POTOVANJE – ALTAJ & podajšek do BAJKALSKEGA jezera & TRANSIBIRSKA železnica

altaj-rusijaPotovanje na Altaj oz. ruski Tibet je čudovita popotniška poslastica v južnem delu Sibirije, ki ponuja pravo dozo avanturizma. Pot nas bo sprva vodila do največjega jezera Teleskoje, ki ga bomo doživeli s čolni. Sprehodili se bomo skozi zanimivo “gobasto” pokrajino ter opazovali največji slap. V južnem Altaju bomo odkrivali neverjetno raznoliko pokrajino visoke planote Ukok, ki jo bomo dodobra spoznali na naših peš poteh. Visoka planota nam bo ponujala original-image-1920x1253neverjetne razglede. Privoščili si bom treking v slikovitih dolinah ter uživali v “marsovski”
pokrajini, ki nam bo kar jemala dih in nas bo navdušila s svojo raznolikostjo razsežne stepe, divje tajge in zlatih gora Altaja. Na poti bodo še gomilna grobišča (kurgani), petroglifi, balbali (atlajski stečki), starodavna tradicija šamanizma, petje in pels,… Pri podaljšku potovanja pa si privoščimo potovanje s transibirsko železnico vse do Bajkalskega jezera. Sledilo bo uživanje ob Bajkalskem jezeru, ki je biser med biseri Rusije in ga je enostavno greh izpustiti. Avtohtoni Burjati, šamanizem, lesene vasice in še več nas čaka ob zaključku potovanja. Sibirija je ogromna in čaka, da jo raziščemo skupaj.

PROGRAM POTOVANJA:

Dan 1: POLET  Iz mednarodnega letališča preko Moskve poletimo proti mednarodnemu letališču v Altaju.

lake-teletskoye-altai-republic-russiaDan 2: ZLATO JEZERO Po pristanku in krajši osvežitvi se zapeljemo do največjega jezera Altaja, kjer se že odpirajo gore in prelepi razgledi na Teleckoje jezero. Velikokrat jezero poimenujejo »mlajši brat Bajkala«, a dobesedno v jeziku staroselskih Altajcev pomeni Zlato jezero. Vkrcamo se na ladjico in se zapeljemo do južnega dela jezera ter uživamo v prekrasni naravi. GH/J (Z)

stone-mashrooms-altaj1Dan 3: ALTAJSKA »Kapadokija« Zbudimo se ob jezeru ter se po zajtrku opravimo do slikovite doline za katero pravijo, da je najtoplejši del Altaja. Od tu si sprva privoščimo sprehod skozi gozd in prekrasen kanjon vse dokler ne prispemo do t.i. »altajske Kapadokije« oz. do kamnitih formacij, ki so nastale zaradi erozije in spominjajo na okamenele gobe. Z vrha nas čaka prelep razgled nad reko z okolico. GH/J (Z)

uchar1Dan 4: TREKING DO SLAPU Danes si privoščimo celodnevni treking do največjega slapu na Altaju, ki je visok  160 m in teče v kaskadah skozi ogromne skale. Slap je nastal pred približno 150 leti kot posledica zemeljskega plazu. Uživanje v prekrasni naravi in ob poslušanju tega zelo glasnega slapu, ki jo obkroža gozd iglavcev. Po celodnevni hoji in uživanju v prekrasni naravi nas zvečer čakajo uživanje v toplotnih vrelcih, ki si jih po želji lahko privoščimo J (Z)

kutu-yaryk-passDan 5:  KANJON, KLIFI & PRELAZ  Zapustimo severni del Altaja in se zapeljemo  enega najslikovitejših kanjonov v Rusiji z 800 m visokim klifom. Sprva se po zelo zanimivi cesti  dvignemo na prelaz (1652 m) in se nato peš podamo do slapu od koder se nam razpre najlepši razgled na kanjon, ki se nahaja pod nami. Spanje v šotorih C (Z, V)

blue-geysir-lake-1Dan 6: SKITSKI ostanki, ČUJSKE GORE in GEJZIR Po zajtrku se seznanimo s antično kulturo Pazyryk – kjer se sprehodimo skozi altajsko Skitsko »dolino kraljev« in si ogledamo ostanke v muzeju. Od nas pot vodi skozi tundro, kjer nas spremlja visokogorska pokrajina zasneženih hribov, vse do slikovitega modrega jezera (gejzir) in skozi sotesko rdečih vrat se spustimo do čujskega trakta, kjer nam bo brezčasna sibirska pokrajina dobesedno kar jemala dih z najvišjimi vršaci Čujskih gor. Opazovanje sončnega zahoda in zvezd. C (Z,V)

