POTOVANJE – ALTAJ s podajškom na treking

altaj-rusijaRuska Šambala ali ruski Tibet. Od Zlatega jezera do “gobaste” pokrajine, stepe, tajge in visokogorja. V jugu ob mongolski meji pa visoka planota Ukok, ki je arheološki biser, kjer se nahaja grob altajske princese. Uživanje po brezpotjih planote in neverjetni razgledi. Na poti pa gomilna grobišča, petroglifi, grleno petje, šamanizem. Na koncu si bomo lahko privoščimo treking v slikovitih Altajskih gorah, kjer nas bodo čakala turkizna jezera, tajga, slapovi, stepa, gore, ledenik in divjina sibirskega prostranstva.

Vrhunci potovanja

 • Neskončna stepa in nomadsko življenje na visoki planoto;
 • Skitska gomilna grobišča in grob »altajske princese« na planoti Ukok;
 • Petroglifi, megaliti, skitska in altajska svetišča ob nekdani svileni cesti; 
 • Altajska Kapadokija in slikovita dolina reke Chuyshman;
 • plovba po Teletskem jezeru, ki mu pravijo mlajši brat Bajkala;   
 • Nomadi, jurte, šamanizem, grleno petje in doživetje prave ruske savne; 
 • Raziskovanje tajge in stepe ter odkrivanje altajskega Marsa in jezera Geysir; 
 • Pregrešno lep treking v Altajskih gorah z ledenikom, vršaci, turkiznimi jezeri, slapovi, tajgo in stepo.

PROGRAM POTOVANJA:

Dan 1: POLET  Iz mednarodnega letališča preko Moskve poletimo proti mednarodnemu letališču v Altaju.

lake-teletskoye-altai-republic-russia

Dan 2 – 3: GORNO ALTAJSK in ZLATO JEZERO Po pristanku in krajši osvežitvi se bomo zapeljali do Gorno Altajska, kjer bomo obiskali muzej, kjer hranijo zavidljivo etnološko, arheološko in zgodovinsko zbirko s tega območja. Nato se bomo zapeljali do največjega jezera Altaja, kjer se bodo že odpirale gore in prelepi razgledi na jezero. Velikokrat jezero poimenujejo »mlajši brat Bajkala«, a dobesedno v jeziku staroselskih Altajcev pomeni Zlato jezero.  GH (Z)

stone-mashrooms-altaj1

Dan 4: ALTAJSKA »Kapadokija« Zbudili se bomo ob Teletskem jezeru. Po zajtrku se bomo vkrcali na ladjico in se bomo zapeljali do južnega dela jezera. Odpravili se bomo do slikovite doline za katero pravijo, da je najtoplejši del Altaja. Od tu si bomo sprva privoščimo sprehod skozi gozd in prekrasen kanjon vse dokler ne bomo prispemo do t.i. »altajske Kapadokije« oz. do kamnitih formacij, ki so nastale zaradi erozije in spominjajo na okamenele gobe. Z vrha nas bo čakal prelep razgled nad reko z okolico. Po prihodu v dolino si bomo lahko privoščimo pravo rusko tradicionalno banjo (ruska sauna). GH/J (Z)

kutu-yaryk-pass

Dan 5: KANJON, KLIFI & PRELAZ  Zapeljali se bomo do enega najslikovitejših kanjonov v Rusiji z 800 m visokim klifom. Sprva se bomo vozli po zelo zanimivi cesti in nato se dvignili na prelaz (1652 m). V kolikor bo čas dovoljeval se bomo peš podali do slapu od koder se nam bo razprl razgled na kanjon. GH/J (Z)

blue-geysir-lake-1

Dan 6: SKITI, ČUJSKE GORE in GEJZIR Po zajtrku se bomo seznanili z šamanizmom in skitsko kulturo. Pot nas bo vodila skozi tajgo in spremljala nas bo visokogorska pokrajina južnega Čujskega gorovja. Na poti se bo ustavili ob slikovitem jezeru Gejzir. Skozi sotesko rdečih vrat se bomo spustili do najjužnejšega dela čujske ceste v Rusiji, kjer nam bo brezčasna sibirska pokrajina dobesedno jemala dih. GH (Z)

