Potovanje – Iranska avantura s podaljškom na jug

IRAN - JESENAvantura po Iranu! Odkrivanje klasičnih mest, spanje v vasicah, puščava, slano jezero, kamelji safari, mošeje, medrese, Esfahan, Perzepolis, templji, življenje med nomadi, čaji, vodne pipe, bazarji in seveda jugvzhodnega Irana s karavansaraji, jamsko vasico in puščavo Lut z različnimi iranskimi pojavi.  Poslednje pa še podaljšek na jug Irana, na otok, med nomade, na tradicionalno tržnico in neverjetno slikovit otok Qeshm, ki je poznam po geo-nacioalnem parku. Pridružite se nam, dvomimo da boste razočarani nad fascinantnim Iranom. 

VRHUNCI potovanja:

 • Teheran – moderna prestolnica Irana, kaos, palače, muzeji, parki;
 • Esfahan – biser Irana: prefinjena arhitektura, mostovi, čajnice, preproge, armenska četrt;
 • Puščava – džip safari čez sipine, slano jezero, oaza datljevih palm, kamele, sončni zahodi;
 • Zoroastrizem – Zaratustra, svetišče zoroastrov v zapuščeni vasi, tempelj ognja, stolpi tišine;
 • Yazd – tradicionalno mesto z labirintom ulic, klima, zbiralniki vode, karavsaraji, rokoborba;
 • Perzijska zapuščina –fascinantne kraljeve grobnice in veličastnost Perzepolisa in Suze ob Perzijski obali; 
 • Širaz – mesto ljubezni, vrtnic, pesnikov, romarjev,… Hafizova grobnicam, bazar in vrtovi;
 • Gorovje Zagros – apnenčasta gorska veriga s prelepo naravo in čudovitimi slapovi;
 • Perzijski zaliv – ostanki prvotne Elamske civilizacije v mezopotamiji ter : Suza, piramide, vodi mlini, …
 • Qeshm geo-nacionalni park – gozd mangrov, slana jama, delfini, flamengi, tradicionalni Bandari ljudje, čisto morje, sončni zahodi, portugalska trdnjava….
 • Alamut – trdnjava, ki je v 11. stoletju postala središče Ismailcev, cela dolina do Alamuta oz. Ghazorkhana je prekrasna.

PROGRAM PO DNEVIH:

Dan 1 : LET V IRAN Iz mednarodnega letališča preko Istanbula poletimo proti Iranu. Teherana. GH (Z)

tehran-milad-1

2. – 3. dan: ALAMUT IN TEHERANPo pristanku na mednarodnem letališču IKA, se bomo zapeljali proti Qazvinu in proti manjši vasi pod Alamutom. Povzpeli se bomo na trdnjavo Alamut, ki je v 11. stoletju pod vodstvom Hasana Sabbaha postala središče Ismailcev. Uživali bomo v prečudovitih razgledih na gorovje Alborz in slikovito dolino pod Alamutom. Naslednji dan nas bo pot vodila nazaj do Teherana. V Teheranu se bomo izgubljali po osrednjem bazarju (tržnici) in občudovali golestansko palačo ter obiskali nekatere znamenitosti mesta, muzeje in se čudili bogastvu dežele. GH (Z)in H (Z)

IRAN (128)

4.– 6. dan: KAŠAN, tradicionalna vas  ABIYANEH in ESFAHAN Pot nas bo vodila proti Kašanu, kjer si bomo ogledali star del mesta z bazarjem, tradicionalne hiše in vrtove. Obiskali bomo tudi tradicionalno vasico ja Abiyaneh, kjer ženske še vedno nosijo pisana pokrivala in oblačila. Od tu bomo nadaljevali proti Esfahanu, ki velja za biser Irana in mu pravijo »Esfahan je pol sveta«. Pompozno mesto se ponaša s prefinjeno arhitekturo iz turkiznih keramičnih ploščic.  To je mesto palač, mostov, čajnic in bazarjev ter zelo znane armenske četrti. Poleg impresivne arhitekture, nas bo navduševal bazar, saj poleg znanih perzijskih preprog v ospredje silijo še keramični, bakreni in leseni izdelki, zlato, tekstil, … GH (Z) in H (Z)