altajska-jurta1Dan 7: ALTAJSKI »TIBET«, MEGALITI in TOPLICE Iz prekrasne pokrajine se zapeljemo še južneje vse do Kurajske stepe, kjer nas pokrajina dobesedno spominja na Tibet. Tu bomo vstopili v popolnoma  svet. Nad nami se dvigujejo 4000 visoke gore, medtem ko se mi potujejo po visokogorski stepi, skorajda po visoki pol-puščavi. Krajši postanek v Koš-Agaču, ogled kompleksa megalitov. Popoldan pa so lahko privoščimo  uživanje v toplicah.  C/J (Z,V)

ukok-altajDan 8 – 9: PLANOTA UKOK ob mongolski meji Bogastvo altajske daljne preteklosti se pozna na vsakem koraku. Prav na planoti Ukok se bomo seznanili z gomilnimi grobišči, balbali (atlajski stečki) in t.i. altajsko princesko – mumijo ki so jo zmrznjeno odkrili po 2500 letih. Planota je zelo zanimiva zato si bomo privoščili še dodaten lažji treking ali pa po želji tudi jahanje konjev. C (Z, V)

atlajska-glasbaDan 10 – 11: NOMADI, GRLENO PETJE IN TOPLICE Divjina, tišina in neponovljivo doživetje. Konji, jaki in dvogrbe kamele. Čaka nas vožnja po osupljivem delu prostranega južnega Altaja. Privoščili si bomo toplice, uživali v altajskem grlenem petju ter se prepustili prostoru, kjer bil od nekdaj šamanizem doma. Seveda bomo okolico južne Sibirije raziskali tudi peš kjer bomo opazovali jezera in zasnežene Čujske gore ter se čudili spokojnosti v tej odmaknjeni pokrajini. J (Z)

sofia-ledenikDan 12: TREKING DO LEDENIKA Slikovito pokrajino doživimo s trekingom do ledenika, enega izmed večjih ledenikov Altaja. Tu se pokrajina v bližini višjih gora in rek spremeni in postane bolj  zelena in manj sušna. C (Z,V)

juzni-altaj-marsovski-hribiDAN 13: POKRAJINA KOT NA MARSU Neverjetna pokrajina rdeče pisanih mehkih kamenin, ki je pravi raj za fotografe! Celodnevno izgubljanje in raziskovanje pisane in nezemeljske pokrajine, ki bi bili na “Marsu”, To je tudi zelo izoliranega dela Altaja, kjer se je čas zastal. C (Z,V)

570994_acad4d71aaf1ffbac143bd8c94103799_largeDan 14: REKA KATUN, PETROGLIFI in TUNDRA: Zapustimo stepo in zavijemo do sotočja reke Katun in reke Čuj. Na poti slikovita modro-zelena jezera, reke, tundra in preko 5000 petroglifov iz različnih obdobij. C (Z,V)

altai-the-chuya-river-russiaDan 15: PO NEKDANJI SVILENI POTI Po slikoviti Čujski visoki cesti oz. nekdanji svileni cesti se vozimo v smeri Barnaula. Na poti do tja se postanki, fantastični razgledi in še marsikaj. Pozno popoldan postanek v Gorno-Altajsku in večerni prihod v Barnaul. GH (Z)

Dan 16: POLET Jutranji odhod proti letališču v Barnaulu in let proti Moskvi in Evropi. Polni doživetij, vtisov bomo zvečer že doma ko se bomo zavedali, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

PODALJŠEK POTOVANJA:

baikal-villageDan 16 – 17: TRASIBIRSKA ŽELEZNICA Zgodaj zjutraj se zapeljemo do Novosibirska, kjer se vkrcamo v vlak, ki nas bo popeljal proti vzhodu skozi Krasnojarsk pa vse do Irkutsaka v bližini jezera Bajkal. Uživali bomo ob spremljajoči pokrajini ruskega vzhoda, opazovali bomo večji ruski  reki, Jenisej in Ob in življenje ob njih. Potovanje s transibirsko železnico je prav posebno doživetje in pokrajina med Krasnojarskom in Irkutskom je še posebej slikovita.  R in GH (Z)

otok-olkhon-samanizemDan 18: BAJKALSKO JEZERO & OTOK OLHON Bajkalska avantura se prične! Zapustimo Irkutsk in se vozimo proti Bajkalskemu jezeru. Bajkalsko jezero ob meji z rusko republiko Burjatijo je najstarejše, po količini sladke vode največje in najgloblje sladkovodno jezero na svetu in je od leta 2006 uvrščeno na seznam Unesca. Na poti do tja nas spremljajo lesene hišice, najsevernejša stepa vzhodne Sibirije, vse dokler ne prispemo na največji otok na Bajkalskem jezeru. Večerno uživanje v vasi na otoku Olhon, kjer tudi prespimo. GH (Z)

