POTOVANJE – ALTAJ s trekingom in podaljšek na BAJKALSKO JEZERO

Ruska Šambala ali ruski Tibet. Od Zlatega jezera do “gobaste” pokrajine, stepe, tajge in visokogorja. V jugu ob mongolski meji pa visoka planota, uživanje po brezpotjih in neverjetni razgledi. Na poti se nahajajo gomilna grobišča, petroglifi, ostanki skitske civilizacije in šamanizma. Doživeli bomo grleno petje in pravo rusko savno (banjo). V slikovitih Altajskih gorah nas bodo čakala turkizna jezera, tajga, slapovi, stepa, gore, ledenik in divjina sibirskega prostranstva. Pri podaljšku potovanja se bomo podali na potovanje do Bajkalskega jezera, ki velja biser Rusije. Burjati, šamanizem, neokrnjenost narave, lesene vasice, pravoslavne cerkve v v Irkutsku, sovjetska zapuščina in še več.

altaj-rusija1Dan 1- 2: GORNO ALTAJSK in ZLATO JEZERO Iz mednarodnega letališča preko Moskve poletimo proti mednarodnemu letališču v Altaju.Po pristanku in krajši osvežitvi se bomo zapeljali do Gorno Altajska, kjer bomo obiskali muzej, kjer hranijo zavidljivo etnološko, arheološko in zgodovinsko zbirko s tega območja. Nato se bomo zapeljali do največjega jezera Altaja, kjer se bodo že odpirale gore in prelepi razgledi na jezero. Velikokrat jezero poimenujejo »mlajši brat Bajkala«, a dobesedno v jeziku staroselskih Altajcev pomeni Zlato jezero.  GH (Z)

stone-mashrooms-altaj1Dan 3: ALTAJSKA »Kapadokija«, GRLENO PETJE Zbudili se bomo ob Teletskem jezeru. Po zajtrku se bomo vkrcali na ladjico in se bomo zapeljali do južnega dela jezera. Odpravili se bomo do slikovite doline za katero pravijo, da je This image has an empty alt attribute; its file name is atlajska-glasba.jpgnajtoplejši del Altaja. Od tu si bomo sprva privoščili sprehod skozi gozd in prekrasen kanjon vse dokler ne bomo prispeli do t.i. »altajske Kapadokije« oz. do kamnitih formacij, ki so nastale zaradi erozije in spominjajo na okamenele gobe. Z vrha nas bo čakal prelep razgled nad reko z okolico. Zvečer pa bomo lahko uživali v altajskem grlenem petju ter se prepustili prostoru kjer je šamanizem »doma«. GH/J (Z)

kutu-yaryk-passDan 4: KANJON in PRELAZ Zapeljali se bomo do enega najslikovitejših kanjonov v Rusiji z 800 m visokim klifom. Sprva se bomo vozli po zelo zanimivi cesti in nato se dvignili na prelaz (1652 m). V kolikor bo čas dovoljeval se bomo peš podali do slapu od koder se nam bo razprl razgled na kanjon. GH/J (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is e-6.jpgDan 5: SKITSKA CIVILIZACIJA in ČUJSKE GORE Po zajtrku se bomo seznanili z šamanizmom in skitsko kulturo. Pot nas bo vodila skozi tajgo in spremljala nas bo visokogorska pokrajina južnega Čujskega gorovja. Skozi sotesko rdečih vrat se bomo spustili do najjužnejšega dela čujske ceste v This image has an empty alt attribute; its file name is mg_7659.jpgRusiji, kjer nam bo brezčasna sibirska pokrajina dobesedno jemala dih. Ob prihodu v južni del Altaja si bomo ogledali še altajski “stonehenge”. Prav v tem delu Altaja se bomo seznanili z gomilnimi grobišči in balbali (atlajski stečki). Mogoče si bomo privoščili še nakup kazaških ali mongolskih izdelkov iz jakove in kamelje volne. GH (Z)

