POTOVANJE – ALTAJ s podajškom na treking

altaj-rusijaAltaj ali popek sveta. Ruska Šambala. Od Zlatega jezera do “gobaste” pokrajine, stepe, tajge in visokogorja. V jugu ob mongolski meji pa visoka planote Ukok, ki je arheološki biser, kjer se nahaja grob altajske princese. Uživanje po brezpotjih planote in neverjetni razgledi. Na poti pa gomilna grobišča, petroglifi, grleno petje, šamanizem. Na koncu si lahko privoščimo treking v slikovitih Altajskih gorah,, kjer nas čakajo turkizna jezera, tajga, slapovi, stepa, gore, ledenik in divjina sibirskega prostranstva.

Vrhunci potovanja

 • Neskončna stepa in nomadsko življenje na visoki planoto;
 • Skitska gomilna grobišča in grob »altajske princese« na planoti Ukok;
 • Petroglifi, megaliti, skitska in altajska svetišča ob nekdani svileni cesti; 
 • Altajska Kapadokija in slikovita dolina reke Chuyshman;
 • plovba po Teletskem jezeru, ki mu pravijo mlajši brat Bajkala;   
 • Treking v prekrasni naravi Altajskega visokogorja z ledeniki, vršaci, turkiznimi jezeri, slapovi, tajgo in stepo;
 • Nomadi, jurte, šamanizem, grleno petje in doživetej prave ruske savne; 
 • Raziskovanje tajge in stepe ter odkrivanje altajskega Marsa in jezera Geysir; 
 • Naravni rezervat s številnimi endemičnimi cvetlicami, živalmi in zanimivo sotesko. 

PROGRAM POTOVANJA:

Dan 1: POLET  Iz mednarodnega letališča preko Moskve poletimo proti mednarodnemu letališču v Altaju.

lake-teletskoye-altai-republic-russia

Dan 2 – 3: GORNO ALTAJSK in ZLATO JEZERO Po pristanku in krajši osvežitvi se zapeljemo do Gorno Altajska in obiščemo muzej, kjer hranijo zavidljivo etnološko, arheološko in zgodovinsko zbirko s tega območja. Nato pa se zapeljemo do največjega jezera Altaja, kjer se že odpirajo gore in prelepi razgledi na jezero. Velikokrat jezero poimenujejo »mlajši brat Bajkala«, a dobesedno v jeziku staroselskih Altajcev pomeni Zlato jezero.  GH (Z)

stone-mashrooms-altaj1

Dan 4: ALTAJSKA »Kapadokija« Zbudimo se ob jezeru ter se po zajtrku vkrcamo na ladjico in se zapeljemo do južnega dela jezera. Odpravimo se do slikovite doline za katero pravijo, da je najtoplejši del Altaja. Od tu si sprva privoščimo sprehod skozi gozd in prekrasen kanjon vse dokler ne prispemo do t.i. »altajske Kapadokije« oz. do kamnitih formacij, ki so nastale zaradi erozije in spominjajo na okamenele gobe. Z vrha nas čaka prelep razgled nad reko z okolico. Po prihodu v dolino si lahko privoščimo pravo rusko banjo (ruska sauna). GH/J (Z)

kutu-yaryk-pass

Dan 5: KANJON, KLIFI & PRELAZ  Zapeljemo se do enega najslikovitejših kanjonov v Rusiji z 800 m visokim klifom. Sprva se po zelo zanimivi cesti  dvignemo na prelaz (1652 m) in se nato peš podamo do slapu od koder se nam razpre razgled na kanjon. V bližini prelaza prespimo. GH/J (Z)

 

blue-geysir-lake-1

Dan 6: SKITI, ČUJSKE GORE in GEJZIR Po zajtrku se seznanimo z šamanizmom in skitsko kulturo. Pot nas vodi skozi tundro in nas spremlja visokogorska pokrajina južnega Čujskega goorovja, vse do slikovitega jezera Gejzir in skozi sotesko rdečih vrat se spustimo do najjužnejšega dela čujske ceste, kjer nam bo brezčasna sibirska pokrajina dobesedno kar jemala dih. GH (Z)

