JUŽNA SIBIRIJA: šamanska Tuva in Bajkalskego jezero


0 (1)

Geografsko središče Azije. Odkrivali bomo neodkrite dele južne Sibirije v zahodnem Sajanskem gorovju, v Tuvi in Hakaziji, ki je nekdanje križišče svilene in čajne ceste, kamor so potovale karavane  iz Kitajske, Mongolije, Indije, Evrope,… Le tu se bomo seznanili s šamanizmom, budizmom, grlenim petjem, obredi, s še živečimi staroverci in staroselci. Uživali bomo na slikovitem in nepogrešljivim trekingu ter odkrivali bomo sibirsko tajgo. Pri podaljšku potovanja pa si bomo lahko privoščili potovanje do Bajkalskega jezera, ki velja biser Rusije. Burjati, šamanizem, totemi, neskončna modrina, lesene vasice in še več.

VRHUNCI POTOVANJA  

 • Divjina nedotaknjene sibirske tajge in izgubljanje po brezpotjih Tuve;
 • Namakanje v ruski banji in doživetje cedrovega gozda;
 • Ohranjena tradicionalna ruska vas s tipično leseno arhitekture 19.st.;
 • Doživetje gorovja Sayan na trekingu po slikoviti in neobičajni naravi;
 • Uživanje v grlenem petju in šamanskih obredih Tuvancev;
 • Doživetje nomadskega življenja, obisk svetišča in svetih mest ter spanje v jurti;
 • Obisk poslednjih starovercev, plovba v čolnih, petje in ples
 • Seznanjanje s pradavno skitsko kulture, ki priča o mogočni civilizaciji,
 • Bajkalsko jezero: lesene vasice, totemi, šamanska skala in vožnja po brezpotju
 • Budistična prestolnica Burjatov – Ulan Ude in številne ribiške vasice.
 •  

Dan 1: POLET Iz bližnjega mednarodnega letališča poletimo proti Rusiji

_MG_8436Dan 2 – 3: BAJKALSKO JEZERO & ŠAMANSKA SKALA Po pristanku bomo se usedli v kombije in se zapeljali proti Bajkalskemu jezeru. Bajkalsko jezero je najstarejše, po količini sladke vode, največje in najgloblje sladkovodno jezero na svetu in je od leta 2006 uvrščeno na seznam Unesca. Na poti do tja nas bodo spremljale lesene hiše in stepa vzhodne Sibirije, vse dokler ne bomo prispeli na največji otok na Bajkalskem jezeru. Naslednji dan se bomo na otok Olhon sprehodili do šamanske skale, ki velja za najbolj znan sveti simbol Bajkala in sodi med devet največjih svetišč Azije. GH (Z) Zapustili bomo Irkutsk in uživali na poti proti Bajkalskemu jezeru. Bajkalsko jezero je najstarejše, po količini sladke vode, največje in najgloblje sladkovodno jezero na svetu in je od leta 2006 uvrščeno na seznam Unesca. Na poti do tja nas bodo spremljale lesene hiše in stepa vzhodne Sibirije, vse dokler ne bomo prispeli na največji otok na Bajkalskem jezeru. Naslednji dan se bomo na otok Olhon sprehodili do šamanske skale, ki velja za najbolj znan sveti simbol Bajkala in sodi med devet največjih svetišč Azije. GH (Z) 

_MG_8472

Dan 4 – 5: RT KOBOJ IN TRANSIBIRSKA ŽELEZNICA Zapeljali se bomo do rta Khoboy, ki velja za kraj s posebnimi spiritualnimi močmi, saj naj bi po legendi avtohtoni šamanski Burjati, ki tu živijo, prav tu dobili spiritualno moč. Naslednji dan se bomo zapeljali nazaj do Irkutska. GH (Z)

 

