KIRGIZIJA in nomadske igre

Kirgizija je z visokogorjem zaprta država, ki se jo drži sloves »Švica Srednje Azije«. To je visokogorska dežela, ki prav vsakemu jemlje dih s  svojo prelepo in neokrnjeno naravo in se ponaša s številnimi v nebo segajočimi vršaci Tjanšana in Pamirja, z ozkimi dolinami, ki jih krasijo kristalno čiste reke, turkizna jezera, zeleni gozdovi in neskončna stepa, kjer se pasejo konji, ovce in jaki. V sptembru pa doživimo še tradicionalne nomadske igre in še globje spoznamo kirgiško kulturo. Preko tega goratega in težko prehodnega dela je potekal eden izmed krakov svilne ceste, kjer se je mudil tudi mongolski Džingiskan in se ustavil Marko Polo, ko je potoval proti Kitajski in srečal gostoljubne kirgiške nomade, ki se vse do danes niso odpovedali svojemu prvinskemu načinu življenja. Pridružite se nam, da bomo skupaj odkrivali lepote nomadske Kirgizije.

Znamenitosti na poti

 • Biškek– glavno mesto Kirgizije s kirgiškim in sovjetskim delom, kjer še stoji kip Lenina;
 • Jezero Issyk Kul– drugo najvišje ležeče jezero na svetu t.i. kirgiško morje. Ob obali pa se najde številne petroglife in ostanke svilene poti;
 • Tjanšan– 3000 km dolga gorska veriga, ki ji pravimo tudi Nebeško gorovje;
 • Karakol – mesto z rusko pravoslavno cerkvijo, mošejo in zanimivim nedeljskim bazarjem;
 • Pravljični kanjon – kanjon neverjetnih in bizarnih oblik, ki jih je preoblikoval veter v domišljijske skulpture in oblike zato dobi pridevnik “pravljični
 • Soteska “sedem bikov”– slikovita 35 km dolga soteska rdečih kamenin in zanimivih oblik;
 • Taš Rabat – nekdanji karavansaraj umeščen v prekrasno pokrajino v bližini kitajske meje na višini 3500 m; 
 • Songkul– jezero na osrednji planoti leži na 3300 m, tu se pase živina, domačini živijo v jurtah in opravljajo svoja vsakodnevna opravila;
 • Nomadske igre – kirgiških nomadske igre, kjer bodo prestavili številne igre na konjih, nastopili bodo rokoborci na jakih in na ogled bodo ročne obrti, folklora, narodne noše.
 • Kirgiški »wild west«– spektakularna narava, prelazi in visokogorske ceste;
 • Kanjon reke Narin – slikovita dolina s kanjoni, jezeri, zelenimi hribi, kjer se pasejo jaki in konji.

PROGRAM POTOVANJA 
1.dan: LET V KIRGIZIJO
 Iz bližnjega letališča (Dunaj/Benetke/Budimpešta) poletimo proti Kirgiziji.
2.- 3. dan: BIŠKEK & SONG KUL in KIRGIŠKI NOMADI
: Po pristanku informativni del Biškeka. Nato se pa zapeljemo do vasice, ki bo izhodiščna točka za osrednji del Kirgizije. Fantastična vožnja v osrednji del Kirgizije. Fantastična narava, spektakularni prelazi in visokogorske ceste, majhne in zaspane vasice vse dokler ne prispemo do jezera Song Kula. Preko poletja se tu pasejo črede konj, jakov in ovac. Domačini pa živijo jurtah. Privoščili si bomo jahanje konjev, opazovali nomadski način življenja in se po želji povzpeli na okoliške gore. GH & J (Z)

4.-5. dan: Karavansaraj TAŠ RABAT: Iz Song Kula  nas pot vosi  preko številnih prelazov in kanjona reke Narin. Sledil bo spust proti kitajsko-kirgiški meji, do Taš Rabata, kjer se nahaja impozanten in originalno ohranjen karanvansaraj, ki priča o trgovanju že v času Marka Pola. Tu si privoščimo treking do jezera, ki se nahaja tik ob kitajski meji. V okolici se sprehodimo ali si po želji privoščimo  ježo na konju med divjino prekrasne narave. Mogoče nam uspe videti jake ali celo svizce. Zadnji dan se zapeljemo do Narina, kjer tudi prespimo.J in GH (Z)

