Potovanje – Iranska avantura z Alamutom in s podaljškom na jug

Odkrivanje klasičnih mest, spanje v vasicah, puščava, slano jezero, kamelji safari, mošeje, medrese, pompozen Esfahan, puščavski Yazd, Perzepolis, življenje med nomadi, čaji, vodne pipe, bazarji. Poslednje pa še jug Irana s prvotno Elamsko civilizacijo, prvotni hidravlični sistem, mezopotamske piramide oz. zigurati ter slikovit otok Qeshm, ki je poznam po geo-nacionalnem parku.

PROGRAM PO DNEVIH:

Dan 1 : LET V IRAN Iz mednarodnega letališča preko Istanbula poletimo proti Iranu. Teherana. GH (Z)

Rezultat iskanja slik za ovan lake spring2. – 3. dan: ALAMUT IN TEHERAN Po pristanku na mednarodnem letališču IKA, se bomo zapeljali proti Qazvinu in proti manjši vasi pod Alamutom. Povzpeli se bomo na trdnjavo Alamut, ki je v 11. stoletju pod vodstvom Hasana Sabbaha postala središče Ismailcev. Uživali tehran-milad-1bomo v prečudovitih razgledih na gorovje Alborz in slikovito dolino pod Alamutom. Naslednji dan nas bo pot vodila nazaj do Teherana. V Teheranu se bomo izgubljali po osrednjem bazarju (tržnici) in obiskali nekatere znamenitosti mesta, muzeje in se čudili bogastvu dežele. GH (Z) in H (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is shushtar1.jpg4.– 5. dan: ELAMITSKA CIVILIZACIJA v Mezopotamiji Pristali bomo v Ahwazu, v nižini ob Mezopotamiji, kjer je vzniknila prvotna elamitska civilizacija na območju današnjega Irana. Ogledali si This image has an empty alt attribute; its file name is chogha_zanbil.jpgbomo preko 5000 let staro prestolnico Suso in ostala antična mesta, mezopotamsko piramido (zigurat) Choqa Zanbil (Unesco), starodavne vodne mline in hidravlični sistem v Šuštarju (Unesco), mostove, grobnice… Drugi dan zvečer se bomo vkrcali v udobni VIP avtobus, ki nas bo popeljal do Esfahana. GH (Z) in R (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is iran-manjse-oct-2015-20.jpg6. – 7.  dan: ESFAHAN Esfahan velja za biser Irana in mu pravijo »Esfahan je pol sveta«. Pompozno mesto se ponaša s prefinjeno arhitekturo iz turkiznih keramičnih ploščic.  To je mesto palač, mostov, čajnic in bazarjev ter zelo znane armenske četrti. Poleg impresivne arhitekture, nas bo navdušil bazar, saj poleg znanih perzijskih preprog v ospredje silijo še keramični, bakreni in leseni izdelki, zlato, tekstil, … H (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is 388504_10151629346401874_1647132701_n.jpg8.dan: ZOROASTRSKA ZAPUŠČINA  Zapeljali se bomo proti osrednji puščavi Irana. Na poti se bomo ustavili ob karavansaraju, »ledenih« hišah, trdnjavah. Ogledali si bomo mošejo v Nainu ter največje svetišče zoroastrov, ki hranijo večni ogenj v vasici sredi ničesar. Ogledali si bomo tudi zoroastrske stolpe tišine (zoroastrsko pokopališče) in zvečer prispeli v Yazd. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is iran-photo.jpg9. dan: YAZD V Yazdu, simpatičnem puščavskem mestu z zanimivo arhitekturo iz žganih opek, se bomo izgubljali po labirintu prepletenih ulicah starega mestnega jedra. Natančno bomo spoznali puščavsko arhitekturo od vodnih kanatov, do puščavskih »klima naprav« ter zbiralnikov vode, ki so za preživetje v puščavi zelo pomembni. Časa bo dovolj tudi za lastno raziskovanje in uživanje. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is perzija-59.jpg10. – 11. dan: ŠIRAZ &PERZEPOLIS Zapeljali se bomo do Širaza na jugu Irana. V neposredni bližini Širaza se nahaja Perzepolis, ki si ga bomo natančno ogledali. Perzepolis je ohranil svojo slavo veličastnosti. Ustavili se bomo ob kraljevih grobnicah v bližini Pezepolisa. Širaz na jugu Irana je poznan kot mesto ljubezni, vrtnic, pesnikov, romarjev. V starem mestnem jedru nas This image has an empty alt attribute; its file name is iran-manjse-oct-2015-7.jpgbo prevzela lepo ohranjena in barvita tržnica. Ogledali so bomo tudi mošeje in grobnico velikega sufijskega pesnika Hafiza. Sledil bo večerni transfer do letališča v Širazu. Za tiste ki pa bomo nadaljevali pot pa bo sledila nočna vožnja z VIP avtobusom do Kermana. GH (Z) in R (Z)

12.dan: POLET proti Evropi Iz Širaza bomo poleteli proti Evropi.

