KIRGIZIJA in nomadske igre ter podaljšek v Uzbekistan

Kirgizija je z visokogorjem zaprta država, ki se jo drži sloves »Švica Srednje Azije«. To je visokogorska dežela, ki prav vsakemu jemlje dih s  svojo prelepo in neokrnjeno naravo in se ponaša s številnimi v nebo segajočimi vršaci Tjanšana in Pamirja, z ozkimi dolinami, ki jih krasijo kristalno čiste reke, turkizna jezera, zeleni gozdovi in neskončna stepa, kjer se pasejo konji, ovce in jaki. Le tu živijo nomadski Kirgizi ki se bodo letos preizkusili v konjskih igrah, rokoborbah, plesu in petju na tej edinstvenem septembrskem nomadskemu festivalu.

Znamenitosti na poti

 • Biškek– glavno mesto Kirgizije s kirgiškim in sovjetskim delom, kjer še stoji kip Lenina;
 • Jezero Issyk Kul– drugo najvišje ležeče jezero na svetu t.i. kirgiško morje. Ob obali pa se najde številne petroglife in ostanke svilene poti;
 • Tjanšan– 3000 km dolga gorska veriga, ki ji pravimo tudi Nebeško gorovje;
 • Karakol – mesto z rusko pravoslavno cerkvijo, mošejo in zanimivim nedeljskim bazarjem;
 • Pravljični kanjon – kanjon neverjetnih in bizarnih oblik, ki jih je preoblikoval veter v domišljijske skulpture in oblike zato dobi pridevnik “pravljični
 • Soteska “sedem bikov”– slikovita 35 km dolga soteska rdečih kamenin in zanimivih oblik;
 • Taš Rabat – nekdanji karavansaraj umeščen v prekrasno pokrajino v bližini kitajske meje na višini 3500 m; 
 • Songkul– jezero na osrednji planoti leži na 3300 m, tu se pase živina, domačini živijo v jurtah in opravljajo svoja vsakodnevna opravila;
 • Nomadske igre – kirgiških nomadske igre, kjer bodo prestavili številne igre na konjih, nastopili bodo rokoborci na jakih in na ogled bodo ročne obrti, folklora, narodne noše.
 • Kirgiški »wild west«– spektakularna narava, prelazi in visokogorske ceste;
 • Kanjon reke Narin – slikovita dolina s kanjoni, jezeri, zelenimi hribi, kjer se pasejo jaki in konji.

PROGRAM POTOVANJA 


Dan 1: LET V KIRGIZIJO
 Iz bližnjega letališča (Dunaj/Benetke/Budimpešta) poletimo proti Kirgiziji.

maxresdefault (1)DAN 2- 3: FESTIVAL NOMADSKIH IGER & KIRGIŠKA FOLKLORA: Po prihodu v Biškek bo sledila krajša osvežitev nato pa se bomo zapeljali se bomo do obale drugega najvišjega jezera na svetu, do jezera Isik kul. Na poti do tja bodo sledili krajši postanki, kjer si bomo med drugim ogledali petroglife in minaret Burana. Po prihodu v bližini karja Cholpon Ata si bomo lahko privoščili kopanje v jezeru Isikkul. Tu si bomo ogledali si festival tradicionalnih nomadskih iger. Konji so del kirgiške kulture in njihovega vsakdana zato si bomo v pristnem visokogorskem okolju ogledali tega zelo znanega in se prepričali o spretnosti kirgiških konje jezdecev. Na festivalu bodo nastopili tudi rokoborci na jakih. Na ogled bodo ročne obrti, folklora, petje, plesi, …GH in J (Z)

_mg_7569Dan 4 – 5: KARAKOL, pravljični KANJON in ISIK KUL Zapeljali se bomo do mesta Karakol. Tu si bomo privoščili sprehod in si ogledali nenavadne kamnite formacije t.i. “pravljičnega kanjona” in “sedmih bikov”, ki krasijo to pokrajino. V Karakolu pa si bomo ogledali center mesta in pravoslavno cerkev. GH (Z)