samanska-skalaDan 19 – 20: RT KOBOJ IN ŠAMANSKA SKALA Zapeljemo se do rta otoka Khoboy, ki velja za kraj s posebnimi spiritualnimi močmi, saj naj bi po legendi avtohtoni šamanski Burjati, ki tu živijo, prav tu dobili spiritualno moč. Sprehodimo do šamanske skale, ki velja za najbolj znan sveti simbol Bajkala in sodi med devet največjih svetišč Azije. Obiščemo tudi burjatsko vas ter se morda ob koncu potovanja prepustimo šamanu, uživamo v plesu in petju ali zgolj uživamo v domači hrani. GH (Z)

Dan 21 – 22: POLET Jutranji odhod proti letališču v Irkustku in let proti Moskvi in Evropi. Polni doživetij, vtisov bomo zvečer že doma ko se bomo zavedali, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda

Termin potovanja/AVGUST: 05.08.– 20.08. (16 dni) ali 05.08. – 26.08. 2017 (22 dni)

Skupina: min. 8 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: 1260 eur + avio karta (pri 16 prijavljenih)

Cena s podaljškom do jezera BAJKAL: 1645 eur + avio kata (pri 16 prijavljenih)

ZADNJI ROK ZA PRIJAVO NA POTOVANJE JE 25.MAJ! RUSI ZA UREJANJE DOVOLILNIC POTREBUJEJO 2 MESECA.

Rok za prijavo po razpisni ceni je 15. april 2017. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart.

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo, vodenje in našo energijo,
 • ceno mednarodnega leta Dunaj – Baranul (cena variira 550- 800 eur),
 • urejanje posebnega dovoljenja za obisk določenih delov Altaja – ureditev dovolilnice traja do 2 meseca,
 • namestitve: v jurtah z zajtrkom in v preprostih sobah v guesthousih z zajtrkom, v šotorih z zajtrkom in večerjo, pri podaljšku pa še spanje na vlaku v 2. razredu v 4 ali 6 posteljnih kabinah,
 • vse stroške s prevozi (več-sedežniki na 4WD na Altaju); pri podaljšku pa še Bajkal še z vlakom in minibusom (spanje na vlaku v 2. razredu v 4 ali 6 posteljnih kabinah);
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti ter lokalnega vodnika ter organizacijo vodenja potovanja in trekinga s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • Zdravstveno zavarovanje,
 • rizik odpovedi potovanja (5,24% nakazanega denarja na agencijo);
 • vstopnine;
 • vizum za Rusijo in LOI za Rusijo;
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • transfer do letališča (če let izven Slovenije; okvirno 60 eur za letališče Dunaj, München, Benetke; 90 eur do Milana, Budimpešte,…);
 • napitnine;
 • stroške osebne narave;
 • doplačila za enoposteljno sobo – možno samo v Gorno Altajsku;
 • nočitev prvi in zadnji dan potovanja.

Podaljšek na BAJKALSKO JEZERO se zaračunava posebej kot podaljšek potovanja in vključuje: namestitve v preprostih hotelih z zajtrkom, vse prevoze po programu (z busom in vlakom), lokalnega vodnika in slovensko spremstvo.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. Rub) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje (350 €). Rok za prijavo po razpisni ceni je 15. april 2017. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte za Altaj 550€/osebo s kombinacijo Bajkala pa 570€/osebo, januar 2017).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 200€ in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Pri manjši skupini je doplačilo 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 12 oseb); 120€ (11 – 10 oseb), 140€ (9-8 oseb), 160€ (7-6 oseb).

Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetim jeepi/kombiji na 4 WD.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah (samo v mestih), v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih ter na vlaku ob podaljšku potovanja.
 • HRANA: Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi popotniško žilice, saj je potovanje avanturistično orientirano izven »cone komforta«.
 • ŠTEVILO OSEB: min 7 – max 16
 • VREME: Na Altaj prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. celzija, v visokogorju in stepi nižje temperature preko noči. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah. Rusi v juniju/juliju priporočajo cepitev proti meningitisu, a naše potovanje imamo v izvedbi avgusta.
 • VARNOST: Altaj je varen del Rusije. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Rusijo, ki jo uredimo pred odhodom.

Potovanje se uradno izvaja preko agencije EPRA D.O.O. Splošni pogoji potovalne agencije EPRA  d.o.o. so sestavni del programa. Cena je preračunana na dan 28. januar 2017.

Advertisements
This entry was posted in rusija and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s