Rezultat iskanja slik za elangash petroglyphsDan 6: RUSKI »TIBET« in 30.000 PERROGLIFOV Iz prekrasne pokrajine Čujskega trakta se bomo zapeljali do Kurajske stepe, kjer nas bo pokrajina dobesedno spominja na Tibet. Čakala nas bo vožnja po osupljivem delu prostranega Altaja. Nad nami se bodo dvigovale 4000 m visoke Rezultat iskanja slik za yak altaigore, medtem ko se bomo mi nahajali na visokogorski stepi, skorajda na visoki pol-puščavi. Prav tu se odpravili na lažji treking, kjer se nahaja preko 30.000 petroglifov (Unesco), saj je nekoč tu potekala svilena pot in sta sobivali skitska in turška kultura. Navdušeni ne bomo samo nad petroglifi ampak tudi nad slikovito pokrajino s krasnimi razgledi na gorato okolico. Prespali bomo v jurti. J (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is posnetek-zaslona-202a.jpgDan 7: Vzpon na prelaz s pogledom na BELUHO – sveta gora Altajcev Konji, jaki in dvogrbe kamele. Danes si bomo privoščili vzpon na prelaz, kjer se lepo vidi Beluho (4506 m), najvišjo goro Altaja, ki ji Altajci pravijo Uč Sumer in prestavlja This image has an empty alt attribute; its file name is altajska-jurta.jpgsveto goro in celo popek sveta, ki jo Rusi imenujejo tudi sibirski Mount Everest. Mi si bomo pa bomo privoščili vzpon na prelaz (2840 m) po čudoviti dolini vse do vrha. Uživali bomo s pogledom na Beluho, na alpske travnike, ledenike, vrhove pobeljene s snegom in slapove.  Ob povratku v kemp si bomo lahko privoščili še kako zasluženo rusko savno. Spanje v jurti. J (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is g-3.jpgDan 8: ALTAJSKI “MARS” Zapustili bomo južni del Altaja ter si bomo ogledali t.i. altajski Mars. Neverjetna pokrajina rdeče pisanih mehkih kamenin, ki je pravi raj za fotografe! Popoldan pa nas bo pot vodila preko divjih rek, ki jih bomo prečkali s predelanimi sovjetskimi vozili vse do vznožja najlepšega ledenika v tem delu Altaja. C (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is 71880925.jpgDan 9: TREKING DO LEDENIKA Divjina, tišina in neponovljivo doživetje. Slikovito pokrajino bomo doživeli s trekingom do ledenika, enega izmed večjih ledenikov Altaja. Tu se pokrajina v bližini višjih gora in rek spremeni in postane bolj  zelena in manj sušna. Pogled z vrha nam bo odpiral krasne razglede na pobeljene gore, jezero in še lepši ledenik.  C (Z)

Povezana slikaDan 10: JEZERO GEJZIR Ponovno se bomo zapeljali z predelanim sovjetskim vozilom preko divjih rek in gorskih poti. Na poti si bomo ogledali poznano jezero Gejzir, ki se nahaja sredi tajge. Od tu se bomo zapeljali še do Aktasha, kjer se bomo pripravili na naš treking v altajsko tajgo, ki nas čaka v naslednjih dneh. Vsekakor pa si bom lahko privoščili še pravo altajsko savno ali zgolj zaslužen počitek. Spanje v jurtah ali lesenih hiškah. J/GH (Z)  

This image has an empty alt attribute; its file name is p-5.jpgDan 11 – 13: TREKING v ALTAJSKO TAJGO IN DO TURKIZNEGA JEZERA Pohodniki si bomo lahko privoščili lažji in slikovit 3 dnevni treking v enih lepših delov Altajskih gora. Zlate This image has an empty alt attribute; its file name is 29684263_1669786519778790_7873644302888084061_n.jpggore Altaja so zaščitene pod Unescom, kjer se bomo srečali tako s stepo, tajgo, visokogorjem in alpsko vegetacijo. Na naših peš poteh bomo raziskali slikovito pokrajino Altaja, kjer bomo opazovali vrhove Altajskih gora s slapovi, turkiznimi jezeri, rekami, pravo rusko This image has an empty alt attribute; its file name is 4-7a.jpgtajgo ter neverjetnimi panoramami altajskega visokogorja. To celotno območje je za tu živeče altajske šamane in staroselce sveta pokrajina in je prava »Meka« za vse pohodnike. Na poti se bomo sprehodili skozi tajgo, se podali v dolino turkiznih jezer, nabirali gobe in gozdno sadje, se čutili lepoti Altajskih zlatih gora ter si nazadnje privoščili tudi tradicionalno rusko savno. Dnevne hoje bo 5 – 7 ur na dan. V šotorih bomo spali 2-krat na trekingu, zadnji dan bomo prespali v lesenih hišicah. Dodatno opremo nam bodo nosili konji. C/GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is 11224111_1669786873112088_6992419213511501622_n.jpgDan 14 – 15: REKA KATUN in POT DO BARNAULA Zapustili bomo Aktash in zavili bomo do sotočja rek Katun in Čuj. Na poti nas bo spremljala slikovita pokrajina, tajga in preko 5000 petroglifov, še enkrat bomo lahko doživeli grleno petje in pokukali v muzej altajske kulture. Pot bomo nadaljevali po slikoviti Čujski visoki cesti oz. nekdanji svileni cesti do Gorno Alatajska in do Barnaula. Na poti do tja bodo postanki, fantastični razgledi,… GH (Z)

Dan 16: POLET Jutranji odhod proti letališču in let proti Moskvi in Evropi.

