POTOVANJE – ALTAJ in podaljšek do Bajkalskega jezera

Ruska Šambala ali ruski Tibet. Od Zlatega jezera do “gobaste” pokrajine, stepe, tajge in visokogorja. V jugu ob mongolski meji pa visoka planota, uživanje po brezpotjih in neverjetni razgledi. Na poti se nahajajo gomilna grobišča, petroglifi, ostanki skitske civilizacije in šamanizma. Doživeli bomo grleno petje in pravo rusko savno (banjo). V slikovitih Altajskih gorah nas bodo čakala turkizna jezera, tajga, slapovi, stepa, gore, ledenik in divjina sibirskega prostranstva. Pri podaljšku potovanja se bomo podali na potovanje do Bajkalskega jezera, ki velja biser Rusije. Burjati, šamanizem, neokrnjenost narave, lesene vasice, pravoslavne cerkve v v Irkutsku, sovjetska zapuščina in še več.

Dan 1: POLET  Iz mednarodnega letališča preko Moskve poletimo proti mednarodnemu letališču v Altaju.

altaj-rusija1Dan 2: GORNO ALTAJSK in ZLATO JEZERO Po pristanku in krajši osvežitvi se bomo zapeljali do Gorno Altajska, kjer bomo obiskali muzej, kjer hranijo zavidljivo etnološko, arheološko in zgodovinsko zbirko s tega območja. Nato se bomo zapeljali do največjega jezera Altaja, kjer se bodo že odpirale gore in prelepi razgledi na jezero. Velikokrat jezero poimenujejo »mlajši brat Bajkala«, a dobesedno v jeziku staroselskih Altajcev pomeni Zlato jezero.  GH (Z)

stone-mashrooms-altaj1Dan 3: ALTAJSKA »Kapadokija«, GRLENO PETJE Zbudili se bomo ob Teletskem jezeru. Po zajtrku se bomo vkrcali na ladjico in se bomo zapeljali do južnega dela jezera. Odpravili se bomo do slikovite doline za katero pravijo, da je najtoplejši del Altaja. Od tu si bomo sprva privoščili sprehod skozi gozd in prekrasen kanjon vse dokler ne bomo prispeli do t.i. »altajske Kapadokije« oz. do kamnitih formacij, ki so nastale zaradi erozije in spominjajo na okamenele gobe. Z vrha nas bo čakal prelep razgled nad reko z okolico. Zvečer pa bomo lahko uživali v altajskem grlenem petju ter se prepustili prostoru kjer je šamanizem »doma«. GH/J (Z)

kutu-yaryk-passDan 4: KANJON in PRELAZ Zapeljali se bomo do enega najslikovitejših kanjonov v Rusiji z 800 m visokim klifom. Sprva se bomo vozili po zelo zanimivi cesti in se nato dvignili na prelaz (1652 m). V kolikor bo čas dovoljeval se bomo peš podali do slapu od koder se nam bo razprl razgled na kanjon. GH/J (Z)

ukok-altajDan 5: SKITSKA CIVILIZACIJA in ČUJSKE GORE Po zajtrku se bomo seznanili z šamanizmom in skitsko kulturo. Pot nas bo vodila skozi tajgo in spremljala nas bo visokogorska pokrajina južnega Čujskega gorovja. Skozi sotesko rdečih vrat se bomo spustili do najjužnejšega dela čujske ceste v Rusiji, kjer nam bo brezčasna sibirska pokrajina dobesedno jemala dih. Ob prihodu v južni del Altaja si bomo ogledali še altajski “stonehenge”. Prav v tem delu Altaja se bomo seznanili z gomilnimi grobišči in balbali (atlajski stečki). Mogoče si bomo privoščili še nakup kazaških ali mongolskih izdelkov iz jakove in kamelje volne. GH (Z)