img_88697. dan: ZOROASTRSKA ZAPUŠČINA in SVILENA POT Iz Esfahana se zapeljemo proti osrednji puščavi Irana. Na poti do tja se ustavimo ob karavansaraju, »ledenih« hišah, trdnjavah in vasicah, kjer se je čas ustavil. Ogledamo se tudi največje svetišče zoroastrov, ki hranijo svoj večni ogenj preko 1500 let v vasici sredi ničesar. Spokojnost in razsvetljenje religije zoroastrizma, ki se je tu ohranil v manjšem obsegu, je vsekakor navdušila nemškega filozofa Nietzscheja, ki je napisal delo »Tako je govoril Zaratustra«. Zvečer prispemo v Yazd. H (Z)

Iran-Photo8. dan : YAZD Yazd je simpatično puščavskego mesto z zanimivo arhitekturo iz žganih opek. Tu se izgubljamo po prepletenih ulicah starega mestnega jedra. Natančno spoznamo puščavsko arhitekturo od vodnih kanalov, do prvih »klima naprav« ter zbiralnikov vode, ki so za preživetje v puščavi zelo pomembni. Časa bo dovolj tudi za lastno raziskovanje ali morda za ogled poznane iranske rokoborbe. GH (Z)

20160228_1145209. – 10. dan: JAMASKA VASICA IN KARAVANSARAJIz Yazda se bomo zapeljali proti vzhodu Irana. Na poti do tja si bomo ogledali zelo zanimivo trdnjavo in karavasaraj ter se prepustili še bolj slikoviti puščavi Dasht-e-Lut. Popoldan bomo prispeli do dobro ohranjene “jamske” vasice (Unesco), kjer ljudje še vedno živijo in prespali pri domačinih. GH (Z)

10353001_10153093907181874_743214645035540126_n11.– 12. dan: PUŠČAVA Pot nas bo vodila še bolj globoko v puščavo Dasht-e-Lut, ki je enostavno presežek v puščavskih pojavih. Še posebej to pripisujejo “peščenim stolpom”, ki spominjajo na kamnite »stolpe« v Monument Valley. V puščavi se bomo izgubljali v različnih puščavskih pojavih. Po želji si bomo lahko privoščili jahanje kamel ter uživali ob sončnem zahodu in opazovali neskončnost puščave. Prespali bomo pri domačinih na preprostih ležiščih. Tu nam bodo pripravili večerjo in morda tudi nekaj zaigrali za nas. Mi pa si bomo privoščili sveže detelje in granatna jabolka. GH (Z)

Kalout-Iran

13.dan: KERMAN IN MAHAN ter trdnjava RAYENZapustili bomo puščavo ter se bomo zapeljali proti Kermanu in Mahanu. Oba sta znana po svojih čajnicah, bazarjih, vrtovih in izvrstni puščavski arhitekturi. V neposredni bližini si bomo ogledalo trdnjavo, ki je dobila vzdevek “mali Bam”. Zvečer se bomo z udobnim VIP nočnim avtobusom zapeljali proti Širazu na jugu Irana. R (Z) * namesto nočnega avtobusa je za doplačilo možno leteti iz Kermana do Širaza – več informacij dobite ob zanimanju za potovanja v Iran)

 

img_99120071951142-114. – 15. dan: ŠIRAZ & PERZEPOLIS Širaz na jugu Irana je poznan kot mesto ljubezni, vrtnic, pesnikov, romarjev,… V starem mestnem jedru nas prevzame zelo lepo ohranjena barvita tržnica, mošeje in grobnico velikega sufija Hafiza. Vsekakor pa ne moremo zapustiti Širaza brez, da bi okusili njihov sladoled s faludami. Raziščemo tudi okolico od znanega Perzepolisa, ki je kljub propadu ohranil svojo slavo veličastnosti. Ustavimo se ob kraljevih grobnicah ter si ogledamo prvo prestolnico perzijskega imperija Pasargard, kjer najbolj izstopa grobnica ustanovitelja perzijskega (ahmenidskega) imperija Kira Velikega. Večerni transfer do letališča v Širazu od koder poletimo do Teherana ali odhod z nočnim VIP avtobusom do Bandar Abbasa, ki leži ob Perzijskem zalivu. R (Z) ali / (Z)

16.dan: POLET proti Evropi: V nočnih urah iz mednarodnega letališča IKA poleletimo do enih izmed evropskih mednarodnih letališč.