SONY DSC

Dan 7: ALTAJSKI »TIBET« in MEGALITI Iz prekrasne pokrajine poznanega Čujskega trakta se zapeljemo še južneje vse do Kurajske stepe, kjer nas pokrajina dobesedno spominja na Tibet. Tu vstopimo v popolnoma  nov svet. Nad nami se dvigujejo 4000 visoke gore, medtem ko se mi nahajamo na visokogorski stepi, skorajda na visoki pol-puščavi. Krajši postanek in ogled kompleksa megalitov ter le nazadnje tudi uživanje v naravnih toplicah v divjini. C (Z)

_MG_7659

Dan 8: VZPON na RAZGLEDNO na BELUHO (4053 m) Povzpnemo se na 3055 m z namenom prekrasnega razgleda na sveto goro Beluho in na planoto Ukok, nekdanji dom skitske civilizacije. Tako altajske Zlate gore z Beluho kot Ukok sta oba zaščitena pod Unescom. Popoldan se vrnemo nazaj do toplic, kjer si po aktivnem dnevu lahko privoščimo kopel. C (Z)

ukok-altaj

Dan 9 – 10: PLANOTA UKOK ob mongolski meji Bogastvo altajske daljne preteklosti se pozna na vsakem koraku. Prav na planoti Ukok se bomo seznanili z gomilnimi grobišči, balbali (atlajski stečki) in t.i. altajsko princesko – mumijo ki so jo zmrznjeno odkrili po 2500 letih. Planota je zelo zanimiva zato si bomo privoščili še dodaten dan da bomo na peš poti raziskali okolico C (Z)

atlajska-glasba

Dan 11: NOMADI, GRLENO PETJE IN TOPLICE Divjina, tišina in neponovljivo doživetje. Konji, jaki in dvogrbe kamele. Čaka nas vožnja po osupljivem delu prostranega južnega Altaja. Privoščili si bomo toplice, uživali v altajskem grlenem petju ter se prepustili prostoru, kjer bil od nekdaj šamanizem doma. Okolico južne Sibirije raziščemo tudi peš, opazujemo jezera in zasnežene gore ter se čudimo spokojnosti v tej odmaknjeni pokrajini. C (Z)

juzni-altaj-marsovski-hribi

Dan 12: ALTAJSKI “MARS” Zapustimo južni del Altaja ter si ogledamo t.i. altajski Mars.  Neverjetna pokrajina rdeče pisanih mehkih kamenin, ki je pravi raj za fotografe! GH (Z)

 

04ed0ef941f5e3343229c6046a9a6c07

Dan 13: REKA KATUN in PETROGLIFI: Zapustimo stepo in zavijemo do sotočja reke Katun in Čuj. Na poti slikovita pokrajina, tundra in preko 5000 petroglifov. Pot nadaljujemo po slikoviti Čujski visoki cesti oz. nekdanji svileni cesti se vozimo do Gorno Alatajska. Na poti do tja se postanki, fantastični razgledi in še marsikaj. GH (Z)

Dan 14: POLET Jutranji odhod proti letališču v Gorno Altajsku ali Barnaulu in let proti Moskvi in Evropi. Polni doživetij, vtisov bomo zvečer že doma ko se bomo zavedali, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

PODALJŠEK: 5 dnevni TREKING v ALTAJSKIH GORAH (tajga, turkizno modra jezera, ledenik, gore,…)

Kara-Kabak lake

Dan 13 – 17: TREKING v ALTAJSKE GORE Privoščimo si 5 dnevni treking v enih lepših delov Altajskih gora. Zlate gore Altaja so zaščitene pod Unescom, kjer se srečamo tako s stepo, tajgo, visokogorjem in alpsko vegetacijo. Na naših peš poteh raziščemo to slikovito

avatar (1)

pokrajino Altaja, kjer opazujemo vrhove Altajskih gora s slapovi, ledenikom, turkiznimi jezeri, rekami, pravo rusko tajgo ter neverjetnimi panoramami altajskega visokogorja. To celotno območje je za tu živeče altajske šamane in staroselce sveta pokrajina in je prava Meka za vse pohodnike. Na poti se

37384514192_91116d2095_b

bomo sprehodili skozi tajgo, se podali v dolino turkiznih jezer, občudovali ledenik, nabirali gobe in gozdno sadje, se čutili lepoti Altajskih zlatih gora ter si nazadnje privoščili tudi tradicionalno rusko savno. Dnevne hoje je 5 – 7 ur na dan. V šotorih spimo 4-krat na trekingu, zadnji dan prespimo v lesenih hišicah. Dodatno opremo nam nosijo konji. C/GH (Z,V)

