uzbeško mesto – Samarkand, ki ga krasijo mošeje, medrese, karavan saraji,  astrološki observatorij, številne grobnice. Vse to natančno ročno izdelano v kamen, ki ga krasijo turkizne in pozlačene kupole ter filigranski vzorci. Seveda nam bo ostal čas za izgubljanje po bazarju. Zadnji dan se v večernih urah iz Samarkanda zapeljemo do letališča v Taškentu. H (Z)

SONY DSC

“Zlati” uzbeški nasmešek

Dan 7: TAŠKENT  V Taškentu si po zajtrku in kratkem počitku ogledamo nekatere pomembne zapuščine v tem modernem (nekdaj drugem največjem mestu bivše sovjetske zveze) kot so: Čorsu bazar, Kukeldaš medresa, mavzolej Kaffal Šashi. Proti večeru se zapeljemo do letališča od koder pletimo proti Evropi. H (Z)

 

 

PODALJŠEK V KIRGIZIJO

uzbekistan - suho sadje

Založena tržnica v Ošu

DAN 8 – 9: FERGANSKA DOLINA IN OŠ: Zelo zgodaj zjutraj se zapeljemo do Oša v Kirgiziji. Do obmejnega mesta se sprva pripeli s hitrim vlakom iz Taškenta.  Po formalnostih na meji se zapeljemo do Oša. Oš je najstarejše kirgiško mesto, ki se ponaša s svojim starim bazarjem, ki še danes velja za zelo živahen in etnično pisan bazar. Zvečer pa se povzpnemo na razgledno točko – t.i. Salamonov hrib. GH (Z) 

 

kirgiz (15)

Osrednji trg v biškeku s kipom Manasa in pogorjem Tjanšan v ozadju

Dan 10: BIŠKEK: Notranji let do Biškeka. Po prihodu v prestolnico sledi ogled Biškeka, kjer je še vedno čutiti sovjetski pridih na kar priča kip Lenina. GH (Z)

 

 

 

 

tajikistan kirgizija

Kirgiške jurte ob jezeru Songkul (3000 m) in prisotnost nomadskega življenja

Dan 11 – 12 SONG KUL in KIRGIŠKI NOMADI Iz  Biškeka se sprva pa zapeljemo do vasice, ki bo izhodiščna točka za osrednji del Kirgizije. Fantastična vožnja v osrednji del Kirgizije. Fantastična narava,

10303769_10152544864821874_2904289878813940976_n

Konji, gozd, reka in spokojnsit Kirgizije

spektakularni prelazi in visokogorske ceste, majhne in zaspane vasice vse dokler ne prispemo do jezera Song Kula. Preko poletja se tu pasejo črede konj, jakov in ovac. Domačini pa živijo jurtah. Privoščili si bomo jahanje konjev, opazovali nomadski način življenja in se po želji povzpeli na okoliške gore. J (Z)

IMG_9023

Karavansaraj ob nekdanji svileni cesti

Dan 13– 14: Karavansaraj TAŠ RABAT: Iz Song Kula  nas pot vosi  preko številnih prelazov in kanjona reke Narin. Sledil bo spust proti kitajsko-kirgiški meji, do Taš Rabata, kjer se nahaja impozanten in originalno ohranjen karanvansaraj, ki priča o trgovanju že v času Marka Pola. Tu si privoščimo treking do jezera, ki se nahaja tik ob kitajski meji in kjer je preko višine 4000 m nekoč vodila svilna cesta  (6 ur hoje). Pot tudi prehodimo ali po želji si privoščimo  ježo na konju med divjino prekrasne narave. Mogoče nam uspe videti jake ali celo svizce. Zadnji dan se zapeljemo do Narina, kjer tudi prespimo.J in GH (Z)

