JUŽNA SIBIRIJA: šamanska Tuva in podaljšek do Bajkalskega jezera


0 (1)Prava popotniška sibirska avantura! Potujemo v geografsko središče Azije. Odkrivamo neodkrite dele južne Sibirije v zahodnem Sayanskem gorovju, v Tuvi in Hakaziji, ki je nekdanje križišče svilene in čajne ceste, kamor so potovale karavane iz Kitajske, Mongolije, Indije, Evrope,… Le tu se bomo seznanili s šamanizmom, budizmom, grlenim petjem, obredi, s še živečimi staroverci in staroselci. Uživali bomo na slikovitem in nepogrešljivim trekingu v pravi dijini sibirske tajge in cedovega gozda ter 680b118f84aa1dodobra odkrivali sibirsko tajgo v gorovju zahodnega Sayana ter pluli po reki, bivali v jurtah in občudovali ogromne megalite in številne petroglife v dolini krajev ter neizmerno uživali v nedotaknjenosti narave. Pri podaljšku potovanja pa si privoščimo potovanje do Bajkalskega jezera, ki je biser med biseri Rusije, ki ga je greh izpustiti. Burjati, šamanizem, lesene vasice in še več nas čaka ob zaključku potovanja. Sibirija je ogromna in čaka, da jo raziščemo skupaj.

VRHUNCI POTOVANJA  

  • Divjina nedotaknjene sibirske tajge in izgubljanje po brezpotjih Tuve;
  • Namakanje v ruski banji in doživetje cedrovega gozda;
  • Ohranjena tradicionalna ruska vas s tipično leseno arhitekture 19.st.;
  • Doživetje gorovja Sayan na trekingu po slikoviti in neobičajni naravi;
  • Uživanje v grlenem petju in šamanskih obredih Tuvancev;
  • Doživetje nomadskega življenja, obisk svetišča in svetih mest ter spanje v jurti;
  • Obisk poslednjih starovercev, plovba v čolnih, petje in ples
  • Seznanjanje s pradavno skitsko kulture, ki priča o mogočni civilizaciji,
  • Bajkalsko jezero: lesene vasice, totemi, šamanska skala in vožnja po brezpotju
  • Budistična prestolnica Burjatov – Ulan Ude in številne ribiške vasice.

Dan 1: POLET Iz bližnjega mednarodnega letališča poletimo proti Rusiji

siberia2104-26Dan 2: TRADICIOLNALNA RUSKA VAS  Po pristanku v Krasnoyarsku/Abakanu se zapeljemo do tradicionalne ruske vasice iz 19. stoletja, ki se je ohranila vse do danes. Tu si bomo ogledali vas, etnografski muzej in Leninovo hišo, kjer je Lenin preživel v hišnem priporu. Popodan si lahko privoščimo že prve nakupe tradicionalnih izdelkov ali zgolj uživamo v prostem večeru. GH (Z)

680b118f84aa1Dan 3 – 4 TREKING V SLIKOVITEM GOROVJU SAYAN Zapustimo tradicionalno vas in se zapeljemo zahodnega  Sayanskega gorovja ob vznožju visokogorja, kjer se nahaja izjemno slikovita visokogorska pokrajina, ki je precej znana med ruskimi pohodniki. Le tu se bomo privoščili treking, se sprehodili čez prelaz, do balvanov, kristalno čistih jezer in rek, do visečih skal,… Vsekakor Impresivna narava, ki velja za srce Sayanskega gorovja. GH/C (Z)

Posnetek zaslona (97)Day 5: NOMADI, ŠAMANI IN GRLENO PETJE Zapustimo visokogorsko naravo ter se zapeljemo do Tuve, kjer živijo Tuvanci, ki so tako rekoč sorodniki sosednjih Mongolov in tako kot njihovi sosedi prakticirajo tako budizem in šamanizem. Le-tu se zapeljemo do jurt, se seznanimo z nomadskim načinom življenje ter glede na vašo željo tudi z grlenim petjem in obredi šamanizma. Zvečer sledi pa prva tuvanska (nomadska) pojedina. J (Z)