PODALJŠEK POTOVANJA DO BAJLALSKEGA JEZERA:

Rezultat iskanja slik za irkutskDan 16: IRKUTSK Zgodaj zjutraj  bomo iz Barnaula ali Novosibirska poleteli proti Irkustku. Ob prihodu v Irkutsk si bom ogledali glavne znamenitosti mesta: od širokih avenij, do pristanišča do cerkva starega dela mesta in še in še,…  H (Z)

samanska-skalaDan 17 – 18: BAJKALSKO JEZERO & ŠAMANSKA SKALA Zapustili bomo Irkutsk in uživali na poti proti Bajkalskemu jezeru. Bajkalsko jezero je najstarejše, po količini sladke vode, največje in najgloblje sladkovodno jezero na svetu in je od leta 2006 uvrščeno na otok-olkhon-samanizemseznam Unesca. Na poti do tja nas bodo spremljale lesene hiše in stepa vzhodne Sibirije, vse dokler ne bomo prispeli na največji otok na Bajkalskem jezeru. Naslednji dan se bomo na otok Olhon sprehodili do šamanske skale, ki velja za najbolj znan sveti simbol Bajkala in sodi med devet največjih svetišč Azije. GH (Z) 

This image has an empty alt attribute; its file name is 14-10.jpgDan 19 – 20: RT KOBOJ IN LADJICA Zapeljali se bomo do rta Khoboy, ki velja za kraj s posebnimi spiritualnimi močmi, saj naj bi po legendi avtohtoni šamanski Burjati, ki tu živijo, prav tu dobili spiritualno moč. Naslednji dan se bomo ponovno zapeljali nazaj do Irkutska. GH (Z)

Dan 21: POLET Jutranji podhod na letališču v Irkutsku od koder poletimo proti letališču na Dunaju.

*H = hotel;  *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

Termin potovanja/julij: 13.07. – 28.07.2018 (16 dni) ali s podaljškom 13.07. – 02.08.2019 (21 dni)  

Skupina: min. 6 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: od 1200€ + letalska karta

Cena s podaljškom: od 1550€ + letalska karta

*cena letalske karte je okvirno 650€/osebo +letalska karta

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj – Barnaul/Irkutsk – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • nastanitev v hotelih 2*/3* v dvoposteljni sobah ali gostiščih v dvoposteljnih sobah ali več posteljnih sobah z zajtrkom; v jurtah (krožni nomadski šotor) z zajtrkom in v šotorih z zajtrkom,
 • prevozi po programu (avtobus, terenska vozila);
 • Notranji let Novosibirsk – Irkutsk pri podaljšku potovanja (cena variira);
 • konje pri 3-dnevnem trekingu; 
 • grleno petje; 
 • dovolilnice za nacionalne parke,
 • slovensko spremljanje – vodnik z licenco GZS,
 • organizacija potovanja.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 10 oseb), 120€ (9-8 oseb) ter 160€ (7 – 6 oseb)

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 55€ (trojno kritje),
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€),
 • urejanje in posredovanje za ruski vizum (110€);
 • enoposteljna soba​ – možna samo v mestih (40€); 
 • šotor za 2 osebi (20€/šotor).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine – približno 80€,
 • napitnina – približno 20€.

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:

 • sauna (okvirno 10€/osebo)
 • dodatni obroki – okvirno 5€/osebo na obrok.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. Rub) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje. Rok za prijavo po razpisni ceni je 15. april 2019. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte je 650€/osebo  in je bila preračunana 15.11.2018).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Pri manjši skupini je doplačilo 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 12 oseb), 120€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb).

Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

SPLOŠNE INFORMACIJE

KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetim kombiji na 4 WD.

NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah (samo v mestih), v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih.

HRANA: Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja. Ko spimo v šotorih si hrano sami kuhamo.

ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi popotniško žilice, saj je potovanje avanturistično orientirano izven »cone komforta«.

ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16

VREME: Na Altaj prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 30 st. celzija, v visokogorju in stepi nižje temperature preko noči (ponoči se lahko spustijo pod ledišče). Padavine so pogoste, predvsem tam kjer je tajga. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com

ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.

VARNOST: Altaj je varen del Rusije. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.

VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Rusijo, ki ga skupaj z LOI uredimo pred odhodom za doplačilo pred odhodom.

This entry was posted in rusija and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s