PODALJŠEK potovanja

This image has an empty alt attribute; its file name is kalouts.jpg12. – 13. dan: PUŠČAVA Po pristanku in krajši osvežitvi nas bo pot vodila še bolj globoko v puščavo Dasht-e-Lut, ki je enostavno presežek v puščavskih pojavih. Še posebej to pripisujejo “peščenim stolpom”, ki spominjajo na kamnite »stolpe« v Monument Valley. V puščavi se bomo izgubljali v različnih puščavskih pojavih ter uživali ob sončnem zahodu in opazovali neskončnost puščave. Prespali bomo pri domačinih na preprostih ležiščih. Tu nam bodo pripravili večerjo in morda tudi nekaj zaigrali za nas. Mi pa si bomo privoščili sveže detelje in granatna jabolka. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is img_20181018_105859.jpg14. dan: Trdnjava BAM in KERMAN Zadnji dan se bomo zapeljali  do Bama ter si ogledalo trdnjavo, ki je bila ena največjih trdnjav na nekdanji svileni ceste. Od tu se bomo zapeljali nazaj do Kermana, kjer se bomo sprehodili po tržnici. Mesto je namreč znano po svojih čajnicah, bazarjih in izvrstni puščavski arhitekturi. Pozno zvečer se bomo z udobnim VIP nočnim avtobusom zapeljali proti Bandar Abbasu. R (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is iran-manjse-oct-2015-19.jpg15.– 17. dan: GEO-NACIONALNI PARK QESHM Po jutranjem pristanku v Bandar Abbasu se bomo z ladjico zapeljali na otok Qeshm, ki je znan po svojem geo-nacionalnem parku (Unesco). Tu se bomo izgubljali v »Zvezdni dolini«, ki spominja na Kapadokijo, raziskovali gozd mangrov, kjer gnezdijo številnimi ptiči in ptice selivke, odkrivali slane jame, opazovali delfine, se okopali v morju This image has an empty alt attribute; its file name is iran-manjse-oct-2015-28.jpgter uživali ob sončnih zahodih. Qeshm je resnično še neraziskani biser južnega Irana. Možnost imamo tudi izleta na Hormoz, ki mu zaradi barvitosti pravijo tudi marvrični otok. Zadnji dan bomo poleteli proti Teheranu. GH (Z)

18. dan: POLET Iz Teherana bomo ponoči poleteli proti Evropi.

H= hotel; Gh = gostišče, tradicionalna hiša, spanje pri domačinih; R = nočni VIP avtobus; Z = zajtrk

Termin (oktober): 23.10. – 03.11. 2019 (12 dni) ali 23.10. – 09.11. 2019 (18 dni)

Skupina: min. 7 – max. 16

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: od 1050€ + letalska karta

Cena s podaljškom: od 1350€ + letalska karta

*cena letalske karte je okvirno 400€/osebo

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj – Teheran/Shiraz- Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage (v kolikor bodo ugodne karte bomo leteli iz Ljubljane);
 • Nastanitev v hotelih (H) 2*/3* v dvoposteljni sobah z zajtrkom in v gostiščih (GH) v dvoposteljnih in več posteljnih sobah z zajtrkom;
 • Notranji let na relaciji Bandar Abbas – Teheran * z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage pri podaljšku potovanja;
 • Nočni VIP avtobus (udoben avtobus z raztegljivimi sedeži) na relaciji Širaz – Kerman – Bandar Abbas* pri podaljšku potovanja; in na relaciji Ahwaz – Esfahan.
 • Vsi prevozi po programu v Iranu (najeti avtobus/kombi, redna linija Vip avtobusa, taxiji, metro, terenska vozila);
 • Ladja Bandar Abbas – Qeshm;
 • Vožnja z džipi čez sipine;
 • Organizacijo potovanja;
 • Slovensko spremljanje – slovenski vodnik, vodja poti.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15 – 14 oseb), 80€ (13 – 12 oseb), 100€ (11 – 10 oseb); 120€ (9 – 7 oseb).
 • urejanje in posredovanje za iranski vizum (65€).
 • vpisovanje formularja za iranski vizum (15€).

