POTOVANJE – ALTAJ in podaljšek do Bajkalskega jezera

Potovanje na Altaj oz. ruski Tibet in podaljšek do Bajkalskega jezera v južnem delu Sibirije, kjer odkrivamo naravne lepote pokrajine, ki nam kar jemlje dih in nas navduši s svojo raznolikostjo stepe, divje tajge in zlatih gora Altaja. Na poti pa gomilna grobišča, petroglifi, starodavna tradicija šamanizma, grleno petje,… Pri podaljšku potovanja si privoščimo pot do Bajkalskega jezera, ki je biser med biseri Rusije, ki ga je greh izpustiti. Burjati, šamanizem, lesene vasice in še več nas čaka ob zaključku potovanja.

PROGRAM POTOVANJA:

Dan 1: POLET  Iz mednarodnega letališča preko Moskve poletimo proti mednarodnemu letališču v Altaju.

altaj-rusija1Dan 2 – 3: GORNOALTAJSK in ZLATO JEZERO Po pristanku se zapeljemo do Gorno-Altayska. Obiščemo muzej, kjer hranijo zavidljivo etnološko, arheološko in zgodovinsko zbirko s tega območja. Nato pa se zapeljemo do največjega jezera Altaja, kjer se že odpirajo gore in prelepi razgledi na okolico. Velikokrat jezero poimenujejo kar »mlajši brat Bajkala«, a dobesedno v jeziku staroselskih Altajcev pomeni Zlato jezero. GH (Z)

stone-mashrooms-altaj1Dan 4: ALTAJSKA »Kapadokija« Po zajtrku se vkrcamo na ladjico in se zapeljemo do južnega dela jezera ter uživamo v prekrasni naravi ter se odpravimo do slikovite doline za katero pravijo, da je najtoplejši del Altaja. Le-tu se nahaja »altajska Kapadokija« oz. kamnite formacij, ki so nastale zaradi erozije in spominjajo na okamenele gobe do koder se sprehodimo. Z vrha nas pa čaka prelep razgled na reko z okolico. Zvečer si lahko na željo privoščimo koncert altajskega grlenega petja. GH/J (Z)

uchar1Dan 5: TREKING DO SLAPU Danes si privoščimo celodnevni treking do največjega slapu na Altaju, ki teče v kaskadah. Slap je nastal pred približno 150 leti kot posledica zemeljskega plazu. Peš pot nas vodi vzdolž reke in vse do slapu Učar. Uživanje v tajgi in prekrasni naravi. Po celodnevni hoji si lahko privoščimo pravo rusko banjo (ruska sauna). GH (Z)

kutu-yaryk-pass

Dan 6:  KANJON, KLIFI & PRELAZ  Zapustimo severni del Altaja in se zapeljemo  enega najslikovitejših kanjonov v Rusiji z 800 m visokim klifom. Sprva se po zelo zanimivi cesti  dvignemo na prelaz (1652 m) in se nato peš podamo do slapu od koder se nam razpre najlepši razgled na kanjon, ki se nahaja pod nami. GH/J (Z)

_MG_7659Dan 7: SKITSKI ALTAJ & ČUJSKE GORE in GEJZIR Seznanimo s antično kulturo, šamanizmom, megaliti ter starodavno skitsko kulturo in civilizacijo. Pot nas vodi skozi tundro, kjer nas spremlja visokogorska pokrajina zasneženih hribov južnega Čujskega gorovja do slikovitega modrega jezera Gejzir in skozi sotesko rdečih vrat se spustimo do najjužnejšega dela čujske ceste, kjer nam bo brezčasna sibirska pokrajina dobesedno kar jemala dih z najvišjimi vršaci Čujskih gor. GH/J (Z)

ukok-altajDan 8: ALTAJSKI »TIBET«, MEGALITI in ALTAJSKI MARS Iz prekrasne pokrajine Čujskega visokogorja se zapeljemo še južneje vse do Kurajske stepe, kjer nas pokrajina dobesedno spominja na Tibet. Tu bomo vstopili v popolnoma  svet. Nad nami se dvigujejo 4000 visoke gore, medtem ko se mi nahajamo na visokogorski stepi, skorajda na visoki pol-puščavi. Ogledamo si t.i. altajski Mars. Neverjetna pokrajina rdeče-rjavih kamenin, ki je pravi raj za fotografe! Privoščili si bomo izgubljanje in raziskovanje »marsovske«,  kjer se je čas zastal. Krajši postanek in ogled kompleksa megalitov ter le nazadnje tudi uživanje v naravnih toplicah. GH/J (Z)

04ed0ef941f5e3343229c6046a9a6c07Dan 9: REKA KATUN IN PETROGLIFI Zapustimo stepo in zavijemo do reke Katun in reke Čuj. Na poti slikovita pokrajina, turkizne reke, tundra in preko največje najdišče preko 5000 petroglifov iz različnih obdobij. GH (Z)

atlajska-glasbaDan 10: PO NEKDANJI SVILENI POTI: Zapeljemo se proti severu po slikoviti Čujski visoki cesti oz. nekdanji svileni cesti. Na poti do tja se postanki ob sotočju reke Katun in Čuj, fantastični razgledi preko prelaza vse dokler ne prispemo do Gorno-Altajska ali Barnaula. GH (Z)

Dan 11: POLET Jutranji odhod proti letališču v Gorno Altajsku ali Barnaulu in let proti Moskvi in Evropi.  

