POTOVANJE – ALTAJ in podaljšek do Bajkalskega jezera

Potovanje na Altaj oz. ruski Tibet in podaljšek do Bajkalskega jezera v južnem delu Sibirije, kjer bomo odkrivali naravne lepote pokrajine, ki nam bo jemala dih in nas bo navdušila s svojo raznolikostjo stepe, divje tajge in zlatih gora Altaja. Na poti pa gomilna grobišča, petroglifi, starodavna tradicija šamanizma, grleno petje,… Pri podaljšku potovanja si bomo privoščili pot do Bajkalskega jezera, ki je biser med biseri Rusije, ki ga je greh izpustiti. Burjati, šamanizem, lesene vasice in še več nas bo čakalo ob zaključku potovanja.

PROGRAM POTOVANJA:

Dan 1: POLET  Iz mednarodnega letališča preko Moskve poletimo proti mednarodnemu letališču v Altaju.

altaj-rusija1Dan 2 – 3: GORNOALTAJSK in ZLATO JEZERO Po pristanku se bomo zapeljali do Gorno-Altayska. Obiskali bomo muzej, kjer hranijo zavidljivo etnološko, arheološko in zgodovinsko zbirko s tega območja. Naslednji dan se bomo zapeljali do največjega jezera Altaja, kjer se bodo že odpirale gore in prelepi razgledi na okolico. Velikokrat jezero poimenujejo kar »mlajši brat Bajkala«, a dobesedno v jeziku staroselskih Altajcev pomeni Zlato jezero. GH (Z)

stone-mashrooms-altaj1Dan 4: ALTAJSKA »Kapadokija” Po zajtrku se bomo vkrcali na ladjico in se bomo zapeljali do južnega dela jezera. Uživali bomo v prekrasni naravi. Naš cilj slikovita dolina za katero pravijo, da je najtoplejši del Altaja. Le-tu se nahaja »altajska Kapadokija« oz. kamnite formacije, ki so nastale zaradi erozije in spominjajo na okamenele gobe do koder se bomo sprehodili. Z vrha nas bo čakal prelep razgled na reko z okolico. GH/J (Z)

kutu-yaryk-pass

5.dan:  KANJON, KLIFI & PRELAZ Zapustili bomo severni del Altaja in se bomo zapeljali do slikovitega kanjona z 800 m visokim klifom. Sprva se bomo po zelo zanimivi cesti  dvignili na prelaz (1652m) in se nato peš podali do slapu od koder se nam bo razprl najlepši razgled na kanjon, ki se bo nahajal pod nami. GH/J (Z)

_MG_76596.dan: SKITI & ČUJSKE GORE in GEJZIR Seznanili se bomo z antično kulturo, šamanizmom, megaliti ter starodavno skitsko kulturo in civilizacijo. Pot nas bo vodila skozi tajgo, kjer nas bo spremljala visokogorska pokrajina zasneženih hribov južnega Čujskega gorovja. Ob poti bomo opazovali slikovito modro jezero Gejzir. Nato se bomo zapeljali do najjužnejšega dela čujske ceste, kjer nam bo brezčasna sibirska pokrajina dobesedno kar jemala dih z najvišjimi vršaci Čujskih gora. GH/J (Z)

ukok-altaj

7. dan: ALTAJSKI »TIBET«, MEGALITI in ALTAJSKI MARS Iz prekrasne pokrajine Čujskega visokogorja se bomo zapeljali do Kurajske stepe, kjer nas bo pokrajina dobesedno spominja na Tibet. Tu bomo vstopili v popolnoma  svet. Nad nami se bodo dvigovale 4000 m visoke gore, medtem ko se bomo mi nahajali na visokogorski stepi, skorajda na visoki pol-puščavi. Ogledali si bomo t.i. altajski Mars. Neverjetna pokrajina rdeče-rjavih kamenin je pravi raj za fotografe! Na poti si bomo ogledali tudi kompleks megalitov. GH/J (Z)