_mg_7569

Rdeči kanjon 🙂

Dan 15– 17. dan: KARAKOL, pravljični KANJON ter JEZERO ISIK KUL : Zapeljemo do obale drugega najvišjega jezera na svetu, do Isik kula. Tu si bomo privoščili krajši treking in si bomo ogledali nenavadne kamnite formacije t.i. “pravljičnega kanjona” in nenavadne formacije “sedmih bikov”, ki so vpete v rdeč kamen, ki krasi to pokrajino. Le nazadnje pa bo sledila blatna (zdravilna) kopel. Zapeljemo se tudi do Karakola, kjer si ogledamo center mesta in pravoslavno cerkev. GH (Z)

kirgiz-96

Lov z zlatimi orli

Dan 17: Pot do BIŠKEKA Zapeljemo se nazaj do Biškeka. Na poti do tja sledijo krajši postanki. Po prihodu v prestolnico kratek se zapeljemo do letališča  / (Z)

Dan 18: POLET. Polni doživetij, vtisov bomo že doma ko se bomo zavedli, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

Program priporočamo vsem, ki si želijo popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

Termin potovanja: 29.07. – 05.08.2017 (Uzbekistan 8 dni) ali 29.07. – 16.08. 2016 (Uzbeksitan in Kirgizija 18 dni)

Termin potovanje SAMO KIRGIZIJA: 05.08. – 16.08. (12 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 16 oseb

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena UZBEKSITAN: 780€ + avio karta (pri 14 prijavljenih)

Cena UZBEKSITAN in KIRGIZIJA :  1365€ + avio karta  pri 14 prijavljenih

Cena UZBEKSITAN in KIRGIZIJA: 800€ + avio karta (pri 14 prijavljenih)

POMEMBNO: na potovanje se je možno priljučiti samo v UZBEKSITANU (8 dni) ali v UZBEKSITANU IN KIRGIZIJI (18 dni) ali samo v KIRGIZIJO (12 dni)

Avio karta je 485€ (cena preračunana januarja 2017, letalskih kart variira med 400 eur – 800 eur). Pri manjši skupini je doplačilo 50€ (13 – 12 oseb) 100€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb). Cena je bila preračunana 15. januarja, 2017.

Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodenje na potovanju pri najmanj 12 prijavljenih (300€) ter letalska karta s taksami (100€ ob zgodnji prijavi/potrditvi skupine). Za drugi del cene veljajo stroški po programu, ki se jih plačuje sproti na potovanju in so izračunani v primeru polne skupine. Na agencijo se nakaže okvirno 1200 €, ostale nastale stroške se plačuje na poti  kot del aranžmaja programa.

CENA VKLJUČUJE:

 • Ceno mednarodnega poleta (cena variira: 300 eur – 600 eur);
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev v namestitvah: hotelih 2*/3* v Uzbekistanu; v jurtah z zajtrkom, pri domačinih z zajtrkom in v preprostih sobah v guesthousih z zajtrkom;
 • vse stroške  s prevozi (vlak, avtobus, taxi) in vozniki;
 • notranji let Oš – Biškekpri podaljšku potovanja
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti in lokalnega vodnika (v Kirgiziji);
 • organizacijo vodenja potovanja in trekinga in hotelov s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • Zdravstveno zavarovanje,
 • rizik odpovedi potovanja (5,24% nakazanega denarja na agencijo);
 • vstopnine in dovolilnice;
 • Vizum za Uzbekistan;
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • transfer do letališča (če let zven Slovenije; okvirno 60 eur);
 • napitnine;
 • stroške osebne narave;
 • doplačila za enoposteljno sobo (možna so samo v Uzbekistanu in Biškeku);
 • nočitev prvi in zadnji dan potovanja, ko smo na letalu.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje (350 €). Rok za prijavo po razpisni ceni je 1. februar 2017. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte 485 €/osebo, december 2016).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.

Vplačila: ob prijavi se vplača 200€ in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z avtobusom in najetim kombiji.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih ali troposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb)
 • HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.
 • ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16
 • VREME:V Centralno Azijo prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za krajše trekinge, topleje je v Uzbekistanu. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Uzbekistan in Kirgizija sta varni deželi. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani ne potrebujemo vizuma za Kirgizijo. Potrebujemo pa vizum za Uzbekistan, ki si ga uredimo pred potovanjem.
This entry was posted in blog. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s