 PODALJŠEK NA JUG IRANA : 

qeshm

16– 18. dan: GEO-NACIONALNI PARK QESHM in HORMOZ: Po jutranjem pristanku v Bandar Abbasu se bomo z ladjico zapeljali na otok Qeshm, ki je znan po svojem geo-nacionalnem parku (Unesco). Tu se bomo izgubljali v »Zvezdni dolini«, ki spominja na Kapadokijo, raziskovali gozd mangrov, kjer gnezdijo številnimi ptiči in ptice selivke, odkrivali slane jame, opazovali delfine in želve, obiskali ribjo tržnico ter uživali ob sončnih zahodih. Qeshm je resnično še neraziskani biser južnega Irana. Možnost imamo tudi izleta na Hormoz, ki mu zaradi barvitosti pravijo tudi marvrični otok.

shushtar19. – 20. dan: ELAMITSKA CIVILIZACIJA v Mezopotamiji Iz Bandar – e Abbasa bomo poleteli do Ahwaza. Spustili se bomo do nižin ob Mezopotamiji, kjer je vzniknila prvotna elamitska civilizacija na območju današnjega Irana. Ogledali si bomo preko 5000 let staro prestolnico in ostala antična mesta, mezopotamsko piramido (zigurat), starodavne vodne mline, mostove, grobnice… seveda pa ne bomo iz regije odšli ne da bi si ogledali famozno Suzo, ki je bila tudi ena izmed prestolnic perzijske civilizacije in nekoč zelo pomemben trgovski center. Zvečer se bomo zapeljali do mednarodnega letališča v Ahwazu GH (Z) in / (Z)

21. dan: POLET Iz Ahwaza bomo ponoči poleteli proti Evropi

H= hotel; Gh = gostišče, tradicionalna hiša, spanje pri domačinih; R = nočni VIP avtobus; Z = zajtrk

Termin (oktober): 20.10. – 04.11.2018 (16 dni) ali 20.10. – 09.11.2018 (21 dni)

Cena: od 1580€ (1180€ + avio karta)

Cena s podaljškom: od 1880€ (1480€ + avio karta)

Skupina: min. 7 – max. 16

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj – Teheran/Shiraz/Ahwaz – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • Notranji let na relaciji Bandar Abbas – Ahwaz * z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • Nočni VIP avtobus (udoben avtobus z raztegljivimi sedeži) na relaciji Kermen – Širaz* in Širaz – Bandar Abbas*
 • Ladja Bandar Abbar – Qeshm – Bandar Abbas;
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev v hotelih (H) 2*/3* v dvoposteljni sobah z zajtrkom in v gostiščih (GH) v dvoposteljnih in več posteljnih sobah z zajtrkom.
 • prevozi po programu (najeti avtobus/kombi, redna linija Vip avtobusa, taxiji, metro, terenska vozila);
 • vožnja z džipi čez sipine;
 • slovensko spremljanje – vodnik z licenco GZS,

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15 – 14 oseb), 90€ (13 – 12 oseb), 120€ (11 – 10 oseb); 150€ (9 – 7 oseb).
 • urejanje in posredovanje za iranski vizum (65€).

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 42€ (trojno kritje),
 • zavarovanje rizik odpovedi potovanja (5% cene aranžmaja);
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€)
 • enoposteljna soba​ (120€/krajše potovanje in 150€/daljše potovanje) – enoposteljna soba ni možna pod Alamutom, v puščavi in na otoku Qeshm,
 • let na relaciji Kerman – Širaz 110€*.