04ed0ef941f5e3343229c6046a9a6c07

8.dan: REKA KATUN IN PETROGLIFI Zapustili bomo stepo in zavili do sotočja reke Katun in Čuj. Na poti nas bo spremljala slikovita pokrajina, turkizne reke, tundra in preko največje najdišče preko 5000 petroglifov iz različnih obdobij. GH (Z)

atlajska-glasba

9.dan: PO SVILENI POTI: Zapeljali se bomo proti po slikoviti Čujski visoki cesti oz. nekdanji svileni cesti. Na poti do tja bo postanek ob sotočju reke Katun in Čuj, fantastični razgledi preko prelaza vse dokler ne bomo prispeli do Barnaula. H (Z)

10. dan: POLET Jutranji odhod proti letališču v Barnaulu in let proti Moskvi in Evropi.

PODALJŠEK POTOVANJA:

baikal-village

Dan 10 – 11: NOVOSIBIRSK in IRKUSTSK Zgodaj zjutraj se bomo zapeljali do Novosibirska in si bomo informativno ogledali mesto. Zvečer bomo poleteli do Irkutska. Ob prihodu v Irkustk pa si bomo ogledali glavne znamenitosti mesta in star del Irkutska. H (Z)

otok-olkhon-samanizem

Dan 12: BAJKALSKO JEZERO & OTOK OLHON Zapustili bomo Irkutsk in se bomo zapeljali proti Bajkalskemu jezeru. Bajkalsko jezero ob meji z rusko republiko Burjatijo je najstarejše, po količini sladke vode največje in najgloblje sladkovodno jezero na svetu in je od leta 2006 uvrščeno na seznam Unesca. Na poti do tja nas bodo spremljale lesene hiše in stepa vzhodne Sibirije. Pozno popoldan bomo prispeli na največji otok na Bajkalskem jezeru, na Olhon. Zvečer bomo uživali v vasi na otoku Olhon. GH (Z)

samanska-skalaDan 13 – 14: RT KOBOJ IN ŠAMANSKA SKALA Zapeljali se bomo do rta otoka Khoboy, ki velja za kraj s posebnimi spiritualnimi močmi, saj naj bi po legendi avtohtoni šamanski Burjati, ki tu živijo, prav tu dobili spiritualno moč. Sprehodili se bomo tudi do šamanske skale v Kužirju, ki velja za najbolj znan sveti simbol Bajkala in sodi med devet največjih svetišč Azije. Obiskali bomo burjatsko vas, kjer nam bodo domačini na našo željo zaplesali in zapeli. Zadnji dan se bomo zapeljali proti letališču v Irkutsku.H (Z)

Dan 15: POLET Let proti Moskvi in Evropi

H* = hotel; GH* = guesthouse/gostišče; J* = nomadski krožni šotor; Z* = zajtrk

Termin potovanja (april): 21.04.– 30.04. 2019 (10 dni) ali s podaljškom 21.04. – 05.05. 2019 (15 dni)

Termin potovanja (junij): 01.06.– 10.06. 2019 (10 dni) ali s podaljškom 01.06. – 15.06. 2019 (15 dni)

Termin potovanja (SEPTEMBER): 14.09.– 23.09.2019 (10 dni) ali s podaljškom 14.09. – 28.09. 2019 (15 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: od 1580€

Cena s podaljškom na Bajkalsko jezero: od 1900€

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj – Barnaul/Irkutsk – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • Notranji let na relaciji Novosibirsk – Irkutsk * z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage
 • organizacijo potovanja;
 • nastanitev v hotelih 2*/3* v dvoposteljni sobah z zajtrkom in v gostiščih in jurtah, nočitve v več posteljnih sobah z zajtrkom s zasebno in skupno kopalnico;
 • prevozi po programu (avtobus, terenska vozila, ladja);
 • lokalno vodenje,
 • slovensko spremljanje – vodnik z licenco GZS,
 • organizacija potovanja.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 12 oseb), 120€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb).

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 42€ (trojno kritje),
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€)
 • urejanje in posredovanje za ruski vizum in LOI (110€)
 • enoposteljna soba​ je možna samo v hotelu v mestih (80€).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine – približno 60€ – 80€,
 • napitnina 20€.

