JUŽNA SIBIRIJA: šamanska Tuva in Bajkalskego jezero


Geografsko središče Azije. Odkrivali bomo za marsikoga še neznane dele južne Sibirije v zahodnem Sayanskem gorovju, v Tuvi in Hakaziji. Seznanili se bomo s šamanizmom, budizmom, grlenim petjem, obredi, s še živečimi staroverci in staroselci. Spoznali bomo bogato skitsko preteklost ter odkrivali sibirsko tajgo. Uživali bomo na slikovitem in nepogrešljivim trekingu. Pri podaljšku potovanja se bomo podali na potovanje do Bajkalskega jezera, ki velja biser Rusije. Burjati, šamanizem, neokrnjenost narave, lesene vasice, pravoslavne cerkve v v Irkutsku, sovjetska zapuščina in še več. Pridružite se nam na tem posebnem potovanju!

Dan 1: POLET Iz bližnjega mednarodnega letališča poletimo proti Rusiji

29462032eed56a47dc9ccc1ff15452e8Day 2: SKITSKA BOGATA PRETEKLOST Pristali bomo v Abakanu in se zapeljali do sibirske stepe, ki je bila dom nekdanjih Skitov. Na poti se bomo seznanili z megaliti, enih starejših, ki jih Azija premore. Tu bomo spoznali pravi sibirski “Stonehenge” in dolino kraljev. Sibirija je namreč bila dom starodavnih civilizacij, zato se ni čuditi, da se le-tu nahaja ogromno ostankov. Prespali bomo v lesenih hiškah. GH (Z)

Posnetek zaslona (99)Dan 3: SIBIRSKA TAJGA Zapustili bomo civilizacijo in se zapeljali proti tajgi v gorovju Sayan. Tu se bomo podali v divjino sibirske tajge, ki jo bomo raziskali na krajšem pohodu. Nabirali bomo gobe, borovnice, jagodičevje in zelišča za čaj. Sibirska tajga, jezera, divjina in neponovljivo doživetje. Prespali bomo v lesenih hišah in mogoče si bomo lahko privoščili tudi rusko banjo (savna) z zelišči. GH (Z)

Dan 4 – 6: SAJANSKO GOROVJE. ŠAMANSKI OBREDI IN SVETA MESTA Zapustili bomo sibirsko tajgo in se zapeljali proto Ak-Douraku v Tuvi. Na poti se bomo ustavili ob budističnih svetiščih in templjih, ki jih je obiskal tudi Dalailama. Prečkali bomo prelaz nad 2200m in na poti bomo obiskali tudi sveti kamen, ki mu Tuvanci pravijo nebeški bog in eno najpomembnejših svetišč v Tuvi. Ob prihodu se bomo namestile v jurte in prav tu doživeli in se seznanili s šamanizmom, obredi in rituali. Obiskali bomo tudi največje najdišče megalitov t.i. tuvanskih stečkov. Zadnji dan bomo zapustili tuvansko idilično življenje in se bomo zapeljali proti Kyzylu. Na poti se bomo ustavili ob budističnih svetiščih in templjih, ki jih je obiskal tudi Dalajlama. J/GH (Z)

Posnetek zaslona (100)Dan  7 – 8: STAROVERCI in PLOVBA PO REKI Iz Kyzyla nas bo pot vodila v divjino ob manjši pritok reke Jenisej. Tu prebivajo še zadnji staroverci Rusije in se držijo njihovega starega načina življena. So skorajda brez stika s civilizacijo in živijo z naravo in od narave. Do starovercev bomo prišli z čolnom. Tam se bomo vpletli v njihov način življenja. Zvečer pa bomo uživali v pravi ruski banji (savna). Spanje v preprostih penzionih. GH (Z)

Dan 9: NOMADI, ŠAMANI IN GRLENO PETJE Zapustili bomo  staroverce in se zapeljali. V “center tuvanske kulture”. Seznanili se bomo z nomadskim načinom življenje ter glede na vašo željo si bomo lahko privoščimo poslušanje grlenega petja. Tu Tuvanci prakticirajo svojo kulturo, budizem in šamanizem. Spanje v jurtah. J (Z)

1b20585c79e2f1785a1bc133e3836b4eDan 10 : KYZYL  Zapeljali se bomo do prestolnice Tuve, do Kyzyla, ki velja za geografski center Azije. Ogledali si bomo muzej, budistični tempelj in boben.  Obiskali bomo tudi šamansko »kliniko«. Vsekakor pa ne bo manjkalo tudi tipičnega tuvanskega grlenega petja, folklore in tradicionalne nomadske kuhinje. GH (Z) *za vse tiste ki ne bi nadaljevali na treking lahko 11. dan potovanja naredimo polet iz Kyzyla.