Irkutsk3-777x437Dan 6 – 7: IRKUTSK in TRANSIBIRSKA ŽELEZNICA  Ogledali si bomo Irkutsk s svojimi pravoslavnimi cerkvami in poslikavami, osrednjim mestnim trgom,… Na voljo nam bo obisk muzeja lokalne zgodovine in obisk starega mestnega jedra, ki je deloma ohranil svojo tipično arhitekturo z lesenimi hišami. Zvečer pa se bomo vkrcali v vlak, ki nas bo popeljal do Krasnojarska in Abakana v Hakasiji. R (Z) in GH (Z)

siberia2104-26

Dan 8: TRADICIOLNALNA RUSKA VAS Iz Abakana se bomo zapeljali do tradicionalne ruske vasice iz 19. stoletja. Ogledali si bomo vas, etnografski muzej in Leninovo hišo oz. pripor. Popoldan si bomo lahko privoščili že prve nakupe tradicionalnih izdelkov ali bomo zgolj uživali v prostem večeru. GH (Z)

680b118f84aa1

Dan 9 – 11: TREKING v GOROVJU SAYAN Zapeljali se bomo do gorovja Sayan. Izjemno slikovita visokogorska pokrajina nacionalnega parka, kjer si bomo privoščili treking, se sprehodili čez prelaz, do balvanov, do kristalno čistih jezer in rek,… Vsekakor zelo impresiven nacionalni park Sayanskega gorovja, ki velja za biser med pohodniki. GH/C (Z)

1b20585c79e2f1785a1bc133e3836b4eDan 12: TUVANSKA PRESTOLNICA – KYZYL Zapustili bomo visokogorsko naravo ter se bomo zapeljali do Tuve, kjer živijo Tuvanci, ki prakticirajo budizem in šamanizem. Zapeljali se bomo do prestolnice Tuve, do Kyzyla, ki velja za geografski center Azije. Le – tu si bomo ogledali muzej, budistični tempelj in budistični boben ter mogoče bomo obiskali tudi šamanskega zdravilca ter se sprehodili po geografskem središču Azije. GH (Z)

Posnetek zaslona (100)

Dan 13 – 14: STAROVERCI in PLOVBA PO REKI Iz Kyzyla nas bo pot vodila v divjino, kjer prebivajo še zadnji staroverci Rusije in se držijo njihovega starega načina življena stran od civilizacije. Do starovercev bomo prišli z čolnom. Tam se bomo vpletli v njihov način življenja. Zvečer pa bomo uživali v pravi ruski banji (savna). GH (Z)

Tuvan throat singersDan 15: NOMADI, ŠAMANI IN GRLENO PETJE Zapustili bomo  staroverce in tajgo ter se zapeljali v stepo, kjer se nahaja t.i. “center tuvanske kulture”, kjer Tuvanci lahko prakticirajo svojo kulturo, budizem in šamanizem. Le-tu se bomo zapeljali do jurt, se seznanili z nomadskim načinom življenja ter glede na vašo željo si bomo lahko privoščili poslušanje grlenega petja in pravo tuvansko pojedino. J (Z)

Posnetek zaslona (97)

Dan 16 – 17: SAJANSKO GOROVJE & ŠAMANSKA TER BUSTIČNA SVETA MESTA Zapustili bomo tuvanski kulturni center in se bomo zapeljali proti gorovju Sayan. Na poti se bomo ustavili ob budističnih svetiščih in templjih, ki jih je obiskal tudi Dalailama. Prečkali bomo prelaz nad 2200m in na poti bomo obiskali tudi sveti kamen, ki mu Tuvanci pravijo nebeški bog in eno najpomembnejših svetišč v Tuvi. Le tu se bomo seznanili s tuvanskim šamanizmom. Obiskali bomo tudi največje najdišče megalitov oz. tuvanskih stečkov. Ob vsem tem pa bomo imeli priložnosti se seznaniti s tuvanskim šamanizmom in njihovimi obredi. GH/J (Z)

Posnetek zaslona (99)Dan 18: TREKING V SIBIRSKI TAJGI Zapustili bomo svet starovercev in se bomo zapeljali nazaj proti Kyzylu in gorovju Sayan. Na poti se bomo ustavili ob budističnih svetiščih in templjih, ki jih je obiskal tudi Dalailama. Nato pa se bomo podali v divjino sibirske tajge, ki jo bomo raziskali na celodnevnem pohodu. Sibirska tajga, jezera, divjina in neponovljivo doživetje. Vse to in še več bomo doživeli na celodnevnem pohodu v naravi, v cedrovem gozdu. Zvečer pa si bomo lahko privoščili pravo doživetje v ruski banji (savna). Le tu se bomo seznanili z lokalnimi zelišči in prioritetami ruske savne.  C (Z) 