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 42€ (trojno kritje),
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€)
 • enoposteljna soba​ (120€/krajše potovanje in 150€/daljše potovanje) – enoposteljna soba ni možna ko spimo v gostiščih.

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine – približno 60€ – 90€,
 • napitnina za šoferje 40€.

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:

 • Izlet na Hormoz (okvirno 30€/osebo).

Opombe:

 • za potovanje v Iran slovenski državljani potrebujejo vizum ki ga uredimo pred odhodom,
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. januarja 2018.
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani shaktipotep.com
 • info: 031 249 105 ali shakti.potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko spodnje povezave

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

Mednarodna letalska karta je preračunana na 10. novembra 2019 in je bila 400€ z odhodom iz dunajskega letališča. Cene letalskih kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ). Prijava je informativne narave. Z izpolnitvijo prijavnice se šteje, da sprejemate določila splošnih pogojev poslovanja Agencije.

Vplačila: Prijave sprejema Agencija do 30 dni pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest. Po prijavi boste prejeli račun, iz katerega bodo razvidni vsi podatki o naročenem potovanju. S poslanim računom za prvi obrok v višini 30% cene potovanja se šteje, da je pogodba sklenjena. Preostali del računa mora biti poravnan najkasneje do 10 dni pred odhodom. Ob prijavi se na rezervacijo zaračuna 15 EUR prijavnine. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru manjše skupine je doplačilo 50€ (15 – 14 oseb), 80€ (13 – 12 oseb), 100€ (11 – 10 oseb); 120€ (9 – 7 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje glede na manjšo skupino.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovanje je kombinacija ogledov znamenitosti, manjšega pohodništva, obiskov bolj odmaknjenih krajev (puščavske vasi, nomadi). Potovali bomo z javnimi VIP avtobusi, z lastnim prevoznim sredstvom, taxiji, terenskimi vozili, metrojem ter imamo notranji let.
 • NASTANITEV: Večinanočitev bo v hotelih ali gostiščih (guesthousih) z dvoposteljnimi ali troposteljnimi sobami s kopalnico srednje kategorije. V puščavi in na splošno ko ne bomo v mestih bomo prenočevali v gostiščih in pri domačinih kjer nimajo vedno dvoposteljnih sob.
 • VELIKOST SKUPINE: Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 7. Pri manjši skupini (pod 16 oseb) računamo doplačilo, ki so opisana na programu. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.
 • HRANA in PIJAČA: Iranska kuhinja je odlična. Od kebabov, do mesnih jedi, jedi z zelenjavo. Alkoholje v Iranu striktno prepovedan. Po večini se pijejo sokovi in iranski čaj. Za vse ljubitelje kave predlagamo da si jo vzamejo s seboj.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice.
 • VALUTA: V Iranu lahko zamenjamo €/$ v riale. V Iranu ni mogoče uporabljati kreditnih/debetnih kartic razen ob večjih nakupih jih upoštevajo (preproge, keramika,…). Od leta 2017 je mogoče v Iranu kupiti njihovo bančno kartico in položiti gotovino na kartico s katero se lahko plačuje v Iranu.
 • VREME: Oktobra in marca je v Iranu prijetno toplo. To obdobje velja za najprimernejše obdobje potovanja v ta del Irana. Temperature se gibljejo od 10 – 35 stopinj, na jugu je topleje, v gorovju Alborzu in na zahodu Irana pa je bolj hladno kot je tudi večja možnost krajših padavin. Topleje je na jugu, a je vročina suha, torej znosna. V gorskem svetubo seveda hladneje.
 • ZDRAVJE: Obveznih cepljenj za Iran ni. Priporočamo cepljenje da si ogledate spletno stran zdravinapot.net.
 • VARNOST: Iran je izjemno varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v mošejah in cerkvah.
 • VIZUM: Postopek za pridobitev vize je dokaj enostaven. Dobimo jo z našim posredovanjem na iranski ambasadi. Cena vizuma brez priporočilnega pisma je 65€/osebo. Ambasada v Ljubljani oktobra 2107 ni zahtevala priporočilnega pisma, a v kolikor ga bo ponovno zahtevala je cena priporočilnega pisma 35€/osebo.
 • OBLAČILA: Za gorski svet potrebujemo topla oblačila.  Na jugu in v puščavskem delu bo precej topleje. Za ženske veljajo posebna pravila oblačenja: glava mora biti pokrita z ruto. Obvezne so dolge hlače in zgornji del z dolgimi rokavi.
This entry was posted in iran, potovanje and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s