 

kirgiz-140Dan 6 – 7: Karavansaraj TAŠ RABAT: Pot vodila  preko številnih prelazov in ob kanjonu reke Narin. Sledil bo spust proti kirgiško-kitajski meji, do Taš Rabata, kjer se nahaja impozanten in originalno ohranjen karanvansaraj, ki priča o trgovanju že v času Marka Pola. Tu si bomo privoščili krajši pohod do razgleden točke in sprehode v okolici. Po želji si bomo lahko privoščili  ježo na konju med divjino prekrasne narave. Mogoče nam bo uspelo videti jake ali celo svizce.  J  in GH (Z)

tajikistan kirgizija

Dan 8 – 9: SONG KUL in KIRGIŠKI NOMADI:  Zapeljali se bomo proti Song Kulu v osrednji del Kirgizije. Fantastična vožnja v osrednji del Kirgizije. Krasna narava, spektakularni prelazi in visokogorske ceste, majhne in zaspane vasice vse dokler ne bomo prispeli do jezera Song Kula. Preko poletja se tu pasejo črede konj, jakov in ovac. Domačini pa živijo jurtah. Po želji si bomo lahko privoščimo jahanje konjev ali zgolj opazovali nomadski način življenja in se povzpeli na okoliške gore. GH & J (Z)

kirgiz-146

Dan 10: Pot do BIŠKEKA Zapeljali se bomo do Biškeka. Na poti do tja bodo sledili krajši postanki. Po prihodu v prestolnico so sledil kratek ogled Biškeka. GH (Z)

Dan 11: POLET Nočni odhod proti letališču v Biškeku in let proti Evropi.

 

Program priporočamo vsem, ki si želijo popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta.

*Z = zajtrk; *V = večerja *H = hotel;  *GH = guesthouse; homestay (domačini); *J = jurta (krožni nomadski šotor); *C = kampiranje; *P = nočitev na avtobusu, vlaku, palubah.

Termin potovanja: 25.08.– 04.09. 2018 (11 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: od 1235€ (850€ + avio karta)

Cena s podaljškom:: od 1850€ (1420€ + avio karta)

CENA VKLJUČUJE:

 • Ceno mednarodnega poleta (cena variira: 300 eur – 600 eur);
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev namestitve v jurtah z zajtrkom, pri domačinih z zajtrkom in v preprostih sobah v guesthousih z zajtrkom;
 • vse stroške  s prevozi in vozniki;
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti in lokalnega vodnika;
 • organizacijo vodenja potovanja in trekinga in hotelov s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • Zdravstveno zavarovanje,
 • rizik odpovedi potovanja (5,24% nakazanega denarja na agencijo);
 • vstopnine in dovolilnice;
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • transfer do letališča (če let zven Slovenije; okvirno 60 eur);
 • napitnine;
 • stroške osebne narave;
 • izposoja šotorov 3-dnevnem treking (4 eur/dan);
 • doplačila za enoposteljno sobo niso možna zaradi narave potovanja (z izjemo Biškeka);
 • nočitev prvi in zadnji dan potovanja, ko smo na letalu

Podaljšek v UZBEKISTAN se zaračunava posebej kot podaljšek potovanja in vključuje: namestitve v preprostih hotelih z zajtrkom, vse prevoze po programu (z busom in jeepom), notranji let in slovensko spremstvo.

Rok za prijavo po razpisni ceni je 10. junij 2018. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje (400 €). Rok za prijavo po razpisni ceni je 1. junij 2018. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte 385 €/osebo, december 2017).Avio karta je 385€ (cena letalskih kart je bila preračunana 22.12.2017 in variira med 350 eur – 600  eur).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.

Vplačila: ob prijavi se vplača 200€ in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. Pri manjši skupini je doplačilo 80€ (15 – 12 oseb) 120€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodenje na potovanju pri najmanj 16 prijavljenih ter letalska karta s taksami (385€ ob zgodnji prijavi/potrditvi skupine). Za drugi del cene veljajo stroški po programu, ki se jih plačuje sproti na potovanju in so izračunani v primeru polne skupine. Na agencijo se nakaže okvirno 1000 €, ostale nastale stroške se plačuje na poti  kot del aranžmaja programa.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z avtobusom in najetim kombiji.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih (na trekingu).
 • HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice. To je naše avanturistično potovanje, ki ga imamo v ponudbi.
 • ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16
 • VREME:V Centralno Azijo prihajamo v poznem poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5 in 30 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Kirgizija je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani ne potrebujemo vizuma za Kirgizijo.

Advertisements
This entry was posted in blog, kirgizistan, potovanje and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s