6.-7. dan: KARAKOL, pravljični KANJON ter JEZERO ISIK KUL: Zapeljemo do obale drugega najvišjega jezera na svetu, do Isik kula. Tu si bomo privoščili krajši treking in si bomo ogledali nenavadne kamnite formacije t.i. “pravljičnega kanjona” in nenavadne formacije “sedmih bikov”, ki so vpete v rdeč kamen, ki krasi to pokrajino. Le nazadnje pa bo sledila blatna (zdravilna) kopel. Zapeljemo se tudi do Karakola, kjer si ogledamo center mesta in pravoslavno cerkev. GH (Z)

8.-9. dan: FESTIVAL NOMADSKIH IGER & KIRGIŠKA FOLKLORA : Ogledamo si festival tradicionalnih nomadskih iger. Konji so del kirgiške kulture in njihovega vsakdana zato si bomo v pristnem visokogorskem okolju ogledali tega zelo znanega in se prepričali o spretnosti kirgiških konje jezdecev. Na festivalu bodo nastopili tudi rokoborci na jakih. Na ogled bodo ročne obrti, folklora, petje, plesi, … J (Z)

10.dan: Pot do BIŠKEKA Zapeljemo se do Biškeka. Na poti do tja sledijo krajši postanki. Ogledali si bomo petroglife v Cholpon Ati ter stolp Burana v bližini Biškeka. Po prihodu v prestolnico kratek ogled Biškeka, kjer je še vedno čutiti sovjetski pridih na kar priča kip Lenina. Pozno zvečer se zapeljemo do letališča od koder poletimo proti Evropo GH (Z)

11.dan: POLETNočni odhod proti letališču v Biškeku in let proti Evropi. Polni doživetij, vtisov bomo zvečer že doma ko se bomo zavedali, da nas čaka ponovna rutina, služba, šola in obveznosti … Do naslednjega srečanja seveda!

Termin potovanja/julij: 29.08.– 09.09. 2018 (11 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: 790€ + avio karta pri 16 prijavljenih

Avio karta je 385€ (cena letalskih kart variira med 350 eur – 600  eur). Pri manjši skupini je doplačilo 80€ (15 – 12 oseb) 120€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb). Cena je bila preračunana 15. decembra, 2018.

Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene sestavljata cena za organizacijo in spremstvo/vodenje na potovanju pri najmanj 16 prijavljenih ter letalska karta s taksami (385€ ob zgodnji prijavi/potrditvi skupine). Za drugi del cene veljajo stroški po programu, ki se jih plačuje sproti na potovanju in so izračunani v primeru polne skupine. Na agencijo se nakaže okvirno 1000 €, ostale nastale stroške se plačuje na poti  kot del aranžmaja programa.

CENA VKLJUČUJE:

 • Ceno mednarodnega poleta (cena variira: 300 eur – 600 eur);
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev namestitve v jurtah z zajtrkom, pri domačinih z zajtrkom in v preprostih sobah v guesthousih z zajtrkom;
 • vse stroške  s prevozi in vozniki;
 • slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti in lokalnega vodnika;
 • organizacijo vodenja potovanja in trekinga in hotelov s strani lokalne agencije.

V CENO NI VKLJUČENO:

 • Zdravstveno zavarovanje,
 • rizik odpovedi potovanja (5,24% nakazanega denarja na agencijo);
 • vstopnine in dovolilnice;
 • dodatne fakultativne izlete, ki niso zajeti v omenjeni program potovanja;
 • transfer do letališča (če let zven Slovenije; okvirno 60 eur);
 • napitnine;
 • stroške osebne narave;
 • izposoja šotorov 3-dnevnem treking (4 eur/dan);
 • doplačila za enoposteljno sobo niso možna zaradi narave potovanja (z izjemo Biškeka);
 • nočitev prvi in zadnji dan potovanja, ko smo na letalu.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje (400 €). Rok za prijavo po razpisni ceni je 1. junij 2018. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte 385 €/osebo, december 2017).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.

Vplačila: ob prijavi se vplača 200€ in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z avtobusom in najetim kombiji.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih (na trekingu).
 • HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice. To je naše avanturistično potovanje, ki ga imamo v ponudbi.
 • ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16
 • VREME:V Centralno Azijo prihajamo v poznem poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5 in 30 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Kirgizija je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani ne potrebujemo vizuma za Kirgizijo.

Potovanje se uradno izvaja preko agencije EPRA D.O.O. Splošni pogoji agencije so sestavni del programa. Cena je preračunana na dan 10. decembra 2017.

Advertisements
This entry was posted in blog, kirgizistan, potovanje and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s