04ed0ef941f5e3343229c6046a9a6c07

Dan 18: REKA KATUN in PETROGLIFI: Zapustimo stepo in zavijemo do sotočja reke Katun in Čuj. Na poti slikovita pokrajina, tundra in preko 5000 petroglifov. Pot nadaljujemo po slikoviti Čujski visoki cesti oz. nekdanji svileni cesti se vozimo do Gorno Alatajska. Na poti do tja se postanki, fantastični razgledi in še marsikaj. GH (Z)

Dan 19: POLET Jutranji odhod proti letališču v Gorno Altajsku ali Barnaulu in let proti Moskvi in Evropi. Polni doživetij, vtisov bomo zvečer že doma ko se bomo zavedali, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

Termin potovanja/JULIJ: 14.07. – 27.07.2018 (14 dni) ali s podaljškom/trekingom 14.07. – 01.08.2018 (19 dni)

Termin potovanja/AVGUST: 4.08. – 17.08.2018 (14 dni) ali s podaljškom/trekingom 04.08. – 22.08.2018 (19 dni)

Skupina: min. 8 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: 1290 eur + avio karta (pri 16 prijavljenih)

Cena s podaljškom na treking: 1590€ + avio karta (pri 16 prijavljenih).

ZADNJI ROK ZA PRIJAVO NA POTOVANJE JE 2 meseca pred odhodom! RUSI ZA UREJANJE DOVOLILNIC POTREBUJEJO 2 MESECA.

Rok za prijavo po razpisni ceni je 15. april 2018. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart.

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo, vodenje in našo energijo,
 • ceno mednarodnega leta Dunaj – Gorno Altajsk/Baranul – Dunaj (cena variira 650- 850 eur);
 • urejanje posebnega dovoljenja za obisk določenih delov Altaja – ureditev dovolilnice traja do 2 meseca,
 • namestitve: v jurtah z zajtrkom in v preprostih sobah v guesthousih z zajtrkom, v šotorih z zajtrkom (za ostalle obroke bo priskrbljeno)
 • vse stroške s prevozi (avtobus, več-sedežniki na 4WD, ladja);
 • Vso organizacijo glede trekinga: treking vodnik, konji, hrana kot omenjeno na programu (zajtrk in večerja), spanje v šotorih.
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti;
 • lokalnega vodnika ter organizacijo vodenja potovanja in trekinga s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • Zdravstveno zavarovanje,
 • rizik odpovedi potovanja (5,24% nakazanega denarja na agencijo);
 • vstopnine (20 – 40€);
 • vizum za Rusijo in LOI za Rusijo (105€);
 • šotore (možna izposoja za 20€/osebo);
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • transfer do letališča (povratni transfer je okvirno 60 eur za letališče Dunaj, Benetke, Zagreb; 90 eur do Milana, Münchena, Budimpeštem Beograda,…);
 • napitnine;
 • stroške osebne narave;
 • doplačila za enoposteljno sobo – možno samo v Gorno Altajsku/Barnaulu;
 • nočitev prvi in zadnji dan potovanja.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. Rub) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje (350 €). Rok za prijavo po razpisni ceni je 15. april 2018. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte do Baranula je 670€/osebo (december 2017).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 200€ in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Pri manjši skupini je doplačilo 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 12 oseb), 120€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb).

Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetim kombiji na 4 WD.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah (samo v mestih), v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih.
 • HRANA: Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja. Ko spimo v šotorih (Ukok in treking v altajskih gorah) si hrano sami kuhamo.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi popotniško žilice, saj je potovanje avanturistično orientirano izven »cone komforta«.
 • ŠTEVILO OSEB: min 7 – max 16
 • VREME: Na Altaj prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. celzija, v visokogorju in stepi nižje temperature preko noči (ponoči se lahko spustijo pod ledišče). Padavine so pogoste, predvsem tam kjer je tajga. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Altaj je varen del Rusije. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Rusijo, ki ga skupaj z LOI uredimo pred odhodom za doplačilo pred odhodom.

Potovanje se uradno izvaja preko agencije EPRA D.O.O. Splošni pogoji potovalne agencije EPRA  d.o.o. so sestavni del programa. Cena je preračunana na dan 18. december 2017. Splošni pogoji agencije

 

Advertisements
This entry was posted in rusija and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s