29462032eed56a47dc9ccc1ff15452e8

Day 19 – 20: SKITSKA BOGATA PRETEKLOST  Zapustili bomo sibirsko tajgo in se bomo zapeljali do sibirske stepe, ki je bila dom nekdanjih Skitov. Na poti do Abakana se bomo seznanili z največjim in najstarejšimi megaliti, ki jih Azija premore. Le – tu se nahaja pravi sibirski “stonehenge” in dolina kraljev, saj Sibirija je bila dom starodavnih civilizacij, zato se ni čuditi, da se le-tu nahaja ogromno ostankov. Ob večernem prihodu v Abakan se bomo sprehodili po mestu, nakupili zadnje suvenirje predem bomo zapustili Rusijo.  GH (Z)

Dan 21: POLET Jutranji podhod na letališču v Abakanu od koder bomo poleteli proti Moskvi in letališču na Dunaju.

 • potovanje je možno brez Bajkalskega jezera s tem bo odhod 02.08.2019 (16 dni potovanja) preko Moskve do Abakana. S tem se potovanje poceni za 330€. Več informacij dobite ob zanimanju za potovanje. 

*H = Hotel; GH = gostišče, lesene hiške; J = jurta; Z = zajtrk

Termin potovanja – Tuva in Bajkalsko jezero: 28.07.– 17.08.2019 (21 dni) 

Skupina: min. 6 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena – TUVA in BAJKALSKO jezero: od 2250€ (21 dni)

Rok za prijavo po razpisni ceni je 15. aprila 2019. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart.

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj – Irkutsk/Abakan – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • organizacijo potovanja;
 • nastanitev v hotelih 2*/3* v dvoposteljni sobah ali gostiščih v dvoposteljnih sobah ali več posteljnih sobah z zajtrkom; v jurtah (krožno nomadski šotor) z zajtrkom in v šotorih z zajtrkom,
 • prevozi po programu (avtobus, terenska vozila);
 • nočna vožnja z transibirsko železnico na relaciji Irkutsk – Krasnojarsk – Abakan;
 • urejanje posebnega dovoljenja za obisk določenih delov Tuve;
 • grleno petje;
 • dovolilnice za nacionalne parke,
 • slovensko spremljanje – vodnik z licenco GZS,
 • organizacija potovanja.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 10 oseb), 120€ (9-8 oseb) ter 160€ (7 – 6 oseb)

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 55€ (trojno kritje),
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€),
 • urejanje in posredovanje za ruski vizum (110€);
 • enoposteljna soba​ – možna samo v mestih (120€).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine – približno 80€,
 • napitnina – približno 20€.

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:

 • sauna (okvirno 10€/osebo)
 • dodatni obroki – okvirno 5€/osebo na obrok.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. Rub) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje (350 €). Rok za prijavo po razpisni ceni je 15. april 2019. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte je 670€/osebo, cena je bila preračunana 20.11. 2018).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Pri manjši skupini je doplačilo 50€ (15 -14 oseb), 100€ (13 – 12 oseb), 120€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb).

Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetim kombiji na 4 WD, z avtobusi, z ladjico in letalom.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah (samo v mestih), v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih na trekingu v Sayanskih gorah in tuvanski tajgi.
 • HRANA: Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi popotniško žilice, saj je potovanje avanturistično orientirano izven »cone komforta«.
 • ŠTEVILO OSEB: min 7 – max 16
 • VREME: V južni del Sibirije prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. celzija, v visokogorju in stepi nižje temperature preko noči. Padavine so lahko prisotne pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah. Rusi v juniju/juliju priporočajo cepitev proti meningitisu, a naše potovanje imamo v izvedbi avgusta.
 • VARNOST: Sibirija je varen del Rusije. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Rusijo, ki jo uredimo pred odhodom.

Advertisements
This entry was posted in blog, rusija, sibirija and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s