SONY DSC

Dan 7: RUSKI »TIBET« in MEGALITI Iz prekrasne pokrajine Čujskega trakta se bomo zapeljali do Kurajske stepe, kjer nas bo pokrajina dobesedno spominja na Tibet. Tu bomo vstopili v popolnoma  nov svet. Nad nami se bodo dvigovali 4000 m visoke gore, medtem ko se bomo mi nahajali na visokogorski stepi, skorajda na visoki pol-puščavi. Ogledali si bomo kompleks megalitov ter le nazadnje tudi uživali v naravnih toplicah v divjini do koder prispemo po brezpotju. Spanje v šotorih ob toplicah. C (Z)

ukok-altaj

Dan 8 – 9: PLANOTA UKOK – arheološki biser skitske kulture Bogastvo altajske daljne preteklosti se pozna na vsakem koraku. Prav na planoti Ukok se bomo seznanili z gomilnimi grobišči, balbali (atlajski stečki) in t.i. altajsko princesko – mumijo, ki so jo zmrznjeno odkrili po 2500 letih na planoti Ukok. Planota je zelo zanimiva zato si bomo privoščili še dodaten dan da bomo na peš poti raziskali okolico. C (Z)

atlajska-glasba

Dan 10: NOMADI IN TOPLICE Divjina, tišina in neponovljivo doživetje. Konji, jaki in dvogrbe kamele. Čakala nas bo vožnja po osupljivem delu prostranega južnega Altaja. Zvečer bomo lahko uživali v altajskem grlenem petju ter se prepustili prostoru kjer je šamanizem »doma«. C (Z)

juzni-altaj-marsovski-hribi

Dan 11: ALTAJSKI “MARS” Zapustili bomo južni del Altaja ter si bomo ogledamo t.i. altajski Mars. Neverjetna pokrajina rdeče pisanih mehkih kamenin, ki je pravi raj za fotografe! GH (Z)

04ed0ef941f5e3343229c6046a9a6c07

Dan 12 – 13: REKA KATUN in PETROGLIFI: Zapustili bomo stepo in se zapeljali do sotočja rek Katun in Čuj. Na poti nas bo spreljala slikovita pokrajina, tajga in preko 5000 petroglifov, ki si jih bomo tudi ogledali. Pot bom nadaljevali po slikoviti Čujski visoki cesti oz. nekdanji svileni cesti vse do Gorno Alatajska. Na poti do tja bodo postanki, fantastični razgledi in še marsikaj. GH (Z)

Dan 14: POLET Jutranji odhod proti letališču v Gorno Altajsku ali Barnaulu in let proti Moskvi in Evropi.

PODALJŠEK: 5 dnevni TREKING v ALTAJSKIH GORAH:

Kara-Kabak lake

Dan 12 – 16: TREKING v ALTAJSKE GORE Pohodniki si bomo pa lahko privoščili 5 dnevni treking v enih lepših delov Altajskih gora. Zlate gore Altaja so zaščitene pod Unescom, kjer se bom srečali tako s stepo, tajgo, visokogorjem in alpsko vegetacijo. Na naših peš poteh bomo raziskali slikovito pokrajino Altaja, kjer bomo opazovali vrhove Altajskih gora s slapovi, ledenikom, turkiznimi jezeri, rekami, pravo rusko tajgo ter neverjetnimi panoramami altajskega visokogorja. To celotno območje je 0 (2)za tu živeče altajske šamane in staroselce sveta pokrajina in je prava »Meka« za vse pohodnike. Na poti se bomo sprehodili skozi tajgo, se podali v dolino turkiznih jezer, občudovali ledenik, nabirali gobe in gozdno sadje, se čutili lepoti Altajskih zlatih gora ter si nazadnje privoščili tudi tradicionalno rusko savno. Dnevne hoje bo 5 – 7 ur na dan. V šotorih bomo spali 4-krat na trekingu, zadnji dan bomo prespali v lesenih hišicah. Dodatno opremo nam bodo nosili konji. C/GH (Z,V)