Posnetek zaslona (100)Day 6 – 7: STAROVERCI, PLOVBA PO REKI IN TUVANSKA PRESTOLNICA Zapeljemo se do prestolnice Tuva, do Kyzyla kjer si ogledamo muzej, spomenik, obiščemo šamanskega zdravilca ter se sprehodimo po tem geografskem središču Azije. Od tu nas pot vodi v divjino, kjer prebivajo še zadnji staroverci, ki niso sprejeli nove pravoslavne religije in se držijo njihovega starega načina življena brez stika s civilizacijo in živijo z naravo in od narave. Do starovercev pridemo z čolnom in pridemo v nov svet, kjer se vpletemo v njihov način življenja. Zvečer pa uživanje v pravi ruski banji (savna). GH (Z)

Posnetek zaslona (99)Day 8 – 9: TREKING V SIBIRSKI TAJGI Zapustimo staroverce in se zapeljemo nazaj proti Hakaziji, nazaj proti gorovju Sayan. Na poti se ustavimo ob budističnih svetiščih in templjih, ki jih je obiskal tudi Dalailama. Nato pa se podamo v divjino sibirske tajge, ki jo dodobra raziščemo na celodnevnem pohodu. Sibirska tajga, jezera, divjina in neponovljivo doživetje. Vse to on še več doživimo na celodnevnem pohodu v naravi, v cedrovem gozdu. Zvečer pa si lahko privoščimo pravo doživetje, uživanje v ruski banji (savna). Le tu se bomo seznanili z lokalnimi zelišči in prioritetami ruske savne.  GH in C (Z).

29462032eed56a47dc9ccc1ff15452e8Day 10: SKITSKA DAVNA PRETEKLOST  Zapustimo sibirsko tajgo in se zapeljemo do sibirske stepe, ki je bila dom nekdanjih Skitov. Na poti do Abakana se seznanimo z največjim in najstarejšimi megaliti, ki jih Azija premore. Zapeljemo se v dolino kraljev, saj Sibirija je bila dom starodavnih civilizacij, zato se ni čuditi, da se le-tu nahaja ogromno ostankov. Ob večernem prihodu v Abakan se bomo sprehodili po mostu, nakupili zadnje suvenirje predem zapustimo Rusijo ali se odločimo za podaljšek do Bajkalskega jezera. GH (Z).

Dan 11: POLET Jutranji odhod proti Moskvi in Evropi. Polni doživetij, vtisov bomo zvečer že doma ko se bomo zavedali, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

PODALJŠEK POTOVANJA:

Irkutsk3-777x437Dan 11 – 12: IRKUTSK  Zgodaj zjutraj se zapeljemo do Krasnoyarska, kjer se vkrcamo na letalo do Irkutsaka v bližini jezera Bajkal. Uživali bomo ob spremljajoči pokrajini ruskega vzhoda ob reki Jenisej. Ob prihodu v Irkutsk si bom ogledali glavne znamenitosti v Irkutsku.  GH (Z)

_MG_8436Dan 13: BAJKALSKO JEZERO & ŠAMANSKA SKALA Bajkalska avantura se prične! Zapustimo Irkutsk in se vodimo proti Bajkalskemu jezeru. Bajkalsko jezero ob meji z rusko republiko Burjatijo je najstarejše, po količini sladke vode največje in najgloblje sladkovodno jezero na svetu in je od leta 2006 uvrščeno na seznam Unesca, Na poti do tja nas spremljajo nas lesena hišice, najsevernejša stepa vzhodne Sibirije, vse dokler ne prispemo na največji otok na Bajkalskem jezeru. Ob prihodu na otoku Olhon se prehodimo do šamanske skale, ki velja za najbolj znan sveti simbol Bajkala in sodi med devet največjih svetišč Azije. GH (Z)

_MG_8472Dan 14: RT KOBOJ IN LADJICA Zapeljemo se do rta otoka Khoboy, ki velja za kraj s posebnimi spiritualnimi močmi, saj naj bi po legendi avtohtoni šamanski Burjati, ki tu živijo, prav tu dobili spiritualno moč. Od tu se z ladjico zapeljemo na drugo (vzhodno) stran Bajkalskega jezera GH (Z)

Temple of the Pure Land in the Ivolginsky Datsan, Buryatia, RussDan 15: BURJATSKA PRESTOLNICA – ULAN UDE Po zajtrku se zapeljemo do Ulan Udeja, burjatske budistične prestolnice. Ob prihodu, se sprehodimo in obiščemo najbolj znane znamenitosti mesta. Med drugim obiščemo budistični tempelj in etnografski muzej, kjer se seznanimo z Burjatsko kulturo in običaji. Burjati originalno prihajajo iz Mongolije in poseljujejo ta del Rusije. GH (Z)