Rezultat iskanja slik za elangash petroglyphsDan 6: RUSKI »TIBET« in 30.000 PERROGLIFOV Iz prekrasne pokrajine Čujskega trakta se bomo zapeljali do Kurajske stepe, kjer nas bo pokrajina dobesedno spominja na Tibet. Čakala nas bo vožnja po osupljivem delu prostranega Altaja. Nad nami se bodo dvigovale 4000 m visoke gore, medtem ko se bomo mi nahajali na visokogorski stepi, skorajda na visoki pol-puščavi. Prav tu se odpravili na lažji treking, kjer se nahaja preko 30.000 petroglifov (Unesco), saj je nekoč tu potekala svilena pot in sta sobivali skitska in turška kultura. Navdušeni ne bomo samo nad petroglifi ampak tudi nad slikovito pokrajino s krasnimi razgledi na gorato okolico. Prespali bomo v jurti. J (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is g-1.pngDan 7: ALTAJSKI “MARS” in JEZERO GEJZIR  Zapustili bomo južni del Altaja ter si bomo ogledali t.i. altajski Mars. Neverjetna pokrajina rdeče pisanih mehkih kamenin, ki je pravi raj za fotografe! Na poti si bomo ogledali poznano jezero Gejzir, ki se nahaja sredi tajge. Od tu se bomo zapeljali še do Aktasha, kjer se bomo privoščili altajsko savno ali zgolj zaslužen počitek. Spanje v jurtah ali lesenih hiškah. J/GH (Z

atlajska-glasbaDan 8 – 9: REKA KATUN in POT DO BARNAULA Zapustili bomo Aktash in zavili bomo do sotočja rek Katun in Čuj. Na poti nas bo spremljala slikovita pokrajina, tajga in preko 5000 petroglifov, še enkrat bomo lahko doživeli grleno petje in pokukali v muzej altajske kulture. Pot bomo nadaljevali po slikoviti čujski visoki cesti oz. nekdanji svileni cesti do Gorno Alatajska in do Barnaula. Na poti do tja bodo postanki, fantastični razgledi, prelazi,… GH (Z)

Dan 10: POLET Jutranji odhod proti letališču in let proti Moskvi in Evropi.

PODALJŠEK POTOVANJA DO BAJLALSKEGA JEZERA:

Rezultat iskanja slik za irkutskDan 10: IRKUTSK Zgodaj zjutraj  bomo iz Barnaula ali Novosibirska poleteli proti Irkustku. Ob prihodu v Irkutsk si bom ogledali glavne znamenitosti mesta: od širokih avenij, do pristanišča do cerkva starega dela mesta in še in še,…  H (Z)

baikal-villageDan 11 – 12: BAJKALSKO JEZERO & ŠAMANSKA SKALA Zapustili bomo Irkutsk in uživali na poti proti Bajkalskemu jezeru. Bajkalsko jezero je najstarejše, po količini sladke vode, največje in najgloblje sladkovodno  jezero na svetu in je od leta 2006 uvrščeno na seznam Unesca. Na poti do tja samanska-skalanas bodo spremljale lesene hiše in stepa vzhodne Sibirije, vse dokler ne bomo prispeli na največji otok na Bajkalskem jezeru. Naslednji dan se bomo na otoku Olhon sprehodili do šamanske skale, ki velja za najbolj znan sveti simbol Bajkala in sodi med devet največjih svetišč Azije. GH (Z)

otok-olkhon-samanizemDan 13 – 14: RT KOBOJ IN LADJICA Zapeljali se bomo do rta Khoboy, ki velja za kraj s posebnimi spiritualnimi močmi, saj naj bi po legendi avtohtoni šamanski Burjati prav tu dobili spiritualno moč. Naslednji dan se bomo ponovno zapeljali nazaj do Irkutska. GH (Z)

Dan 15: POLET Jutranji odhod na letališče v Irkutsku od koder bomo preko Moskve poleteli proti letališču na Dunaju.

*H = hotel;  *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

Termin potovanja (april): 26.4. – 5.5. 2019 (10 dni) ali s podaljškom 26.4. – 10.5.2019 (15 dni)

Termin potovanja (junij): 30.5.– 9.6.2019 (10 dni) ali s podaljškom 30.5. – 14.6. 2019 (15 dni)

Termin potovanja (september): 14.9.– 23.9.2019 (10 dni) ali s podaljškom 14.9. – 28.9. 2019 (15 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: od 980€ + letalska karta

Cena s podaljškom na Bajkalsko jezero: od 1280€ + letalska karta

*cena letalske karte je okvirno 650€/osebo

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj – Barnaul/Irkutsk – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • Notranji let na relaciji Novosibirsk – Irkutsk * z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage
 • organizacijo potovanja;
 • nastanitev v hotelih 2*/3* v dvoposteljni sobah z zajtrkom in v gostiščih in jurtah, nočitve v več posteljnih sobah z zajtrkom s zasebno in skupno kopalnico;
 • prevozi po programu (avtobus, terenska vozila, ladja);
 • lokalno vodenje,
 • slovensko spremljanje – vodnik z licenco GZS,
 • organizacija potovanja.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 12 oseb), 120€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb).