04ed0ef941f5e3343229c6046a9a6c07

Dan 17 – 18: REKA KATUN in PETROGLIFI: Zapustili bomo stepo in zavili bomo do sotočja rek Katun in Čuj. Na poti nas bo spremljala slikovita pokrajina, tajga in preko 5000 petroglifov. Pot bomo nadaljevali po slikoviti Čujski visoki cesti oz. nekdanji svileni cesti do Gorno Alatajska. Na poti do tja bodo postanki, fantastični razgledi in še marsikaj. GH (Z)

Dan 19: POLET Jutranji odhod proti letališču v Gorno Altajsku ali Barnaulu in let proti Moskvi in Evropi.

Termin potovanja/AVGUST: 01.08. – 14.08.2018 (14 dni) ali s podaljškom/trekingom 01.08. – 19.08.2018 (19 dni)  PORTJENO – pohitite s prijavami 

Skupina: min. 6 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: od 1900€ (1250€ + avio karta)

Cena s podaljškom na treking: od 2180€ (1530€ + avio karta)

ZADNJI ROK ZA PRIJAVO NA POTOVANJE JE 20.junij! RUSI ZA UREJANJE DOVOLILNIC za območje Ukoka POTREBUJEJO vsaj 40 dni.

Rok za prijavo po razpisni ceni je 15. april 2018. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart.

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo, vodenje in našo energijo,
 • ceno mednarodnega leta Dunaj – Gorno Altajsk/Baranul – Dunaj (cena variira 650- 850 eur);
 • urejanje posebnega dovoljenja za obisk določenih delov Altaja – ureditev dovolilnice traja do 2 meseca,
 • namestitve: v jurtah z zajtrkom in v preprostih sobah v guesthousih z zajtrkom, v šotorih z zajtrkom (za ostalle obroke bo priskrbljeno)
 • vse stroške s prevozi (avtobus, več-sedežniki na 4WD, ladja);
 • Vso organizacijo glede trekinga: treking vodnik, konji, hrana kot omenjeno na programu (zajtrk in večerja), spanje v šotorih.
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti;
 • lokalnega vodnika ter organizacijo vodenja potovanja in trekinga s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • Zdravstveno zavarovanje,
 • rizik odpovedi potovanja (5,24% nakazanega denarja na agencijo);
 • vstopnine (20 – 40€);
 • vizum za Rusijo in LOI za Rusijo (105€);
 • šotore (možna izposoja za 20€/osebo);
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • transfer do letališča (povratni transfer je okvirno 60 eur za letališče Dunaj, Benetke, Zagreb; 90 eur do Milana, Münchena, Budimpeštem Beograda,…);
 • napitnine;
 • stroške osebne narave;
 • doplačila za enoposteljno sobo – možno samo v Gorno Altajsku/Barnaulu;
 • nočitev prvi in zadnji dan potovanja.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. Rub) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje. Rok za prijavo po razpisni ceni je 15. april 2018. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte je 650€/osebo  in je bila preračunana 15.01.2018).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 200€ in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Pri manjši skupini je doplačilo 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 12 oseb), 120€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb).

Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetim kombiji na 4 WD.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah (samo v mestih), v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih.
 • HRANA: Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja. Ko spimo v šotorih (Ukok in treking v altajskih gorah) si hrano sami kuhamo.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi popotniško žilice, saj je potovanje avanturistično orientirano izven »cone komforta«.
 • ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16
 • VREME: Na Altaj prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. celzija, v visokogorju in stepi nižje temperature preko noči (ponoči se lahko spustijo pod ledišče). Padavine so pogoste, predvsem tam kjer je tajga. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Altaj je varen del Rusije. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Rusijo, ki ga skupaj z LOI uredimo pred odhodom za doplačilo pred odhodom.

Posnetek zaslona (131a)

 

Advertisements
This entry was posted in rusija and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s