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:

 • ruska savna (okvirno 10€/osebo)
 • koncert tradicionalnega grlenega petja (10€/osebo
 • tradicionalna večerja s plesi in petjem na Bajkalskem jezeru (15€/osebo).

Opombe:

 • za potovanje Rusijo slovenski državljani potrebujejo vizum, ki ga jo uredimo pred odhodom,
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. decembraa 2018.
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani shaktipotep.com
 • info: 031 249 105 ali potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko zgornje povezave.

Pomembno: Cene letalskih kart in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne. Mi  zagotavljamo ceno za našo organizacijo in vodenje. Rok za prijavo po razpisni ceni je 1. marec 2019. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte do Baranula in Irkutska je 650€/osebo je bila preračunana 10.decembra  2019).

PRIJAVAZa prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA 

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Pri manjši skupini je doplačilo 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 12 oseb), 120€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb).

Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO: Potovanje je kombinacija ogledov znamenitosti, manjšega pohodništva, obiskov bolj odmaknjenih kraje Med večjimi mesti se vozimo z najetimi avtobusom in predelanimi 4×4 najetimi vozili (Kamaz ali Uaz) ter z ladjico po jezeru.
 • NASTANITEV: Večina nočitev bo v guesthousih ali lesenih hišah z dvoposteljnimi ali večposteljnimi sobami s kopalnico srednje kategorije. Nekajkrat bomo prenočevali v prijetno urejenih mongolskih krožnih šotorih iz filca (ger ali jurta). Na splošno ko ne bomo v mestih bomo prenočevali v skupnih prostorih (kjer nimajo dvo/tropesteljnih sob).
 • VELIKOST SKUPINE: Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Pri manjši skupini (pod 16 oseb) računamo doplačilo, ki so opisana na programu. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.
 • HRANA in PIJAČA: Altajska bazira na mlečnih in mesnih izdelkih in na juhah kot je npr. boršč. Altajci so znani po nomadski kuhinji. Dobi se kebab, jedi z mesom, zelenjavo in začimbami, pilmeni in manti (žlirofi), solate, juhe,… Alkohol je Dobi se zelo kvaliteten zeliščen sibirski čaj. Dobi se tudi kavo, a za vse ljubitelje kave predlagamo da si jo vzamejo s seboj.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice. Na programu imamo eno dnevni treking, v kolikor na treking ne bi šli je možnost raziskovanja okolice ali zgolj uživanje v kampu.
 • VALUTA: Njihova valuta je rubelj. Evro (€) je približno vreden 75 rubljev. V večjih mestih so zasebne menjalnice in banke, kjer lahko evre ali dolarje hitro in legalno zamenjamo v rublje. Na bankomatu je mogoče uporabljati kreditne/debitne kartice.
 • VREME: Na pomlad in septembra je na Altaju in Bajkalskem jezeru prijetno vreme, a noči so še vedno hladne. To obdobje velja za primerno obdobje potovanja v ta del Altaja in Bajkala. Temperature se gibljejo od 5 – 20 stopinj.
 • ZDRAVJE: Obveznih cepljenj za Rusijo Priporočamo cepljenje da obiščete spletno stran www.zdravinapot.net
 • VARNOST: Rusija je varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v mošejah in cerkvah.
 • VIZUM: Za Rusijo potrebujemo vizum in priporočilno pismo s strani uradne ruske agencije. Vizum dobimo na ruski ambasadi v Ljubljani. Cena vizuma s priporočilnim pismom je 110€/osebo. Ob vložitvi vize je potrebno priložiti še zdravstveno zavarovanje v višini 30.000€.
 • OBLAČILA: V južno Sibirijo odhajamo v pomladanskem in jesenskem času, v obdobju ki velja spremenljivo vreme. Za gorski svet seveda potrebujemo toplejša oblačila. Seznam opreme dobite po plačilu prvega obroka.
Advertisements
This entry was posted in potovanje, rusija and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s