PODALJŠEK POTOVANJA:

baikal-villageDan 11 – 12: NOVOSIBISRSK IN IRKUTSK Zgodaj zjutraj se zapeljemo do Novosibirska in si informativno ogledamo mesto ter poletimo do Irkutska v bližini jezera Bajkal. Uživali bomo ob spremljajoči pokrajini ruskega vzhoda, opazovali bomo večji ruski  reki: Jenisej in Ob. Ob prihodu v Irkustk pa si ogledamo glavne znamenitosti mesta. GH (Z)

otok-olkhon-samanizemDan 13: BAJKALSKO JEZERO & OTOK OLHON Bajkalska avantura se prične! Zapustimo Irkutsk in se vozimo proti Bajkalskemu jezeru. Bajkalsko jezero ob meji z rusko republiko Burjatijo je najstarejše, po količini sladke vode največje in najgloblje sladkovodno jezero na svetu in je od leta 2006 uvrščeno na seznam Unesca. Na poti do tja nas spremljajo lesene hiše in stepa vzhodne Sibirije. Pozno popoldan prispemo na največji otok na Bajkalskem jezeru. Večerno uživanje v vasi na otoku Olhon, kjer tudi prespimo. GH (Z)

samanska-skalaDan 14 – 15: RT KOBOJ IN ŠAMANSKA SKALA Zapeljemo se do rta otoka Khoboy, ki velja za kraj s posebnimi spiritualnimi močmi, saj naj bi po legendi avtohtoni šamanski Burjati, ki tu živijo, prav tu dobili spiritualno moč. Sprehodimo do šamanske skale, ki velja za najbolj znan sveti simbol Bajkala in sodi med devet največjih svetišč Azije. Obiščemo tudi burjatsko vas ter se morda ob koncu potovanja prepustimo šamanu, uživamo v plesu in petju ali zgolj uživamo v domači hrani. Zadnji dan se zapeljemo proti letališču v Irkutsku. GH (Z)

Dan 16: POLET Let proti Moskvi in Evropi

Termin potovanja/MAJ: 21.04.– 01.05. (11 dni) ali S PODALJŠKOM na Bajkal 21.04. – 06.05. 2018 (16 dni)

Skupina: min. 8 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: 1150 eur + avio karta (pri 16 prijavljenih)

Cena s podaljškom na Bajkalsko jezero: 1545 eur + avio kata (pri 16 prijavljenih)

Rok za prijavo po razpisni ceni je 15. februar 2018. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart.

CENA VKLJUČUJE:

 • Organizacijo, vodenje in našo energijo,
 • ceno mednarodnega leta Dunaj – Gorno Altajsk/Baranul/Irkutsk – Dunaj (cena variira 650- 850 eur);
 • namestitve: v jurtah z zajtrkom in v preprostih sobah v guesthousih z zajtrkom,
 • vse stroške s prevozi (avtobus, več-sedežniki na 4WD, ladja);
 • Vso organizacijo glede potovanja kot omenjeno: lokalni vodnik, hrana kot omenjeno na programu,
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti;
 • lokalnega vodnika ter organizacijo vodenja potovanja in trekinga s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • Zdravstveno zavarovanje,
 • rizik odpovedi potovanja (5,24% nakazanega denarja na agencijo);
 • vstopnine (20 – 40€);
 • vizum za Rusijo in LOI za Rusijo (105€);
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • transfer do letališča (povratni transfer je okvirno 60 eur za letališče Dunaj, Benetke, Zagreb; 90 eur do Milana, Münchena, Budimpeštem Beograda,…);
 • napitnine;
 • stroške osebne narave;
 • doplačila za enoposteljno sobo – možno samo v Gorno Altajsku/Barnaulu;
 • nočitev prvi in zadnji dan potovanja.

Podaljšek na BAJKALSKO JEZERO se zaračunava posebej kot podaljšek potovanja in vključuje: namestitve v preprostih hotelih z zajtrkom, vse prevoze po programu (z busom in vlakom), lokalnega vodnika in slovensko spremstvo.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. Rub) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje (350 €). Rok za prijavo po razpisni ceni je 15. april 2018. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte do Baranula je 670€/osebo – december 2017).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 200€ in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Pri manjši skupini je doplačilo 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 12 oseb), 120€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb).

Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetim kombiji na 4 WD, z avtobusom in ladjico.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah (samo v mestih), v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb)
 • HRANA: Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki ima v sebi popotniško žilice, saj je potovanje avanturistično orientirano izven »cone komforta«.
 • ŠTEVILO OSEB: min 7 – max 16
 • VREME: Na Altaj prihajamo v spomladanskem i jesenskem času, ki je prijeten za potovanje. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5 in 25 st. celzija, v visokogorju in stepi nižje temperature preko noči (ponoči se lahko spustijo pod ledišče). Padavine so prisotne, predvsem tam kjer je tajga. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Altaj je varen del Rusije. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Rusijo, ki ga skupaj z LOI uredimo pred odhodom za doplačilo pred odhodom.

Potovanje se uradno izvaja preko agencije EPRA D.O.O. Splošni pogoji potovalne agencije EPRA  d.o.o. so sestavni del programa. Cena je preračunana na dan 18. december 2017. Splošni pogoji agencije

 

Advertisements
This entry was posted in potovanje, rusija and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s