2008-07-10-at-06-22-36Dan 16: STAROSELCI, PETJE in PLESI Zadnji dan našega potovanja se bomo posvetili starovercem, ki živijo v bližnji vasi v Burjatiji, ki so za razliko od Tuvaskih že bolj moderni. Vsekakor so pa bolj pisano oblečeni in nam bodo na našo željo zapeli tradicionalne pesmi, pokazali plese in vsekakor pripravili tradicionalno kosilo. Popoldan se vrnemo nazaj v Ulan Ude. GH (Z)

Dan 17: POLET Jutranji odhod proti letališču v Irkustku in let proti Moskvi in Evropi. Polni doživetij, vtisov bomo zvečer že doma ko se bomo zavedali, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

Termin potovanja/AVGUST: 04.08.– 14.08. (11 dni) ali 04.08. – 21.08. 2018 (18 dni)

Skupina: min. 8 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: 1190€ + avio karta (pri 16 prijavljenih)

Cena s podaljškom do jezera BAJKAL: 1595 €+ avio kata (pri 16 prijavljenih)

Rok za prijavo po razpisni ceni je 15. april 2018. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart.

CENA VKLJUČUJE:

–          Organizacijo, vodenje in našo energijo,

–          ceno mednarodnega leta Dunaj – Krasnoyarsk/Abakan/UlanUde – Dunaj (cena variira 670- 850 eur),

–          notranji let Krasnoyarsk – Irkutsk ( cena variira, 105€)

–          urejanje posebnega dovoljenja za obisk določenih delov Tuve;

–          namestitve: v jurtah (1x) z zajtrkom in v preprostih sobah v guesthousih z zajtrkom, v šotorih z zajtrkom in večerjo (2x);

–          grleno petje in šamanski obred;

–          vse stroške s prevozi (več-sedežniki na 4WD v Tuvi); pri podaljšku pa še Bajkal z minibusom in ladjico;

–          slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti ter lokalnega vodnika ter organizacijo vodenja potovanja in trekinga s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

–          Zdravstveno zavarovanje,

–          rizik odpovedi potovanja (5,24% nakazanega denarja na agencijo);

–          vstopnine;

–          vizum za Rusijo in LOI za Rusijo (110€);

–          dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;

–          ruska banja (savna);

–          transfer do letališča (če let izven Slovenije; okvirno 60 eur za letališče Dunaj, Benetke, Zagreb; 90 eur do Milana, München Budimpešte,…);

–          napitnine;

–          stroške osebne narave;

–          doplačila za enoposteljno sobo – možno samo ko spimo v mestu (Abakan, Irkustsk, Ulan Ude);

–          nočitev prvi in zadnji dan potovanja..

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. Rub) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje (350 €). Rok za prijavo po razpisni ceni je 15. april 2017. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte do Krasnoyarska 670€/osebo in 730€/osebo do Irkutska – december 2017).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 200€ in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Pri manjši skupini je doplačilo 100€ (13 – 12 oseb), 120€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb).

Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

SPLOŠNE INFORMACIJE

§  KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetim kombiji na 4 WD, z avtobusi, z ladjico in letalom.

§  NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah (samo v mestih), v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih na trekingu v Sayanskih gorah in tuvanski tajgi.

§  HRANA: Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.

§  ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi popotniško žilice, saj je potovanje avanturistično orientirano izven »cone komforta«.

§  ŠTEVILO OSEB: min 7 – max 16

§  VREME:  V južni del Sibirije prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. celzija, v visokogorju in stepi nižje temperature preko noči. Padavine so lahko prisotne pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com

§  ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah. Rusi v juniju/juliju priporočajo cepitev proti meningitisu, a naše potovanje imamo v izvedbi avgusta.

§  VARNOST: Sibirija je varen del Rusije. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.

§  VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Rusijo, ki jo uredimo pred odhodom.

Potovanje se uradno izvaja preko agencije EPRA D.O.O. Splošni pogoji potovalne agencije EPRA  d.o.o. so sestavni del programa. Cena je preračunana na dan 28. decembra 2018. Splošni pogoji agencije. 

 

Advertisements
This entry was posted in blog, rusija, sibirija and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s