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 42€ (trojno kritje),
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€)
 • urejanje in posredovanje za ruski vizum in LOI (110€)
 • enoposteljna soba​ je možna samo v hotelu v mestih (80€).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine – približno 60€ – 80€,
 • napitnina 20€.

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:

 • ruska savna (okvirno 10€/osebo)
 • koncert tradicionalnega grlenega petja (10€/osebo
 • tradicionalna večerja s plesi in petjem na Bajkalskem jezeru (15€/osebo).

Opombe:

 • za potovanje Rusijo slovenski državljani potrebujejo vizum, ki ga jo uredimo pred odhodom,
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. decembraa 2018.
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani shaktipotep.com
 • info: 031 249 105 ali potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko zgornje povezave.

Pomembno: Cene letalskih kart in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne. Mi  zagotavljamo ceno za našo organizacijo in vodenje. Rok za prijavo po razpisni ceni je 1. marec 2019. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte do Baranula in Irkutska je 650€/osebo je bila preračunana 10.decembra  2019).

PRIJAVAZa prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA 

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Pri manjši skupini je doplačilo 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 12 oseb), 120€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb). Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO: Potovanje je kombinacija ogledov znamenitosti, krajšega pohodništva, obiskov bolj odmaknjenih kraje Med večjimi mesti se vozimo z najetimi avtobusom in predelanimi 4×4 najetimi vozili (Kamaz ali Uaz) ter z ladjico po jezeru.
 • NASTANITEV: Večina nočitev bo v guesthousih ali lesenih hišah z dvoposteljnimi ali večposteljnimi sobami s kopalnico srednje kategorije. Nekajkrat bomo prenočevali v prijetno urejenih mongolskih krožnih šotorih iz filca (ger ali jurta). Na splošno ko ne bomo v mestih bomo prenočevali v skupnih prostorih (kjer nimajo dvo/tropesteljnih sob).
 • VELIKOST SKUPINE: Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Pri manjši skupini (pod 16 oseb) računamo doplačilo, ki so opisana na programu. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.
 • HRANA in PIJAČA: Altajska hrana bazira na mlečnih in mesnih izdelkih in na juhah kot je npr. boršč. Altajci so znani po nomadski kuhinji. Dobi se kebab, jedi z mesom, zelenjavo in začimbami, pilmeni in manti (žlirofi), solate, juhe,… Alkohol je Dobi se zelo kvaliteten zeliščen sibirski čaj. Dobi se tudi kavo, a za vse ljubitelje kave predlagamo da si jo vzamejo s seboj.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice. Na programu imamo eno dnevni treking (30.000 petrofifov), v kolikor na treking ne bi šli je možnost raziskovanja okolice ali zgolj uživanje v kampu.
 • VALUTA: Njihova valuta je rubelj. Evro (€) je približno vreden 75 rubljev. V večjih mestih so zasebne menjalnice in banke, kjer lahko evre ali dolarje hitro in legalno zamenjamo v rublje. Na bankomatu je mogoče uporabljati kreditne/debitne kartice.
 • VREME: Na pomlad in septembra je na Altaju in Bajkalskem jezeru prijetno vreme, a noči so še vedno hladne. To obdobje velja za primerno obdobje potovanja v ta del Altaja in Bajkala. Temperature se gibljejo od 5 – 20 stopinj.
 • ZDRAVJE: Obveznih cepljenj za Rusijo Priporočamo cepljenje da obiščete spletno stran www.zdravinapot.net
 • VARNOST: Rusija je varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v mošejah in cerkvah.
 • VIZUM: Za Rusijo potrebujemo vizum in priporočilno pismo s strani uradne ruske agencije. Vizum dobimo na ruski ambasadi v Ljubljani. Cena vizuma s priporočilnim pismom je 110€/osebo. Ob vložitvi vize je potrebno priložiti še zdravstveno zavarovanje v višini 30.000€.
 • OBLAČILA: V južno Sibirijo odhajamo v pomladanskem in jesenskem času, v obdobju ki velja spremenljivo vreme. Za gorski svet seveda potrebujemo toplejša oblačila. Seznam opreme dobite po plačilu prvega obroka.
This entry was posted in potovanje, rusija and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s