680b118f84aa1Dan 11 – 13: TREKING v GOROVJU SAYAN Zapeljali se bomo do gorovja Sayan. Izjemno slikovita visokogorska pokrajina nacionalnega parka, kjer si bomo privoščili treking. Ergaki je zelo impresiven nacionalni park Sayanskega gorovja, ki velja za biser pohodnikov in plezalcev. Sprehodili se bomo čez prelaz, preko balvanov, do kristalno čistih jezer in rek,… Hodili bomo okvirno 4 – 6 ur na dan. Enkrat bom prepali v šotoru in enkrat v gostišču. Nosili bomo zgolj majhne pohodniške torbe oz. opremo ki jo bomo potrebovali na trekingu. GH/C (Z)

siberia2104-26Dan 14: TRADICIOLNALNA RUSKA VAS  Iz nacionalnega parka se bomo zapeljali do tradicionalne ruske vasice Šušnokoje iz 19. stoletja. Ogledali si bomo vas, etnografski muzej in Leninovo hišo oz. pripor. Od tu nas bo pot vodila do Abakana. Sprehodili se bomo po mestu, nakupili zadnje suvenirje predem bomo zapustili Rusijo. H (Z)

Dan 15: POLET Jutranji podhod na letališču v Abakanu od koder poletimo proti Moskvi in letališču na Dunaju.

Irkutsk3-777x437Dan 15- 16: IRKUTSK Zgodaj se bomo zapeljali do Krasnojarska in od tam poleteli proti Irkutsku. Po krajši osvežitvi si bomo ogledali Irkutsk s svojimi pravoslavnimi cerkvami in poslikavami, osrednjim mestnim trgom,… Na voljo nam bo obisk muzeja lokalne zgodovine in obisk starega mestnega jedra, ki je deloma ohranil svojo tipično arhitekturo z lesenimi hišami. H (Z)

_MG_8436Dan 17: BAJKALSKO JEZERO & ŠAMANSKA SKALA Zapustili bomo Irkutsk in uživali na poti proti Bajkalskemu jezeru. Bajkalsko jezero je najstarejše, po količini sladke vode, največje in najgloblje sladkovodno jezero na svetu in je od leta 2006 uvrščeno na seznam samanska-skalaUnesca. Na poti do tja nas bodo spremljale lesene hiše in stepa vzhodne Sibirije, vse dokler ne bomo prispeli na največji otok na Bajkalskem jezeru. Naslednji dan se bomo na otok Olhon sprehodili do šamanske skale, ki velja za najbolj znan sveti simbol Bajkala in sodi med devet največjih svetišč Azije. GH (Z) 

This image has an empty alt attribute; its file name is 14-10.jpgDan 18 – 20: RT KOBOJ in POLET  Zapeljali se bomo do rta Khoboy, ki velja za kraj s posebnimi spiritualnimi močmi, saj naj bi po legendi avtohtoni šamanski Burjati, ki tu živijo, prav tu dobili spiritualno moč. Naslednji dan se bomo ponovno zapeljali nazaj do Irkutska od koder bomo poleteli proti Evropi.   GH (Z) 

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion; *Z = zajtrk; *J = jutra; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba)

Termin potovanja: 17.8. – 31.8.2019 (15 dni) ali 17.8. – 5.9.2019 (20 dni) 

Skupina: min. 6 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena : od 1250€ + letalska karta

Cena s podaljškom: od 1600€ + letalska karta

*Cena letalske karte je okvirno 650€/osebo

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj – Abakan/Irkutsk – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • Notranji let na relaciji Krasnojarsk – Irakustsk;
 • nastanitev v hotelih 2*/3* v dvoposteljni sobah ali gostiščih v dvoposteljnih sobah ali več posteljnih sobah z zajtrkom; v jurtah (krožno nomadski šotor) z zajtrkom in v šotoru;
 • prevozi po programu (avtobus, terenska vozila, čoln);
 • urejanje posebnega dovoljenja za obisk določenih delov Tuve;
 • grleno petje in šamanski obred;
 • slovensko spremljanje – slovenski vodnik,
 • organizacija potovanja.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15 – 14 oseb), 80€ (13 – 11 oseb), 100€ (9-8 oseb) ter 130€ (7 – 6 oseb).

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 34€ (trojno kritje),
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€),
 • urejanje in posredovanje za ruski vizum (110€);
 • enoposteljna soba​ – možna samo v mestih (120€).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine – približno 80€,
 • napitnina – približno 20€.

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:

 • ruska banja/savna (okvirno 10€/osebo);
 • vstopnine;
 • dodatni obroki – okvirno 5€/osebo na obrok.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. Rub) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje (350 €). Rok za prijavo po razpisni ceni je 15. april 2019. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte je 670€/osebo, cena je bila preračunana 20.1. 2019).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Pri manjši skupini je doplačilo 50€ (15 -14 oseb), 100€ (13 – 12 oseb), 120€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb).

Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetim kombiji na 4 WD, z avtobusi, z ladjico in letalom.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah (samo v mestih), v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih na trekingu v Sayanskih gorah in tuvanski tajgi.
 • HRANA: Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi popotniško žilice, saj je potovanje avanturistično orientirano izven »cone komforta«.
 • ŠTEVILO OSEB: min 7 – max 16
 • VREME: V južni del Sibirije prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. celzija, v visokogorju in stepi nižje temperature preko noči. Padavine so lahko prisotne pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah. Rusi v juniju/juliju priporočajo cepitev proti meningitisu, a naše potovanje imamo v izvedbi avgusta.
 • VARNOST: Sibirija je varen del Rusije. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Rusijo, ki jo uredimo pred odhodom.

This entry was posted in blog, rusija, sibirija and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s