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine – približno 60€ – 90€,
 • napitnina za šoferje 40€.

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:

 • jahanje kamel (okvirno 15€/osebo/2 uri).
 • Izlet na Hormoz (okvirno 40€/osebo).

Opombe:

 • za potovanje v Iran slovenski državljani potrebujejo vizum ki ga uredimo pred odhodom,
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. januarja 2018.
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani shaktipotep.com
 • info: 031 249 105 ali potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko spodnje povezave

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

Mednarodna letalska karta je preračunana na 10. januarja 2018 in je bila 400€ z odhodom iz dunajskega letališča. Cene letalskih kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ)

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru manjše skupine je doplačilo 50 € (15 – 14 oseb), 90€ (13 – 12 oseb), 120€ (11 – 10 oseb), 150€ (9 – 7). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovanje je kombinacija ogledov znamenitosti, manjšega pohodništva, obiskov bolj odmaknjenih krajev (puščavske vasi, nomadi). Potovali bomo z javnimi VIP avtobusi, z lastnim prevoznim sredstvom, taxiji, terenskimi vozili, metrojem ter imamo notranji let.
 • NASTANITEV: Večinanočitev bo v hotelih ali gostiščih (guesthousih) z dvoposteljnimi ali troposteljnimi sobami s kopalnico srednje kategorije. V puščavi in pod Alamutom in na splošno ko ne bomo v mestih bomo prenočevali v gostiščih in pri domačinih kjer nimajo vedno dvoposteljnih sob.
 • VELIKOST SKUPINE: Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 7. Pri manjši skupini (pod 16 oseb) računamo doplačilo, ki so opisana na programu. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.
 • HRANA in PIJAČA: Iranska kuhinja je odlična. Od kebabov, do mesnih jedi, jedi z zelenjavo. Alkoholje v Iranu striktno prepovedan. Po večini se pijejo sokovi in iranski čaj. Za vse ljubitelje kave predlagamo da si jo vzamejo s seboj.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice.
 • VALUTA: Evro (€) je vreden okoli 38.000 rialov. V Iranu lahko zamenjamo €/$ v riale. V Iranu ni mogoče uporabljati kreditnih/debetnih kartic razen ob večjih nakupih jih upoštevajo (preproge, keramika,…). Od leta 2017 je mogoče v Iranu kupiti njihovo bančno kartico in položiti gotovino na kartico s katero se lahko plačuje v Iranu.
 • VREME: Oktobra in marca je v Iranu prijetno toplo. To obdobje velja za najprimernejše obdobje potovanja v ta del Irana. Temperature se gibljejo od 10 – 35 stopinj, na jugu je topleje, v gorovju Alborzu in na zahodu Irana pa je bolj hladno kot je tudi večja možnost krajših padavin. Topleje je na jugu, a je vročina suha, torej znosna. V gorskem svetubo seveda hladneje.
 • ZDRAVJE: Obveznih cepljenj za Iran ni. Priporočamo cepljenje da si ogledate spletno stran zdravinapot.net.
 • VARNOST: Iran je izjemno varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v mošejah in cerkvah.
 • VIZUM: Postopek za pridobitev vize je dokaj enostaven. Dobimo jo z našim posredovanjem na iranski ambasadi. Cena vizuma brez priporočilnega pisma je 65€/osebo. Ambasada v Ljubljani oktobra 2107 ni zahtevala priporočilnega pisma, a v kolikor ga bo ponovno zahtevala je cena priporočilnega pisma 35€/osebo.
 • OBLAČILA: Za gorski svet potrebujemo topla oblačila.  Na jugu in v puščavskem delu bo precej topleje. Za ženske veljajo posebna pravila oblačenja: glava mora biti pokrita z ruto. Obvezne so dolge hlače in zgornji del z dolgimi rokavi.

Posnetek zaslona (134a)

Posnetek zaslona (135a)

Advertisements
This entry was posted in blog, iran, potovanje and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s